ΧΑΡΤΟΥΜ.-
Ποιος είναι ο βασικός «πυλώνας» της «διπλωματικής» πρότασης των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου που σπαράζει εδώ και δεκαετίες το βορρά και το νότο του Σουδάν; Μα... ως επί το πλείστον τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο και η εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού - εξυπακούεται...- απ' τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες! Δεν πρόκειται για εκτιμήσεις διεθνών παρατηρητών, αλλά για την «ειρηνευτική» πρόταση που απέστειλε στο Λευκό Οίκο, πριν ένα 48ωρο, ο απεσταλμένος του Προέδρου Μπους στο Σουδάν, Τζον Ντάνφολντ. Σύμφωνα με την πρόταση Ντάνφολντ, οι πολύχρονες διαφορές και ο πόλεμος ανάμεσα στην ισλαμική κυβέρνηση του σουδανικού βορρά και τους αντάρτες του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» θα μπορούσε να τερματιστεί «εάν οι δύο πλευρές καταφέρουν να μοιραστούν τα οφέλη της εκμετάλλευσης πετρελαίου» (το οποίο νέμονται οι αμερικανικές, ως επί το πλείστον, πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν μονάδες γεώτρησης και διυλιστήρια στο Σουδάν)!
Τις αντιδράσεις τους στην «ειρηνευτική» πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου εξέφρασαν χτες και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Ο Σάμσον Κβουάζε, εκπρόσωπος των ανταρτών, είπε ότι θα ήταν τουλάχιστον ανήθικο για τους αντάρτες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση του Χαρτούμ όσον αφορά τα πετρέλαια, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος και αυτό γιατί τα κέρδη απ' τα πετρέλαια είναι, μεταξύ άλλων, που πυροδοτούν τη σύρραξη και θρέφουν την πολεμική μηχανή των ισλαμιστών του βορρά!
«Οι έρευνες πετρελαϊκών εταιριών για νέες γεωτρήσεις και οι υπάρχουσες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι εύλογοι στρατιωτικοί στόχοι γιατί "τροφοδοτούν" τον πόλεμο» δήλωσε ο Κβουάζε, προσθέτοντας πως «εδώ και χρόνια, όπως και αυτή ακριβώς τη στιγμή, η κυβέρνηση του Χαρτούμ χρησιμοποιεί τα κέρδη απ' το πετρέλαιο για να καταδυναστεύει το λαό σε όλες τις περιοχές της χώρας».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, δήλωνε πως «είναι αδύνατον να συνεργαστεί η κυβέρνηση με τους αντάρτες όσον αφορά στην εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, εκτός και εάν υπάρξει μία βιώσιμη εκεχειρία και μία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου». «Με μία εκεχειρία, η (αμερικανική) πρόταση είναι εφικτή, αλλά τώρα που οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται, πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, μιλώντας τηλεφωνικά σε συντάκτη του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στο Χαρτούμ.