ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΚΑΠΟ»
Δυνατή ταινία, επίκαιρη όσο ποτέ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, βρέθηκε χτες στον κινηματογράφο «Ζέφυρος» και παρακολούθησε την ταινία που ήταν υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ταινίας το 1961

Υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1961! Η προβολή της ταινίας διακόπηκε 9 φορές από το έντονο, ομόφωνο και ατελείωτο χειροκρότημα του κοινού... Το τελικό χειροκρότημα κράτησε 12 λεπτά, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ στη Βενετία. Πρόκειται για την ταινία «ΚΑΠΟ» (Ιταλία, 1960) του Τζίλο Ποντεκόρβο, γνωστού από την ταινία «Η μάχη του Αλγερίου», που προβάλλεται στον κινηματογράφο «Ζέφυρος».

Την ταινία παρακολούθησε χτες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το μαύρο τρίγωνο στο χιτώνιο είναι για τους εγκληματίες. Οι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν κόκκινο. Οι Εβραίοι έχουν ένα κίτρινο άστρο. Τα μαύρα τρίγωνα έχουν την καλύτερη μεταχείριση. Είναι η αφρόκρεμα. Ανάμεσά τους διαλέγουν οι SS τους επίλεκτους φρουρούς για τα στρατόπεδα... Τους αποκαλούν «ΚΑΠΟ».

«Ο Ποντεκόρβο είναι ένας μαρξιστής του πιο επικίνδυνου είδους: Ενας μαρξιστής ποιητής», είχε γράψει η Pauline Kael, Αμερικανίδα κριτικός κινηματογράφου. Σε αυτήν την κλασική ταινία παρακολουθούμε την ιστορία μιας Εβραίας έφηβης, που μαζί με την οικογένειά της καταλήγει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Καταφέρνει να επιβιώσει με την παρέμβαση ενός Εβραίου γιατρού, ο οποίος την βοηθάει να υιοθετήσει την ταυτότητα μιας νεαρής γυναίκας που είχε πρόσφατα πεθάνει. Ετσι, η Εντιθ ξαναγεννιέται σαν Νικόλ και δεν είναι πλέον Εβραία, τουλάχιστον όχι στα χαρτιά. Στην αρχή, βιώνει αβάσταχτη λύπη για το χαμό των γονιών της, καθώς όμως ο καιρός περνά, συνειδητοποιεί πως αυτή η στάση δε θα την βοηθήσει να επιβιώσει. Ετσι, εμπλέκεται σε ερωτική σχέση με ένα Γερμανό αξιωματικό, παρόλο που είναι μόλις 14 χρονών, και αρχίζει να αποκτά προνόμια, έως ότου στο τέλος αποκτά την ιδιότητα μιας Καπό, αποκτώντας εξουσία πάνω στις άλλες αιχμάλωτες γυναίκες. Εχει πλήρη επίγνωση ότι είναι ένας μονόδρομος προς την επιβίωση, αλλά ταυτόχρονα βασανίζεται από τύψεις, παρόλο που δε δείχνει ποτέ το παραμικρό συναίσθημα ή αδυναμία. Μόνο αφού τελικά γίνεται μάρτυρας της αυτοκτονίας μιας αγαπημένης της φίλης, της Terese, και ενώ έχει ερωτευτεί ένα Ρώσο αιχμάλωτο πολέμου, τον Sascha, καταφέρνει επιτέλους να αποκαταστήσει μέσα της τις ανθρώπινες αξίες που κάποτε ήταν αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξής της... Την περιμένει ένα τραγικό τέλος...

Ο ίδιος ο Ποντεκόρβο πολέμησε στην Ιταλική Αντίσταση ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και σε αυτήν την ταινία προσπαθεί να παρουσιάσει μια ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σκηνοθεσία: Gillo Pontecorvo. Σενάριο: Gillo Pontecorvo, Franco Solinas. Μουσική: Carlo Rustichelli. Πρωταγωνιστές: Σούζαν Στράσμπεργκ (γνωστή για την ερμηνεία της στο «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ»), Λόρεν Τερζιέφ, Εμανουέλ Ριβά (γνωστή από την τανία «Χιροσίμα, Αγάπη Μου»), Πάολα Πιταγκόρα κ.ά.

Μαρτυρίες κοινής πολιτιστικής πορείας

«Αγιος Πέτρος», Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
«Αγιος Πέτρος», Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Περιοδική Εκθεση πραγματοποιείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44, Αθήνα, τηλ: 213.2144.891 Fax: 210.8213.573), με τίτλο «Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας» από 28 Αυγούστου - 31 Οκτώβρη.

Τα προσεκτικά επιλεγμένα αρχαία και νεότερα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση δίνουν, άλλοτε καθαρά και άλλοτε υπαινικτικά, το στίγμα της κοινής πολιτιστικής πορείας των δύο χωρών. Τα 23 έργα της έκθεσης καλύπτουν ένα διάστημα 4.500 χιλιάδων ετών, από τον κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως την Ελλάδα και την Ιταλία του 20ού αιώνα. Αντιπροσωπεύονται οι τρεις μεγάλοι προϊστορικοί πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο, ο κυκλαδικός, ο μινωικός και ο μυκηναϊκός. Εμβληματικά έργα του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα, όπως η κόρη από την Ακρόπολη ή ο κρατήρας του Ευφρονίου παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης και αισθητικής προς την κλασική τελειότητα. Αλλα έργα αποτελούν εύγλωττες μαρτυρίες της άνθησης του εμπορίου αρχαιοτήτων και της συλλογής έργων τέχνης, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στις μέρες μας.

Οι κατακτήσεις της βυζαντινής τέχνης, η βενετσιάνικη Αναγέννηση και ο ρωμαϊκός μανιερισμός εκφράζονται στους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο και του Mattia Preti, ενώ τα στοιχεία της κλασικής αρχαιότητας και του Βυζαντίου αφομοιώνονται στο προσωπικό ύφος και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις δημιουργών του 20ού αιώνα, όπως του Giani και του Cadorin, του Μόραλη και του Παρθένη.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η Μαρία Αδρεαδάκη - Βλαζάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο Louis Godart, Σύμβουλος για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ το συντονισμό και την επιμέλεια έχει ο Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα αριστουργήματα που παρουσιάζονται προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, τα Μουσεία Καπιτωλίου - Centrale Montemartini, το Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο της Villa Giulia, το Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο - Palazzo Altemps, την Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης του Palazzo Corsini, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ρηγίου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τάραντα. Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα Ελληνικά και Αγγλικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08.00 - 20.00

Συναυλία Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων

Tο μήνυμα ότι η μουσική ενώνει ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και δημιουργεί δεσμούς φιλίας και αρμονικής συνεργασίας θα κάνει πράξη για ακόμη μια φορά η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (ΕΤΟΝ) με τη συναυλία της, στις 5 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 9 μ.μ.

Η ΕΤΟΝ, αποτελούμενη από 50 νέους Ελληνες και Τούρκους μουσικούς, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της. O μόλις 22 ετών Ελληνας κλαρινετίστας, Παύλος Σεράσης, θα εκτελέσει το Κονσέρτο για Κλαρινέτο του Μότσαρτ σε A Major K. 622. Ο νεαρός μουσικός έχει παίξει ως σολίστ σε διάφορες ορχήστρες στην Ελβετία, Γερμανία κ.ά. Η μουσική διεύθυνση της συναυλίας είναι του γνωστού Τούρκου μαέστρου, Cem Mansur, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε Μουσικολογία στο City University του Λονδίνου και στο Guildhall School of Music and Drama, όπου και βραβεύτηκε με το βραβείο Ricordi Conducting Prize. Αργότερα σπούδασε στο Los Angeles Philharmonic Institute με καθηγητή τον Leonard Bernstein.

Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων δημιουργήθηκε από μια ιδέα της Λένης Κονιαλίδη με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Bilkent της Αγκυρας. Η ορχήστρα δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2008 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλίες σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αναζητώντας μια κοινή καλλιτεχνική γλώσσα

Με ελληνική συμμετοχή, τη σκηνοθέτη Ιόλη Ανδρεάδη, πραγματοποιείται και φέτος το διεθνές θεατρικό εργαστήρι - φεστιβάλ «World Wide Lab» από 15 Σεπτέμβρη έως 12 Οκτώβρη στο «Teatro Due» της Ρώμης, με θέμα «Καταστροφή και Αναγέννηση». Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, το τρίτο World Wide Lab παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου - Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ταϊβάν, Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία - οι οποίοι συναντιούνται σταθερά κάθε χρόνο, με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά για ένα μήνα πάνω στη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών πρότζεκτ γύρω από ένα ειδικό θέμα τη φορά.

Στόχος του World Wide Lab είναι να προτείνει και να εξελίξει ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και συσκηνοθεσιών, με σκοπό την ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας που δε θα εξαλείφει ωστόσο τις ιδιαιτερότητες της προέλευσης και της εκπαίδευσης του κάθε σκηνοθέτη.

Στο φετινό World Wild Lab, η Ιόλη Ανδρεάδη θα συσκηνοθετήσει με την Αμερικανίδα σκηνοθέτη Annie Levy μια διασκευή του «Βασιλιά Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τον τίτλο «Ληρ ο νεότερος». Η διασκευή είναι της Ιόλης Ανδρεάδη και της Annie Levy, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια της Sara Svati.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ