ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2025
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν εν μέσω μαχών

Ενώ το Βερολίνο εξετάζει τρόπους να εμποδίσει την εξαγορά της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αγωγό «Nord Stream» 2

Τηλεφωνική επικοινωνία, την πρώτη από τον Σεπτέμβρη του 2022, είχαν χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, σχετικά με την Ουκρανία ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Από την πλευρά του ο Πούτιν επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσίας, ότι δηλαδή η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «άμεση συνέπεια της δυτικής πολιτικής» και τώρα η Δύση ακολουθεί «μια πολιτική παράτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τροφοδοτώντας το Κίεβο με σύγχρονα όπλα».

Η Μόσχα είναι υπέρ μιας «μακροπρόθεσμης, ολοκληρωμένης» συμφωνίας για την Ουκρανία με βάση τις «εδαφικές πραγματικότητες», είπε ο Πούτιν στον Μακρόν.

Επίσης οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον βομβαρδισμό πολιτικής υποδομής του Ντονμπάς από τις ουκρανικές δυνάμεις και τις προοπτικές για μια συμφωνία για τα σιτηρά.

Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κωλυσιεργεί κάθε διαπραγμάτευση «ενώ οι βόμβες στοχεύουν αμάχους στην Ουκρανία».

«Ζητούμε άμεση εκεχειρία και τη μετάβαση σε τριμερείς συνομιλίες (σ.σ. Ρωσία - Ουκρανία - ΗΠΑ) για τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει τηρήσει όλες τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις. Η Μόσχα έχει δηλώσει πως προετοιμάζεται τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη.

Υπέρ της πυρηνικής ασπίδας των ΗΠΑ η Γερμανία

Καθώς εντείνεται η πολεμική προπαρασκευή για μια μελλοντική ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ευρώπη, το θέμα των πυρηνικών βρίσκεται στο επίκεντρο των παζαριών και των αντιθέσεων.

Η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει να μοιράζεται την πυρηνική ασπίδα με τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες, αλλά είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή πανευρωπαϊκή προστασία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δήλωσε χτες ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε εμφανιστεί θετικός η Γαλλία να θέσει τα πυρηνικά της στην υπηρεσία μιας ευρωπαϊκής «πυρηνικής ομπρέλας».

Ωστόσο, ο Μερτς αναφέρει ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο «ανακύπτει μόνο σε πολύ, πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα, διότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν, τα οποία εκτείνονται πέρα από το χρονικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να βελτιώσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης με τις υπάρχουσες δομές».

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δημοσιονομικά σχέδια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό στα 152,8 δισ. έως το 2029. Για το 2024 οι δαπάνες ανήλθαν σε 74,5 δισ., ενώ στον φετινό προϋπολογισμό έχουν ήδη εγγραφεί 115,7 δισ. Επίσης ο καγκελάριος κάλεσε να γίνει υποχρεωτική η στράτευση που έχει καταργηθεί από το 2011 (ωστόσο είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να ενεργοποιηθεί).

Βερολίνο: Θέλει να εμποδίσει εξαγορά των «Nord Stream»

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τον νόμο περί εξωτερικού εμπορίου για να εμποδίσει την εξαγορά της εταιρείας που διαχειρίζεται τους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2, όπως προκύπτει από έγγραφο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου να αποτρέψει την επανάληψη των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Μερτς δήλωσε ότι θα διασφαλίσει ότι ο αγωγός «Nord Stream» 2, ο οποίος είναι λειτουργικός παρά τις εκρήξεις, δεν θα τεθεί σε λειτουργία, αλλά προς το παρόν η χώρα δεν έχει νομικά μέσα για να αποτρέψει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, που ανήκουν στον ρωσικό γίγαντα «Gazprom». Το σύστημα αγωγών «Nord Stream» περιλαμβάνει δύο διπλούς αγωγούς που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα και καταλήγουν στη Γερμανία και ήταν η μεγαλύτερη οδός για την είσοδο ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ικανή να παραδώσει 110 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η δεύτερη γραμμή του αγωγού, ο «Nord Stream» 2, ολοκληρώθηκε το 2021. Δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία μετά από εκρήξεις το 2022.

Οι ΗΠΑ φέρεται να ενδιαφέρονται να επαναλειτουργήσει ο αγωγός μεταφέροντας ρωσικό αέριο, αλλά να διαχειρίζονται τις ροές αμερικανικές εταιρείες. Τον Νοέμβρη, η εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε το ενδιαφέρον του Αμερικανού επενδυτή Στέφεν Π. Λιντς.

Ο πρώην υφυπουργός του υπουργείου Οικονομίας και βουλευτής των Πρασίνων Μιχαέλ Κέλνερ δήλωσε ότι «οι αγωγοί στη Γερμανία ή την Ευρώπη δεν ανήκουν στα χέρια ρωσικών ή αμερικανικών εταιρειών».

Πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο το Λουγκάνσκ

Η Ρωσία έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της την περιφέρεια του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο διορισμένος από τους Ρώσους επικεφαλής της περιφέρειας.

Ο ρωσικός στρατός δηλώνει ότι ελέγχει σχεδόν το 19% αυτού που αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς ως έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Λουγκάνσκ, συν πάνω από το 70% των περιφερειών Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, και τμήματα των περιφερειών Χάρκοβο, Σούμι και Ντνιπροπετρόφσκ.

Πυραυλικές επιθέσεις με «Storm Shadow» στο Ντονέτσκ

Στο μεταξύ, χτες στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατήγγειλε πως οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τους γαλλοβρετανικούς πυραύλους «Storm Shadow» για να χτυπήσουν το Ντονέτσκ τη Δευτέρα, παρότι υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν μόνο «για άμυνα».

«Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τον τύπο πυραύλων» που τους έδωσε η Δύση «για να σκοτώσουν Ρώσους πολίτες και να χτυπήσουν πολιτικές δομές», υπογράμμισε ο Ρόντιον Μιρόσνικ.

Παράλληλα η Ουκρανία πραγματοποίησε πλήγμα στο εργοστάσιο κατασκευής συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και drones «Koupol» στην πόλη Ιγέφσκ της Ρωσίας, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χλμ. από τα σύνορά της, προκαλώντας τον θάνατο 3 και τον τραυματισμό 35 ανθρώπων, 10 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Επίσης και ο αριθμός των επιθέσεων με ρωσικά drones μακρού βεληνεκούς αυξήθηκε κατά 36,8% τον Ιούνιο, θέτοντας σε δοκιμασία την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ουκρανικού στρατού, η Ρωσία εξαπέλυσε 5.438 επιθετικά drones μακρού βεληνεκούς κατά της ουκρανικής επικράτειας τον Ιούνη, έναντι 3.974 τον Μάη, αριθμός - ρεκόρ.

ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Εντείνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Ρωσίας - Αζερμπαϊτζάν

Η Μόσχα κάνει λόγο για σκόπιμες ενέργειες με στόχο την επιδείνωση των σχέσεων

Εντείνεται η πρωτοφανής διπλωματική ένταση μεταξύ των άλλοτε «στρατηγικών εταίρων», Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν, με ευρύτερο γεωπολιτικό υπόβαθρο που σχετίζεται με ανταγωνιστικά σχέδια στον Νότιο Καύκασο αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα για τις «μη φιλικές ενέργειες» του Μπακού, με αφορμή τη σύλληψη Ρώσων δημοσιογράφων τη Δευτέρα.

Μάλιστα το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι προχώρησε σε «σκόπιμες ενέργειες που αποσκοπούν στη διάλυση των διμερών σχέσεων».

«Αυτές περιλαμβάνουν την ακύρωση εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου, μια ρωσοφοβική εκστρατεία που ξεκίνησε στα Μέσα Ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, εξοργιστικές και απαράδεκτες ενέργειες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου του Αζερμπαϊτζάν κατά του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων "Sputnik Azerbaijan" και των υπαλλήλων του, καθώς και την ακύρωση όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Αζερμπαϊτζάν με τη συμμετοχή Ρώσων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων παιδικών καλλιτεχνικών ομάδων», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Τέτοια μέτρα κατά των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης είναι απολύτως ασυμβίβαστα με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες και τα πρότυπα, καθώς και με το πνεύμα και τη φύση των σχέσεων Ρωσίας - Αζερμπαϊτζάν», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Αφορμή για τη διπλωματική κρίση στάθηκε η αστυνομική επιχείρηση την περασμένη βδομάδα στο Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων, όπου πέντε Αζέροι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν, στο πλαίσιο εξάρθρωσης εγκληματικού πυρήνα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Εισαγγελείς του Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν χθες ότι ξεκίνησαν ποινική έρευνα για την υπόθεση.

ΔΑΝΙΑ
Αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ με έμφαση στην «ασφάλεια»

Με έμφαση και προτεραιότητα στην «ασφάλεια», δηλαδή στη στρατιωτική προετοιμασία της ΕΕ, η Δανία ανέλαβε χθες την εξάμηνη προεδρία του μπλοκ.

«Ορίζεται ξεκάθαρα ότι η ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Politiken», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. «Τώρα έχουμε έναν νέο στόχο για το ΝΑΤΟ, ο οποίος υιοθετήθηκε. Μόλις τεθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ, τα βασικά εξαρτώνται από την πολιτική της ΕΕ», συνέχισε, αναφερόμενη στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035.

Η Δανία θέλει να προχωρήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο «Readiness 2030» («ReArm Europe»), που παρουσιάστηκε τον Μάρτη και έχει στόχο να «απελευθερώσει» έως και 800 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς και άλλους στρατιωτικούς σκοπούς της ΕΕ, μέσω απλουστευμένων διαδικασιών και δανείων που θα τίθενται στη διάθεση των κρατών, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις στην ευρωπαϊκή «αμυντική» βιομηχανία.

Η Δανία είναι μία από τις χώρες που πρωτοστατούν στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας την Ουκρανία. Πρωθυπουργός από το 2019, η Φρέντερικσεν έχει αυξήσει σημαντικά τις «αμυντικές» δαπάνες της σκανδιναβικής χώρας, με το ποσοστό αυτήν τη στιγμή να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ.

«Τσεκούρι» στο άσυλο

Στο πρόγραμμά της για μια «Σίγουρη Ευρώπη», η δανέζικη προεδρία θέτει επίσης ψηλά στις προτεραιότητές της την αντιμετώπιση της «παράτυπης» μετανάστευσης, υποσχόμενη «νέες και καινοτόμες λύσεις».

Η Δανία στην προεδρία της ΕΕ σκοπεύει να κινηθεί σε δύο μέτωπα: Επεξεργασία των αιτημάτων για την παροχή ασύλου εκτός ΕΕ και περιορισμό του πεδίου εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Η δανέζικη κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτισσας Φρεντέρικσεν έχει πρωτοστατήσει στην καταστολή της μετανάστευσης και του ασύλου. Η Δανία ενέκρινε 860 αιτήσεις για παροχή ασύλου το 2024, σχεδόν 13 φορές λιγότερες σε σχέση με το 2015, ενώ η Φρεντέρικσεν υπερασπίζεται την επεξεργασία των αιτήσεων εκτός της χώρας.

Πριν δύο χρόνια η κυβέρνησή της ανέστειλε τα σχέδιά της να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο εκτός Ευρώπης, πιθανώς στη Ρουάντα, προκειμένου να γίνει εκεί η επεξεργασία του αιτήματός τους, σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε κοινή λύση με την ΕΕ για την οργάνωση αυτής της μεταφοράς.

Σε ένα άλλο μέτωπο, η Δανία μαζί με την Ιταλία και επτά ακόμα χώρες ζήτησαν να επανεξεταστεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τη μετανάστευση, καθώς εκτιμούν ότι μερικές φορές προστατεύει «τους λάθος ανθρώπους».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ