Με εξοντωτικά πρόστιμα επιδιώκεται να προετοιμαστεί το έδαφος για την «άλωση» της εταιρίας από πολυεθνικές των αερομεταφορών
Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις μεταφορές, Ζακ Μπαρό, εισηγείται στην Επιτροπή να θεωρηθούν «παράνομη κρατική επιχορήγηση» και να επιστραφούν από την εταιρία στο κράτος ποσά που υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φλεβάρη, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε προτείνει την επιβολή χρηματικού προστίμου για τις ενισχύσεις που παρείχε το δημόσιο προς την εταιρία την 3ετία 1998-2001, ύψους 194 εκατ. ευρώ. Τα εξοντωτικά αυτά πρόστιμα που «ανακάλυψε» η ΕΕ καλείται να τα πληρώσει η Ελλάδα, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι, και μάλιστα σε μια περίοδο που τόσο η ΕΕ όσο και οι ντόπιες κυβερνήσεις συναγωνίζονται ποια θα προσφέρει περισσότερες οικονομικές ενισχύσεις προς διάφορους εκπροσώπους του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Η καταδικαστική για την Ελλάδα πρόταση, επί της οποίας θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεδρίασή της την ερχόμενη Τρίτη 6 του Σεπτέμβρη 2005, προβάλλεται με το επιχείρημα της «παραβίασης των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού».
Ολες αυτές οι μεθοδεύσεις της ΕΕ, που δρομολογήθηκαν σε συνεργασία με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζονται σήμερα με τη συνεργασία της κυβέρνησης της ΝΔ, αποσκοπούν στο ξεπούλημα ή ακόμα και στο κλείσιμο της εταιρίας, σε εφαρμογή της πολιτικής που θέλει για θύματά της τους εργαζόμενους στις αεροπορικές εταιρίες. Αλλωστε, το πρόστιμο που επιχειρούν να επιβάλουν είναι εντελώς αυθαίρετο, αφού ακόμα και η προκάτοχος του Ζακ Μπαρό, η Λογιόλα Ντε Παλάθιο, απαντώντας σε παρέμβαση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί δημόσια ότι αν υπάρχει κάποιο χρέος είναι το χρέος που έχει το ελληνικό δημόσιο προς την «Ολυμπιακή».
Για την εξέλιξη αυτή, καθώς και την τύχη των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται αυτή την περίοδο με όμιλο αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων για το ξεπούλημα της ΟΑ, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη άφηναν χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διαδικασία, κάνοντας παράλληλα λόγο και «για αποκρατικοποίηση της "Ολυμπιακής" και με άλλους τρόπους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την εταιρία, υπό την πίεση της ΕΕ για την καταβολή του προστίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, περιορίστηκε στην απάντηση «περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις της Επιτροπής», αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της εταιρίας.
Το διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου αποφάσισε να ζητήσει χτες η Βουλή της Κύπρου από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα μετά από σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Παράλληλα, είναι έτοιμος ο κατάλογος των ονομάτων όσων θα κληθούν να καταθέσουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή συγκοινωνιών σε σχέση με τη λειτουργία του τμήματος πολιτικής αεροπορίας.
Μέχρι την Κυριακή θα παραμείνει στην Κύπρο η επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών της πτώσης του αεροσκάφους της εταιρίας «Ηλιος». Ο Α. Τσολάκης εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για την πορεία των ερευνών και δήλωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα αποφασιστεί ημερομηνία μετάβασης στο Λονδίνο μελών της επιτροπής, προκειμένου να πάρουν καταθέσεις από τους Α. Εργουιν και Τ. Φόουλερ, μηχανικούς της «Ηλιος». Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο πρώτος από τους μηχανικούς, καταθέτοντας σε αστυνομικό ανακριτή, απαντώντας σε ερώτηση αν άφησε το διακόπτη του συστήματος πίεσης στη χειροκίνητη ή άλλη θέση, δήλωσε πως δε θυμάται.
Ο Α. Τσολάκης ανέφερε ότι σε 15 έως 20 μέρες θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης του αεροσκάφους. Στο αεροπλάνο θα είναι και ιατροδικαστές και θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν οι ίδιες συνθήκες που εκτιμάται ότι υπήρχαν στο αεροπλάνο οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στάλθηκε στα εργαστήρια της «Μπόινγκ» η πόρτα του πιλοτηρίου για να διαπιστωθεί και εργαστηριακά ότι αυτή άνοιξε μόνο όταν έσβησαν λόγω έλλειψης καυσίμων οι κινητήρες του αεροσκάφους και διακόπηκε η παροχή ηλεκτρισμού.
Κατ' αρχήν, ουσιαστικά έβγαλε «λάδι» την εγκληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα των αερομεταφορών. Μίλησε για τις θετικές παρεμβάσεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της ασφάλειας πτήσεων, που πρέπει «να εφαρμόζουμε στην ουσία και στο πνεύμα», για να προσθέσει απλώς ότι θα μπορούσαν να ληφθούν και άλλα μέτρα στην ΕΕ. Ως τέτοια ανέφερε τις «μαύρες λίστες» αεροπορικών εταιριών, που δημοσιοποιούν εσχάτως οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών.
ΥΓ: Ε, μετά από όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δε θα μπορούσε να μην επαναλάβει και την πρόταση για «δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας για τα θέματα ασφάλειας πτήσεων». Η κατακλείδα του τα λέει όλα...
Εφτά μετανάστες από το Αφγανιστάν τραυματίστηκαν από πυρκαγιά στο διαμέρισμα όπου έμεναν. Ενας 20χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η Αστυνομία ερευνά αν η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό γιατί το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν συμβεί επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών που ζουν στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.
Το περιστατικό συνέβη στις 2.46 τα ξημερώματα σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος πρώτου ορόφου που βρίσκεται σε κατοικία στη συμβολή των οδών Πιπίνου 94 και Αλκιβιάδου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό και το Θριάσιο Νοσοκομείο. Στην κατάσβεση πήραν μέρος 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.
Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην Κέρκυρα με βλάβες πλοίων και αναβολές δρομολογίων, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκή πολιτικής που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που παραδίδουν «γην και ύδωρ» στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Συγκεκριμένα, στις 30 Αυγούστου το οχηματαγωγό «ΝΑΝΤΗ» λόγω βλάβης έμεινε μεσοπέλαγα και χρειάστηκε η ρυμούλκησή του από άλλο καράβι, ενώ για τον ίδιο λόγο το αμφίδρομο «ΑΝΩ ΧΩΡΑ» στις 31 Αυγούστου δεν εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.
Τα παραπάνω περιστατικά στην Κέρκυρα μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ερχονται να προστεθούν σε αυτά που διαδραματίστηκαν όλο το καλοκαίρι στην ακτοπλοΐα με την παροιμιώδη ταλαιπωρία των επιβατών. Συνδέονται άμεσα με την εντατικοποίηση της εργασίας των ναυτεργατών, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για την ίδια την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών.
Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό. Η λύση συνδέεται με την ανάγκη να δημιουργηθεί αποκλειστικά δημόσιος ενιαίος φορέας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με πλοία σύγχρονα, ασφαλή, με τακτικά δρομολόγια και φθηνά εισιτήρια. Για τους ναυτεργάτες, γενικά για το λαό προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός στα συνδικάτα, ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να δρομολογηθούν εξελίξεις για ριζικές πολιτικές αλλαγές».