Ενας τεράστιος και μοναδικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, εκείνος της Νικόπολης στην Πρέβεζα, έχει γίνει αντικείμενο εκστρατείας για την καταπάτησή και εκμετάλλευσή του από τις γειτονικές κοινότητες.Να σημειωθεί ότι πρόκειται για αγροτεμάχια, τα περισσότερα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, που είχαν παραχωρηθεί σε καλλιεργητές στις αρχές του αιώνα. Από γενιά σε γενιά οι καλλιέργειες επεκτάθηκαν, αφού οι εκτάσεις παρότι ήταν ορατά τα αρχαία ουδέποτε περιφράχτηκαν.
Με αίτημα, που συζητήθηκε πρώτη φορά στο ΚΑΣ στις 28/7/92, οι γειτονικές κοινότητες ζητούν την τροποποίηση του ΠΔ/30/9/90, που ορίζει ζώνες Α' και Β1, Β2.Ειδικότερα, προτείνουν την κατάργηση ολόκληρης της ζώνης Α' και την κατάτμηση της ζώνης Α' σε ζώνη Α' και Β'.Το ίδιο αίτημα επανήλθε στο ΚΑΣ στις 9/1/96, αφού το 1992 το Συμβούλιο αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός τεράστιου ερευνητικού προγράμματος στο χώρο με την επωνυμία "Κλεοπάτρα".Ενα πρόγραμμα που διακρίνεται για την πρωτοποριακή αποτύπωση με σύγχρονα μέσα και τρόπους, όπως γεωφυσική διασκόπηση, αεροφωτογραφίες, εκτεταμένη περισυλλογή κινητών αρχαίων κ.ά.
Η ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,που ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας, στην εισήγησή της αναφέρει ότι σε αυτά τρία χρόνια βρέθηκε πλήθος οικοδομικών λειψάνων, ενώ τα αρχαία - ορατά και μη - είναι διάσπαρτα.Τονίζει ότι το σύνολο της Νικόπολης είναι δομημένο, αλλού πυκνά και αλλού αραιά. Επισημαίνει, δε, ότι είναι αναγκαία η συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος, αλλά τα μέχρι σήμερα δεδομένα επαρκούν για την τεκμηρίωση της ευρύτερης αρχαιολογικής περιοχής.Αρνείται την προτεινόμενη τροποποίηση του ΠΔ και αναφέρει ότι "τροποποίηση νοείται μόνο στην περίπτωση που οι υπάρχουσες ζώνες διευρυνθούν".
Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Τρίτης το ΚΑΣ αποφάσισε την αναβολή του θέματος, προκειμένου να δουν την έρευνα οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων. Ομως, το θέμα φαίνεται πως έχει και άλλες διαστάσεις, αφού στον αρχαιολογικό χώρο έχει εμπλακεί και το ΥΠΕΧΩΔΕ.Ερχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο η καταστροφική δυσαρμονία μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.Συγκεκριμένα, το εν λόγω υπουργείο, χωρίς να έρθει σε συνεννόηση με την ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποφάσισε τη διαπλάτυνση του δρόμου Πρέβεζας - Ιωαννίνων, που περνάει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.Μάλιστα, προχώρησε σε ανάθεση της μελέτης,και σε δημοπράτηση του έργου.Σήμερα, η αρμόδια Εφορεία, αν και έχει βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, επιμένει να τροποποιηθεί η μελέτη και να προβλέπει παρακαμπτήριο δρόμο και όχι διαπλάτυνση.Μ' αυτή την πρόταση συμφώνησαν και τα μέλη του ΚΑΣ, αποφασίζοντας να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, αφού ο μελετητής επινόησε δρόμο, που θα διασχίζει τις ζώνες Α' και Β', από τη ρωμαϊκή πύλη ως το βυζαντινό τείχος (!!!).
Ισως σε κανένα άλλο έργο να μη φαίνεται τόσο πειστικά το μεγαλείο του Αισχύλου, όσο στους "Πέρσες",την τραγωδία του, που ανέβηκε στην Αθήνα το 472 π.Χ., με θέμα την πρόσφατη για την εποχή εκείνη συντριβή της περσικής στρατιάς από τους Ελληνες. Σε αποσπάσματα από αυτό το έργο του μεγάλου τραγικού βασίζεται η καντάτα για βαρύτονο, αφηγητή, ανδρική χορωδία και συμφωνική ορχήστρα "Πέρσες" του Περικλή Κούκου,που θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση (παραγγελία ΟΜΜΑ) στις 18 Γενάρη στο Μέγαρο Μουσικής. Η απόδοση του κειμένου έγινε από τον Τάσο Ρούσο,ενώ τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας θα διευθύνει ο Καζιμιέρτζ Κορντ.Τραγουδά ο βαρύτονος Αντώνης Κοντογεωργίου,ο οποίος θα διευθύνει και τη χορωδία, ενώ αφηγητής θα είναι ο Αλέξης Σταυράκης.
"Το έργο του Αισχύλου, λέει ο Π. Κούκος, είναι ένας ύμνος στην ειρήνη, αφού ο τραγικός ποιητής αμέσως μετά τη συντριβή της αυτοκρατορίας των Περσών στη Σαλαμίνα, διδάσκει τους Ελληνες για τα δεινά που φέρνει ο πόλεμος. Το μήνυμά του είναι διαχρονικό, ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας. Οι προηγούμενες όπερές μου, "Ο Κονρουά και οι κόπιες του", "Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας", "Μανουέλ Σαλίνας", μιλούσαν για μεγάλες πανανθρώπινες αξίες, όπως η δημιουργία, ο έρωτας. Ομως αυτές δεν μπορούν να ανθίσουν στα δεινά του πολέμου, χωρίς το μεγάλο αγαθό της ειρήνης. Αυτό θέλω να υπογραμμίσω με το έργο μου".
Στην καντάτα χρησιμοποιείται μελωδικό υλικό από τη σκηνική μουσική, που είχε γράψει ο συνθέτης για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου το '90 στην Επίδαυρο. "Το μουσικό υλικό της καντάτας, λέει ο Π. Κούκος, βασίζεται κατά κύριο λόγο στους αρχαίους ελληνικούς τρόπους και ρυθμούς, χωρίς πρόθεση αναβίωσής τους, αλλά με την πρόθεση δημιουργικής χρησιμοποίησής τους στη σύνθεση της δραματικής πλοκής της μουσικής".
Μια σατιρική ταινία, με τίτλο "Μηδένα προ του τέλους μακάριζε" και μια θεατρική κωμωδία, "Η τιμή του Σούδερμαν", παρουσιάζει, τη Δευτέρα και Τρίτη,στο "Ριάλτο" (8.30μμ), το Πάντειο Πανεπιστήμιο,σαν αφιέρωμα στη μνήμη του Μποστ. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη, διάρκειας 30. Το σενάριο, η σκηνοθεσία, η ηθοποιία και η μουσική είναι των φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού και έγινε με τη φροντίδα του Δήμου Αβδελιώδη.Οσο για την κωμωδία του Γ. Η. Ησαϊα "Η τιμή του Σούδερμαν",είναι έργο του τέλους του 19ου αιώνα, που σαρκάζει τον πνευματικό μιμητισμού σε λόγο έμμετρο, αναπάντεχα συγγενικό με το λόγο του Μποστ.Η παράσταση, που παρουσιάστηκε και τον περασμένο Ιούνη με μεγάλη επιτυχία, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κίττυς Αρσένη,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου,κινησιολογία Αντιγόνης Γύρα,κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου και σκηνικά Αλέξη Μαγκανιώτη.Την παράσταση (9.30μμ), θα προλογίσει η Λήδα Πρωτοψάλτη.
Η μουσική και τα τραγούδια που "έντυσαν" τα πλάνα του "Ακροπόλ",της πρόσφατης δημιουργίας του Παντελή Βούλγαρη,με φόντο την αθηναϊκή επιθεώρηση στις δεκαετίες του '50 και του '60 (προβάλλεται ήδη από χτες), θα κυκλοφορήσει σύντομα σε δίσκο από την MINOS - EMI.
Τα τραγούδια που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή για το ελληνικό θέατρο, την εποχή της "χρυσής επιθεώρησης" όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε, αποτέλεσαν τη μουσική της ταινίας "Ακροπόλ", ερμηνευμένα αυτή τη φορά από τους ηθοποιούς της ταινίας και σε ενορχήστρωση του Γιώργου Μουζάκη.Τραγουδούν οι ηθοποιοί Λευτέρης Βογιατζής, Σταύρος Παράβας, Κωνσταντίνος Τζούμας, Θέμις Μπαζάκα, Σωτηρία Λεωνάρδου, Αντζελα Γκερέκου, Μάνος Βακούσης, Αντιγόνη Αλικάκου, Δέσπω Διαμαντίδου, Ειρήνη Ιγγλέση, Ολγα Δαμάνη, Γιάννης Σαμψιάρης, Κωνσταντίνος Θέμελης, Κοσμάς Φουντούκης κ.ά.
Ο δίσκος περιλαμβάνει, επίσης, ένα κομμάτι που έγραψε και ερμηνεύει ειδικά για την ταινία ο Νίκος Πορτοκάλογλου,καθώς και τον "Μαχαραγιά" του Στ. Τζουανάκου, σε ερμηνεία της Μελίνας Κανά.
Προσέφυγε στο ΣτΕ και γελοιοποιεί το μνημείο
Επιμένει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να διαιωνίζει μια ανώμαλη κατάσταση, σχετικά με τη "Ροτόντα" και να μη σέβεται την πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, των αρχαιολόγων και επιστημόνων, που επισημαίνουν ότι η Ροτόντα" πρέπει να γίνει σεβαστή ως αρχαιολογικό και ιστορικό μνημείο.
Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κατέθεσε (την περασμένη Τετάρτη) νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, με την οποία καθορίζονταν οι χρήσεις του μνημείου ύστερα και από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η Επιτροπή Αναστολών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε προηγούμενη προσφυγή της Μητρόπολης, κρίνοντας ότι στο μνημείο θα γίνονται τρεις μόνο λειτουργίες το χρόνο.
Ωστόσο, στην τελευταία προσφυγή της, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, κατά την προσφιλή τακτική της, καταφεύγει σε κινδυνολογίες και υπαινίσσεται νέα επεισόδιαμ λέγοντας ότι "ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας εντάσεων και έκρυθμης κατάστασης, που να μη δύναται να ελεγχθεί ή να αποτραπεί από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης" (!).
Δε διστάζει, για άλλη μια φορά, να καταφύγει σε διαστρέβλωση των γεγονότων,ισχυριζόμενη ότι οι καταστροφές του μνημείου "είναι στη σφαίρα της φαντασίας και δεν έχει επέλθει απολύτως καμιά αλλοίωση" (!). Αρνείται ακόμη και την αρχαιολογική - ιστορική αξία της "Ροτόντας", λέγοντας ότι οι αρχαιολόγοι "καλλιεργούν το μύθο του μουσείου" και ότι "ομιλούν με περικοκλάδες για τα ψηφιδωτά και την αξία τους" (!).
Σημειώνουμε, τέλος, ότι η υπόθεση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 2 του Φλεβάρη.