ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια σπάνια γυναίκα

Μια εξαιρετική ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας ηθοποιού, θα έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε απόψε. Πρόκειται για τη δημιουργία του Γκρέμε Κλίφορντ "Φράνσις, μια αδέσμευτη γυναίκα". Η Φράνσις Φράμερ γεννήθηκε στα 1910 και πέθανε στα 1970. Είχε μια έντονη προσωπικότητα, ήταν καλλιεργημένη, είχε πολλά ενδιαφέροντα, και εκτός από καλή συγγραφέας υπήρξε και μια από τις αξιόλογες σταρ του Χόλιγουντ. Το Χόλιγουντ που στραπατσάρισε τη νέα γυναίκα επιβάλλοντάς της να παίζει ανόητους ρόλους της ελαφρόμυαλης ξανθιάς αλλά πανέμορφης παρουσίας που ξετρελαίνει τους άνδρες με τη χαζομάρα της... Για πέντε ολόκληρα χρόνια, η Φράνσις υπέμεινε τους εξευτελισμούς της Μέκκας του κινηματογράφου και τελικά δεν άντεξε και απέδρασε. Στο σπίτι της έζησε μια κόλαση πλάι στην πουριτανή μητέρα της, που ο πουριτανισμός της έσπρωχνε την κόρη της στην απελπισία. Στην ουσία, η μητέρα της Φράνσις ήταν μια γυναίκα που είχε αποτύχει ως ηθοποιός και ως γυναίκα και ήθελε η κόρη της να κάνει ό,τι εκείνη δεν μπόρεσε. Η μάνα λοιπόν, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον ψυχισμό της Φράνσις. Εναν ψυχισμό διαταραγμένο από τις συνεχείς παραινέσεις της, από τις εμμονές της, από τις απειλές - που δυστυχώς δεν έμεναν απειλές - να τη στείλει στο ψυχιατρείο. Η Φράνσις τσάκισε και το έριξε στο ποτό. Την έκλεισαν σε κλινική πολλές φορές, χωρίς να είναι τρελή. Η "τρέλα" της, αν θέλετε, ήταν, πως ήταν διαφορετική από τις άλλες. Πως ήταν μια εξαιρετική, πολυτάλαντη, έξυπνη, γεμάτη φαντασία και ευαισθησία ύπαρξη. Με λίγα λόγια ήταν ένα σπάνιο είδος που μάλλον φόβο προκαλούσε. Ετσι, για να την "απαλλάξουν" από την ευαισθησία και τη φαντασία, για να την κάνουν όμοια με τις άλλες, φτάσαν στο σημείο να της κάνουν λοβοτομή (!), με την έγκριση φυσικά, αν όχι με την παρότρυνση, της ίδιας της μητέρας της. Οταν ήταν δεκαπέντε χρόνων, η Φράνσις είχε γράψει ένα διήγημα που αφορούσε το... θάνατο του Θεού. Αυτό το εφηβικό διήγημα προκάλεσε το πρώτο σκάνδαλο. Αργότερα όταν φοιτούσε στη δραματική σχολή, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε ένα διαγωνισμό, ένα ταξίδι στη Μόσχα. Εκεί έζησε μια δυνατή ερωτική σχέση με τον κομμουνιστή θεατρικό συγγραφέα Κλίφορντ Οντενς. Οταν επιστρέφει στις ΗΠΑ, η κοινή γνώμη - ανάμεσά της και η γνώμη της "μοιραίας" μητέρας της - την κατηγορεί ότι έχει "μολυνθεί" από τον κομμουνισμό, εκείνη όμως αδιαφορεί, πάει στη Νέα Υόρκη και αμέσως γίνεται γνωστή ως ηθοποιός. Είναι νέα, όμορφη και ταλαντούχος... Το Χόλιγουντ δεν μπορεί να αδιαφορήσει. Την καλεί κοντά του. Κρατά τα νιάτα και την ομορφιά της και πετάει το ταλέντο της στον κάλαθο των αχρήστων. Η Τζέσικα Λανγκ με ένταση, ευαισθησία και συγκίνηση, ερμηνεύει την τραγική Φράνσις σ' αυτήν την υπέροχη δραματική ταινία που την προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Κυριακή στη ΝΕΤ στις 22.00.

Τώρα, τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί η ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι"Η στρατηγική της αράχνης", γυρισμένη στα 1970. Ενας νέος, ο Αθως Μανιόνι, προσπαθεί ν' ανακαλύψει την αλήθεια για το θάνατο του αντιφασίστα πατέρα του, που δολοφονήθηκε από κάποιον άγνωστο κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης. Κατορθώνει να μάθει ότι ο πατέρας του είχε οργανώσει απόπειρα δολοφονίας κατά του Μουσολίνι. Ηεκτέλεση της απόφασης θα γινόταν στο θέατρο, το βράδυ των εγκαινίων της έναρξης της σεζόν της όπερας. Στην πορεία, όμως, καθώς προχωρούν οι έρευνές του, θα ανακαλύψει ότι ο πατέρας του πρόδωσε τους συντρόφους του, οι οποίοι τον σκότωσαν, παρουσιάζοντάς τον όμως σα μάρτυρα του αντιφασιστικού αγώνα και όχι σαν έναν κοινό μαρτυριάρη. Ο νέος μένει κατάπληκτος και άναυδος μπροστά σ' αυτήν την τρομερή αλήθεια. Ομως, κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής αποφασίζει να σωπάσει κι αυτός, για να μην καταστρέψει το μύθο, για την υπόληψη του ανθρώπου που τον έφερε στη ζωή. Με τον Τζούλιο Μπρότζι. Από τη ΝΕΤ στις 22.00.

Σαν αδελφές...

Μια κοινωνική σειρά 24 επεισοδίων ξεκινά την Πέμπτη, στις 21.00 με τίτλο"Σαν αδελφές".Το θέμα της σειράς αφορά τις σχέσεις δυο γυναικών που συνδέονται με μια βαθιά και ουσιαστική φιλία, παρά τους διαφορετικούς δρόμους, που τις έχει βάλει η ίδια η ζωή. Η Εύα (Θέμις Μπαζάκα) και η Χριστίνα (Ελένη Ζιώγα) είναι δυο μοντέρνες γυναίκες γύρω στα τριάντα και κάτι που είναι αχώριστες από τα δεκαοχτώ τους χρόνια. Η Χριστίνα ζει με τη δεκατετράχρονη κόρη της που απέκτησε σε πολύ νεαρή ηλικία από το γάμο της με τον καθηγητή της στη σχολή θεάτρου. Ο γάμος όμως, έληξε άδοξα και εκείνη εργάζεται ως σερβιτόρα σε ένα μπαρ που είναι της μόδας και ονομάζεται "Εφήμερο". Από το "Εφήμερο" περνά καθημερινά η ελίτ του καλλιτεχνικού κόσμου, ελίτ που μιλά για τα μικρά και τα μεγάλα που συμβαίνουν πάνω και έξω από τη σκηνή. Εκείνη δε διανοείται να επιστρέψει στο θέατρο, γιατί δεν έχει κανέναν να τη στηρίζει οικονομικά, όμως έχει καταφέρει να ευτυχήσει στην προσωπική της ζωή, καθώς ζει ένα φλογερό έρωτα με έναν σπουδαστή της Δραματικής Σχολής, μικρότερο σε ηλικία. Αντίθετα, η ζωή της φίλης της, της Εύας, είναι ήρεμη, πάρα πολύ ήρεμη, θα λέγαμε. Εχει κάνει έναν επιτυχημένο κοινωνικά γάμο, έχει αποκτήσει δυο παιδιά και ασχολείται με το σπίτι, με τα παιδιά της, με τον άνδρα της, φυσικά.... με τη βοήθεια μιας Φιλιππινέζας και της μητέρας της.

Στην ουσία η Εύα, νιώθει πλήξη, την πλήξη που νιώθει ένα πουλί σε ένα κλουβί, έστω αν είναι από χρυσό φτιαγμένο. Ο βαθύς πόθος της είναι η επιστροφή στη σκηνή, αλλά η προβληματική σχέση, που έχει με τον άνδρα της, ο οποίος έχει περιστασιακές ερωτικές περιπέτειες που κάπως κολακεύουν τη γυναικεία της υπόσταση, την εμποδίζουν να πάρει μια απόφαση.

Παίζουν οι: Μίμης Χρυσομάλλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Βασίλης Τσαγκλός, Λυδία Λενώση και Βάνα Πεφάνη. Τη σειρά σκηνοθετεί ο Νίκος Κουτελιδάκης, το σενάριο είναι της Ελένης Ζιώγα, ενώ τα σκηνικά υπογράφει η Γιούλα Ζωιτοπούλου. Η μουσική είναι του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, στις 9 το βράδυ στην ΕΤ θα ζούμε... σαν αδελφές. Ας ελπίσουμε ότι η σειρά αυτή θα έχει να προσφέρει κάτι το νέο και το αξιόλογο.

Η Τζέσικα Λανγκ στο ρόλο της Φράνσις Φάρμερ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ