ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απεργία των έκτακτων αρχαιολόγων

Με νέα απεργία, σήμερα Παρασκευή, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ανάκληση των 6 απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα. Την ίδια ώρα, παρανόμως, συνεχίζονται οι εκσκαφές στο Μετρό, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων. Επίσης, απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ηγεσία του υπουργείου, τις τοπικές εφορείες και τον ΣΕΑ να πάρουν θέση, να σταματήσουν άμεσα τις προεκσκαφές χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη και να αποδοθούν νομικές ευθύνες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Αυτή τη στιγμή, στο έργο διενεργούνται εκσκαφές σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον που απαιτούν βάσει νόμου την επίβλεψη αρχαιολόγου. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι απεργούν, οποιαδήποτε εργασία προεκσκαφής ήταν και είναι παράνομη. Στην Ελλάδα των μνημονίων, όμως, οι νόμοι καταργούνται ο ένας μετά τον άλλο στην πράξη μαζί με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα επενδυτικά έργα πρέπει να προχωρήσουν με κάθε τίμημα ακόμη και ενάντια στο νόμο, αδιαφορώντας για την προστασία των αρχαιοτήτων».

Ο ΣΕΚΑ μιλά για κατ' εξακολούθηση παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου που συνεχίζεται με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων «που δεν σταμάτησαν ως όφειλαν ακόμη και με αστυνομική παρέμβαση τις εκσκαφές», όπως σημειώνει. Εξάλλου, αναφέρει ότι το υπουργείο «αρνείται να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών έργων, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με μείωση του κόστους μέσω απολύσεων και περικοπής μισθών.

Θυμίζουμε ότι πριν από τρεις μέρες το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή σχετική Αναφορά του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Με αυτήν ζητά, ανάμεσα σε άλλα: Την άμεση ανάκληση των απολύσεων, απαιτεί την παράδοση των αδιερεύνητων περιοχών του έργου προς αρχαιολογική έρευνα και την πρόσληψη νέου προσωπικού.

Τα δύο πρόσωπα ενός ζωντανού θρύλου

Η κορυφαία εν ζωή χορεύτρια του κόσμου, η πρίμα μπαλαρίνα της Οπερας του Παρισιού και της Κόβεν Γκάρντεν, η μούσα των μεγάλων δημιουργών, όπως ο Μωρίς Μπεζάρ, ο Κένεθ Μακ Μίλαν, ο Γουίλιαμ Φορσάιθ, ο Ακραμ Καν κ.ά., με το αστείρευτο ταλέντο, την ερμηνευτική δεινότητα και την απίστευτη ευλυγισία και ταχύτητα που άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα τα πρότυπα και τους κώδικες του χορού, η Σιλβί Γκιλέμ, έρχεται στην Αθήνα, από τις 19 μέχρι τις 30 Δεκέμβρη, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η Μεγάλη Ντίβα φορά ξανά τις πουέντ της, κάνοντας πράξη την πολυαναμενόμενη επιστροφή της στο είδος που την ανέδειξε, στο κλασικό ρεπερτόριο. Χορεύοντας στο «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» και σπάζοντας ένα ταμπού απέναντι σ' ένα έργο «απαγορευμένο» εφ' όσον κάποτε χορογραφήθηκε αποκλειστικά για τον μέντορά της τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και την Μαργκό Φοντέιν. Μαζί της, τα διάσημα Μπαλέτα του Τόκιο με τους 95 υψηλότατης τεχνικής χορευτές τους, αλλά και έχοντας special guest, όπως ο πιανίστας Ντέιβιντ Καμπάσι, ο φημισμένος χορευτής Ολιβιέ Σανού και ο πρώτος χορευτής (Etoile) της Σκάλας του Μιλάνου, Μάσιμο Μούρου.

Παράλληλα, ως βασική αυτουργός του σύγχρονου χορού η Σιλβί Γκιλέμ, παρέα με τον περίφημο Ακραμ Καν, θα μας χαρίσει ξανά την εκρηκτική της ερμηνεία, στο αριστουργηματικό «Sacred Monsters».

Επίσης, η Σιλβί Γκιλέμ, μαζί με τα κορυφαία Μπαλέτα του Τόκιο υπογράφουν τα πιο ζεστά και πολύχρωμα παιδικά απογεύματα του Δεκέμβρη. Προσφέροντας σε πολύ προσιτές τιμές μία φαντασμαγορική παράσταση για όλη την οικογένεια, με την ονειρική μουσική του Τσαϊκόφσκι και την μαγευτική χορογραφία του Μάριους Πετιπά. Ενα πανέμορφο και μ' ευτυχισμένο τέλος «παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά», την «Ωραία Κοιμωμένη».

Η «Λιχουδοχώρα» στη Θεσσαλονίκη

Τη θεατρική παράσταση «Λιχουδοχώρα», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ταμάρας Καζαντζίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», ανεβάζουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη.

Η θεατρική διασκευή του παραμυθιού έγινε από ομάδα μελών της ΚΝΕ και τη μουσική έγραψε ειδικά για το έργο η Θεσσαλονικιά συνθέτρια Σοφία Νάτσιου. Το παραμύθι τοποθετείται σε ένα μακρινό πλανήτη, όπου ζουν οι εργατικοί Λιχούδηδες, οι αχόρταγοι Κοιλαράδες και οι παιχνιδιάρηδες Φρουτόδρακοι... Οι Λιχούδηδες δουλεύουν για τους Κοιλαράδες: Φτιάχνουν γλυκά και μαζεύουν φρούτα, ενώ κρυφό τους όνειρο είναι να φάνε τούρτα. Οι Κοιλαράδες κάνουν τα πάντα για να μεγαλώνει η κοιλιά τους. Και οι μέρες κυλάνε μονότονα, ώσπου οι προετοιμασίες για τα γενέθλια της Χαζοβιόλας πριγκίπισσας οδηγούν σε μια μεγάλη μάχη και απρόσμενες ανατροπές, που κάνουν άνω κάτω μια ολόκληρη χώρα, τη Λιχουδοχώρα!

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν για κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 2310.283.810 και 6959.083.386.

Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ., η ΕΕΔΥΕ θα παρακολουθήσει την παράσταση «Ηλιος στην πέτρα» της Σοφίας Αδαμίδου - μονόλογος μιας αντάρτισσας του ΔΣΕ (Ελένης Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη), που παίζεται στο Θέατρο «Σημείο» (Χ. Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τηλ.: 210 9229.579). Στο ρόλο της Μυρτιάς η Ελένη Γερασιμίδου. Τραγούδια ερμηνεύει η Καλλιόπη Βέττα. Σκηνοθεσία, φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης. Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Συμμετέχει η Μαρίζα Τσίγκα. Κύμβαλο: Κλέαρχος Κορκόβελος. Βοηθός σκηνοθέτη Δανάη Τούντα.

Για πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: EEΔYE, Θεμιστοκλέους 48, 106 81 Αθήνα, τηλ. 210 3844.853.

«Φιλάργυρος» στο Εθνικό

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή τη διάσημη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος». Ο ιδιοφυής Γάλλος συγγραφέας, «με τον άρτιο οπλισμό σε πείρα ζωής και σε πείρα σκηνής» -όπως έγραφε ο Αγγελος Τερζάκης το 1959- καταγγέλλει με τον «Φιλάργυρο» την «αμαρτωλή χαλάρωση μιας ψυχής» που την ορίζει μονάχα το χρήμα. Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Μουσική - τραγούδια: Κωστής Μαραβέγιας. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Διανομή (αλφαβητικά): Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιάννης Μπέζος, Αγγελος Μπούρας, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννης Στόλλας, κ.ά. Λήξη παραστάσεων: 16/2/2014.

Στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18 - Ιλίσια, τηλ. 211.0120.936) παρουσιάζεται (13, 20 και 27 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ.) το έργο του Γιώργη Κοντοπόδη «Ισμήνη ... η άλλη εκδοχή», έργο βασισμένο στο μύθο της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Εχοντας ως οδηγό τον αρχαίο μύθο, οι τρεις ηρωίδες (Ισμήνη, Αντιγόνη, παραμάνα) προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο της άρνησης της Ισμήνης να βοηθήσει στην ταφή του αδερφού της, τα βαθύτερα συναισθήματά της απέναντι στην αδερφή και την οικογένειά της... και τις αναπόφευκτες συνέπειες στις οποίες οδηγείται, καταλήγοντας στο τέλος να μας δείξει ότι οι πράξεις μας είναι η αιτία των όσων μας συμβαίνουν αλλά και των όσων χάνουμε. Σκηνοθεσία Γιώργης Κοντοπόδης, σχεδιασμός κοστουμιών Ελισάβετ Αριστοτέλους και φωτισμοί και μουσική επένδυση Γιάννης Μπαμπαλής. Παίζουν: Φανή Γεωργακοπούλου, Δέσποινα Παπαχρηστοπούλου, Νότα Παρούση.

Μέχρι την Κυριακή, 15 Δεκέμβρη, θα λειτουργεί η ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Βασίλη Κοκκώνη, με την οποία εγκαινιάσθηκαν (7/12) οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο παλαιό δημαρχείο Γλυφάδας. Η έκθεση απέσπασε τους επαίνους των πολλών μέχρι τώρα επισκεπτών της, καθώς τα έργα εκφράζουν μια βαθιά εξομολόγηση ή ένα κομμάτι της ψυχής του ζωγράφου, την επιθυμία του να κατευθυνθεί ο αποδέκτης τους έξω από τα αδιέξοδα και τη «σιωπή» τούτης της εποχής, προς την αφύπνισή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ