Από τα οδοστρώματα της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης - όπου χιλιάδες τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών βρίσκονται από χτες παρατεταγμένα σε μήκος 100 και πλέον χιλιομέτρων - και από πολλές άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, η αγροτιά της Ελλάδας στέλνει μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζουν η ΕΕ και η κυβέρνηση.
Οι αγρότες, ενωμένοι σαν μια γροθιά και έχοντας την ενεργό αλληλεγγύη και συμπαράσταση των άλλων εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού, μάχονται για να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους.
Τα χιλιάδες τρακτέρ που ξεκίνησαν από προσυγκεντρώσεις στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς και έφτασαν στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, παρατάχθηκαν σε πέντε σημεία: Στους κόμβους του Αλμυρού, του Βελεστίνου, της "Βιοκαρπέτ", της οδού Βόλου και του Συκουρίου.
Αμέσως οι αγρότες άρχισαν να οργανώνονται στο χώρο. Ολοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα μέχρι να συζητήσει επί της ουσίας η κυβέρνηση με το αγροτικό κίνημα και να δρομολογήσει λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Συνεχώς θα βρίσκονται στους δρόμους μέχρι την τελική νίκη.
Ο αγώνας της αγροτιάς αναμένεται, μέσα στις επόμενες μέρες, να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα με την ενεργό συμπαράταξη των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Τα πρώτα δείγματα του κοινού αγώνα δόθηκαν, ήδη, από χτες. Στα Φάρσαλα, οι βιοτέχνες, οι μαγαζάτορες, οι επαγγελματίες έκλεισαν τα μαγαζιά και τις μικροεπιχειρήσεις τους, συμπαρατασσόμενοι με τους αγρότες. Στην Καρδίτσα, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, που εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών. Επίσης σήμερα συνεδριάζει στη Λάρισα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον αγώνα της αγροτιάς. Το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης αναμένεται να πάρει πανελλαδικές διαστάσεις, αφού το αγροτικό πρόβλημα είναι εθνικό και η αντιμετώπισή του αφορά όλο τον ελληνικό λαό.
Αργά το βράδυ, συνεδρίασε στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΑΣΕ), που συζήτησε την πορεία του αγώνα και τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξασφάλιση της ενεργούς συμπαράστασης και αλληλεγγύης των άλλων εργαζομένων, όλου του λαού στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΕ, μετά τη συνεδρίασή της, τονίζει:
"Η ΠΑΣΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας που βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα. Η μεγάλη και δυναμική συμμετοχή των Θεσσαλών αγροτών στην κινητοποίηση δείχνει την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να παλέψει για τη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Η ΠΑΣΕ καλεί, για άλλη μια φορά, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να συζητήσει επί της ουσίας τα προβλήματα και να δρομολογήσει αμέσως την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών.
Οσο η κυβέρνηση κωφεύει και δεν ικανοποιεί τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, θα μας βρίσκει συνεχώς αντιμέτωπους στους δρόμους της πάλης. Ο αγώνας της αγροτιά, με τη συμπαράσταση και συμπαράταξη των άλλων εργαζομένων, όλου του λαού, θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή μας".
Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχτηκαν χτες όταν η απέραντη φάλαγγα των χιλιάδων τρακτέρ του Νομού Καρδίτσας κατέφτανε για πάνω από δύο ώρες στην Εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου της "Βιοκαρπέτ"!
Χαρακτηριστικό του μεγέθους της κινητοποίησης: η "εμπροσθοφυλακή" έμπαινε στη Λάρισα, όταν στο δέλτα της Ιτέας - που ήταν και η αφετηρία - τα τρακτέρ έπαιρναν ακόμα σειρά. Πρόκειται για μια απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων την οποία τα τρακτέρ διέσχισαν με αναμμένα φώτα και κορνάροντας, με "φόντο" την αντάρα που από το πρωί σκέπαζε τον κάμπο. Ούτε όμως η ομίχλη, ούτε η βροχή και το κρύο ήταν ικανά να σταματήσουν τους οργισμένους, αλλά πειθαρχημένους αγρότες.
Το ίδιο συγκλονιστική και συγκινητική ήταν και η παρουσία και συμμετοχή της νεολαίας στην Ιτέα, που όχι μόνο έδινε την ηθική της υποστήριξη στους αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά αποδείκνυε στην πράξη το σύνθημα: "Μαθητές, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά"!
Ωρα 12 το μεσημέρι και το "σύνθημα" εκκίνησης έχει δοθεί. Τα τρακτέρ ξεκινούν "στοιχισμένα" ανά χωριά, όπως ακριβώς ήρθαν στην Ιτέα. Πολλά χωριά συμμετέχουν σχεδόν σύσσωμα, όπως το Καππαδοκικό,η Πασχαλίτσα,η Κυψέλη,το Γραμματικό,το Φύλλο.Αλλα χωριά εμφανίστηκαν μαζικότερα από πέρσι, όπως η Ματαράγκα και το Αρτεσιανό.
Η ώρα είναι 2 μ.μ. και τα πρώτα τρακτέρ "πατάνε" τη "Βιοκαρπέτ" μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, με υψωμένες γροθιές και συνεχόμενα κορναρίσματα. Αμέσως άρχισαν να παίρνουν θέσεις δεξιά και αριστερά του δρόμου. Στήνονται τα πρώτα καταλύματα και ανάβουν οι φωτιές. "Θα μείνουμε εδώ πολύ καιρό και πρέπει να κάνουμε το κουμάντο μας",μας λένε αγρότες από το Μακρυχώρι.Ράντζο, ξυλόσομπα, καρέκλες και τραπέζι έπαιρναν τη θέση που είχε το βαμβάκι μέχρι πρόσφατα στην πλατφόρμα. Λίγο πιο κάτω άλλοι συνάδελφοί τους από τους Γοργοβίτες σκέπαζαν μια άλλη πλατφόρμα με νάιλον. "Δε μας τρομάζει η βροχή",μας είπε ένας νέος. "Πολλοί νόμιζαν πως δε θα βγούμε σήμερα επειδή έβρεχε",συμπλήρωνε ο Θωμάς Κυρίτσης,πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γοργοβιτών. Για να συνεχίσει: "Αλλά εμείς δείξαμε ότι δε μας σταματάει κανένα εμπόδιο. Και πώς να μας σταματήσει αφού προστέθηκαν κι άλλα προβλήματα;".
Στις 5 μ.μ. τα τρακτέρ πήραν τις θέσεις τους. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν κάτω από τη γέφυρα της "Βιοκαρπέτ". Εκεί οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής τους ενημέρωναν. Πρώτος, εν μέσω συνθημάτων, πήρε το λόγο ο Βαγγέλης Μπούτας,ο οποίος χαριτολογώντας είπε: "Συνάδελφοι θα μας βάλουν πρόστιμα στα τρακτέρ, γιατί ξεπεράσαμε το "πλαφόν" που είχαμε".Τη φράση ακολούθησε καταιγισμός συνθημάτων: "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα","Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς","Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε"....
"Πρέπει", συνέχισε ο Β. Μπούτας, "να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ενότητα και αποφασιστικότητα και να οργανώσουμε καλά τη διαμονή μας εδώ. Να βγούμε στα χωριά και να καλέσουμε τους συναδέλφους μας, που έχουν "ξεφούσκωτα" τρακτέρ και δεν μπόρεσαν να κατέβουν, να έρθουν εδώ. Να ζητήσουμε να εκφραστεί η συμπαράσταση όλων των φορέων".
Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Δημ. Τσέλιος,μέλος της ΠΑΣΕ, που χαρακτήρισε την κινητοποίηση συγκινητική και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα.
"Η "Βιοκαρπέτ" έγινε θεσμός, και ο αγώνας μας θα είναι νικηφόρος", τόνισε ο Βασ. Αναγνωστόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ.
Αγωνιστικός συναγερμός σήμανε χτες σ' όλα τα χωριά του νομού Λάρισας. Εκατοντάδες τρακτέρ με μαύρες σημαίες και πανό έκαναν έντονη την παρουσία τους, ενώ οι αγρότες του νομού με πείσμα και μαχητικότητα δήλωναν την απόφασή τους πως "θα παλέψουν για να νικήσουν"!
Από νωρίς το πρωί οι αγρότες του Πλατύκαμπου,της Γλαύκης,του Μορφοχωρίου,της Φαλάνης,της Χάλκης και του Αμπελώνα άρχισαν να μαζεύονται με τα τρακτέρ τους σε περιφερειακούς κόμβους έξω απ' τα χωριά τους με προορισμό την εθνική οδό, όπου παρατάχθηκαν λίγο πριν τη 1 μ.μ. κοντά στον κόμβο του Συκουρίου.
Παράλληλα, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, βροντερό "παρών" έδιναν οι αγρότες απ' τα χωριά των Φαρσάλων, οι οποίοι ξεκινώντας απ' το δρόμο Φαρσάλων - Λάρισας, με μια εντυπωσιακή πορεία - που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα - στάθμευσαν προσωρινά στον κόμβο της "Βιοκαρπέτ" και κατέληξαν, λίγες ώρες αργότερα, στην οδό Βόλου.
Το τρίτο κομβόι - κυρίως απ' το Ζάππειο και τη Νίκαια - έκανε έντονη την παρουσία του αργά το μεσημέρι, όταν με επικεφαλής τον Γιάννη Παττάκη, μέλος της ΠΑΣΕ, πέρασε απ' τη "Βιοκαρπέτ", διέσχισε με κορναρίσματα και συνθήματα κάμποσα χιλιόμετρα επί της εθνικής οδού και παρατάχθηκε κοντά στον κόμβο Συκουρίου.
Επίσης αγρότες απ' την περιοχή της Τσαριτσάνης βγάλαν τα τρακτέρ τους στον εθνικό δρόμο Λάρισας - Κοζάνης,όπου και θα παραμείνουν.
"Τα προβλήματα, για όλους τους αγρότες του νομού, σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Είναι, λοιπόν, αναπόφευκτο να έχουμε φέτος μεγαλύτερη συμμετοχή, περισσότερο πείσμα, αυξημένη αποφασιστικότητα", τόνισε ο Πάρις Καρατσιβούλης,μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Λάρισας.
Ολοι οι αγρότες των χωριών της Λάρισας έδειχναν ικανοποιημένοι απ' τη συμμετοχή, ενώ πολλοί υπογράμμιζαν πως ο αριθμός των τρακτέρ τις ερχόμενες μέρες θα αυξηθεί κι άλλο. "Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και να νικήσουμε. Παρά την τρομοκρατία της κυβέρνησης, με τα αγροτοδικεία, ο κόσμος δεν πτοήθηκε και δείχνει σήμερα αποφασισμένος να διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματά του", είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κουσταμπασούλης,μέλος της ΟΑΣ Λάρισας.
Οι εμπειρίες των περσινών κινητοποιήσεων, μαζί με την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητά τους, είναι σίγουρα τα καλύτερα "όπλα" των αγροτών στο φετινό νέο κύκλο των κινητοποιήσεων. Ιδιαίτερη δύναμη και κουράγιο παίρνουν κι απ' τη συμπαράσταση που έχουν απ' τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι ενδεικτικό πως στα Φάρσαλα χτες όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών.
Με το πείσμα που γεννιέται από το δίκιο του αγώνα, αψηφώντας όχι μόνο τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και την κρατική τρομοκρατία που ξεκινά από τα αγροτοδικεία και φτάνει μέχρι το χαφιεδισμό, εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους από την περιοχή των Τρικάλων συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι στη διασταύρωση του χωριού Ζάρκο και κατευθύνθηκαν προς την Εθνική οδό για να συναντήσουν τους συναγωνιστές συναδέλφους τους.
Χαρακτηριστικό για το μέγεθος της αγανάκτησης των ανθρώπων του κάμπου είναι το γεγονός, πως εκτός από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων, στο Ζάρκο έδωσαν "παρών" και χωριά που για πρώτη φορά κινητοποιούνται, όπως για παράδειγμα ο Πετρόπορος και η Κρήνη.Οπως δήλωσε ο Σπύρος Τσιοτινός,μέλος της ΠΑΣΕ, η συμμετοχή θα ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα, παρά την οργανωμένη τρομοκρατία στα χωριά (ακόμη και ο ίδιος δέχτηκε "ερωτήσεις" από αστυνομικό). Μάλιστα, κατήγγειλε πως στο χωριό Σαρακίνα, ο Κώστας Χασιώτης,μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων η "Ανοιξη", δέχτηκε ερωτήσεις από πολίτη που αφορούσαν στις λεπτομέρειες της κινητοποίησης, όπως δρομολόγια, συμμετοχές κλπ. Οταν ο αγρότης ρώτησε ανοιχτά τον "περίεργο" για το ποιος τον έστειλε, εκείνος απάντησε ότι... είναι απόρρητο!
Η φάλαγγα των τρακτέρ ξεκίνησε με κορναρίσματα. Στα τρακτέρ ανέμιζαν ελληνικές και μαύρες σημαίες, καθώς και συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμη και τα τρακτέρ χωρίς σκέπαστρο ακολούθησαν, με τους οδηγούς τους να φοράνε ακόμη και... κράνη μοτοσικλέτας για να προφυλαχτούν από τη βροχή. Η αστυνομία ήταν σχεδόν απούσα, όχι μόνο στο Ζάρκο αλλά και σε όλη τη διαδρομή. Η είσοδός τους στην Εθνική οδό, στο ύψος της διασταύρωσης προς Βόλο ήταν εντυπωσιακή. Τα τρακτέρ πήραν θέσεις στις άκρες της εθνικής και από τα δύο ρεύματα, με αξιοθαύμαστη οργάνωση και πειθαρχία μην εμποδίζοντας την κυκλοφορία.
Με δήλωσή της για τις αγροτικές κινητοποιήσεις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε τη σημασία του αγώνα των αγροτών, τονίζοντας:
"Πιστεύω ότι άνοιξε μια νέα σελίδα στο αγροτικό κίνημα, ένας νέος δρόμος και μάλιστα σε μια περίοδο που και άλλα τμήματα των εργαζομένων βρίσκονται σε αγωνιστική δράση. Πρόκειται λοιπόν για έναν αγώνα, τον αγώνα της αγροτιάς για την επιβίωση, που συναντιέται σήμερα με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων για τη δουλιά και το μεροκάματο. Οταν ανοίγουν τέτοιες σελίδες στη δράση του κινήματος, όταν ανοίγουν τέτοιοι δρόμοι αγώνα τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ένα πραγματικό ανατρεπτικό μπλοκ στην πολιτική της κυβέρνησης και σε κάθε άλλη κυβερνητική πολιτική, είτε είναι με αυτή την κυβέρνηση, είτε είναι με τις γνωστές μεταμφιέσεις και τα μαγειρεία που ετοιμάζονται γύρω από κεντροαριστερές ή άλλου τέτοιου τύπου λύσεις. Οταν ανοίγει ο δρόμος του αγώνα κλείνει ο δρόμος της συντηρητικής πολιτικής".
Ρεπορτάζ:
Των απεσταλμένων μας στη Θεσσαλία: Παύλου ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗ, Κώστα ΔΕΤΣΙΚΑ, Μπέρρυς ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ και Γρηγόρη ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑ
Της απεσταλμένης μας στη Μακεδονία: Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ
Και των Γιάννη ΖΑΓΓΑΝΑ, Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ, Ελένης ΠΑΤΟΥΛΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ, Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ