ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Στήριγμα ζωής για την αγροτική παραγωγή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με αφορμή την απόφαση του ευρωδικαστηρίου και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο

Για μια ακόμα αφορά ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά της εκτροπής του Αχελώου, ενός έργου το οποίο πολεμούν, με λύσσα, η ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα, επειδή μπορεί να συμβάλλει, καθοριστικά, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγική ανάπτυξη της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας.

Με αφορμή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ηρω Διώτη, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε δηλώσεις, με τις οποίες επιχειρεί να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή, «ευχόμενη» να είναι αρνητική και να ακυρωθεί οριστικά το έργο. Ερμηνεύοντας, μάλιστα, «κατά το δοκούν» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάνει λόγο για δικαίωση του αγώνα ενάντια στην κατασκευή αυτού του έργου που εδώ και χρόνια δίνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσουμε ότι στην απόφαση του ΕΔ επισημαίνεται ότι η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους «σημαντικού δημόσιου συμφέροντος οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν σχέδιο εκτροπής ύδατος ελλείψει εναλλακτικών λύσεων», με τη συμπλήρωση ότι το κράτος - μέλος οφείλει να προσδιορίσει με ακρίβεια τις συνέπειες που θα έχει για τις περιοχές για τις οποίες πρόκειται να υλοποιηθεί το σχέδιο και να λάβει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της συνολικής συνοχής της περιοχής του «Natura 2000».

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ύστερα από προσφυγή σ' αυτό του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξέδωσε απόφαση σχετικά με την εκτροπή μέρους των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, με την οποία, ουσιαστικά, μεταφέρει την ευθύνη της απόφασης, θετικής, ή αρνητικής, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θέτοντας, όμως, ένα σκεπτικό που, εν πολλοίς, αφήνει ανοιχτό το δρόμο για την υλοποίηση του έργου.

Δεν πρόλαβε, όμως, να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της βουλευτή του, κυρίας Διώτη, βγήκε λάβρος κατά της εκτροπής, εμφανιζόμενος "βασιλικότερος του βασιλέως" υπέρ των μεγάλων συμφερόντων που, εδώ και 30 χρόνια, την πολεμούν.

Οπως, εδώ και πολλά χρόνια, έχει αποδειχτεί, με ένα άλλο πολιτικό συσχετισμό δύναμης υπέρ του ΚΚΕ, μια μερική εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, συνοδευομένη από ένα εκτεταμένο, κρατικό, δωρεάν και σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς και διανομής του νερού στη θεσσαλική γη, θα εκτίναζε στα ύψη την παραγωγική δυναμική της περιοχής μας και θα άλλαζε ριζικά την κατάσταση. Θα ανέτρεπε τη φθίνουσα πορεία σε μια σειρά παραγωγικούς κλάδους που συνδέονται με την καλλιέργεια της γης και τον αντίστοιχο αγροτοβιομηχανικό τομέα, τροφοδοτώντας την συνολική ανάπτυξη της Ελλάδας και όχι μόνο της Θεσσαλίας. Ιδιαίτερα θα βελτίωνε τη σχέση φυτικής - ζωικής παραγωγής, συμβάλλοντας στη μείωση του αγροτικού ελλείμματος της χώρας μας με την ΕΕ και τρίτες χώρες σε κτηνοτροφικά προϊόντα.

Αυτό, όμως, θίγει τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα κι "αυτοκρατορίες" που μονοπωλούν το κρέας και το γάλα, γι' αυτό και επί 30 χρόνια κοροϊδεύουν το λαό με διάφορα τερτίπια. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπλεγμένος μέχρι τα μπούνια» μέσα σ' αυτά τα κυκλώματα, μέσω διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που πρωτοστατούν στις προσφυγές κατά της εκτροπής, γιατί συμφωνεί με τη στρατηγική της ΕΕ για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και πέρασμα στην επιχειρηματική γεωργία.

Παλιότερα, υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε πει το εξής επιχείρημα κατά της εκτροπής, με το οποίο συμφώνησε και ο ΣΥΝ: "Από τη στιγμή που η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι η μείωση της παραγωγής, η κατασκευή των έργων (εκτροπή), είναι αντιοικονομική, πέραν του ότι θα μεγαλώσουν οι πιέσεις για αύξηση της παραγωγής από τους αγρότες, αφού θα βλέπουν το νερό να περνάει δίπλα από τα χωράφια τους, αναξιοποίητο".

Είναι φανερό, λοιπόν, πως το πρόβλημα κατασκευής των αναγκαίων έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, με κυρίαρχο αυτό της εκτροπής μέρους των νερών του Αχελώου, θα λυθεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων μόνον και εφόσον ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί υπέρ του ΚΚΕ και του συνεπούς αντιμονοπωλιακού κινήματος. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς της Θεσσαλίας που, ανεξάρτητα από άλλες διαφορές, συμφωνούν στα κύρια, να συσπειρωθούν σ' έναν αγώνα που θα επιβάλλει, με τη δύναμή του, την εκτροπή του Αχελώου και τα άλλα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση που λαμβάνουν φορείς της περιοχής μας».

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
«Ακούρευτα» στα τρωκτικά

Στο ακέραιο ακόμη 190 εκατ. ευρώ

«Ακούρευτα» 190 εκατ. ευρώ πλήρωσε η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) σε κατόχους ομολόγου του ΟΣΕ, που έληγε χτες και που υπάγεται σε νομική ρήτρα ξένου δικαίου...

Το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής τους στο ακέραιο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, θα τους δημιουργούσε επιπλοκές σε μια περίοδο που παζαρεύουν με την τρόικα τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα. Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση απέναντι στα βάσανα του λαού, στην καταλήστευση και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που συντελέστηκε με το κόλπο του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων. Ακόμη και στη βάση των διακρατικών συμφωνιών που οι ίδιοι υπέγραψαν με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς είχαν το δικαίωμα να «κουρέψουν» και τα ομόλογα σε ρήτρα άλλου δικαίου. Δεν το έκαναν, όπως ακριβώς και η προηγούμενη συγκυβέρνηση Παπαδήμου που πλήρωσε στο ακέραιο ποσά ύψους 435 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό πως ανάλογη συμπεριφορά σκοπεύουν να επιδείξουν για το σύνολο των ομολόγων αυτής της κατηγορίας που πρόκειται να λήξουν και που φτάνουν στα 6,5 δισ. ευρώ. Το «μη κούρεμα» συνεπάγεται απώλειες ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Εξω από κάθε διαδικασία ποσά ύψους 50 δισ. ευρώ, ομόλογα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε «μπιρ παρά» στη δευτερογενή αγορά...

ΚΑΠΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
«Απελευθέρωση» πωλήσεων

Αποπνικτικές συνθήκες για κατηγορίες μικροεπαγγελματιών και κλάδων που χαρακτηρίζονται για τη σχετικά μεγάλη διασπορά της οικονομικής δραστηριότητας διαμορφώνει η πολιτική της λεγόμενης απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.

Στην κατάργηση των «περιορισμών» και για την πώληση καπνικών προϊόντων (τσιγάρα κ.ά.) προχώρησε η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας και σε εφαρμογή του νόμου για την «κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών» και για το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Η δυνατότητα πώλησης εκχωρείται πλέον σε μεγάλες εταιρείες κάθε μορφής (σούπερ μάρκετ κ.ά.), οι οποίες βγαίνουν ενισχυμένες από την απόσπαση ακόμη μεγαλύτερου μέρους από την πίτα και τον τζίρο της αγοράς, σε μια περίοδο που η συνολική μάζα της λαϊκής κατανάλωσης πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Με την ίδια απόφαση καταργούν και τους υφιστάμενους περιορισμούς για την απόκτηση «άδειας περιπτέρου», που προβλέπονταν μόνο για φυσικά πρόσωπα, και που πλέον μπορούν να τα αποκτήσουν εταιρείες κάθε μορφής. Καταργούνται επίσης οι περιορισμοί στην «εκμετάλλευση κυλικείων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ