Ενώ «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις δηλώσεις Τραμπ περί «τερματισμού του πολέμου»
Την πρόταση της Ρωσίας για μια «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, προς όφελος των δικών της συμφερόντων, προωθεί ο Βλ. Πούτιν με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στην Αστάνα, όπου συμμετέχουν πάνω από 25 ηγέτες της λεγόμενης Ευρασίας και της Ασίας - Ειρηνικού.
Προχθές, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και ανάμεσα σε άλλα συμφώνησαν ότι οι «ειρηνευτικές» συνομιλίες και οποιαδήποτε σχήματα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι μάταια. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιούνη η Ουκρανία και η «Δύση» πραγματοποίησαν «ειρηνευτική» Διάσκεψη στην Ελβετία η οποία απαξιώθηκε από τη διεθνή κοινότητα, καθότι η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί και η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Χθες ο Πούτιν, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες, τόνισε ότι η πρόταση για την Ουκρανία που υπέβαλε πρόσφατα η Ρωσία θα μπορούσε να θέσει άμεσο τέλος στις εχθροπραξίες, αν συμφωνούσαν Κίεβο και «Δύση» στους όρους που θέτει η Μόσχα.
Λίγο πριν τη Διάσκεψη στην Ελβετία ο Ρώσος Πρόεδρος είχε διατυπώσει τους όρους για «ειρηνική διευθέτηση», δηλαδή να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις από τις κατεχόμενες ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και να εγγυηθεί η Ουκρανία ότι δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία δεν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός προτού η Ουκρανία συμφωνήσει να λάβει τα «μη αναστρέψιμα βήματα» που απαιτούνται. «Μια κατάπαυση του πυρός χωρίς την επίτευξη τέτοιων συμφωνιών είναι αδύνατη», υπογράμμισε χθες ο Ρώσος ηγέτης.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τις χώρες - μέλη του SCO για τις προτάσεις τους «για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης».
«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν απέρριψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και είναι έτοιμη να τις συνεχίσει τώρα», είπε ο Πούτιν και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία απέρριψε τις διαπραγματεύσεις τον Μάρτη του 2022 «κατόπιν άμεσων οδηγιών από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον».
Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ότι αν εκλεγεί θα τερματίσει άμεσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η Μόσχα «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις δηλώσεις αυτές.
«Δεν γνωρίζω τις πιθανές προτάσεις του για το πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό - και αυτό είναι φυσικά το βασικό ερώτημα - αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το λέει ειλικρινά, και θα το υποστηρίξουμε», ανέφερε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στην Αστάνα.
Το «Politico» ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι ο Τραμπ εξετάζει μια συμφωνία με τη Ρωσία βάσει της οποίας το ΝΑΤΟ θα δεσμευόταν να μην επεκταθεί ανατολικότερα, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Γεωργίας, επικαλούμενος δύο ειδικούς εθνικής ασφάλειας που θεωρούνται πολιτικά ευθυγραμμισμένοι με τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, τόνισε πως «θα ήταν πολύ δύσκολο να συνεχιστεί ο εξοπλισμός της Ουκρανίας» χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν το κάνουν;», διερωτήθηκε ο Μπορέλ σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, στη Μαδρίτη. «Σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση; Εχω τις αμφιβολίες μου», συνέχισε, υπονοώντας κάποια διαφοροποίηση στη μέχρι τώρα στάση κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ.
Παράλληλα ο Πούτιν υποστήριξε ότι ένας «εποικοδομητικός διάλογος» Μόσχας και Ουάσιγκτον για τη «στρατηγική σταθερότητα» είναι αδύνατος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, η δε Ρωσία θα περιμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και το τι θα κάνει η νέα ηγεσία.
Επιπλέον, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη από τη σκοπιά της βιομηχανίας να ξεκινήσει την παραγωγή πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, που με αυτόν τον τρόπο «απαντά» στις αντίστοιχες ενέργειες των ΗΠΑ.
Σε σχέση με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη περιορισμού των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) επί προεδρίας Τραμπ «και την ανακοίνωση ότι ξεκινούν την παραγωγή, θεωρούμε επίσης ότι έχουμε το δικαίωμα να ξεκινήσουμε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή στο μέλλον. Κάνουμε τέτοια έρευνα και ανάπτυξη, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή».
Η Μόσχα θα απαντήσει ανάλογα αν αμερικανικοί πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου, πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ενίσχυση του ρόλου τους σε έναν κόσμο που τελεί υπό «τεκτονικές αλλαγές» διεκδικούν τα μέλη του SCO
Sputnik |
«Οικογενειακή φωτογραφία» ηγετών του SCO, από την Αστάνα |
Ετσι, ο SCO αριθμεί πλέον 10 μέλη, αφού ήδη συμμετείχαν Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Ινδία, Πακιστάν και Ιράν.
Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί και ηγέτες άλλων χωρών, π.χ. ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.
Οπως μετέδιδε χτες το απόγευμα το ρωσικό πρακτορείο TASS, η «Διακήρυξη της Αστάνα» μιλά για «τεκτονικές αλλαγές» που «βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη στην παγκόσμια πολιτική, στην οικονομία και σε άλλους τομείς», υποστηρίζοντας ότι «αναδύεται μια πιο δίκαιη, πολυπολική παγκόσμια τάξη».
Επιβεβαιώνοντας δε την ετοιμότητα των ανερχόμενων μελών του Οργανισμού να οξύνουν ολόπλευρα την αναμέτρηση για τη γεωπολιτική τους αναβάθμιση στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκακιέρα, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ αλλά και την επιρροή σχημάτων όπως το G7, η Διακήρυξη κάνει λόγο για διεύρυνση «δυνατοτήτων ανάπτυξης κρατών, αμοιβαία επωφελούς και ισότιμης συνεργασίας» και χαρακτηρίζει απαραίτητο «να αυξηθεί ο ρόλος του SCO στη δημιουργία μιας νέας, δημοκρατικής και δίκαιης πολιτικής και οικονομικής διεθνούς τάξης», επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη σημερινή «επικράτηση» των ΗΠΑ και των δικών τους συμμαχικών σχημάτων.
Λίγα 24ωρα πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην παρέμβασή του ξεχώρισε την ανάγκη, «μπροστά στους πραγματικούς κινδύνους των μικρών αυλών (σ.σ. σχημάτων συνεργασίας) απέναντι στους ψηλούς φράχτες, να διαφυλάξουμε το δικαίωμα στην ανάπτυξη» και «να ενωθούμε για να αντισταθούμε στην εξωτερική ανάμειξη, να αλληλοϋποστηριχτούμε σθεναρά, να νοιαστούμε για τις αμοιβαίες ανησυχίες μας».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε - καθόλου τυχαία - και στη «νέα αρχιτεκτονική» που προτείνει η Ρωσία για τη συνεργασία και την ασφάλεια στην Ευρασία, για την οποία υπογράμμισε ότι «έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα ευρωκεντρικά και ευρωατλαντικά μοντέλα, τα οποία παρείχαν μονομερή πλεονεκτήματα σε ορισμένες χώρες».
Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, επέλεξε να πει ότι «έχουμε τις δυνάμεις για να καταστρέψουμε τα τείχη ενός μονοπολικού κόσμου».
Σημειωτέον, σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε την αύξηση της χρήσης εθνικών νομισμάτων (αντί του δολαρίου) για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των μελών της SCO.
Μεταξύ άλλων είχαν διμερή συνάντηση οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι «οι ρωσοκινεζικές σχέσεις συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας βρίσκονται στην καλύτερη περίοδο της Ιστορίας τους». Συνάντηση είχαν και οι Πρόεδροι Κίνας και Τουρκίας, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να υπεραμύνεται της επέκτασης πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, επωφελών και για τις δύο χώρες.
Να επισημανθεί ότι οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Κεντρική Ασία, με ευρύτερες συνέπειες για τον διεθνή γεωπολιτικό χάρτη, θα συζητηθούν και στις επίσημες επαφές που θα έχει στη Ρωσία, 8 και 9 Ιούλη, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενδεικτικό του πόσο πυκνώνουν τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια και γύρω από την Κεντρική Ασία είναι το μήνυμα του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την 4η Ιούλη, στο οποίο υπενθύμισε το «όραμα ενίσχυσης του στρατηγικού διαλόγου Αρμενίας - ΗΠΑ σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και τόνισε ότι «η Αρμενία εκτιμά πολύ τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης στην περιοχή μας».
Συνάντηση κρατών της περιοχής έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο και στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συνεδριάσουν τα μέλη του λεγόμενου Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν), ενώ ως «παρατηρητές» συμμετέχουν επίσης η Ουγγαρία, το Τουρκμενιστάν αλλά και το ψευδοκράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».
Χτες έγινε γνωστό ότι τελικά την Τουρκία δεν θα την εκπροσωπήσει ο Ερντογάν, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, επειδή επέλεξε να παραστεί σε αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro της Γερμανίας. Σήμερα πάντως ολοκληρώνεται στην Κωνσταντινούπολη «Φόρουμ δεξαμενών σκέψης του τουρκικού κόσμου», με εκπροσώπους από τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Βενεζουελάνου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο προχώρησε την Τετάρτη στην επανάληψη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Η συνάντηση έγινε με τηλεδιάσκεψη και ο εκπρόσωπός της Χόρχε Ροντρίγκες δήλωσε ότι οδηγός είναι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Κατάρ και ο σεβασμός στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα. Το αποτέλεσμα της επαφής αυτής ήταν η «κοινή διάθεση να συνεχιστεί η προσπάθεια αλληλοκατανόησης και δημιουργικής και εποικοδομητικής συζήτησης».
Στο Κατάρ, θυμίζουμε, τον περασμένο Σεπτέμβρη παρότι δεν έχει έως τώρα επιβεβαιωθεί συμφωνήθηκε μια ανταλλαγή φυλακισμένων: Η Ουάσιγκτον απελευθέρωσε τον Αλεξ Σάαμπ, ο οποίος κατηγορούνταν ότι είναι αχυράνθρωπος του Μαδούρο, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τη Βενεζουέλα 28 φυλακισμένων, 10 Αμερικανών και 18 Βενεζουελάνων. Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν το πετρελαϊκό εμπάργκο αλλά στη συνέχεια τον Απρίλιο φέτος επανέφεραν κυρώσεις, όταν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν επέτρεψε στην κύρια ηγέτιδα της αστικής αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές που γίνονται στις 28 Ιούλη.
Βέβαια, από τις εκλογές αποκλείστηκαν και άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, όπως ο υποψήφιος του ΚΚ Βενεζουέλας, σε συνέχεια της δικαστικής παρέμβασης από την κυβέρνηση Μαδούρο στο εσωτερικό του Κόμματος, με την οποία να επιβληθεί ως «ηγεσία» του μία ομάδα μισθοφόρων του κυβερνώντος κόμματος σε εντεταλμένη υπηρεσία. Το ΚΚ Βενεζουέλας με πανεθνική συνδιάσκεψη στις 25 Ιούνη αποφάσισε να στηρίξει στις προεδρικές εκλογές τον Ενρίκε Μάρκες, υποψήφιο του κινήματος Centrados en la gente (Επικεντρωμένοι στον λαό), που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος δημοκράτης ενάντια στην πολιτική πόλωση κυβέρνησης και αντιδραστικής αντιπολίτευσης.
Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι Γκουάιρα της Βενεζουέλας, έφθασαν την Τρίτη η φρεγάτα «Γκροσκόφ» και το δεξαμενόπλοιο «Πάσιν» του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, τμήμα των ναυτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή και πραγματοποιούν ασκήσεις σε διεθνή ύδατα στον Ατλαντικό. Με την κίνηση αυτή όπως και με την πρόσφατη επίσκεψη ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα, στέλνεται ένα μήνυμα κυρίως προς τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.
Επίσης, προχτές ανακοινώθηκε σε σχετικό φόρουμ στην Κίνα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Βενεζουέλας με την Κίνα στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στην εκπαίδευση στελεχών στην κτηνιατρική και τον κτηνοτροφικό τομέα.