Από τα χτεσινά χτυπήματα λιμανιών |
ΝΑΤΟικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν χτες τα ξημερώματα με συντονισμένες επιθέσεις τα λιμάνια της Τρίπολης, του Αλ Κχουμς και της Σίρτις με αποτέλεσμα να βυθίσουν οκτώ πολεμικά πλοία των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.
Θέλοντας να εμφανίσει τους βομβαρδισμούς ως «ανθρωπιστικούς» ο υποναύαρχος Ράσελ Χάρντινγκ, αναπληρωτής διοικητής της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ανακοίνωσε πως «με δεδομένη πλέον την κλιμάκωση της χρήσης ναυτικών στρατιωτικών μέσων, το ΝΑΤΟ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αναλάβει αποφασιστική δράση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης, αλλά και των δυνάμεων της Συμμαχίας στη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή, αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Βεγγάζη απηύθυναν νέα έκκληση για διεθνή βοήθεια, καθώς δέχονται καθημερινά βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του Καντάφι στην ορεινή περιοχή Ναφούσα, δυτικά της Τρίπολης, υποστηρίζοντας ότι οι επιδρομές του ΝΑΤΟ δεν έχουν καταφέρει πολλά σ' αυτήν την περιοχή.
Στο μεταξύ, αντιδρώντας σε όσα ανέφερε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ότι δηλαδή είναι αναπόφευκτο να εγκαταλείψει την εξουσία ο Καντάφι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραΐμ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Αμερικανός πρόεδρος τρέφει αυταπάτες και πως «ο λαός της χώρας έχει το δικαίωμα» να αποφασίσει αν ο Καντάφι θα εγκαταλείψει τη Λιβύη ή όχι.
Τέλος, η Διεθνής Οργάνωση για τη Μετανάστευση με έδρα τη Γενεύη ανακοίνωσε χτες πως τουλάχιστον 3.800 άνθρωποι - ανάμεσά τους 310 γυναίκες και παιδιά - από το Τσαντ που εξαναγκάστηκαν να διαφύγουν από τη Λιβύη βρίσκονται σε μια μακρινή ερημική πόλη στα βόρεια του Τσαντ χωρίς αρκετά τρόφιμα και νερό, με αρκετούς τραυματισμένους και αρρώστους, και μπορεί να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Εντείνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί στην «κούρσα» διαδοχής του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πιο επιθετικοί όλων οι Ευρωπαίοι, που παρά τις διαστάσεις απόψεων μεταξύ τους, όσον αφορά τον ποιος θα είναι υποψήφιος και εάν τελικά θα μπορέσουν να καταλήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κάποιον κοινό υποψήφιο, εμφανίζονται «ετοιμοπόλεμοι» και με κάθε μέσο να διατηρήσουν τη θέση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ανάμεσα σε αξιωματούχους μιας χώρας υπάρχουν διαστάσεις: Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε έδωσε, τρόπον τινά, ψήφο εμπιστοσύνης στην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, που μέχρι στιγμής εμφανίζεται ως ένα από τα φαβορί για διάδοχος του Στρος-Καν. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ, εκφράζει μία σχετικά διαφορετική θέση, δηλώνοντας ότι η Γερμανία πάντα διατηρεί το δικαίωμα να έχει δικό της υποψήφιο. Σιγή ιχθύος όσον αφορά την υποψηφιότητα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, που στο παρελθόν εμφανιζόταν ως ισχυρή, αλλά δεν έχει καν τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Από την πλευρά τους οι «αναδυόμενες» καπιταλιστικές οικονομίες προτείνουν δικούς τους υποψηφίους. Ενδεχομένως έναν Κινέζο επικεφαλής του ΔΝΤ αφήνει να διαφανεί ότι επιθυμεί η Κίνα, έχοντας προφανώς τη στήριξη των υπολοίπων «αναδυόμενων» οικονομιών, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, αλλά και η Τουρκία, οι οποίες ωστόσο επίσης προωθούν δικούς τους υποψηφίους.
Στο πλευρό τους, εμμέσως, η Αυστραλία, που προκύπτει με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, που τόνισε ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να έχει την υποστήριξη από όλη την υφήλιο και όχι μόνο από μία περιοχή του κόσμου.
Τέλος, το «βαρύ πυροβολικό», οι ΗΠΑ, δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θέλουν μια «γρήγορη και ανοιχτή διαδοχή», ενώ πληροφορίες συνεχώς αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ «καλοβλέπει» τον συμπατριώτη του Τζον Λίπσκι, πρώτο αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ότι αποχωρεί μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης ακούστηκε και το όνομα του Τούρκου πρώην υπουργού Οικονομικών και επίσης συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού Κεμάλ Ντερβίς, που όμως απέρριψε την υποψηφιότητα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν αποτελεί παρελθόν για το ΔΝΤ. Η «περιπέτειά» του με τις αρχές της Νέας Υόρκης, που του στοίχισε τη θέση, διόλου δεν έχει τελειώσει. Βέβαια, από χτες είναι «ελεύθερος» υπό όρους: Καταβολή εγγύησης ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δέσμευση της οικίας του στην Τζορτζτάουν ως «εγγύηση ύψους 5 εκατομμυρίων», παράδοση όλων των ταξιδιωτικών του εγγράφων και παραμονή στη Νέα Υόρκη σε κατ' οίκον περιορισμό. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ακόμα σπίτι, καθώς υπάρχουν αρνήσεις, λόγω του ότι θα τραβήξει όπου πάει τα ...ενοχλητικά ΜΜΕ και έτσι παραμένει στη φυλακή. Πάντως, ο Καν θα φοράει ειδικό ηλεκτρονικό «βραχιόλι» εντοπισμού και θα παρακολουθείται και από ένοπλο αστυνομικό. Ορίστηκε δε να εμφανιστεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου στις 6 Ιούνη για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για σεξουαλικό έγκλημα σε βάρος καμαριέρας σε ξενοδοχείο που διέμενε στις 14 Μάη.
Στις 23-27 Μάη στην Κριμαία θα πραγματοποιηθούν κοινά ρωσο-ουκρανικά στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Ναυαρχίδα της ειρήνης - 2011». Στα γυμνάσια θα λάβουν μέρος πάνω από 15 πολεμικά πλοία, 10 αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς επίσης και 50 τεθωρακισμένα οχήματα από τις δυνάμεις του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας. Θα διεξαχθούν επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης καθώς επίσης ασκήσεις σύμπραξης πεζοναυτών, πληρωμάτων πλοίων και αεροσκαφών.
Ομως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα κοινά αμερικανο-ουκρανο-ΝΑΤΟικά γυμνάσια «Σι Μπριζ-2011» που θα διεξαχθούν αρχές Ιουνίου στην Κριμαία και στη Νότια Ουκρανία, όπου ζει ο ρωσόφωνος πληθυσμός και ο οποίος τάσσεται κατά της στρατιωτικής συνεργασίας της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Το βασικό θέμα των κοινών γυμνασίων είναι «ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση μιας διεθνούς αντι-πειρατικής επιχείρησης». Στα γυμνάσια θα πάρουν μέρος 30 πολεμικά πλοία, 10 αεροπλάνα και ελικόπτερα, έως 1.200 στρατιωτικοί και 90 τεθωρακισμένα οχήματα.
Να σημειωθεί πως το ουκρανικό κοινοβούλιο στις 12 Μάη με 209 ψήφους υπέρ ενέκρινε νόμο που δίνει άδεια εισόδου στη χώρα στα ξένα στρατεύματα, μεταξύ των οποίων και για τη συμμετοχή στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ «Σι Μπριζ».
Ηδη τον Απρίλη του 2011 στην Οδησσό πραγματοποιήθηκε τελική σύσκεψη για την προετοιμασία των κοινών ΝΑΤΟ-ουκρανικών γυμνάσιων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των 13 χωρών που θα λάβουν μέρος στα στρατιωτικά γυμνάσια «Σι Μπριζ-2011» (Ουκρανία, ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Αγγλία, Γεωργία, Δανία, Καναδάς, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Γερμανία, Τουρκία και Γαλλία), ενώ με παρατηρητές εκπροσωπήθηκαν η Αλγερία και η Κένυα.
Να σημειωθεί πως κοινοβούλιο της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, καθώς και τα Δημοτικά Συμβούλια των πόλεων της Σεβαστούπολης και της Οδησσού έχουν τα τελευταία χρόνια ταχθεί αρκετές φορές κατά της διεξαγωγής των ΝΑΤΟικών γυμνασίων στις περιοχές αυτές.
ΠΕΚΙΝΟ._ Επίσκεψη στην Κίνα φαίνεται πως πραγματοποιεί από χτες ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, στο πλαίσιο ενίσχυσης των ήδη ισχυρών δεσμών με το Πεκίνο αλλά και της λήψης μιας πιθανής οικονομικής βοήθειας δεδομένης της επισιτιστικής κρίσης που παρουσιάζεται σε αρκετές περιοχές της χώρας εξαιτίας συνδυασμού κλιματικών και άλλων παραγόντων.
Νοτιοκορεατικά δίκτυα μετέδωσαν αρχικά ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ συνοδεύεται από το νεότερο γιο του Κιμ Γιονγκ Εούν, που θεωρείται διάδοχός του, ωστόσο αυτό δεν είχε ξεκαθαριστεί ως χτες βράδυ. Σύμφωνα δε με Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, του οποίου τη μαρτυρία επικαλείται το δίκτυο «ΥΤΝ», ο Κιμ Γιονγκ Ιλ εθεάθη σε ξενοδοχείο της κινεζικής πόλης Μοντανζιάνγκ.
Η προηγούμενη επίσκεψη του ηγέτη της ΛΔ Κορέας στην Κίνα είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβρη.
ΠΕΚΙΝΟ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Με μία αμυντική συμφωνία φαίνεται να ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Πακιστανού πρωθυπουργού Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, στο Πεκίνο, με τις δύο χώρες να δηλώνουν την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας. Πληροφορίες του πακιστανικού υπουργείου Αμυνας, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, αναφέρουν ότι η Κίνα συμφώνησε να δώσει στο Πακιστάν 50 ακόμα μαχητικά αεροπλάνα. Η επίσκεψη Γκιλάνι στην Κίνα και η φημολογούμενη συμφωνία στέλνουν σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον για τις «εναλλακτικές» που βλέπει στην πολιτική των συμμαχιών του το Πακιστάν, καθώς το Πεκίνο προσφέρει στο Ισλαμαμπάντ βοήθεια και επενδύσεις.
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός απάντησε για ακόμα μία φορά στις επικρίσεις των Αμερικανών σχετικά με τις σχέσεις «τρομοκρατίας» - Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα και έχει κάνει μεγάλες θυσίες, μετρώντας περισσότερους από 5.000 στρατιώτες νεκρούς. Απευθυνόμενος κυρίως στις ΗΠΑ ο Γ. Γκιλάνι υποστήριξε ότι το τίμημα αυτό πρέπει να αναγνωριστεί διεθνώς. Το Πεκίνο από την πλευρά του σημείωσε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Πακιστάν και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν για συνεργασία, όσον αφορά και την «τρομοκρατία», ενώ δήλωσαν για ακόμα μία φορά τους απερίφραστα φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους.
Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν συνεχίζονται οι επιθέσεις ως εκδίκηση στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, με τελευταίο χτύπημα να στρέφεται εναντίον αυτοκινήτου που μετέφερε Αμερικανούς εργαζόμενους στο προξενείο των ΗΠΑ στην Πεσαβάρ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας Πακιστανός άμαχος περαστικός και τραυματίστηκαν ακόμα 10 άνθρωποι, ενώ οι «Ταλιμπάν» σε ανακοίνωσή τους προειδοποιούν για κλιμάκωση των επιθέσεων.