Στιγμιότυπο από την προχτεσινή διαμαρτυρία των σωματείων καλλιτεχνών |
Παράλληλα, μοιραζόταν ανακοίνωση στους περαστικούς που ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό δυναμικό με δίψα για δημιουργία και η ανάγκη εκατομμυρίων συνανθρώπων μας για επαφή με την Τέχνη και τη διασκέδαση, 8 στους 10 καλλιτέχνες είναι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι. Αυτό γίνεται τη στιγμή, που, ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε λιγότερο, η ανεργία στέλνει εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανέχεια. Σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον με επενδύσεις εκατομμυρίων στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, κυβέρνηση και επιχειρηματίες του κλάδου λένε στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό ότι η απλήρωτη δουλειά και ο θάνατος στην ψάθα είναι η ανταπόδοση της ικανοποίησης που μας δίνει το επάγγελμά μας».
Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του ΠΜΣ και την Λίλα Καφαντάρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), εκλεγμένη με τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών».
Ο Β. Παρασκευόπουλος τόνισε: «Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ μια σειρά από σωματεία καλλιτεχνών διαμαρτυρόμενοι για το νέο νόμο - λαιμητόμο που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και για ειδικά ζητήματα που αφορούν το χώρο των καλλιτεχνών, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που αφορούν μια σειρά κατηγορίες, όπως τους μουσικούς των νυχτερινών κέντρων, μουσικούς πνευστών, αλλά και ηθοποιούς και χορευτές.
Παλεύουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, για να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Δεν αποτελεί για εμάς βάση συζήτησης. Θεωρούμε σημαντικό στοιχείο της κλιμάκωσης την απεργία που έχουμε μπροστά μας στις 4 Φλεβάρη. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετάσχουν στην απεργία μαζί με το ΠΑΜΕ, τον πόλο που προειδοποίησε, άνοιξε το ζήτημα της ανάγκης οργάνωσης του αγώνα, που δεν τα δίπλωσε στις δύσκολες στιγμές».
Η Λ. Καφαντάρη με τη σειρά της ανέφερε: «Τώρα χρειάζεται να ξεπεράσουμε το δεξί χέρι της κυβέρνησης, που είναι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου είναι μεγάλη. Αρνήθηκε κάθε κινητοποίηση των ηθοποιών, για να διεκδικήσουν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ βεβαίως είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο, για να χάσουμε αυτή που ίσχυε. Αυτό που ζουν αυτή τη στιγμή οι ηθοποιοί είναι, μην έχοντας συλλογική σύμβαση, να δουλεύουν ωρομίσθιοι με βάση την παράσταση. Δίωρη παράσταση ισοδυναμεί με 7 ευρώ μεικτά. Το τοπίο συμπληρώνουν οι απλήρωτες πρόβες και οι 3 μέρες δουλειάς. Ολα αυτά σημαίνουν ότι κανένας ηθοποιός δεν θα μπορέσει να πάρει σύνταξη, να έχει περίθαλψη για τα παιδιά του.
Απέναντι σε όλα αυτά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα στο σωματείο κάναμε τα πάντα, για να γίνει Γενική Συνέλευση, για να παρθούν αποφάσεις για τη στάση που οφείλει να κρατήσει ο κλάδος. Αφού, λοιπόν, προσπάθησε να τορπιλίσει με κάθε δυνατό τρόπο την πραγματοποίηση της συνέλευσης και δεν τα κατάφερε, τώρα αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση. Δε στέλνει στα θέατρα την απόφαση που πήρε ο κλάδος να κατέβει στην απεργία με το ΠΑΜΕ. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη!».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη που υπογράφουν την ερώτηση, τονίζουν συγκεκριμένα ότι:
«Με την εγκύκλιο Φ.80000/54411/1797 του Υπουργείου Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εκδόθηκε στις 30-11-2015 με θέμα: «Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94, Α')» αυξήσατε τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια σε μια σειρά καλλιτεχνικών και τεχνικών ειδικοτήτων (ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, μουσικοί πνευστών οργάνων, χορευτές, ηθοποιοί θεάτρου πρόζας και μουσικών, υποβολέων και μουσικών εγχόρδων και κρουστών οργάνων, τεχνικών θεάτρου και κινηματογράφου, προσωπικού σκηνής) που συνταξιοδοτούνταν με το Π.Δ. 212/84 και τις διατάξεις του Ν. 1210/81, αντίστοιχα. Το ιδιαίτερο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ειδικοτήτων αυτών οφειλόταν στη φύση του επαγγέλματος (βαρύ και ανθυγιεινό) που η πολιτεία - για τους δικούς της λόγους - δεν ήθελε να τις συμπεριλάβει στη λίστα των βαρέων επαγγελμάτων. Αποσπούσε όμως από τους εργαζόμενους αυξημένο ασφάλιστρο, που ήταν υψηλότερο κι από τις κρατήσεις των βαρέων ενσήμων.
Επίσης, η διαρκής Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, του άρθρου 20 του Ν. 3790/2009 (ΦΕΚ 143Α), η σύνθεση της οποίας καθορίστηκε με τις διατάξεις της Φ80000/οικ 2506/150/31.03.2011 (ΦΕΚ 492Β), και συγκροτήθηκε με απόφαση του τότε Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη, αφαίρεσε από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών τους μουσικούς και τραγουδιστές των νυχτερινών κέντρων, που αυτονόητα ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία. Η ενέργεια αυτή έγινε με εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων χωρίς να υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αυτών των ειδικοτήτων αδυνατούν να δουλεύουν έως τα 67 (φυσικές αντοχές), αλλά και να συγκεντρώσουν τον ελάχιστο αριθμό των 4.500 ενσήμων, λόγω της μεγάλης ανεργίας και υποαπασχόλησης που μαστίζει τον κλάδο του θεάματος - ακροάματος, της ανασφάλιστης εργασίας και των νέων εργασιακών σχέσεων (μπλοκάκι, συμβάσεις έργου, εκ περιτροπής εργασία). Σήμερα οι μουσικοί του ελεύθερου επαγγέλματος έχουν 2 μέρες απασχόληση τη βδομάδα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 100 χρόνια εργασίας, για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα 4.500 ένσημα. Δεδομένης της παραπάνω κατάστασης,
Ερωτάται ο κ. υπουργός τι ενέργειες θα κάνει:
1) Για να επαναφέρει τις προαναφερόμενες κατηγορίες εργαζομένων στο προηγούμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς, να επαναφέρει τις ειδικότητες των τραγουδιστών και μουσικών των νυχτερινών κέντρων στο καθεστώς των ΒΑΕ, να διορθώσει τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους με αναγνώριση για όλους των ευνοϊκότερων όρων καθώς και να μειωθούν τα απαιτούμενα ένσημα για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
2) Για να διασφαλιστεί αξιοπρεπής σύνταξη για τους εργαζόμενους των παραπάνω ειδικοτήτων στο πλαίσιο ενός ενιαίου καθολικού δημόσιου και δωρεάν ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να διασφαλιστούν και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που επί σειρά ετών έχουν καταβάλλει».