ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου περιλαμβάνει το πρόγραμμα

ΜΕΤΡΟ

Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Χορό, θέατρο, μουσική και κινηματογράφο περιλαμβάνει για τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΝΕ που φιλοξενούνται στο γνώριμο χώρο του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη). Η Οργάνωση διοργανώνει από την προηγούμενη βδομάδα και για όλο το χειμώνα μία σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων που αγκαλιάζουν όλες τις μορφές τέχνης, με περιεχόμενο που απαντά στην υποκουλτούρα και τα ψεύτικα πρότυπα που πλασάρονται στη νεολαία.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται πέντε ημέρες την εβδομάδα, όλο το φετινό χειμώνα, από Κυριακή μέχρι Πέμπτη, και το εισιτήριο είναι στην ιδιαίτερα προσιτή τιμή των 3 ευρώ.

Το πρόγραμμα για μεθαύριο Κυριακή προβλέπει συναυλία από τα συγκροτήματα Carateri offesi - Defiance - 1sigB4 - Highschool, στις 7 μ.μ.

Τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, στις 10 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Νοέμβρη είναι αφιερωμένες στα 33 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την Τρίτη, στις 8 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Πέτρινα χρόνια» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Μπ. Γκολέμα, στη ζωή του οποίου είναι βασισμένη η ταινία. Την Τετάρτη θα προβληθεί η ταινία - ντοκιμαντέρ «Eδώ Πολυτεχνείο» του Μακρή, στις 9.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα θα κλείσει την Πέμπτη με γλέντι.

Νέες αυλαίες

«Νύχτα ραδιο-φόνων» στο θέατρο «Διάνα»
«Νύχτα ραδιο-φόνων» στο θέατρο «Διάνα»
Στο θέατρο «Διάνα», η Ελένη Ράντου ανεβάζει σήμερα, το έργο του Νίκυ Σίλβερ «Νύχτα Ραδιο-Φόνων», σε δική της απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Πρόκειται για αιχμηρή σάτιρα της σύγχρονης συμπεριφοράς, της σύγχρονης μοναξιάς, της σύγχρονης νέας τάξης... απελπισίας! Ενα έργο που όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αμερική σόκαρε με το καυστικό χιούμορ του για το εφιαλτικό «αμερικάνικο όνειρο»... Σκηνικά Μανώλης Παντελιδάκης, κοστούμια Γιώργος Σεγρεδάκης. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Λίνα Σακκά, Κώστας Αποστολάκης και Ορφέας Αυγουστίδης.

  • Πρεμιέρα, σήμερα, στις «Ροές», του συνταρακτικού έργου του Σέρβου συγγραφέα Ντεζάν Ντουκόφσκι «Other side» από το θίασο «9 και κάτι», που αποκαλύπτει τις ολέθριες συνέπειες, τα ανθρώπινα ερείπια που προκάλεσε η ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία και η διάλυση της χώρας. Μια καινούρια «τάξη πραγμάτων» συνθλίβει τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες αστυνομοκρατίας, αβέβαιου μέλλοντος, περιθωριοποιώντας και τη διανόηση. Σκηνοθεσία «Θέατρο 9 και κάτι», σκηνικά - κοστούμια Ντόρα Λελούδα. Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Κατσιαδάκη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Λευτέρης Βασιλάκης, Γιάννης Παπαχρίστος.
Ζητείται ελπίς

«

Η τέχνη», έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις, «υπάρχει διότι ανατέμνει τη λειτουργία του ανθρώπου, κινητοποιεί τις αληθινές του ευαισθησίες, τον βοηθά να αισθανθεί, έστω και για λίγο, προς τα πού πρέπει να τείνει...». Θυμηθήκαμε τα λόγια του μεγάλου δημιουργού ακούγοντας και ξανακούγοντας το τραγούδι «Της άρνης το νερό» του Σταύρου Σιόλα (πρώτο βραβείο του φετινού Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης). Ενα τραγούδι - κατάθεση ψυχής - που ξεχώρισε από την αρχή, προσφέροντας μεγάλη συγκίνηση. Οχι μόνο χάρη στην εσωτερική δύναμή του. Αλλά και γιατί μας έκανε, προς στιγμή, να νιώσουμε τη «νίκη» της ομορφιάς και της αλήθειας σε μέρες κυριαρχίας πλαστικών, εύπεπτων, εμπορικών μουσικών κατασκευασμάτων. Να νιώσουμε ότι μακριά από τους δοκιμαστικούς σωλήνες των «Fame story» και «Dream show», στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, παρά τις δυσκολίες, ανθίζει το ταλέντο. Εκείνο που δεν υποκύπτει στις Σειρήνες του εφήμερου και του αβασάνιστου, αλλά που πάει χέρι - χέρι με τη γνώση, την κοπιαστική δουλιά, το ήθος.

Είναι αλήθεια ότι την πλειοψηφία των διαγωνιζόμενων τραγουδιών, παρά την όποια διαφορετικότητά τους, χαρακτήρισε κοινοτοπία - μουσική και στιχουργική. Επίσης, υπήρξε παντελής απουσία λαϊκού τραγουδιού. Αραγε, δεν υπήρχε κανένα αξιόλογο λαϊκό τραγούδι μεταξύ των 1.300 που έφτασαν στην προκριματική επιτροπή; ΄Η, μήπως, η σύνθεση της επιτροπής έγερνε προς μία πλευρά;

Κανείς δεν περιμένει ότι το Φεστιβάλ μπορεί ν' αλλάξει το κυρίαρχο σκηνικό στο ελληνικό τραγούδι. Ούτε μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ένα γεγονός που γίνεται μια φορά το χρόνο. Η δημόσια ΕΡΤ όμως μπορεί και πρέπει, καθημερινά και ουσιαστικά, να προσφέρει βήμα έκφρασης και διέξοδο σε νέους δημιουργούς. Να πείσει ότι νοιάζεται γι' αυτή την υπόθεση. Και αυτό δε γίνεται όταν, παράλληλα με την αναζήτηση ενός ποιοτικού προσώπου, συμμετέχει σε πανηγύρια μουσικής ισοπέδωσης και ευτέλειας, όπως η Γιουροβίζιον.

Η αυλαία του Φεστιβάλ έπεσε. Οι «ναοί» της μουσικής υποκουλτούρας είναι πάντα εδώ, μέσα από το γυαλί της TV και έξω απ' αυτό... Οι τεράστιες αφίσες των αοιδών με τα αστραφτερά χαμόγελα προσκαλούν και προκαλούν. Ας τα αρνηθούμε...


Ρ. Σ.

Αρωμα Σμύρνης

Η Μαρία Σουλτάτου ερμηνεύει με ιδιαίτερη ευαισθησία σμυρναίικα τραγούδια, στο θέατρο «Αγγέλων βήμα». Τα τραγούδια συνοδεύουν επιστολές ενός πατέρα, που ζει στη Σμύρνη, στην κόρη του στην Ελλάδα, περιγράφοντας τα χρόνια 1908-1910. Τραγούδια, επιστολές και διαφάνειες συνθέτουν μια μουσικοθεατρική παράσταση που προσεγγίζει το σμυρναίικο τραγούδι και την εποχή που σημάδεψε την ιστορία της χώρας μας. Το τελευταίο γράμμα αλλάζει ύφος... Ο φόβος κυριεύει τους Μικρασιάτες Ελληνες, αφού οι ωραίες μέρες έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Ολες οι επιστολές του πατέρα δε φτάνουν ποτέ στην κόρη. Σκηνοθεσία Κοραής Δαμάτης. Παίζουν οι μουσικοί: Σωτήρης Μαργώνης, Κώστας Μητσιός, Στράτος Σαμιώτης, Μάνος Κουτσαγγελίδης.

Κλίμα και μνημεία

Εκατό χιλιάδες προστατευόμενες περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι απειλούνται από τις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης. Αναλόγως, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) προειδοποιεί ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και ωκεανών, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες, φαινόμενα που οφείλονται και στην υπερθέρμανση της Γης, απειλούν, εκτός από τους φυσικούς και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των πλέον απειλουμένων φυσικών και αρχαιολογικών θησαυρών περιλαμβάνονται το κοραλιογενές φράγμα του Μπελίζε (ο Δαρβίνος το χαρακτήρισε, το 1842, ως το πιο σημαντικό των Αντιλλών), τα αιγυπτιακά μνημεία, οι προ των Ινκας θησαυροί του εθνικού πάρκου Χουασκαράν του Περού. Ανάμεσά τους ένας ναός του 900 π.Χ, που απειλείται τώρα από την τήξη των παγετώνων στις Ανδεις.

«Η απάντηση στις κλιματικές αλλαγές δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός μέσα σε μουσεία και ζωολογικούς κήπους» των πολιτιστικών και φυσικών αυτών θησαυρών, σημειώνει ο Ατσίμ Στάινερ, πρόεδρος του προγράμματος.

Συζήτηση αφιερωμένη στο έργο του Ράλλη Κοψίδη πραγματοποιείται (13/11, 12μ) στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Συμμετέχουν: Νίκος Ζίας, π. Σταμάτης Σκλήρης, Κατερίνα Πατσούμα. Συντονίζει ο διευθυντής του περιοδικού «Σύναξις», Θανάσης Παπαθανασίου.

«Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους» τιτλοφορείται το βιβλίο του Λευτέρη Παπαδόπουλου, (εκδόσεις «Ιανός ο Μελωδός»). Πρόκειται για επιτομή του έργου του στιχουργού, που έχει γράψει μέχρι σήμερα τους στίχους 1.200 τραγουδιών και έχει συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες. Η συγκεκριμένη ανθολογία περιλαμβάνει τα 300 καλύτερα τραγούδια του, με δική του επιλογή.

Με συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη, στις 14/11, στο Μέγαρο Μουσικής θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη. Η γνωστή ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει τραγούδια δικά της και από συνεργασίες της με μεγάλους δημιουργούς.

«Ο Piet de Jong, η Αρχαία Αγορά και η τέχνη της αρχαιότητας», τιτλοφορείται η αρχαιολογική έκθεση που οργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (η οποία διενεργεί επί πολλές δεκαετίες ανασκαφές στους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας). Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) από τις 15/11-7/1/2007. Ωρες λειτουργίας τις ημέρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10πμ-6μμ. Παρασκευή-Σάββατο 10πμ-10μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ