Ο Δ. Γόντικας από το βήμα του Φεστιβάλ κάλεσε τους εργαζόμενους και τους νέους να χτίσουν το δικό τους μέτωπο απέναντι στο σύστημα, που γεννάει κρίσεις και υποβαθμίζει τη ζωή τους
Η καρδιά της ανυπόταχτης νεολαίας της Πάτρας χτύπησε το Σαββατοκύριακο στο Κάστρο,όπου άνοιξε τις πύλες του το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".Τις δύο μέρες ο χώρος έγινε τόπος συνάντησης των νέων εργαζομένων, των φοιτητών και μαθητών με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, έγινε τόπος συζητήσεων, ψυχαγωγίας, προβληματισμού και δημιουργίας.
Πλήθος νέων άκουσαν για πρώτη φορά το μεστό λόγο των κομμουνιστών γνωρίστηκαν μαζί τους και πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να ενταχτούν στις γραμμές της ΚΝΕ. Επί δύο μέρες οι νέοι της Πάτρας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για την Παιδεία, τον πολιτισμό, να παρακολουθήσουν συζητήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ακούσουν τα αγαπημένα τους ερασιτεχνικά συγκροτήματα μαζί με τους γνωστούς καλλιτέχνες.Χόρεψαν και τραγούδησαν με τον Μπάμπη Τσέρτο,την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.Ακουσαν με ενδιαφέρον τον υποψήφιο δήμαρχο Πάτρας, Παναγιώτη Κοσιώνη και τον υποψήφιο Νομάρχη Αχαϊας Ανδρέα Αθανασόπουλο, να τους μιλούν για την κρισιμότητα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και την αναγκαιότητα ανατροπής της σημερινής κατάστασης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Κι όλο και περισσότεροι αποφάσισαν να αφήσουν το "εγώ" και να μπουν στο "εμείς", μπαίνοντας στην ΚΝΕ, για να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον στη δουλιά, τη μόρφωση, τη διασκέδαση. Ετσι, που δικαιολογημένα έκαναν τους "παλιότερους" ΚΝίτες να φωνάζουν περήφανοι πως "οι τρεις δεκαετίες ήταν η αρχή", ενώνοντας μαζί μ' αυτούς τη φωνή τους στην υπόσχεση για "ΚΝΕ γερή και μαζική".
Το Σάββατο μίλησε ο Αλ. Μαρινάκης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για την πορεία και τους στόχους της Οργάνωσης, ενώ την Κυριακή οΔ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε για την εκμετάλλευση των εργαζόμενων από το απάνθρωπο σύστημα του καπιταλισμού και την ανάγκη αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος για την ανατροπή του.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δ. Γόντικας στην οικονομική κρίση, στα αίτια της και στο πώς την προβάλλουν οι απολογητές και οι υπηρέτες του συστήματος."Πού οφείλεται, είπε, η οικονομική κρίση που έρχεται και επανέρχεται με όλο και μεγαλύτερη καταστροφική μανία; Στο ερώτημα αυτό οι κυρίαρχες δυνάμεις, αυτές που εξουσιάζουν τη ζωή μας και επιδιώκουν να ρυθμίσουν και την τελευταία κίνησή μας σύμφωνα με τη θέληση και τα συμφέροντά τους, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να συσκοτίσουν τα πράγματα, να μπερδέψουν τον κόσμο. Δε λένε την αλήθεια. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη φορτώνει τις αιτίες της κρίσης σε εξωελληνικούς παράγοντες. Στην κρίση της Ρωσίας, στην "παγκοσμιοποίηση" της οικονομίας ή σε ορισμένους κερδοσκόπους. Αλλοι φορτώνουν την κρίση στην έλλειψη μηχανισμών ελέγχου των κερδοσκόπων ή στην έλλειψη ηγετικών μορφών μεγάλου κύρους. Μέχρι και η Μόνικα ανακαλύφθηκε ως αιτία της κρίσης.
Ο κ. Σημίτης έφτασε μάλιστα, στο έσχατο σημείο προχειρότητας για έναν πρωθυπουργό, να φορτώσει όλα τα δεινά της Ελλάδας και του κόσμου στους κομμουνιστές, στο σοσιαλισμό. Ενα πράγμα όμως δεν μπορούν να κρύψουν. Τον τρόμο τους για τον ερχομό της επόμενης κρίσης, που θα είναι ακόμα πιο μεγάλη, πιο βαθιά, πιο καταστροφική. Ανησυχούν και δεν το κρύβουν. Η ανησυχία τους όμως δεν αφορά τους πολλούς, τα θύματα. Αυτούς που πληρώνουν με τραγικό τρόπο τις συνέπειες. Αλλά για το πώς θα μείνει άθικτος ο πλούτος που έχουν συσσωρεύσει και το θεμέλιο της βασιλείας τους. Η εκμετάλλευση και καταλήστευση των εργαζομένων, των λαών. Πώς θα ενισχύσουν τους μηχανισμούς συσσώρευσης και νέου πλούτου, αυξάνοντας τα αντιλαϊκά και καταπιεστικά μέτρα σε βάρος των λαών".
Συνεχίζοντας ο Δ. Γόντικας τόνισε: "Η οικονομική κρίση δεν είναι ένα τυχαίο και πρόσκαιρο φαινόμενο. Είναι συνυφασμένη με τον ίδιο τον ίδιο καπιταλισμό από τη γέννησή του, είναι η "γεροντική αρρώστια" του καπιταλισμού, και πιστοποιεί με επιστημονική ακρίβεια ότι το σύστημα αυτό έχει τέλος.Η ένταση και το βάθος που παίρνουν σήμερα οι κρίσεις αποδείχνουν ότι το σημερινό σύστημα έχασε τη ζωτικότητα και την παντοδυναμία του, βρίσκεται στο τέλος του. Αυτή είναι η αλήθεια. Αν κάποτε το κέρδος από την εκμετάλλευση των εργαζομένων ήταν κίνητρο και παράγοντας στην καπιταλιστική ανάπτυξη σήμερα είναι πια φρένο και μετατρέπεται σε βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του συστήματος".
Και έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
"Ας απαντήσουν οι φωστήρες του καπιταλισμού, οι κάθε λογής θεωρητικοί της ελεύθερης αγοράς σε ορισμένα απλά ερωτήματα. Πώς εξηγείται. Από τη μια μεριά: Να παράγεται σήμερα ασύγκριτα με πριν λίγα χρόνια, ένας τεράστιος όγκος αγαθών, τα ράφια και οι βιτρίνες να είναι γεμάτα, και από την άλλη μεριά να μην μπορούν να πουληθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι παραγωγοί τους, οι εργαζόμενοι, να αγοράζουν όλο και λιγότερα, να γίνονται φτωχότεροι, να πέφτουν μαζικά στην ανεργία;
Ας απαντήσουν στο φαινόμενο. Γιατί, ενώ η παραγωγική μηχανή, από τη μια μεριά, είναι σε θέση σήμερα, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνικής, να παράγει ακόμα μεγαλύτερο όγκο υλικών και πνευματικών αγαθών, ικανά να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο ανώτερη και από την άλλη μεριά εμποδίζεται να παράγει αυτά που μπορεί, ή καταστρέφεται ένα μεγάλο μέρος της; Γιατί στην Πάτρα, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, έκλεισαν τόσες βιομηχανίες και η ανεργία έφτασε στα ύψη;
Ας δώσουν μια εξήγηση, γιατί οι εργαζόμενοι παράγουν σήμερα ανά ώρα, πολύ μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων και την ίδια στιγμή έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο και αμείβονται, σχετικά ακόμα και απόλυτα λιγότερο και η ζωή τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη;
Ας απαντήσουν. Ποια λογική επιβάλλει, ενώ η αγροτική παραγωγή μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερες, ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγές να οδηγείται στη συρρίκνωση;
Πώς μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο να μετακινείται καθημερινά στα χρηματιστήρια ένας ασύλληπτος σε μέγεθος πλούτος και την ίδια στιγμή να προβάλλεται η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες και η φτώχεια να αυξάνει;".
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στη ζωή των νέων, τόνισε:
"Ολοι βλέπουμε, κάθε μέρα που περνά, η κοινωνία μας αφήνει βαθιά τα σημάδια της πάνω στη ζωή, την προοπτική των νέων. Ποιος δε συνάντησε την αγωνία αυτών που τελείωσαν εδώ και καιρό με τα θρανία και όμως δεν μπορούν να βρουν δουλιά;
Ποιος δε βλέπει σήμερα ότι τους νέους τους αντιμετωπίζουν σαν χαρτομάντιλα μιας χρήσης, φτηνή εργατική δύναμη με την απαίτηση να σκύψουν βαθιά τη μέση να δώσουν και την ψυχή τους για να εξασφαλίσουν μια κάποια δουλίτσα;
Ποιος δε βλέπει την αγανάκτηση των μαθητών για την κατάσταση στα εκπαιδευτικά μας πράγματα. Για το σχολειό που τους σπρώχνει μακριά αδιάφορους πια για τη γνώση, χωρίς ουσιαστικά φόντα για τη ζωή.
Ποιος δεν είδε πως μας γυροφέρνουν τα ναρκωτικά για να ξεφύγουμε με μαγκιά, δήθεν, από τα αδιέξοδα, την καθημερινή μιζέρια. Θες μόρφωση; Πλήρωσε να 'χεις. Θες δουλειά; Πούλα την ψυχή σου για να τη βρεις. Θες ψυχαγωγία; Πάρε τσόντα και ροζ τηλέφωνα για τη μοναξιά σου. Αμφισβητείς και αντιστέκεσαι: Εχουν για την περίπτωση από τα ναρκωτικά μέχρι τα ΜΑΤ.
Κι, όμως, ποτέ η ανθρωπότητα δεν ήταν πιο παραγωγική ποτέ ο παγκόσμιος πλούτος δεν ήταν τόσος μεγάλος ικανός να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα και άλλη ποιότητα ζωής".
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τόνισε ο Δ. Γόντικας, η λύση είναι μία: Η αντικατάσταση αυτού του συστήματος και η αφαίρεση από τους λίγους του δικαιώματος να ελέγχουν την παραγωγή και να νέμονται τα αποτελέσματά της. Αυτή είναι, πρόσθεσε, η μόνη προοπτική για τους εργαζόμενους και τη νεολαία και αυτή την προοπτική παλεύει να ανοίξει το ΚΚΕ και σ' αυτό το δρόμο καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να χτίσουν το δικό τους μέτωπο που θα επιβάλλει αυτήν την αλλαγή.
Με σαφές το μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης της νεολαίας στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας στην Εύβοια, στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Με αποκορύφωμα τις διήμερες εκδηλώσεις την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στη Χαλκίδα, όπου μίλησαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ άπλωσε τα φτερά του φέτος σε όλη σχεδόν την Εύβοια, με εφτά εκδηλώσεις σε αντίστοιχες πόλεις, με δεκάδες εξορμήσεις σε όλο το νομό, γνωριμία και επαφή με εκατοντάδες νέους και νέες.
Τόσο μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που συνέπεσαν με την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη των αιρετών σε ΤΑ και ΝΑ, όσο και από τις πολιτικές ομιλίες αναδείχτηκε η ανάγκη η αμφισβήτηση της νεολαίας στην πολιτική της παθητικότητας και της υποταγής, η θέλησή τους να συμμετάσχουν σε αγώνες, να εκφραστεί μέσα από τη συσπείρωση στους αγωνιστικούς, ριζοσπαστικούς, διεκδικητικούς συνδυασμούς και υποψηφίους που στηρίζει το ΚΚΕ, για να μετατραπεί η Αυτοδιοίκηση από κυβερνητικό στήριγμα των αντιλαϊκών επιλογών κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου σε λαϊκή έπαλξη αγώνων για τη λύση των προβλημάτων και για ανάπτυξη υπέρ του λαού και του τόπου.
Με το χαιρετισμό που απηύθυναν η υποψήφια δήμαρχος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Χαλκίδας Ιωάννα - Σοφία Ντούρου και ο υποψήφιος νομάρχης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ν. Εύβοιας, Δημ. Ραχιώτης κατήγγειλαν τη μέχρι σήμερα πολιτική ταύτισης με την κυβέρνηση, την οποία ακολούθησαν οι φιλοκυβερνητικοί αιρετοί σε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δήμο, καθώς και οι προσκείμενοι στη ΝΔ νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ το ρόλο του αναχώματος απορρόφησης της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησης έχουν αναλάβει οι "αντάρτες" του κυβερνώντος κόμματος Ορ. Παπαστρατής ως υποψήφιος δήμαρχος της "κεντροαριστεροδεξιάς" συμμαχίας στο δήμο (συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΝΔ) και Θ. Μεταξάς που στηρίζεται από το ΔΗΚΚΙ ως υποψήφιος νομάρχης.
Τέλος, οι δύο υποψήφιοι της ΔΑΣ και ΝΑΣ κάλεσαν του νέους, τους εργαζόμενους και όσους πλήττονται από αυτή τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα να ψηφίσουν με κριτήριο τι πολιτική υλοποίησε και εφάρμοσε ο κάθε συνδυασμός, ποια στάση κράτησαν απέναντι στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και τι "μοντέλο" Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλουν. Αυτοδιοίκηση φοροεισπράκτορα που θα ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες και θα πηγαίνει αντάμα με το κεφάλαιο ή Αυτοδιοίκηση που θα μάχεται, θα διεκδικεί μαζί και κοντά με το λαό για τη λύση των προβλημάτων του;
Οι νέοι και οι εργαζόμενοι της Χαλκίδας γνώρισαν την πολιτιστική πρόταση της ΚΝΕ, παρακολουθώντας τις συναυλίες που έδωσαν ο Στ. Ψαραδάκος και το συγκρότημά του και το 5μελές νεανικό συγκρότημα των "Βέντο Ρέτρο". Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε το ΔΣ του παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, καλώντας τη νεολαία να συνεχίσει τον ηρωικό αγώνα της ΕΠΟΝ. Αυτό το μήνυμα συμπαράστασης έστειλε σε ΔΑΣ και ΝΑΣ.