Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε δύο σημαντικές διορθωτικές κινήσεις σε σημεία του δικτύου της Αθήνας που πραγματικά παρουσίαζαν ατέλειες, δηλαδή:
Πέρα από αυτές τις δύο αλλαγές ο υπουργός προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των επεκτάσεων του μετρό ως εξής:
- Η επέκταση έως το Αιγάλεω θα είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούλη του 2007 και έως το Χαϊδάρι το 2008.
- Η κατασκευή του αμαξοστασίου στον Ελαιώνα μέχρι το 2007.
- Η επέκταση προς το Περιστέρι και συγκεκριμένα έως την Ανθούπολη θα είναι έτοιμη μέχρι το 2007.
Ταυτόχρονα, θα γίνει προμήθεια 5 νέων συρμών, ενώ θα μπει κλιματισμός στους ήδη υπάρχοντες. Για όλα αυτά τα έργα υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1.410 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός εξήγγειλε τέσσερις ακόμη μελλοντικές επεκτάσεις (Χαϊδάρι - Πειραιάς, Πειραιάς - Ζέα, Πανόρμου - Μαρούσι, Πανεπιστήμιο - Αλσος Βεΐκου), ωστόσο παραδέχτηκε ότι γι' αυτές δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ληστρικών «συμβάσεων παραχώρησης»! Επίσης, δεν απέκλεισε στα γκαράζ των σταθμών του μετρό να μπει κάποιο - χαμηλό, το χαρακτήρισε - εισιτήριο ή να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, οπότε το εισιτήριο θα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερό»...
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μετρό Θεσσαλονίκης, το κόστος του οποίου υπολογίζεται πια στο 1 δισ. ευρώ, δηλώνοντας ότι η κατασκευή του υπολογίζεται να αρχίσει το Μάη του 2005 - αν δεν υπάρξουν προσφυγές των εργολάβων - και να ολοκληρωθεί το ...2011, δηλαδή 20 χρόνια μετά την ανακοίνωση του περιβόητου διαγωνισμού, με τη δήθεν «αυτοχρηματοδότηση». Εξήγγειλε μάλιστα ότι «θα» ξεκινήσουν οι μελέτες για την ...επέκτασή του προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν άλλο 1 δισ. ευρώ.
Το ψήφισμα του ετήσιου συνεδρίου
Φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να μπορούν να επιβάλουν και να διαχειρίζονται φόρους, ζητά η Τοπική Ενωση Δήμων Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Στο ψήφισμα του ετήσιου συνεδρίου τους, που πραγματοποιήθηκε προχτές, οι αιρετοί της Αττικής επανέλαβαν την απροθυμία τους ουσιαστικά να διεκδικήσουν αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους, διεκδικώντας αντίθετα νέες φορολογικές αρμοδιότητες, στο όνομα της δήθεν αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κατά τα άλλα, στο ψήφισμά της η ΤΕΔΚΝΑ ζητά δίκαιη εφαρμογή του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος των δήμων «Θησέας», γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο από τον ίδιο το νόμο και τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος δεν είναι εφικτό. Πρώτον, γιατί τα χρήματα του προγράμματος προέρχονται από τα ίδια τα ταμεία των δήμων και, δεύτερον, γιατί τα έργα που θα χρηματοδοτούνται θα επιλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης, δηλαδή την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τη μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η ΤΕΔΚΝΑ επανέλαβε τη συναίνεσή της στη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ζητώντας απλώς να έχει λόγο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ΤΕΔΚΝΑ επίσης ζητά να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες κατανομής του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με στόχο «μια ανταγωνιστική Ευρώπη των Περιφερειών».
Η ΤΕΔΚΝΑ, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), απαίτησε «να αποσυρθούν οι κάμερες από την Αθήνα τώρα»!
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και οι 1.600 κάμερες και τα άλλα συστήματα παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν για την ασφαλή διεξαγωγή τους εκπλήρωσαν το ρόλο τους και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν. Η διατήρησή τους με οποιοδήποτε πρόσχημα, όπως αυτό της χρήσης τους για τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού, πλήττει το ατομικό δικαίωμα του απαραβίαστου της προσωπικής ζωής, το δικαίωμα στην ανεμπόδιστη δραστηριότητα».
Οι σύνεδροι της ΤΕΔΚΝΑ διακηρύσσουν τη βούλησή τους «να αντισταθούμε σε επιλογές που στηρίζουν μηχανισμούς παραβίασης της προσωπικής ζωής, παρακολούθησης της κοινωνικής δραστηριότητας. Η Αυτοδιοίκηση υπερασπίζεται σταθερά και με συνέπεια τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα». Και καλούν «κάθε δημοκρατικά ευαισθητοποιημένο άνθρωπο, κάθε πολίτη, να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταγραφής».
Μείωση των δημοτικών τελών για το έτος 2005 κατά 1,2% αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Μιχάλη Μοσχονά. Δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι, κόντρα στη λογική που τους θέλει φορομπηχτικούς - εισπρακτικούς μηχανισμούς και «επιχειρήσεις» σε βάρος των δημοτών.
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών νοικοκυριών, ειδικά μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις και την καθήλωση των μισθών και συντάξεων. Σημείωσε πως σύμφωνα με επίσημη έρευνα του 2002 το 25% των δημοτών του Αγίου Παύλου ζουν κάτω από το όριο φτώχειας ενώ η ανεργία ανέρχεται περίπου στο 19%.
Επισήμανε επίσης την οικονομική ασφυξία των δήμων λόγω της υποχρηματοδότησης, της παρακράτησης των θεσμοθετηθέντων πόρων και της συνεχούς μεταφοράς αρμοδιοτήτων (χωρίς παράλληλη μεταφορά κονδυλίων). Ξεκαθάρισε όμως πως «η δημοτική αρχή Αγίου Παύλου δεν εγκλωβίζεται στη λογική που θέλει τους Δήμους εισπρακτικούς μηχανισμούς που μετακυλίουν τα βάρη στους δημότες, αλλά αντίθετα προσπαθεί να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες μέσω της όσο το δυνατόν καλύτερης διαχείρισης των πενιχρών κονδυλίων, αλλά κυρίως μέσω της σταθερής διεκδίκησης πόρων από την κεντρική διοίκηση».
Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Αγίου Παύλου ακόμα και πριν τη μείωση των δημοτικών τελών ήταν ο πιο «φτηνός» δήμος - όσον αφορά τα δημοτικά τέλη - στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Να κλείσουν επ' αόριστον από αύριο Κυριακή τη χωματερή των Ταγαράδων, αποφάσισαν οι δήμαρχοι Βασιλικών, Θέρμης και Μίκρας. Τον αποκλεισμό της χωματερής είχαν προαναγγείλει με συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη βδομάδα στην περίπτωση που καθυστερούσε και άλλο η εκδίκαση στο ΣτΕ των τριών προσφυγών κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ.
Θεωρούν ότι η νέα αναβολή στο ΣτΕ στις αρχές της βδομάδας αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη που εγκυμονεί τον κίνδυνο ο νομαρχιακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων να οδηγηθεί σε ματαίωση. Οι τρεις ανατολικοί δήμοι και οι κάτοικοί τους αντιδρούν για την εικοσαετή λειτουργία της χωματερής στα όρια της περιοχής τους, κάτω από απαράδεκτες - όπως καταγγέλλουν - συνθήκες, παρά τις επίσημες δεσμεύσεις ότι η χωματερή θα σφραγιστεί.