ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009, που αφορούν σε εκδόσεις του 2008. Η επιτροπή των βραβείων (Μαστροδημήτρης Παναγιώτης, Αθανασόπουλος Ευάγγελος, Ανδρειωμένος Γεώργιος, Πάτσιου Βασιλική (Βίκυ), Δημακοπούλου Χαρίκλεια, Σχινά Αικατερίνη, Λεονάρδος Γεώργιος, Νιάρχος Αθανάσιος, Χατζηαντωνίου Κωνσταντίνος) κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται, ομόφωνα, στο σπουδαίο, διεθνούς φήμης ποιητή, ομότιμο καθηγητή της Συγκριτικής της Λογοτεχνίας, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Συντέλεια», Νάνο Βαλαωρίτη, για το σύνολο του έργου του (ποιητικού, πεζογραφικού, δοκιμιακού, παιδαγωγικού).

Το Βραβείο Περιοδικού απονέμεται, κατά πλειοψηφία, εξ ημισείας στα περιοδικά «Πόρφυρας» και «Εντευκτήριο» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας. Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Λευτέρη Πούλιο για το έργο του «Η κρυφή συλλογή». Το Βραβείο Διηγήματος απονέμεται, ομόφωνα εξ ημισείας, στους: Τόλη Νικηφόρου για το έργο του «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη» και Αργύρη Χιόνη για το έργο του «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες».

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται, ομόφωνα, στον Γιάννη Ατζακά για το έργο του «Θολός βυθός».

Το Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη για το έργο «Ασκήσεις αυτογνωσίας».

Το Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας απονέμεται, ομόφωνα, στην Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου για το έργο της «Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο - : Η δίκη της «Επιθεώρησης τέχνης» το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου».

Την επιτροπή των βραβείων αποτελούν οι:

  • Μαστροδημήτρης Παναγιώτης, Πρόεδρος, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κριτικός.
  • Αθανασόπουλος Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Ανδρειωμένος Γεώργιος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Πάτσιου Βασιλική (Βίκυ), Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Δημακοπούλου Χαρίκλεια, Κριτικός Βιβλίου, Δημοσιογράφος, Νομικός.
  • Σχινά Αικατερίνη, Κριτικός Βιβλίου.
  • Λεονάρδος Γεώργιος, Συγγραφέας.
  • Νιάρχος Αθανάσιος, Ποιητής, Δοκιμιογράφος.
  • Χατζηαντωνίου Κωνσταντίνος, Συγγραφέας.
Γιορτινές μουσικές βραδιές

Κώστας Μάντζιος
Κώστας Μάντζιος
Τη μουσική παράσταση «Ενα τραγούδι απ' την Αλεξάνδρεια», με τραγούδια Αιγυπτιωτών συνθετών, στιχουργών και ποιητών, παρουσιάζει ο Νικήτας Βοστάνης, σήμερα (9.30 μ.μ.), στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός» (Σταδίου 24, 2103217810). Θα ακουστούν τραγούδια των Αττίκ, Μάνου Λοΐζου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκου Ξυδάκη, Ζορζ Μουστακί, Νικήτα Βοστάνη, Αρη Δαβαράκη, Κώστα Φέρρη, μελοποιημένη ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη κ.ά. Τραγουδούν: Κώστας Μάντζιος, Αφεντούλα Ραζέλη και Βαγγέλης Δούβαλης. Προσκεκλημένη η Λιζέττα Καλημέρη. Επιλογή ρεπερτορίου Μωυσής Ασέρ.

  • Ενα μεθυστικό διήμερο, με τον ήχο της τσαμπούνας, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμωνος 9, Νέος Κόσμος, 210 9270628), όπου δίνουν το «παρών» τσαμπούνες και τσαμπουνιέρηδες που φουσκώνουν τα ασκιά και τα πνευμόνια τους με όλους τους αέρηδες του Αιγαίου και της ψυχής τους. Εδώ και τρία χρόνια ανταμώνουν στο τέλος κάθε χρονιάς στην «Αλλη Οχθη», προσκαλώντας στον πιο διονυσιακό αποχαιρετισμό της χρονιάς. Φέτος ανταμώνουν ο Φραγκίσκος Τζιωτάκης από την Κύθνο, ο Κώστας Παπαχριστοδούλου από τη Σάμο, οι αδελφοί Ρεφενέ από τη Νάξο, ο Σέρβος απ' την Τζιά, ο Κώστας Δαρδανός από την Ανδρο, ο Περικλής Σχοινάς, ο Αλέξανδρος Κλειδωνάς από τους μετατσαμπουνιέρηδες, ο Σπύρος Καούρης, ο Χάρης Σαρρής και άλλοι πολλοί. Με πρωτοχρονιάτικο γλέντι πλημμυρισμένο από αγαπημένες μουσικές θα γιορταστεί η αλλαγή του χρόνου, την Πέμπτη (31/12), στην «Αλλη Οχθη» (ελεύθερη είσοδος). Οσο για τον τυχερό που θα βρει το φλουρί στην πίτα που θα κοπεί θα εξασφαλίσει ελεύθερη είσοδο για όλες τις εκδηλώσεις της «Αλλης Οχθης».
Τέλος και αρχή παραστάσεων

«Τηλεφώνησε ο γιός σου»
«Τηλεφώνησε ο γιός σου»
Τους «Βρικόλακες» του Ερρίκου Ιψεν παρουσιάζει (έως τις 10/1, κάθε Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή) το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου στο θέατρο «Αltera Pars». Το ιψενικό αριστούργημα, μέσα από το δράμα της οικογένειας των Αλβινγκ, μιλά για την υποκρισία, τα ψεύδη, τα συμφέροντα, τους συμβιβασμούς και την ασφυκτική πίεση που ασκούν στους ανθρώπους οι σάπιοι «ηθικοί» κανόνες της αστικής τάξης. Η επιστροφή του άρρωστου από σίφυλη γιου της οικογένειας μετά από πολύχρονη απουσία, οδηγεί σε οδυνηρές αποκαλύψεις. «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»... Ο σκηνοθέτης της παράστασης Νικηφόρος Νανέρης, έστησε μία παράσταση «ύμνο» στον Ιψεν όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο λόγος του συγγραφέα. Η σκηνοθετική άποψη βασίζεται στην καθαρή απόδοση του κειμένου και το ανέβασμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κλασικό», η υποκριτική γραμμή όμως ζητήθηκε από το σκηνοθέτη να είναι λιτή και σύγχρονη. Μετάφραση, μουσική επιμέλεια Νικηφόρου Νανέρη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, φωτισμοί Κώστα Τατάκου. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Βασίλης Ευταξόπουλος, Κωνσταντίνος Φάμης, Γιώργος Χαλεπλής, Νιόβη Κωστοπούλου.

  • Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα δοθεί στο θέατρο «Χώρα» η πρεμιέρα του έργου του Ατίκ Ραχίμι «Η πέτρα της υπομονής» (θα παίζεται κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη). Θέμα του έργου είναι η θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν σήμερα, και όχι μόνο. Σύμφωνα με την περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της λες όλα τα βάσανα, τους πόνους, τα μυστικά σου, μέχρι που η πέτρα σκάει και τότε λυτρώνεσαι. Στο έργο του Ραχίμι, μια νεαρή γυναίκα μιλά στον ετοιμοθάνατο άντρα της για τη ζωή και τα όνειρά της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, το φόβο, τον έρωτα. Του εξομολογείται για πρώτη φορά αλήθειες που κάθε γυναίκα θέλει να πει στο σύντροφό της αλλά, ίσως, δεν τολμά. Ο άντρας της, γίνεται γι' αυτήν η πέτρα της υπομονής... Ενα έργο βαθιά αληθινό, που οδηγεί το θεατή να ανακαλύψει τη δική του πέτρα της υπομονής. Σκηνοθεσία Γιώργος Νανούρης. Παίζουν: Νεκτάρια Γιαννουδάκη, Δρόσος Σκώτης.
  • «Βρικόλακες»
    «Βρικόλακες»
    Μέχρι τις 5/1 θα παίζεται (Δευτέρα - Τρίτη) στο «Θέατρο της Ανοιξης» το έργο των Ισπανών συγγραφέων Ιγνάθιο δελ Μοράλ - Μαργαρίτα Σάντσεθ «Τηλεφώνησε ο γιος σου», με θέμα τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας, τους πάσχοντες από τη νόσο αλτσχάιμερ και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Τον απαιτητικό μονόλογο ερμηνεύει η Νίτα Παγώνη (μια γυναίκα που φροντίζει μια ηλικιωμένη που πάσχει από αλτσχάιμερ, την οποία υποδύεται η Μαρία Παπαγιάννη. Μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου, σκηνικά-κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου.
Οπερέτα στη Λυρική

Αναδρομή στη ζωή και το έργο του συνθέτη Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη), που σφράγισε το ελληνικό μουσικό θέατρο την περίοδο 1930-1960 αποτελεί η παράσταση της οπερέτας του «Το μικρόβιο του έρωτα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9-11). Πρωτοανέβηκε στο Βερολίνο το 1927 όταν ο συνθέτης, μαζί με τον Νίκο Σκαλκώτα, ήταν μαθητές του Κουρτ Βάιλ, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η απολαυστική παράσταση, παράλληλα, παρακολουθεί την πορεία του δημιουργού από την κοσμοπολίτικη Σμύρνη στη μουσική πρωτοπορία και στα καμπαρέ του Βερολίνου, καταλήγοντας στα αθηναϊκά μουσικά θέατρα.

Προχτές, την επίσημη πρεμιέρα παρακολούθησαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος του ΚΚΕ.

Ιστορική - μουσική έρευνα: Λάμπρος Λιάβας, μουσική επεξεργασία - ενορχήστρωση: Βασίλης Τενίδης. Διεύθυνση ορχήστρας: Χρύσανθος Αλισάφης. Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου - Λάμπρος Λιάβας. Σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ. Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Στο ρόλο του Κώστα Γιαννίδη ο Γιώργος Κέντρος. Ερμηνεύουν επίσης: Αγγελος Παπαδημητρίου, Κώστας Ζαχαράκης, Νίνα Λοτσάρη, Νίκος Στεφάνου, Ιωάννα Φόρτη, Χάρης Ανδριανός, Ελπινίκη Ζερβού, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Γιώργος Σώχος, Τάσος Λαζάρου κ.ά. Παραστάσεις έως 28/3, καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

Σήμερα (9.30 μ.μ.) δίνεται η τελευταία παράσταση της χορευτικής ομάδας «ΖΗΤΑ», στο χώρο «Κινητήρας Στούντιο» (Ερεχθείου 22, μετρό Ακρόπολη/Συγγρού Φιξ) με τίτλο «A time to mourn». Ο θρήνος, ο μόχθος, η εξάντληση, η κραυγή, η βαρβαρότητα, ο πολιτισμός, η ανθρώπινη φύση... Χορογραφία: Ιρις Καραγιάν. Μουσική: Νίκος Βελιώτης. Εικαστική επιμέλειαΣ Νίκος Παπαδημητρίου. Φωτισμοί: Ελισάβετ Μωράκη. Ερμηνεύουν: Χαρά Κότσαλη, Μαριλένα Πετρίδου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ