«Παράπλευρες απώλειες» προκαλούν οι εκκαθαριστικές κατοχικές επιχειρήσεις, καθώς η οργή του ιρακινού πληθυσμού διογκώνεται διαρκώς
Associated Press |
Μπλόκο σε ένα χωριό κοντά στη Νασιρίγια |
Με συλλήψεις και σχέδια για σύσταση παραστρατιωτικής δύναμης οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις εναντίον τους, προκαλώντας, με τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις, όλο και περισσότερη οργή ανάμεσα στον ιρακινό πληθυσμό. Την ίδια στιγμή, μετά το μπαράζ επιθέσεων και απωλειών που σημάδεψε τα τελευταία 24ωρα, ορισμένοι σύμμαχοι των κατακτητών έσπευσαν να επαναδιατυπώσουν την αποφασιστικότητά τους.
Τον προσωρινό γραμματέα του Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, του νούμερο δύο του προηγούμενου καθεστώτος και βασικού υπόπτου, κατά τις κατοχικές δυνάμεις, για το συντονισμό των αντικατοχικών επιθέσεων, συνέλαβαν οι αμερικανικές δυνάμεις, στο πλαίσιο ευρύτατης εκκαθαριστικής επιχείρησης που εξαπολύθηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Χάουζα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κιρκούκ. Παρά τις αρχικές πληροφορίες, ο ίδιος ο αλ Ντούρι δε συνελήφθη και οι διώκτες του υποστήριζαν ότι «γλίτωσε παρά τρίχα». Εκτός από τον γραμματέα του, συνελήφθησαν άλλοι 54 Ιρακινοί, ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν.
Το πρωί βρήκε την πόλη των, περίπου, 30.000 κατοίκων να βράζει από οργή, όπως μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς ο τρόπος με τον οποίο οι κατοχικές δυνάμεις διεξάγουν τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις χαρακτηρίζεται «εξευτελιστικός και πραγματικά τρομοκρατικός». Σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, το αντίκτυπο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στον ιρακινό πληθυσμό είναι, όντως, ένα μεγάλο πρόβλημα, που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.
Associated Press |
Ιρακινός κρυφοκοιτάζει από το μπαλκόνι του, που είναι γεμάτο σφαίρες τη σύγκρουση των κατοχικών με την ιρακινή αντίσταση |
Παρά τις «εκκαθαρίσεις», πάντως, η κατάσταση στο Ιράκ, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Αμυνας, «είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι συνθήκες ασφαλείας έχουν επιδεινωθεί δραματικά». Εντούτοις, ο Αντόνιο Μαρτίνο, όπως και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης δήλωναν ότι «δεν πρόκειται» να αποσύρουν τώρα τα στρατεύματα που έχουν αποστείλει, «τουλάχιστον στους αμέσως επόμενους μήνες και όσο η κατάσταση δε χειροτερεύει περαιτέρω».
Σύμφωνα, με την «Ουάσινγκτον Ποστ», η κατοχική διοίκηση προσανατολίζεται, πλέον, στη σύσταση μιας παραστρατιωτικής δύναμης, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την αντιμετώπιση των ανταρτών. Οι πηγές της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι η δύναμη θα αποτελείται από 750-850 άνδρες, από τα στρατιωτικά σκέλη των 5 μεγαλύτερων ιρακινών παρατάξεων, θα εκπαιδευτεί 1 μήνα και θα φέρει ελαφρύ οπλισμό, ενώ θα αναφέρεται απευθείας στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Associated Press |
«Σταμάτα ή πυροβολώ», λέει η επιγραφή που μετακινεί ο Ταϊλανδός των κατοχικών δυνάμεων |
Τέλος, το διορισμένο Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει από τις συριακές τράπεζες τα 3 δισ. δολάρια που φέρονται να έχουν αποταμιεύσει από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου στο πλαίσιο συμφωνίας με το προηγούμενο καθεστώς. Ηδη, φέρονται λιβανικές και ιορδανικές τράπεζες να έχουν αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης ανάλογων καταθέσεων.
«Καταρρέουμε», προειδοποιεί Ισραηλινός αρθρογράφος, ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική Σαρόν
Associated Press |
Το «τείχος» όλο και μεγαλώνει |
Με επιδρομές, συλλήψεις και συγκρούσεις με φιλειρηνιστές αντέδρασε η ισραηλινή ηγεσία στις νέες επικρίσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους, καθώς και στη θετική αντίδραση της Ουάσιγκτον στην «Πρωτοβουλία της Γενεύης». «Η γη σείεται κάτω από τα πόδια του Ισραήλ και ο Αριέλ Σαρόν προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει», σχολίαζε αρθρογράφος της «Χααρέτζ».
Σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και Ισραηλινούς φιλειρηνιστές και Παλαιστινίους στα περίχωρα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αφορμή την έναρξη εργασιών για την ανέγερση ενός νέου εποικισμού 400 κατοικιών στην καρδιά του αραβικού χωριού Τζάμπελ Μουχάμπερ. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τους εκσκαφείς και κατήγγειλαν την ισραηλινή κυβέρνηση για κατάφωρη παραβίαση ακόμη και του, ούτως ή άλλως, ελλιπούς «οδικού χάρτη», που προβλέπει πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας. Ενας διαδηλωτής τραυματίστηκε και τουλάχιστον άλλος ένας συνελήφθη, ενώ τα επεισόδια έλαβαν τέλος μετά από παρέμβαση βουλευτών του Μέρετζ στην ισραηλινή Δικαιοσύνη, που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των εργασιών.
Την ίδια στιγμή, σε συναγερμό τέθηκε, το απόγευμα, το βόρειο Ισραήλ από το φόβο εκδήλωσης επίθεσης αυτοκτονίας. Ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν σε τέμενος του χωριού Μπαρντάλα, που βρίσκεται σχεδόν πάνω στην πράσινη γραμμή, και συνέλαβαν 2 Παλαιστινίους. Ανακοίνωσαν ότι ο ένας έφερε ζώνη με εκρηκτικά. Στη Ραμάλα, χθες, ο ισραηλινός στρατός, μετά από τους 4 νεκρούς Παλαιστινίους της Δευτέρας (3 μέλη της «Χαμάς» και 1 6χρονο παιδί), προχώρησε σε μια «κίνηση καλής θέλησης», απομακρύνοντας ένα από τα βασικά οδοφράγματα από το κέντρο της πόλης, χειρονομία, όμως, που οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι εκτίμησαν ότι είναι «μόνο για τα μάτια του κόσμου».
Associated Press |
Για άλλη μια φορά, με τις πέτρες ενάντια στο τανκ |
«Το "τείχος ασφαλείας" δεν πρέπει να εισέρχεται στα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που μπορεί να καταστήσει αδύνατη την εφαρμογή του "οδικού χάρτη"», σημειώνεται στο τελικό ανακοινωθέν της Ευρω-μεσογειακής Διάσκεψης, που ολοκληρώθηκε, χθες, στη Νάπολη. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο προεδρεύων της ΕΕ, Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, καθώς και η Μόσχα με επίσημη ανακοίνωσή της, καλωσόρισαν την «Πρωτοβουλία της Γενεύης», εκτιμώντας ότι αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια προσέγγισης και προώθησης του διαλόγου. Πάντως, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, με χαρακτηριστικότερες τις δηλώσεις ντε Βιλπέν, προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τους Αραβες συνομιλητές τους από την παραπομπή του Ισραήλ στο Δικαστήριο της Χάγης με αφορμή τη μη συμμόρφωσή του στον «οδικό χάρτη» στη βάση της νέας σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Θετικός εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ, που περιοδεύει στη βόρεια Αφρική, επιβεβαίωσε ότι πιθανότατα θα δεχτεί, εντός των ημερών, στην Ουάσιγκτον τους δύο πρωτεργάτες της «Πρωτοβουλίας», τον Ισραηλινό Γιόσι Σαρίντ και τον Παλαιστίνιο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο. Επανέλαβε, επίσης, ότι «ο οδικός χάρτης δεν είναι νεκρός» και κάλεσε, όπως και η ΕΕ, την παλαιστινιακή πλευρά να καταπνίξει την τρομοκρατία. Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε τις δηλώσεις Πάουελ περί «επιμονής» στον «οδικό χάρτη», ενώ, όπως έγινε γνωστό, 32 θρησκευτικοί ηγέτες των ΗΠΑ (χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι), κάλεσαν, με επιστολή τους, τον Πρόεδρο Μπους να «δεσμευτεί με πράξεις και πρωτοβουλίες» στην επίλυση του Μεσανατολικού.
Εντός Ισραήλ, ο προβληματισμός της κοινής γνώμης φαίνεται να διογκώνεται, όσο η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στη «σκληρή γραμμή». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, που συμμετείχε στη Σύνοδο της Νάπολης, ακύρωσε, μετά τη γνωστοποίηση του ανακοινωθέντος, προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου και κατέστη αδύνατη μια συνάντησή του με τους Παλαιστινίους συμμετέχοντες. Επίσης, επέμεινε να χαρακτηρίζει την «Πρωτοβουλία της Γενεύης» «μηχανορραφία». Ο Γιόελ Μάρκους, της «Χααρέτζ», σχολίαζε, χθες, ότι η, ανύπαρκτη επί της ουσίας, πολιτική Σαρόν καταρρέει, έχει καταστήσει το Ισραήλ και πάλι αποδιοπομπαίο τράγο και έχει καταστροφικές συνέπειες για το κράτος του Ισραήλ και για τον ισραηλινό λαό.