ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με το πάθος των νοημάτων

"Να αισθανθείς βαθιά πως ζεις, γιατί ζεις, να μην πεις ψέματα στον εαυτό σου, να ξέρεις ότι πάλλεσαι ολόκληρος και ότι καταλαβαίνεις σαν άνθρωπος τα πάντα". Ο λόγος της αφιερωμένος στον άνθρωπο, στις αγωνίες, τις ελπίδες του - παρακαταθήκη σε όλους εμάς, τώρα που αυτή, "η ποιητής", "η άνθρωπος" δεν υπάρχει πια. Η Ζωή Καρέλλη (Χρυσούλα Αργυριάδου), η ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφράστρια "έφυγε", πλήρης ημερών, στα 97 της χρόνια. Η κηδεία της θα γίνει στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, σήμερα (10πμ), στην εκκλησία της Αναλήψεως, με δαπάνη του ΥΠΠΟ.

Γεννημένη το 1901 στη Θεσσαλονίκη (ήταν αδελφή του λογοτέχνη και ζωγράφου Ν. Γ. Πεντζίκη) υπήρξε κορυφαία πνευματική φυσιογνωμία της πόλης, η ποιήτρια που "άνδρωσε" τη γυναικεία ποίηση, εκφράζοντας την υπαρξιακή αγωνία και το σύγχρονο προβληματισμό, παίρνοντας από την αρχή τη στάση της Ανθρώπου κι όχι της γυναίκας. Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το Μάρτη του 1982 (υπήρξε η πρώτη "Αθάνατη"), στη διάρκεια της πολύχρονης δημιουργίας της ανέπτυξε μια ιδιαίτερη - βασανιστική μπορεί να πει κανείς -σχέση με τη γλώσσα. "Δούλεψα", έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή της στο "Ρ", "με το πάθος των νοημάτων και τις συνθέσεις των λέξεων. Γιατί οι συνθέσεις των λέξεων είναι μια ιστορία ζωής".

Στη λογοτεχνία η Ζ. Καρέλλη πρωτοεμφανίστηκε, σε ώριμη ηλικία, το 1935. Η ποίησή της, έκφραση της πνευματικής και καλλιτεχνικής αγωνίας, των υπαρξιακών ερωτημάτων, υφαίνει τα θέματα του χρόνου, της φθοράς, της μοναξιάς, του έρωτα, του θανάτου. Το έργο της κατέχει μια ιδιαίτερη θέση μέσα στη νεοτερική ποίηση του Μεσοπολέμου και της "Γενιάς του '30". Υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας του - πρωτοποριακού για την εποχή του - περιοδικού "Κοχλίας", ενώ συμμετείχε ενεργά σε συμβούλια λογοτεχνικών εταιριών και σε διάφορες επιτροπές (μέχρι το 1981 ήταν στην καλλιτεχνική επιτροπή του ΚΘΒΕ).

Το έργο της, χάρη στο οποίο ανακαλύπτουμε ξανά τη χαμένη ατλαντίδα της γλώσσας, πλούσιο και σε όγκο. Από το 1940 έως το 1973 έγραψε δώδεκα ποιητικές συλλογές, για τις οποίες απέσπασε τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εγραψε επίσης θεατρικά έργα, πάνω από εκατό μικρά δοκίμια και μελέτες σε θέματα πνευματικού και καλλιτεχνικού προβληματισμού, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογες υπήρξαν οι μεταφράσεις της (κυρίως σε έργα του Ελιοτ).

  • "Η Ζωή Καρέλλη", αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος σε δήλωσή του, "υπήρξε η μεγαλύτερη ποιήτρια της γενιάς της και τώρα συναντά εις τας αιωνίους μονάς τον κατά σάρκαν αδελφό της Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, μαζί με τον οποίο καταγράφονται στη συλλογική μνήμη της πόλης και της χώρας ως βασικοί εκπρόσωποι του ιδιαίτερου κλίματος της σχολής της Θεσσαλονίκης".
  • Σε ανακοίνωσή τους το ΔΣ και οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ, εκφράζοντας τη θλίψη τους, αναφέρουν ότι "η Ζωή Καρέλλη με το έργο της, αλλά και την κοινωνική της δράση, έδωσε το παράδειγμα".
"Μήδεια" από την Οπερα Κίνας

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος και μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών,ο κινεζικός θίασος όπερας "Χομπέι Μπαγκ Τζι" παρουσιάζει αύριο στους Δελφούς τη "Μήδεια" του Ευριπίδη.Η "Μήδεια" παρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 1991 και μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στην Ιαπωνία, στη Λατινική Αμερική κ.α. Ο θίασος αποτελείται από 40 μέλη, στα οποία περιλαμβάνεται ζωντανή ορχήστρα. Το κείμενο του Ευριπίδη μεταφράστηκε από τον καθηγητή Λούο Νιαν Σενγκ,Κινέζο ελληνιστή, μεταφραστή των Ελλήνων κλασικών στα κινεζικά, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκηνοθέτης της "Μήδειας" είναι ο διευθυντής της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνο Λούο Τζιν Λιν.Πρωταγωνίστρια στον ομώνυμο ρόλο είναι η μεγάλη ερμηνεύτρια της κινεζικής όπερας Πενγκ Χουί Χενγκ,που απέσπασε με το ρόλο της "Μήδειας" το πρώτο βραβείο όπερας της Κίνας.

Για να αντιμετωπιστούν οι εκφραστικές ανάγκες της όπερας του "Χομπέι Μπαγκ Τζι", χρειάστηκε να προσαρμοστεί το κείμενο του Ευριπίδη. Γι' αυτό ο σκηνοθέτης ανέθεσε στον Τζι Ζιου Τσάο,να κάνει το σενάριο. Το ευριπιδικό κείμενο, στην παράσταση της όπερας του Χομπέι, εντάσσεται ως τελευταίο μέρος μιας επικής αφήγησης που προηγείται και αφηγείται τα προηγηθέντα, την Κολχίδα, την Ιωλκό, τον Πελία κ.ά. Αυτό το μέρος ακολουθεί την τεχνική της τυπικής όπερας: Ερωτικές σκηνές, μάχες με δράκοντες, μονομαχίες, μαγικές τελετές. Εδώ ο θίασος δίνει ένα ρεσιτάλ με οικεία μέσα, εργαλεία και τρόπους. Από την άφιξη, όμως, στην Κόρινθο και πέρα, το διασκευασμένο κείμενο του Ευριπίδη ακολουθείται πιστά. Υποχωρούν οι εντυπωσιακές τεχνικές και το δράμα παίρνει το λυρικό του τόνο και τη μελοδραματική του ροπή.

Σημειώνουμε ότι ο θίασος, μετά τους Δελφούς, θα φιλοξενηθεί στη Ζάκυνθο (19/7), στην Κεφαλλονιά (20/7), στην Αρχαία Ολυμπία (22/7), στο Βύρωνα (26/7), στην Κέρκυρα (31/7). Θα ακολουθήσουν παραστάσεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη.

Ποικίλες εκδηλώσεις

Τη λαϊκή παράδοση, με το θέατρο, τη μουσική και την ψυχαγωγία, συνδυάζουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη ο Δήμος Τριπόλεως. Από τις εκδηλώσεις σημειώνουμε: Σήμερα (8.30 μ.μ.) στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας, το Θέατρο Μαριονέτας Ιανάση Ν. Γκότση θα παρουσιάσει την παράσταση "Χρυσομαλλούσα η Γοργόνα".Την Κυριακή (9 μ.μ.) στην παιδική χαρά Μεταμορφώσεως, φιλοξενείται ο "Καραγκιόζης Μις Ελλάς" (θα επαναληφθεί στις 21/7 στην πλατεία κοινότητας Παλλαντίου) από το Θέατρο Σκιών Τάκη Παλαιοθόδωρου,ενώ τη Δευτέρα (9 μ.μ.) στην πλατεία Συνοικισμού Κολοκοτρώνη ο θίασος θα παρουσιάσει το έργο "Ο καπετάν απέθαντος".Στις 22 Ιούλη (9 μ.μ.) η Παιδαγωγική Σκηνή του θεάτρου Ελυζέ θα παρουσιάσει στην πλατεία Αρεως το έργο "Ορφέας και Ευρυδίκη".Στις 25/7 (9 μ.μ.) στο αρχαίο θέατρο Μαντινείας φιλοξενείται συναυλία με τους Γιώργο Κατσαρό, Μανώλη Μητσιά, Βιβέτα Κούρση κ.ά. Οι εκδηλώσεις του Ιούλη θα ολοκληρωθούν στις 29 με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και το έργο του Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία",σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη,σκηνοθεσία Κ. Φαρμασώνη.Η παράσταση θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο Μαντινείας.

"Αρωμα" ελληνικής παράδοσης

Με ήχους και εικόνες του παραδοσιακού ελληνικού πολιτισμού θα γεμίσει ο πύργος Πλακεντίας στην Πεντέλη, σήμερα και αύριο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Κρυστάλλεια '98", η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φίλων του Αθλητικού Χορού, Τραγουδιού - Παράδοσης θα παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεσή της με θέμα: "Παραδοσιακό Χωριό".

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει, εκτός από την έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων, χορό από τοπικά συγκροτήματα με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, θεατρικά δρώμενα, διαγωνισμό για την ανάδειξη της αυθεντικότερης παραδοσιακής φορεσιάς, παραδοσιακούς μεζέδες και, φυσικά, χορό και γλέντι για όλους. Ολα αυτά επιμελημένα από την Ομοσπονδία που επέλεξε για να συμμετάσχουν στο διήμερο αυτό, από τους 120 συλλόγους - μέλη της, εκείνους που εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τα ήθη, τα έθιμα, αλλά και το "άρωμα" της ελληνικής παράδοσης.

Συναντήσεις τέχνης στο Αιγάλεω

Στο πλαίσιο της "Πολιτιστικής Διαδρομής '98",που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αιγάλεω, από τις 26 Αυγούστου έως τις 27 Σεπτέμβρη, στο δημοτικό θέατρο "Αλέξης Μινωτής", θα φιλοξενηθούν θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές. Αυλαία με το "Ανοιχτό Θέατρο" και τους"Αχαρνής" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη (26/8). Ακολουθούν: Συναυλία με τα "Ξύλινα σπαθιά" (28/8), Θέατρο Πολιτεία, "Φόνισσα"(30/8), συναυλία Νίκου Παπάζογλου (31/8), Μοντέρνο Θέατρο "Ντα" (2/9),Εθνικό Θέατρο "Ηλέκτρα" (5/9), συναυλία Διονύση Σαββόπουλου (6/9),Θεατρική Κατάθεση "Η αληθινή απολογία του Σωκράτη" (7/9), συναυλίαΣωκράτη Μάλαμα (9/9), Παιδικό Στέκι Εθνικού Θεάτρου "Εκκλησιάζουσες"(12/9), Θεατρική Σκηνή Δήμου Αιγάλεω "Ιερά οδός ονείρων" (16/9), Εθνικό Θέατρο "Βάτραχοι" (19/9), Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Αιγάλεω(20/9), Τσικουέλο Σον - κουβανέζικο συγκρότημα (23/9), συναυλία με τηνΚαμεράτα (27/9).

"Διασταυρώσεις" στην Ανδρο

Εκατό περίπου έργα, που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους δουλιάς του ζωγράφου και καθηγητή στην ΑΣΚΤ Γιάννη Ψυχοπαίδη,θα παρουσιαστούν από τις 25 Ιούλη έως τις 27 του Σεπτέμβρη στην Ανδρο. Το πολιτιστικό Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως,συνεχίζοντας τον εκθεσιακό θεσμό του "Πλόες" και μετά τις εκθέσεις των Τσόκλη και Τάκη (1995), του Παύλου (1996) και του Νίκου Κεσσανλή (1997), συνεχίζει την εικαστική του πορεία με τις "Διασταυρώσεις" του Γ. Ψυχοπαίδη.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "δεν πρόκειται απλώς για μια αναδρομική έκθεση έργων του καλλιτέχνη, αλλά για την παρουσίαση μιας αντιπροσωπευτικής επιλογής με έργα από όλες τις εικαστικές περιόδους του. Ανάμεσα στα παλαιότερα, θα υπάρξουν και καινούρια έργα του Γ. Ψυχοπαίδη, όπως και άλλα που δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί στη χώρα μας. Ο καλλιτέχνης - βασικός εκπρόσωπος του "Κριτικού Ρεαλισμού" - αντλεί συνήθως "θέματα" από τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, όπως αυτά διαμεσολαβούνται από τη φωτογραφία - ντοκουμέντο".

Ο τίτλος της έκθεσης αναδεικνύει τα κομβικά σημεία ανάμεσα στις διαφορετικές περιόδους της δημιουργίας του Γ. Ψυχοπαίδη, υποστηρίζοντας έναν άξονα διαλεκτικής περισσότερο παρουσίασης των έργων του από το 1962 μέχρι σήμερα. Τα κείμενα του καταλόγου (εκδόσεις "Αδάμ") και η φροντίδα της έκθεσης είναι της Επιμελήτριας του Ιδρύματος Αθηνάς Σχινά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ