Μια συζήτηση με τον πρόεδρο της Διασωματειακής, Πολ Σκλάβο
Μήνυμα διαμαρτυρίας και κάλεσμα αντίστασης στο παραμορφωτικό σκηνικό, που διαγράφεται μπροστά και πίσω από τις κάμερες της μικρής οθόνης, απηύθυνε η Διασωματειακή Επιτροπή για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο,καλώντας τους πολίτες όλης της χώρας να κλείσουν την Παρασκευή 3 Μάρτη, για μια ώρα από τις 20.00 έως τις 21.00 την τηλεόρασή τους.Χτυπά, λοιπόν, το "καμπανάκι", για μια πιο συλλογική και "ομαδική" αντίδραση, απέναντι σε αυτούς που "ασχημονούν εξ ονόματός μας".
Η πρωτοβουλία της Διασωματειακής για να χρησιμοποιήσει ο τηλεθεατής τη δύναμη που έχει, τη δύναμη να κλείσει το κουμπί, έστω ενδεικτικά για μία μόνο ώρα, αποκτά μια ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα σε μέρες που το τηλεοπτικό πεδίο "θρέφεται", όχι μόνο από διαστρεβλωμένες και υποτιμητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια εικόνες, αλλά και από αποκαλύψεις και συναλλαγές, από εισαγγελείς και καζίνο, από τρικυμίες που ανασύρουν από το βυθό τα "σχέδια" παιχνιδιών που παίζονται σε βάρος των ανυποψίαστων πολιτών.
Ο κώδωνας κινδύνου για τις "δόσεις" αποχαύνωσης και για τους "υπνωτιστές" του πολιτισμού, της παιδείας και της αξιόπιστης πληροφόρησης, έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο, γιατί "χτυπάει" από 19 φορείς και σωματεία, που έχουν άμεση σχέση με το ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Για να "ανατραπεί" το νεφελώδες ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ο πρόεδρος της Διασωματειακής, Πολ Σκλάβος,θα τονίσει μεταξύ άλλων, την ευθύνη της πολιτείας για τη σημερινή κατάσταση, την ανάγκη του κοινωνικού ελέγχου στα ΜΜΕ, ενώ, όπως μας είπε, θα περιμένει τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα θέματα που θέτει το ΚΚΕ στην επερώτησή του για τα ΜΜΕ. Ηδη, η Διασωματειακή έχει αποταθεί σε νεολαίες, κοινωνικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, στη ΓΣΕΕ, στο ΕΚΑ, στην ΟΛΜΕ και σε άλλους φορείς, προκειμένου να κινητοποιηθούν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην "ώρα" της αντίδρασης.
Γιατί, όμως, η Διασωματειακή διάλεξε, τώρα, να "προσκαλέσει" τους τηλεθεατές σε μια ενδεικτική, αλλά ουσιαστική κινητοποίηση;
Ο Πολ Σκλάβος,θα απαντήσει πως η Διασωματειακή κατ' αρχάς "διαπίστωσε ότι η κοινωνία έχει αρχίσει πλέον ν' αντιδρά σε αυτή την κατάσταση, που υπάρχει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Για να εκφραστεί πιο αποτελεσματικά αυτή η αντίδραση, θα πρέπει να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο που θα της δόσει μορφή και υπόσταση.Η Διασωματειακή θέλει ν' αναλάβει αυτό το ρόλο και ως συντονιστικό όργανο των φορέων που εκπροσωπεί, κάνει την πρώτη αυτή προσπάθεια, καλώντας τον ίδιο τον πολίτη ν' αντιδράσει στον αμοραλισμό που υπάρχει και βγαίνει μέσα από τα τηλεοπτικά προγράμματα. Στη λάθος εντύπωση για την ελληνική κοινωνία, που "προωθείται" μέσα από τα ΜΜΕ, μια κοινωνία που δήθεν χαρακτηρίζεται από την έλλειψη αξιών. Πιστεύουμε ότι η παρουσίαση μιας τέτοιας εικόνας της κοινωνίας γίνεται σκόπιμα μέσα από τα ΜΜΕ και αυτό είναι που καταγγέλλουμε σαν Επιτροπή".
Τηλεόραση με αξίες
Εκτός, όμως, από τις "ασχημίες" του προγράμματος, συμβαίνουν και άλλες "ασχημίες", που αποκαλύπτουν το τι συμβαίνει πίσω από κάμερες και από συχνότητες. Τι κρύβεται πίσω από τις "ιδιοκτησίες" των ΜΜΕ και πόσο τελικά διασφαλίζεται η διαφάνεια. "Εκείνο που μπορεί να πει κανείς, σημειώνει ο Πολ Σκλάβος, είναι ότι το να έχει κάποιος ένα τηλεοπτικό σταθμό δημιουργεί μια τέτοια δύναμη, όπου στη συνέχεια μπλέκονται και συμφέροντα που είναι άσχετα με το τηλεοπτικό προϊόν". Πιστεύει ότι δεν άφησαν το ΕΣΡ να παίξει το ρόλο του, ενώ αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν αυτό τον καιρό στο ΣΚΑ+ΔΚΙ θα πει: "Από την ώρα που κάποιος παίρνει την άδεια για τηλεοπτικό σταθμό από το κράτος, αρχίζει μια επιχειρηματική δραστηριότητα και δημιουργεί γύρω του υποχρεώσεις. Εχει ένα κόσμο που συνεργάζεται, που συναλλάσσεται και έναν κόσμο που δουλεύει. Αν κάποια στιγμή τινάξει όλο αυτό το κύκλωμα στον αέρα, ποιος έρχεται ως εγγυητής και ποιος είναι υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου επιχειρηματία ή οποιουδήποτε άλλου που έχει τις συχνότητες; Δεν είναι υπεύθυνος αυτός που έδωσε την άδεια λειτουργίας; Εδώ και ένας μικροπωλητής υπόκειται σε κάποιους νόμους και αν δεν είναι εντάξει έχει τις συνέπειες. Ολη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο των ΜΜΕ, αν λάβει κανείς υπόψη του τη δύναμη που περνά στα χέρια αυτών που τα ελέγχουν, θα πρέπει να προβληματίσουν αυτούς που υποστήριζαν την ελευθερία της αγοράς στα ΜΜΕ. Για να πάρουν τα πράγματα μια άλλη τροπή και μια υγιή κατεύθυνση, πιστεύω ότι χρειάζεται κοινωνικός έλεγχος. Η τηλεόραση με τη δύναμή της διαμορφώνει συνειδήσεις και κοινωνίες και αυτό είναι το χειρότερο. Χρειαζόμαστε μια τηλεόραση που θα δημιουργεί αξίες και όχι μια τηλεόραση του "πουλάω" και "ξεπουλάω"".
Ποιοι ευθύνονται;
|εα1|1491- Την επικίνδυνη κατάσταση, που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ, έφερε με επερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή. Είναι, όμως, θέμα μόνο ενός κόμματος, να εκφράζει την ανησυχία του για τη δυσοίωνη κατάσταση, που στιγματίζει και τραυματίζεται ανεπανόρθωτα το τηλεοπτικό γίγνεσθαι;|εα0|1490
- "Δε γνωρίζω γιατί δεν πήραν θέση τα άλλα κόμματα. Διάβασα την επερώτηση του ΚΚΕ και συμφωνώ απόλυτα γιατί όντως έτσι είναι τα πράγματα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα, που τίθενται στην επερώτηση.Από την άλλη πλευρά, έχω την εντύπωση πως μπορεί τα υπόλοιπα κόμματα να μην έχουν πάρει θέση, αλλά σχεδόν όλοι οι βουλευτές, κατά καιρούς έχουν πάρει θέση και κατά κάποιο τρόπο καταγγέλλουν την κακή τηλεόραση, χωρίς όμως να φαίνεται ότι κάποιοι ευθύνονται. Κανένας, λοιπόν, δεν ευθύνεται; Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση; Η αν θέλετε, ακόμη δεν ευθύνονται οι καλλιτέχνες που κάνουν τα προγράμματα, δεν ευθύνονται οι βουλευτές, οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών; Νομίζω, όμως, ότι πλέον τα πράγματα είναι ώριμα, για να μπει βαθιά το νυστέρι. Και αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ένα σχέδιο νόμου που θα φτάσει στη Βουλή για ψήφιση, αυτά όλα που πλέον τα ξέρουμε και τα ξέρουνε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, διότι αν δεν αντιμετωπιστούνε τώρα, το μέλλον θα είναι χειρότερο".
Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ