Εντείνεται η αναστάτωση που έχει προκληθεί στο κυβερνητικό επιτελείο από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αρμόδιοι επεξεργάζονται ήδη σενάρια, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί, αν τελικά κριθεί πως θα χρειαστεί, να ελεγχθεί η αναζωπύρωση του επίσημου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Οπως είναι προφανές, οι κυβερνώντες, που περιφρονούν με τον πλέον προκλητικό τρόπο τα χτυπήματα που δέχονται τα λαϊκά εισοδήματα από τις διάφορες ανατιμήσεις, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πάρουν μέτρα, ακόμα και στην κατεύθυνση της προσωρινής συγκράτησης των τιμών, με αποκλειστικό στόχο να μην τεθεί σε κίνδυνο η ...«εθνική υπόθεση» του ΔΤΚ στα ανεκτά για την ΟΝΕ επίπεδα.
Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια, ένα από τα σενάρια που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες εφαρμογής είναι η εξεταζόμενη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά και της ΕΥΔΑΠ, δεδομένου ότι ακόμη παραμένουν υπό την έλεγχο της κυβέρνησης (δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί) και άρα υπάρχει τέτοια δυνατότητα παρέμβασης, που δεν ενοχλεί το μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν αποκλείουν ακόμα και την άμεση ανακοίνωση αυτής της επιλογής, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να «τιθασεύσει» τον πληθωρισμό, η σχετική μείωση θα είναι ύψους περίπου 10%, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί κλιμακωτά, ανάλογα με την κατανάλωση.
Ενδεικτικό των σκοπιμοτήτων που θέλει να υπηρετήσει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι, ενώ εξετάζεται η μείωση τιμολογίων των ΔΕΚΟ, καμιά απολύτως συζήτηση δε γίνεται για σχετικές παρεμβάσεις στα εμπορεύματα των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξάνουν, χάρη στην κυβερνητική πολιτική, την κερδοφορία τους με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Το ίδιο ισχύει και για τα υγρά καύσιμα, όπου οι μεγάλες εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών παραμένουν ανεξέλεγκτες, ενώ αντίθετα, οι βενζινοπώλες είναι αυτοί που καλούνται να συγκρατήσουν τις τιμές.
Ενδεικτικές, από αυτή την άποψη, είναι οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης. Με παρελκυστική τακτική και «τουφεκιές στον αέρα», επιχείρησε να δείξει πως τάχα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κερδοσκοπία των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, που έχουν οδηγήσει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, ενώ στην πραγματικότητα αφήνει στο απυρόβλητο τα συμφέροντα και τα υπερκέρδη τους. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο οποίος, αν και παραδέχτηκε ότι οι εταιρίες κερδοσκοπούν, γράφοντας ταυτόχρονα στα παλιά τους τα παπούτσια ουσιαστικά τη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία καλούνταν να υποβάλουν στο υπουργείο κάθε βδομάδα τις τιμές χονδρικής, περιορίστηκε σε δηλώσεις εντυπωσιασμού και σε δήθεν απειλές μετ' επιστολών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από την εφαρμογή της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης διαπιστώθηκε ότι οι μεγάλες εταιρίες αποφεύγουν συστηματικά και μετά από συνεννόηση μεταξύ τους να γνωστοποιήσουν με ακρίβεια τις τιμές και τα ποσοστά εκπτώσεων που εφαρμόζουν για κάθε πρατήριο και περιορίζονται σε γενικόλογα στοιχεία. Στο ίδιο διάστημα εξακολουθούν να κερδοσκοπούν σε βάρος των πρατηριούχων και των καταναλωτών εν γνώσει της κυβέρνησης, που παρ' όλα αυτά περιορίζεται εκ νέου σε ...«αυστηρά προειδοποιητικά έγγραφα», καλώντας τις μέχρι την επόμενη Δευτέρα να δώσουν τις «αναγκαίες εξηγήσεις», επισείοντας την απειλή για επιβολή προστίμων. Πρόστιμα, έτσι κι αλλιώς αμελητέα, μπροστά στα υπερκέρδη που αποκομίζουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και που είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσουν και να τα πληρώσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση της κερδοσκοπικής τους δραστηριότητας. Στα ίδια πλαίσια της απροθυμίας της κυβέρνησης να θίξει τα συμφέροντα των μονοπωλίων της πετρελαϊκής αγοράς, ο υπουργός παρέπεμψε το θέμα της λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών στην επιτροπή ανταγωνισμού.
Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι όποτε στο παρελθόν η επιτροπή έχει ασχοληθεί με ανάλογα ζητήματα, ουδέποτε έχει επιβληθεί κάποιο, έστω και συμβολικό, πρόστιμο. Επιπλέον, διενεργείται και κοστολογικός έλεγχος από τις υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να ...πιστοποιηθούν τα κέρδη των εταιριών, τα οποία, ούτως ή άλλως, γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών και να δημιουργήσει εντυπώσεις, επιβάλλοντας πρόστιμα σε έξι εταιρίες, που κατέχουν πολύ μικρότερα μερίδια αγοράς γιατί αυτές αγνόησαν και τυπικά τη νομοθετική ρύθμιση για γνωστοποίηση των τιμών τους. Πρόκειται για τις εταιρίες KMOIL, SILK OIL, TOT HELLAS, ETEKA, SUN OIL, MEDITERRANEAN OIL. Στις παραπάνω επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 25 εκατ. δρχ. στην κάθε μία ως «πρώτη διοικητική κύρωση προειδοποιητικού χαρακτήρα».
Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκαν και νέες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, εξαιτίας της αναπροσαρμογής των διεθνών τιμών. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξάνεται κατά 3 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 3,10 δρχ., του πετρελαίου κίνησης κατά 5,8 δρχ. και του θέρμανσης κατά 4,4 δρχ. το λίτρο.
Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η επιρροή στον πληθωρισμό είναι προφανής, αλλά στο βαθμό που ισχύει για όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ και γι' αυτές, με βάση τον πληθωρισμό των οποίων διαμορφώνεται το κριτήριο του ελληνικού πληθωρισμού, δε μεταβάλλει η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου τη σχετική θέση της Ελλάδας.
Τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικων
Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές, που θα καταβληθούν στους εργαζόμενους το 2000, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, στους συνταξιούχους (από φορείς κύριας ασφάλισης) και στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, θα γίνεται ως εξής:
Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω, παραθέτουμε τα εξής παραδείγματα:
Την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Α' Τελωνείου Πειραιά και της Διεύθυνσης Τελωνείων Αττικής, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Σταύρος Παναγιώτου, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Οικονομικών.
Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, «με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, μεταστεγάζεται το Α' Τελωνείο Πειραιά και η Διεύθυνση Τελωνείων Αττικής, σε άλλον ακατάλληλο χώρο, που, κατά γενική εκτίμηση, θα δυσκολέψει την εκπλήρωση της αποστολής τους, η οποία έγκειται κυρίως στη δασμοφορολογική περιφρούρηση και εποπτεία των υποκείμενων χώρων του λιμανιού του Πειραιά.
Η απόφαση αυτή δικαιολογημένα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία και άσχετη με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στα ελληνικά λιμάνια, που ξεκίνησε με την ιδιωτικοποίησή τους (ΟΛΠ ΑΕ ΟΛΘ ΑΕ) και την κατάργηση των ενδοκοινοτικών ελέγχων.
Η μεταστέγαση των υπηρεσιών του Α' Τελωνείου Πειραιά και της Διεύθυνσης Τελωνείων Αττικής, σε ένα κτίριο που βρίσκεται μακριά από τον υποκείμενο χώρο και στο οποίο θα πρέπει να «στοιβαχτούν» οι τελωνειακοί υπάλληλοι, σηματοδοτεί την παραπέρα αποδυνάμωση της υπηρεσίας και, εκτός των άλλων, εγκυμονεί τον κίνδυνο να καταστραφούν αρχεία, που έχουν κατασχεθεί δικαστικά, ως αποδεικτικά στοιχεία, για πολύκροτες υποθέσεις λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών.
Σημειώνεται ότι ομόφωνα το συνδικαλιστικό όργανο της 1η Ενωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων αντιτίθεται στην παραπάνω απόφαση.
Με τα παραπάνω δεδομένα καλείται ο αρμόδιος υπουργός να απαντήσει αν θα ανακαλέσει την απόφαση μεταστέγασης των παραπάνω τελωνειακών αρχών».