Κινητοποίηση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπου στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος
Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις που αναπτύσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη νότια Καρυστία ενάντια στις νέες αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών, κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς της περιοχής κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους με κάθοδο στην Αθήνα, απαιτώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο δήμαρχος Καρύστου Ε. Ροβιόλος, εκπρόσωποι φορέων και εκπρόσωποι των δημοτικών συνδυασμών επέδωσαν στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν. Ταγαρά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου.
Στο πλευρό τους ήταν για άλλη μια φορά το ΚΚΕ, με τον βουλευτή Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ Γιώργο Μαρίνο. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε ότι «το ΚΚΕ, όπως όλα τα χρόνια, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του λαού της Καρύστου, της νότιας Εύβοιας, συνολικά τον αγώνα του λαού της Εύβοιας, ενάντια στην επέλαση των ενεργειακών ομίλων και στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις. Είμαστε στο πλευρό σας και απαιτούμε τώρα να ακυρωθούν όλα τα σχέδια! Να μην περάσει καμία άδεια για καμία ανεμογεννήτρια! Ο λαός μας έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του και αυτήν τη δύναμη θα τη δείξει στον δρόμο του αγώνα! Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Στον δρόμο της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική και τα μεγάλα συμφέροντα, γιατί αυτά κέρδισαν από τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες, από τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση. Ο λαός πλήρωσε ακριβά με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Καλή δύναμη σε όλους και σε όλες, για νέους αγώνες!».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στο πλευρό των αγωνιζόμενων |
Από τη χτεσινή μεγάλη φωτιά στον Ασπρόπυργο |
Στα δύο αυτά περιστατικά επενέβησαν 37 πυροσβέστες με 16 οχήματα και μετά από σκληρή προσπάθεια πολλών ωρών κατάφεραν να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο, ενώ εξετάζονται οι αιτίες.
Θυμίζουμε ότι στις 23/11/22 είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή και άλλη φωτιά σε χώρο επεξεργασίας χημικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο.
Για την κατάσταση αυτή με τις συχνές πυρκαγιές σε εργοστάσια η Κομματική Οργάνωση Ασπροπύργου του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή της είχε επισημάνει: «Απαιτούμε να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή και την προστασία της υγείας των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων από το επικίνδυνο τοξικό νέφος» και τόνιζε: «Σε μια περιοχή που συνυπάρχουν διυλιστήρια, εργοστάσια υγραερίου και άλλων χώρων με εύφλεκτα υλικά μαζί με οικιστικό ιστό, κάνει επιτακτικό το αίτημα που εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, για συγκρότηση άμεσα ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στην ευρύτερη περιοχή».
Περιοδεία στην ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο πραγματοποίησε προχτές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα, τον οποίο συνόδευε ο Αλέξης Τσοκάνης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Κατά τη συνάντησή τους με τον διοικητή της μονάδας, τους ενημέρωσε για τις ελλείψεις σε προσωπικό που δυσχεραίνουν το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής, ενώ αναγνώρισε ότι το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα σταθερά στο πλευρό του προσωπικού του Σώματος.
Ο Γιάννης Γκιόκας μιλώντας στους πυροσβέστες τόνισε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Σώμα, όπως είναι η επαναφορά του εισοδήματός τους μετά τις περικοπές που υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων, αλλά και η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού στον τομέα της πρόληψης που έχει σκοπό την προστασία των δασών και της ζωής των πολιτών. Υπογράμμισε ότι αποτελεί πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της ανθρώπινης ζωής, διότι η εκάστοτε κυβέρνηση νομοθετεί στη λογική του κόστους - οφέλους για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων.
Γι' αυτόν τον λόγο, το ΚΚΕ καλεί όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να σκεφτεί με βάση την πείρα του όλο το προηγούμενο διάστημα, που είδε όλες τις κυβερνήσεις να βάζουν το λιθαράκι τους στην καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας αλλά και στη χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, να απαντήσει σε αυτήν την επίθεση στηρίζοντας τις προσπάθειες του ΚΚΕ και, μπροστά στις εκλογές, με την ψήφο τους.
Στη γνωστή τακτική του «κλειδαμπαρωθείτε στο σπίτι» κινείται η κυβέρνηση, μέσω της Πολιτικής Προστασίας, μπροστά στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχει προβλέψει για τα επόμενα 24ωρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με δεδομένη την ανυπαρξία ουσιαστικών υποδομών αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Ετσι αποφασίστηκε να αποσταλούν προειδοποιητικά μηνύματα του «112» προς τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας, της Ζακύνθου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, ενώ αναμενόταν να ενημερωθούν με τον ίδιο τρόπο τις επόμενες ώρες όσοι μένουν σε περιοχές των Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Τρικάλων και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας.
Σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη αποφασίστηκε να παραμείνουν σήμερα κλειστά όλα τα σχολεία. Στη Ζάκυνθο πιο έντονα ήταν τα προβλήματα χτες που ξεκίνησε η κακοκαιρία σε Λαγανά, Αγριλιά, Αγιο Δημήτριο, Σκουλικάδο, Καλιπάδο, Βανάτο και Καλαμάκι, όπου το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία ήταν απροσπέλαστο. Επίσης, κατολίσθηση σημειώθηκε στον κεντρικό δρόμο έξω απ' το Αργάσι που οδηγεί προς το Βασιλικό, σε σημεία που απαιτούνται έργα και παρεμβάσεις.
Πλημμυρικά φαινόμενα εξακολουθούν να υπάρχουν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο στην Πέλλα από τις προηγούμενες μέρες με σοβαρές ζημιές σε δημόσιες υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες και αγροτικές εγκαταστάσεις. Μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από τους δημάρχους Αλμωπίας, Πέλλας και Σκύδρας, η Αντιπεριφέρεια Πέλλας ζητά την κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Εργασίες αποκατάστασης υποδομών απαιτούνται στη Σκύδρα, στην Αλμωπία και τα Γιαννιτσά καθώς και στο Κιλκίς και ειδικά στη Γρίβα και την Καστανερή, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και υποχώρηση του οδοστρώματος, καθώς επίσης στην Πιερία (στην Καρίτσα και τη Λεπτοκαρυά) και στην Ημαθία, στο Ρέμα Κρασοπούλου. Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζονταν τα προβλήματα.
Να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης κατά της αποφυλάκισης του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά, έναν από τους δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 10 χρόνια για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, πρότεινε χτες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος ήταν παρών στη συζήτηση, με τους συνηγόρους του να ζητούν να μην συνταχθεί το δικαστήριο με την εισαγγελική πρόταση που έκρινε ότι «κακώς δόθηκε αναστολή» και αποφυλακίστηκε ο μεσίτης. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη σε δεύτερο βαθμό για το άγριο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου αναβλήθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2023, λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης του μεσίτη. Πρωτόδικα ο Αθ. Χορταριάς καταδικάστηκε για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο και μετά από 2 μήνες αποφυλακίστηκε με αίτηση αναστολής. Πρωτόδικα η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον κοσμηματοπώλη Σπυρίδωνα Δημόπουλο, που λόγω προχωρημένης ηλικίας ορίστηκε να παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό. Οι 4 αστυνομικοί αθωώθηκαν, αφού κρίθηκε «εντός ορίων νόμιμης δράσης», παρά το ότι στα σχετικά βίντεο που προβλήθηκαν στο δικαστήριο και είδαν και τη δημοσιότητα φάνηκε η απρόκλητη επίθεση σε έναν άνθρωπο σε μισολιπόθυμη κατάσταση, ανήμπορο και αιμόφυρτο. Η κρίση του Αρείου Πάγου για την αναίρεση αναμένεται τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε ο μεσίτης θα παραμείνει εκτός φυλακής...