Οι «τεράστιες ποσότητες εξοπλισμών» για το Κίεβο θα πληρωθούν 100% από τους λαούς κρατών - μελών του ΝΑΤΟ
2025 The Associated Press. All |
Από τη χθεσινή συνάντηση του Ντ. Τραμπ με τον γγ του ΝΑΤΟ |
Ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε επίσης με επιβολή «δευτερευόντων δασμών» ύψους 100% στη Ρωσία «αν δεν έχουμε συμφωνία σε 50 μέρες». Η εν λόγω απειλή απευθύνεται και στους συμμάχους της Ρωσίας, πρώτα και κύρια στην Κίνα, καθώς, όπως διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNN, αφορά επιβολή δασμών 100% στη Ρωσία και δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο...
Παράλληλα με τα παραπάνω εντείνονται οι προετοιμασίες όλου του ευρωατλαντικού μπλοκ για μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την επιτάχυνση στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και τις δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Με τα παζάρια για «εκεχειρία» και «διευθέτηση» του πολέμου στην Ουκρανία να μην επιλύουν τις αιτίες της σύγκρουσης, ούτε να αναιρούν τη συνολικότερη πορεία κλιμάκωσης, ο ...«φιλειρηνιστής» Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε - κατά τη συνάντησή του με τον Ρούτε και σε δηλώσεις του αμέσως μετά - ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στο ΝΑΤΟ «μεγάλες ποσότητες όπλων», «όλων των ειδών», και το ΝΑΤΟ «θα παραδώσει τα όπλα και θα πληρώσουν το 100% για τα όπλα».
Πρόσθεσε δε ότι «θα επιβάλουμε αυστηρούς δασμούς αν δεν έχουμε συμφωνία μέσα σε 50 μέρες. Δασμούς περίπου στο 100%, που θα τους λέγαμε δευτερεύοντες δασμούς».
Ο Τραμπ καυχήθηκε ότι οι ΗΠΑ φτιάχνουν «τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό, τους καλύτερους πυραύλους», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ισχύ των αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων ...«ευχόμενος» να μη χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει.
Από την πλευρά του ο Ρούτε, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη οι ΗΠΑ μαζί με την πώληση όπλων να διατηρήσουν και όλα τα όπλα που χρειάζονται, δήλωσε απροκάλυπτα ότι ...«είστε ο αστυνόμος όλου του κόσμου, το πιο ισχυρό έθνος και ο πιο ισχυρός στρατός στον κόσμο».
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη «στροφή» του σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων για το Κίεβο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε «απογοητευμένος» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, και τη συνέχιση των ρωσικών επιθέσεων. «Νόμιζα ότι θα είχαμε μια συμφωνία πριν από δυο μήνες, αλλά δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί», είπε.
«Προειδοποίησε» δε τη Μόσχα ότι «οι Ευρωπαίοι θέλουν να πάνε πολύ μακριά»...
Σε ό,τι αφορά το είδος των εξοπλισμών που θα σταλούν στο Κίεβο, δεν υπήρξαν αναλυτικές ανακοινώσεις, ωστόσο ο Τραμπ αναφέρθηκε στην αποστολή πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot» - συστοιχιών και πυραύλων - ακόμα και «εντός των επόμενων ημερών», και ο Ρούτε συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία θα «πάρει στα χέρια της πραγματικά τεράστιο αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού, τόσο για αεράμυνα όσο και πυραύλους και πυρομαχικά».
Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι έχει έρθει σε επαφή με «πολλές χώρες» που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη συμφωνία για την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τον Καναδά, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Σε ό,τι αφορά την αποστολή συστημάτων και πυραύλων «Patriot», διευκρινίστηκε ότι μια σειρά χώρες θα στείλουν τα δικά τους στο Κίεβο και θα αγοράσουν αντικαταστάσεις από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται πηγή με γνώση των σχετικών προετοιμασιών, πέρα από τους «Patriot» οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πουλήσουν επίσης σε μέλη του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία πυραύλους μικρού βεληνεκούς, πυρομαχικά οβιδοβόλων και πυραύλους αέρος - αέρος μέσου βεληνεκούς.
Η δε ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Axios» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προμηθεύσουν στα μέλη του ΝΑΤΟ - για αγορά - στρατιωτικούς εξοπλισμούς αξίας 10 δισ. δολαρίων.
Πριν τις δηλώσεις Τραμπ, η ιστοσελίδα επικαλούνταν πηγές που έλεγαν ότι η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η συμφωνία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την πώληση αμερικανικών όπλων για το Κίεβο, αλλά και η ενίσχυση της παραγωγής όπλων στην ίδια την Ουκρανία, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολυήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στη χώρα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ.
Χθες συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, ο οποίος - σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του - «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ουκρανίας να αγοράσει αμερικανικά όπλα, ειδικά συστήματα αεράμυνας». Συζητήθηκαν επίσης «η κοινή παραγωγή drones, η δυνατότητα απευθείας αγοράς ουκρανικών drones από τις ΗΠΑ και οι δυνατότητες προμήθειας όπλων σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Αναφέρεται ακόμα ότι συζήτησαν για τις «προοπτικές κατάπαυσης του πυρός» και την «ανάγκη αύξησης της πίεσης στη Ρωσία», ενώ «ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διακομματικού νομοσχεδίου των (σ.σ. Αμερικανών) γερουσιαστών Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει υποστήριξη από περισσότερους από 80 γερουσιαστές».
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την α' αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Γιούλια Σβιριντένκο, να αναλάβει πρωθυπουργός, σηματοδοτώντας την αποχώρηση του Ντ. Σμιχάλ από το αξίωμα, στο οποίο βρίσκεται από το 2020.
«Χρειάζονται μέτρα για την αναβάθμιση των οικονομικών προοπτικών της Ουκρανίας, πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή όπλων», ανέφερε ο Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για «μεταρρύθμιση του εκτελεστικού βραχίονα της εξουσίας στην Ουκρανία».
Χθες το βράδυ ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι προτείνει τον Σμιχάλ για νέο υπουργό Αμυνας, στη θέση του Ρ. Ουμέροφ, για τον οποίο δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ενδέχεται να αναλάβει πρέσβης στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, στην πρώτη αντίδραση της ΕΕ στις ανακοινώσεις του Τραμπ, η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι «είναι πολύ θετικό, ο Πρόεδρος Τραμπ υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία», προσθέτοντας ωστόσο ότι η διορία των 50 ημερών που έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία είναι πολύ μεγάλη.
Νωρίτερα, πριν τις σχετικές ανακοινώσεις και ενόψει του ταξιδιού του Γερμανού υπουργού Αμυνας Μπ. Πιστόριους στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αναφέρθηκε στο σχέδιο αγοράς αμερικανικών συστημάτων «Patriot» από τη Γερμανία και στην αποστολή τους στο Κίεβο, λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, δηλαδή πόσα συστήματα θα παραδοθούν, ποιος θα τα παραλάβει και πώς θα χρηματοδοτηθούν».
Σε αυτό το πλαίσιο της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, οι ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ εντείνουν την πολεμική τους προετοιμασία για μια ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το Παρίσι θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό του ταχύτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, προτείνοντας επιπρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες 3,5 δισ. ευρώ το 2026 και άλλα 3 δισ. το 2027, επικαλούμενος την απειλή που εγείρει η Ρωσία.
«Το 2027 θα δαπανήσουμε κατά συνέπεια 64 δισ. ευρώ για την άμυνά μας. Πρόκειται για προϋπολογισμό διπλάσιο του 2017 για τις Ενοπλες Δυνάμεις μας», είπε.
Οι προτάσεις του Μακρόν θα πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο.
Μιλώντας για τη μεγαλύτερη απειλή κατά της «ελευθερίας» μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση των «απειλών» η Γαλλία πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στην παραγωγή πυρομαχικών, drones, συστημάτων αεράμυνας, ηλεκτρονικού πολέμου και διαστημικών οπλικών συστημάτων.
Αντίστοιχα, ο Γερμανός Πρόεδρος Φ. Β. Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει απλώς η απειλή πολέμου αλλά μαίνεται ένας πραγματικός πόλεμος, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κατέστρεψε ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη» με την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Ενδεικτική της έντασης της πολεμικής προετοιμασίας για ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό μακελειό ήταν η δήλωσή του ότι θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας - ζήτημα που η γερμανική ηγεσία φέρνει στο προσκήνιο όλο και πιο έντονα.
«Είμαι υποστηρικτής της στράτευσης, επειδή πιστεύω ότι με τη μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, με το γεγονός ότι διεξάγεται ένας πόλεμος και με δεδομένα τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει από αυτόν, οι πόροι προσωπικού της Bundeswehr πρέπει επίσης να βελτιωθούν, και αυτό μπορεί να πετύχει μόνο αν στρατολογηθούν και πάλι περισσότεροι νέοι», επεσήμανε ο Σταϊνμάγερ, αποτυπώνοντας απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς να σταλούν περισσότεροι νέοι προκειμένου να γίνουν «κρέας» για τα ιμπεριαλιστικά κανόνια...
Στη δε Σουηδία, επιτροπή διορισμένη από την κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση του ορίου ηλικίας επιστράτευσης των πρώην αξιωματικών, από τα 47 έτη που είναι σήμερα στα 70 έτη...
«Εστιάζουμε κυρίως στην αύξηση των προμηθειών υλικού. Αλλά θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Παλ Γιόνσον.
Στην πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με τη συμφωνία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τον εξοπλισμό του Κιέβου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Δούμας, Λ. Σλούτσκι, δήλωσε ότι «αποτελεί πισωγύρισμα, αλλά δεν θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο μέτωπο».
«Το γεγονός παραμένει ότι η παροχή όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ συνεχίστηκε και συνεχίζεται στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο.
Ανέφερε δε ότι το Κίεβο είναι αυτό που «παίρνει τον χρόνο του», προσθέτοντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων και περιμένει αποσαφηνίσεις για το χρονοδιάγραμμα από την Ουκρανία.
Παράλληλα, με τη Ρωσία να επιδιώκει να ενισχύσει τις δικές τις συμμαχίες για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Στο Πεκίνο, στη χθεσινή συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, οι δύο ΥΠΕΞ «συζήτησαν για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις προοπτικές επίλυσης της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο.
«Δόθηκε έμφαση στη σημασία ενίσχυσης του στενού συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή», επισημαίνεται, ενώ συζητήθηκαν επίσης «η σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν και η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο».
Ο Λαβρόφ θα συμμετάσχει σε συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Κίνα.
Προηγουμένως ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του στην παραλιακή πόλη Ουονσάν.
Στη συνάντηση η Πιονγιάνγκ επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση γύρω από την κρίση στην Ουκρανία... Οι φίλοι μας στην Κορέα επιβεβαίωσαν τη σταθερή υποστήριξή τους σε όλους τους αντικειμενικούς σκοπούς της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως επίσης για τις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του Λαβρόφ.