Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση των προγραμμάτων απασχόλησης
Το Σωματείο θυμίζει τη σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 12/5/24, η οποία νομιμοποιούσε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τις απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων. Αυτή η ΚΥΑ «προέβλεπε» το δικαίωμα απορρόφησης σε φορέα υποδοχής για 830 απολυμένους. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση της ΔΥΠΑ που εκδόθηκε την Τρίτη 24/6/2025, από τους 830 απολυμένους έχουν εγγραφεί στα μητρώα ανέργων οι 658. «"Από τους 658 εγγεγραμμένους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ στα μητρώα ανέργων, έχουν απορροφηθεί στα προγράμματα απασχόλησης οι 429" (δηλαδή απομένουν 229 οικογένειες που με ευθύνη της κυβέρνησης εδώ και 11 μήνες δεν έχουν εισόδημα πέρα από το επίδομα ανεργίας)», αναφέρει το Σωματείο.
Και καταγγέλλει ότι «από τους 830 απολυμένους της ΛΑΡΚΟ οι 172 δεν μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων, κατά επέκταση δεν δικαιούνται να τους καταβληθεί και το επίδομα ανεργίας. Αυτό διότι κατά την απόλυσή τους ήταν παράλληλα και "ελεύθεροι επαγγελματίες" με μέγιστο ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ. Επίσης από τους 830 απολυμένους, οι 75 απολυμένοι των εργολαβιών της ΛΑΡΚΟ δεν αναφέρονται πουθενά, εκτός από τις δημόσιες, ψεύτικες, όπως έχουν αποδειχθεί έως σήμερα, τοποθετήσεις της τότε υπουργού Εργασίας κ. Μιχαηλίδου και άλλων υπουργών της κυβέρνησης που εξαπάτησαν την κοινή γνώμη "περί διασφάλισης όλων των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και των εργολαβιών" ("ΣΚΑΪ" 10/5/24 - κ. Μιχαηλίδου)».
Θυμίζοντας μάλιστα τον «λογαριασμό» των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την πολιτική επιλογή της στη ΛΑΡΚΟ, το Σωματείο αναφέρει:
«"Η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη ματαιώθηκε". Η διασφάλιση της λειτουργίας της μοναδικής επιχείρησης που παράγει νικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση ναυάγησε μαζί με την πολιτική της. Οι δημόσιες δεσμεύσεις που αναπαράχθηκαν σχεδόν από το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης και "υπόσχονταν" "διασφάλιση του συνόλου των απολυμένων", 11 μήνες μετά αποδεικνύονται μεγάλο ψέμα (229 εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί + 172 απολυμένοι που δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα ανέργων + 75 απολυμένοι από τις εργολαβίες = 476 από τους 830, 11 μήνες μετά είμαστε ακόμη άνεργοι. Δεν το λες και "κοινωνικό δίχτυ προστασίας" αυτό». Και καταλήγοντας προσθέτει:
«Δεν το βάζουμε κάτω. Ακουμπάμε στην αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας μας και συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για την καταβολή του κλεμμένου μόχθου μας, για το δικαίωμα στην εργασία, για να μην ερημώσουν τα χωριά μας».
Απεργιακή απάντηση στην πρόταση - κοροϊδία της εργοδοσίας δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «κατασκευαστική Δημητρίου», με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον μεγάλο αυτό χώρο δουλειάς απαιτούν μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις αυξήσεις 10% στα μεροκάματα, επαναφορά του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και των προσαυξήσεων για τις τριετίες, όπως και επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας τους στον χώρο δουλειάς.
Από την άλλη, η εργοδοσία ισχυρίζεται πως δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει το αίτημα για οριζόντιες αυξήσεις στο σύνολο των εργαζομένων, «λόγω των υφιστάμενων οικονομικών και λειτουργικών συνθηκών», όπως ενημερώνει το Συνδικάτο, σχολιάζοντας πως «οι επενδύσεις που έχουν γίνει, τα έργα της πολεμικής οικονομίας και η οικονομική "σταθερότητα" των επιχειρηματικών ομίλων, προϋποθέτουν χαμηλά μεροκάματα, 10ωρη εργασία και σακατεμένα κορμιά».
«Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, όπως μας ζητάνε, λόγω της "αβεβαιότητας των επιχειρήσεων λόγω του πολέμου", να δεχτούμε ξεζούμισμα και ένα μεροκάματο που δεν εξασφαλίζει ούτε τα βασικά», δηλώνει το Συνδικάτο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αύριο τα αγωνιστικά ραντεβού των Συλλόγων μικρών ιδιοκτητών συνεργείων
Από προηγούμενη κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών |
Οπως καταγγέλλουν στο ψήφισμά τους οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του κλάδου, πρόκειται για μέτρο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις, φορτώνοντας τους ιδιοκτήτες με επιπλέον γραφειοκρατικές ηλεκτρονικές διαδικασίες για τη λεπτομερή καταγραφή κάθε οχήματος που μπαίνει στο συνεργείο, είτε για επισκευή είτε για έλεγχο. Ενδεικτικό είναι ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 15 - 20 λεπτά για κάθε όχημα, χωρίς να υπολογίζονται διάφορες μεταβολές που μπορεί να διπλασιάζουν τον χρόνο και τον φόρτο, όπως η δοκιμή του οχήματος μετά από επισκευή, η μετάβαση σε εξωτερικό συνεργάτη για άλλες εργασίες κ.ο.κ.
Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών - Αυτοκινήτων Αθηνών και Πειραιώς (ΣΙΣΕΜΑ) αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις, όπως είναι η διεύρυνση του χρόνου εργασίας για τέτοιες διαδικασίες, η εντατικοποίηση και το άγχος που καλλιεργούν το έδαφος για παραλείψεις και επομένως πρόστιμα κ.ο.κ. Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, που έχουν οργανωμένα λογιστήρια, κάτι που φέρνει τις μικρότερες σε μειονεκτική θέση, οπότε - όπως σημειώνει και ο ΣΙΣΕΜΑ - «το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την μονοπώληση του κλάδου».
Απαντώντας δε στη γνωστή κυβερνητική σπέκουλα περί αντιμετώπισης της «φοροδιαφυγής», ο ΣΙΣΕΜΑ σημειώνει πως οι αυτοαπασχολούμενοι πλέον έτσι κι αλλιώς φορολογούνται με τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδημάτων, με βάση τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Επίσης δεν έχουν αφορολόγητο όριο, πληρώνουν ακόμα φόρο επιτηδεύματος, επιβαρύνονται με προκαταβολή φόρου 55% κ.λπ.
Ο Γιώργος Ντάλιος, γραμματέας του ΣΙΣΕΜΑ, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» τονίζει ότι πρόκειται για μέτρο «που διευρύνει τον εργάσιμο χρόνο για τα μικρά συνεργεία και αυτοματοποιεί τον μηχανισμό προστίμων». Γι' αυτό και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απαιτώντας συνάντηση με το υπουργείο «ώστε να αποσπάσουμε δεσμεύσεις. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και την 1η Ιουλίου, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, απαντάμε με απεργία και νέα κινητοποίηση», δείχνοντας τις διαθέσεις κλιμάκωσης του αγώνα.
Διαμαρτυρία χθες στο υπουργείο Οικογένειας
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων με επείγουσες διαδικασίες, για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας παιδιών, απαίτησε χθες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα» και σε Παιδουπόλεις, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων Αναρρωτηρίου Πεντέλης, Χρόνιων Παθήσεων «Αγία Βαρβάρα» και ΠΙΚΠΑ Βούλας.
Στο πλευρό τους βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.
Εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ παρευρέθηκε ο Μ. Γιαννάκος.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπρόσωπο του υπουργείου, οι εργαζόμενοι μίλησαν για την απελπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δομές Πρόνοιας της χώρας λόγω της υποχρηματοδότησης, της ακραίας έλλειψης προσωπικού, της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι κτιριακές υποδομές, της έλλειψης εξοπλισμού κ.λπ.
«Η υποστελέχωση τόσα χρόνια καλύπτεται με την πάγια τακτική κυβερνήσεων και διοικήσεων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού παντός τύπου συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με την απόλυτη ομηρία των εργαζομένων, όχι μόνο αυτών αλλά και των μονίμων, αφού καλούμαστε όλοι μας να διαχειριστούμε μια κατάσταση νοσηρή για εμάς τους ίδιους αλλά και για τα φιλοξενούμενα παιδιά», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων» στο «Μητέρα» και στις Παιδουπόλεις και καλεί όλους τους εργαζόμενους, και από τις άλλες δομές Πρόνοιας, να είναι σε επιφυλακή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων διεκδίκησης ουσιαστικής λύσης στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, που θέτει σε κίνδυνο παιδιά και εργαζόμενους.
Επίσης η «Αγωνιστική Ενότητα» διεκδικεί από το κράτος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να ανοίξει εξειδικευμένο τμήμα με το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό για τη φροντίδα βαρύτατων περιστατικών, στο πλαίσιο ανάλογης δομής. Απαιτεί δε να αυξηθεί και να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές Πρόνοιας, να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αυξήσεις στους μισθούς 20%, επαναφορά Δώρων κ.λπ.
Επιπλέον, διεκδικεί πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Πρόνοια ώστε να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες δομές, να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες με την ανάλογη στελέχωση, να πάψει κάθε δράση ιδιωτών και ΜΚΟ στον χώρο και να καταργηθεί συνολικά η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία και Κοινωνική Ασφάλιση.
Σε νέα απεργία προχωρούν την Παρασκευή 27 και τη Δευτέρα 30 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις τακτικές αποδοχές για όλους και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την «Ενιαία» να καλεί σε συγκέντρωση αύριο στις 9.30 π.μ. έξω από το κεντρικό κτίριο (Αιόλου 86) στην Αθήνα.
Προκλητική είναι απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων η διοίκηση της Τράπεζας, που ισχυρίζεται ότι «δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν». Και απέναντι σε αυτή την πρόκληση η «Ενιαία» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τον πιο δυναμικό τρόπο. Σημειώνει μάλιστα ότι παρότι οι εκλεγμένοι της συνδικαλιστές δεν έχουν ψηφίσει το πλαίσιο του ΣΥΕΤΕ για την επιχειρησιακή σύμβαση, αφού το θεωρούν ελλιπές και όχι «υπερβολικό» όπως το χαρακτηρίζει η Διοίκηση, καλεί όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία.