ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2025
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απανωτά τα περιστατικά θανάτων ασθενών λόγω ελλείψεων ιατρικών ειδικοτήτων

Την απαίτηση για άμεση στελέχωση των νοσοκομείων μεταφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή

Ασθενής χάνει τη ζωή του στο Νοσοκομείο Βόλου, αφού πρώτα περίμενε μετά από τροχαίο ατύχημα τη διακομιδή του. Αιτία; Οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων. Αλλος ασθενής, 58 ετών, πεθαίνει λίγες μέρες πριν, φτάνοντας στην πύλη του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, μετά από διακομιδή από το Νοσοκομείο Βόλου, επίσης εξαιτίας έλλειψης στις ίδιες ειδικότητες (καρδιοχειρουργοί) τόσο στο Νοσοκομείο Βόλου όσο και στο Πανεπιστημιακό Λάρισας. Και στις δύο περιπτώσεις χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις επικοινωνίες με διάφορα νοσοκομεία, που το ένα μετά το άλλο απέρριπταν την διακομιδή, καθώς αντιμετωπίζουν τα ίδια κενά.

Πρόκειται για περιστατικά που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πολλών αντίστοιχων, αναδεικνύοντας την εγκληματική πολιτική στον τομέα της δημόσιας Υγείας, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, πολιτική που η σημερινή κυβέρνηση τηρεί και προωθεί κατά γράμμα. Την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της επιχειρηματικής λειτουργίας στη λογική του «κόστους - οφέλους» και της λεγόμενης «εξοικονόμησης πόρων», αντιμετωπίζοντας την υγεία του λαού ως εμπόρευμα.

Τα παραπάνω αναδεικνύει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως σημειώνεται, «δεν γίνεται την εποχή που ζούμε να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά, που απαιτούν μια σειρά ειδικότητες κρίσιμες για την κάλυψη των αναγκών του λαού. Πόσο μάλλον σε μια περιοχή όπως η Θεσσαλία, όπου, πέρα από τα κενά στα περιφερειακά νοσοκομεία, σημαντική είναι και η υποστελέχωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο εξυπηρετεί μια ευρύτατη περιοχή και εκτός των ορίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με πληθυσμό άνω των 700.000 κατοίκων».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον υπουργό Υγείας «τι μέτρα θα πάρει για τη στελέχωση των νοσοκομείων της Θεσσαλίας με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες που απαιτούνται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Με την ίδια συνταγή, των «δημόσιων νοσοκομείων» - επιχειρήσεων

Η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, με περιορισμό των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την Υγεία, αντανακλάται και στην περίπτωση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο συζητιέται στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον βουλευτή του ΚΚΕ να μεταφέρει τα υπαρκτά προβλήματα στις υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, κατήγγειλε την κυβέρνηση, καθώς επικαλείται αυτά τα προβλήματα ώστε να προβάλλει ως «λύση» την ένταση της εμπορευματοποίησης και στα στρατιωτικά νοσοκομεία και την προσαρμογή τους σε επιχειρηματικά κριτήρια, εξαναγκάζοντας ουσιαστικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των οικογενειών τους να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγειονομική τους περίθαλψη.

Στάθηκε στην έμφαση που δίνει το νομοσχέδιο σε στρατιωτικά νοσοκομεία δεύτερου και τρίτου βαθμού, ακριβώς επειδή εκεί μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα η πολιτική της ανταποδοτικότητας, να καθιερωθεί η άμεση επιχειρηματική λειτουργία και κατ' επέκταση να απαλλαγεί το κράτος από το βάρος της χρηματοδότησής τους. «Αυτό θα είναι λοιπόν και το βασικό κριτήριο της προβλεπόμενης αξιολόγησής τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αφορά την πρόληψη θεραπείας και την αποκατάσταση ότι «παραμένει στα αζήτητα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η ανάπτυξη όλων των μονάδων Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων αντιστοιχεί «στον χαρακτήρα και στην αποστολή του υγειονομικού τμήματος των ενόπλων δυνάμεων, με την ετοιμότητα που πρέπει να έχει και διαμορφώνεται στην περίοδο της ειρήνης και όχι όταν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις, μεταξύ των οποίων και πολέμου». Υπενθύμισε, βέβαια, ότι αποστολή του αστικού στρατού είναι η εξασφάλιση των επιδιώξεων «της άρχουσας τάξης που σε κάθε περίπτωση στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων εντός αλλά και εκτός συνόρων».

Σε αυτό το σημείο, επανέφερε ορισμένα «χρήσιμα συμπεράσματα» από την πρόσφατη περίοδο της πανδημίας και τις τραγικές επιπτώσεις για τον λαό εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων και ανεπαρκειών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που αναδείχθηκαν πολύ πιο φανερά εξαιτίας της λειτουργίας δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια και τη λογική του «κόστους - οφέλους», συνδυαστικά με τη διαχρονική τους υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και υποστελέχωση.

«Ολα αυτά διαμόρφωσαν ένα σύστημα Υγείας της μιας νόσου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι ως εκ τούτου γίνεται κατανοητό πως θα είναι «πολλαπλάσιες» οι επιπτώσεις «που θα έχουν τα αστικά κριτήρια ανάπτυξης των υγειονομικών υπηρεσιών των ΕΔ στην τρέχουσα ειρηνική περίοδο, αλλά πολύ περισσότερο στις ανάγκες που απαιτούν οι έκτακτες καταστάσεις». Εφερε και μία ανάλογη εικόνα από τη σημερινή, επίσης, ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών Υγείας στις Ενοπλες Δυνάμεις ως προς τη στελέχωση, τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό στα νοσοκομεία τους και στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το ατομικό οικονομικό κόστος από τη στροφή, τελικά, και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

«Η ίδια λοιπόν η πολιτική που εμπορευματοποιεί τις εργασίες στην Υγεία στον γενικό πληθυσμό, διαμορφώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις του Δημοσίου, προωθείται με αυτό το νομοσχέδιο και στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και στις οικογένειές τους», υπογράμμισε.

Τέλος, παρουσίασε ορισμένα βασικά ζητήματα που θέτει το ΚΚΕ, όπως για τους φοιτητές υγειονομικούς στις στρατιωτικές σχολές και την ανάλογη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και υγειονομικών μονάδων, το εργασιακό καθεστώς των στρατιωτικών υγειονομικών, τη στελέχωση και των εξοπλισμό των στρατιωτικών νοσοκομείων, εκφράζοντας και την ενιαία θέση του ΚΚΕ ενάντια στην απογευματινή επιχειρηματική λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπως και των δημόσιων, καθώς και την καθιέρωση αφορολόγητου ατομικού εισοδήματος, την κατάργηση εισφορών στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και την κρατική χρηματοδότηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σύσκεψη φορέων για την Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχθές η σύσκεψη που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με θέμα την Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων στο νησί. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «Δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό να συνεχιστεί, δεν θα εξοικειωθούμε με το τέρας της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδοψυχιατρικής Υγείας και της πλήρης εμπορευματοποίησής της».

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ δέχεται απανωτά πλήγματα, ενώ πρόσφατα παραιτήθηκε και η μοναδική παιδοψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου, που εργαζόταν στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου, καθώς με ευθύνη της 7ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας τής ασκήθηκαν πιέσεις για να εφημερεύει και στην Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ. Την ίδια ώρα μάλιστα που γιατροί εξαναγκάζονται σε παραιτήσεις, το υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ συνεχίζουν να στέλνουν «εντέλλεσθε» μετακίνησης στους ψυχιάτρους της Ψυχιατρικής κλινικής Ενηλίκων του ΠΑΓΝΗ για εφημέρευση στην Παιδοψυχιατρική (!), κάτι πέρα για πέρα αντιεπιστημονικό, αντί για στελέχωσή της με τους απαραίτητους παιδοψυχιάτρους.

Η μεγάλη συμμετοχή σωματείων και φορέων στη σύσκεψη, όπως και η πλούσια συζήτηση, αποτύπωσε το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τις μεγάλες ανησυχίες του λαού και των υγειονομικών.

Στην εισηγητική ομιλία ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, αναφέρθηκε στην κατάσταση με την Παιδοψυχιατρική Φροντίδα στο νησί, η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για παιδιά και έφηβους σε όλα τα επίπεδα. Εδειξε τον ένοχο, τη λογική «κόστους - όφελους», που αποτυπώνεται και στη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές για να τις πετάξει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, και στις κάθε λογής ΜΚΟ και ΑΜΚΕ.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ του Σωματείου Κυριάκου Θεοδοσάκη και Βασίλη Κούδα, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε μέσω διαδικτύου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας.

Τοποθετήθηκαν επίσης εκπρόσωποι από μια σειρά σωματεία και φορείς, μεταφέροντας τη δέσμευσή τους για κλιμάκωση του κοινού αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδοψυχιατρική Περίθαλψη. Τέλος, έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Σωματείου για ανοιχτή επιστολή των συμμετεχόντων φορέων στο υπουργείο, συλλογή υπογραφών, οργάνωση κινητοποιήσεων στην ΥΠΕ και παρεμβάσεις σε δήμους και Περιφέρεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ