ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Ανθρωποι - πειραματόζωα για τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών

Οι πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων για τις δοκιμές τους στρέφονται στις φτωχές χώρες, για να εξασφαλίσουν «φθηνούς» ασθενείς!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε φτάνει που οδηγούν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην εξαθλίωση, έρχονται κατόπιν για να εκμεταλλευτούν τους πληθυσμούς αυτών των χωρών και να τους μετατρέψουν σε πειραματόζωα για τα φάρμακά τους.

Ο λόγος για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες που δε διστάζουν να μετατρέψουν σε πειραματόζωα χιλιάδες ανθρώπους σε φτωχές χώρες, προκειμένου να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα των νέων τους φαρμάκων. Σε μια τέτοια περίπτωση αναφέρεται το ρεπορτάζ της Τζένιφερ Καν στο περιοδικό «Wired Magazine» και αφορά στη δράση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας «Boehringer Ingelheim» στην πόλη Σεβαγκράμ, μια από τις φτωχότερες πόλεις της Ινδίας.

Στη Σεβαγκράμ και με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Ινδίας, το νοσοκομείο της πόλης ανέλαβε για λογαριασμό της γερμανικής εταιρίας να «στρατολογήσει» ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, για να δοκιμάσουν το φάρμακο «Aggrenox», το οποίο (κατά την εταιρία) θα βοηθούσε στην αποτροπή ενός δεύτερου εμφράγματος. Στην πραγματικότητα, το νοσοκομείο της Σεβαγκράμ συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα, μαζί με άλλα 28 νοσοκομεία στην υπόλοιπη Ινδία και με 18.500 ασθενείς- πειραματόζωα.

Για κάθε «πειραματόζωο» το νοσοκομείο θα εισέπραττε 30.000 ρουπίες (περίπου 665 δολάρια), ποσό μεγάλο για τα δεδομένα της Ινδίας. Οι δε ασθενείς θα μπορούσαν να ελπίζουν στη θεραπεία τους, αφού προηγουμένως θα είχαν υπογράψει δήλωση με την οποία η εταιρία απαλλασσόταν κάθε ευθύνης για τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου.

Οπως σημειώνεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η πρακτική αυτή των φαρμακοβιομηχανιών είναι ευρύτατα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια στις φτωχές χώρες του πλανήτη, αφού οι ασθενείς στις αναπτυγμένες χώρες αρνούνται σε μεγάλο ποσοστό να πάρουν μέρος σε τέτοια πειράματα. Ετσι, οι εταιρίες στρέφονται στους φτωχούς και εξαθλιωμένους, οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν οποιοδήποτε φάρμακο για την ασθένειά τους και δε διστάζουν να πάρουν μέρος σε τέτοια προγράμματα, αφού είναι η μοναδική τους ευκαιρία. Εστω κι αν κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ινδίας προκειμένου να προσελκύσει «επενδύσεις» των φαρμακοβιομηχανιών έχει καταργήσει με νόμο του περασμένου καλοκαιριού τα ελάχιστα όρια ασφάλειας για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων δοκιμαστικής χορήγησης των φαρμάκων. Η κυβερνητική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις του ιατρικού προσωπικού. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2010 θα εισπραχθούν από τις φαρμακευτικές εταιρίες περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Εστω και αν αυτά τα χρήματα θα εισπραχθούν βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που θα χρησιμοποιηθούν ως «πειραματόζωα».

Ενας από τους γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του νοσοκομείου της πόλης Σεβαγκράμ, ο Σ.Καλαντρί, εκφράζει την ανησυχία του και τις αμφιβολίες του, αφού τα φάρμακα που δοκιμάζονται τώρα στους φτωχούς ασθενείς, όταν θα κυκλοφορήσουν επισήμως θα είναι απλησίαστα γι' αυτούς λόγω της ιδιαίτερα υψηλής τιμής τους.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ρεκόρ εξαγορών

Σε νέα φάση περνάει η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο με ό,τι αυτό σημαίνει για την ένταση των κοινωνικών αντιθέσεων και των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών.

Η μεγάλων διαστάσεων συγκεντροποίηση εκφράζεται με ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα παγκοσμίως, ανήλθε στα 301 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων προσφορά της γερμανικής ενεργειακής εταιρίας «Ε. ΟΝ AG» για την ισπανική «Endesa SA», καθώς και η ανακοινωθείσα συγχώνευση των γαλλικών ενεργειακών εταιριών «Suez SA» και «Gaz de France SΑ», αξίας 39,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέστησαν το φετινό Φλεβάρη, το μήνα με τις μεγαλύτερες εξαγορές των τελευταίων έξι ετών, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg».

Στην ανάλυση του πρακτορείου σημειώνεται ότι «μετά από έναν τριετή κύκλο περικοπών του κόστους τους και μείωσης των χρεών τους, οι ανά τον κόσμο επιχειρήσεις ανοίγουν τώρα έναν άλλο, επιδιώκοντας την ανάπτυξη μέσω εξαγορών». Είναι γνωστό βέβαια πώς πετυχαίνουν οι επιχειρήσεις τις «περικοπές του κόστους». Με χιλιάδες απολύσεις, με μετεγκαταστάσεις σε χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια και με την αξιοποίηση των κυβερνητικών πολιτικών ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από τις αρχές του 2006, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχουν ανακοινωθεί φτάνει τα 476 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι αυξημένη κατά 24% από το αντίστοιχο διάστημα, ήτοι το πρώτο δίμηνο του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου «Bloomberg». Το 58% των εξαγορών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, καθώς και οι τέσσερις μεγαλύτερης αξίας εξαγορές αφορούν ευρωπαϊκές εταιρίες.

ΑΤΙΤΛΟ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι «αναδιαρθρώσεις» στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με κύριο χαρακτηριστικό τις ομαδικές απολύσεις. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά στα σχέδια της αμερικανικής «Τζένεραλ Μότορς» να κλείσει μια από τις βασικές εργοστασιακές της μονάδες στην Ευρώπη. Οι ιθύνοντες της εταιρίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος Ρικ Βαγκόνερ, δηλώνουν ότι για την επάνοδο της «Τζένεραλ Μότορς» στην υψηλή κερδοφορία δεν επαρκεί το σχέδιο για την απόλυση 12.000 εργαζομένων

ΑΤΙΤΛΟ

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 2,50% προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως άλλωστε αναμενόταν. Tα στελέχη της ΕΚΤ επέμεναν ότι ο λόγος που επέβαλε και αυτή τη νέα αύξηση είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και η αναχαίτιση του πληθωρισμού που εμφανίζεται ως απειλή, εξαιτίας και των σημείων ανάκαμψης των μεγάλων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το βέβαιο είναι ότι και από την αύξηση αυτή θα επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες που πήραν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Φυσικά, κερδισμένες θα είναι, ούτως ή άλλως, οι τράπεζες.

ΑΤΙΤΛΟ

ΚΕΡΔΗ Ο ισπανικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών «Telefonica» ανακοίνωσε αύξηση κατά 40% των καθαρών κερδών του το 2005. Η «Telefonica» ανέφερε χτες ότι τα καθαρά της κέρδη το 2005 διαμορφώθηκαν στα 4,45 δισ. ευρώ και ότι τα λειτουργικά της κέρδη σημείωσαν άνοδο στα 15,28 δισ. ευρώ. Στην αύξηση των κερδών συνέβαλαν οι εξαγορές μικρότερων τηλεφωνικών εταιριών στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ