ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση με νέα επίθεση αυτοκτονίας

Ο,τι απέμεινε από την επίθεση αυτοκτονίας στη Χαντέρα

Associated Press

Ο,τι απέμεινε από την επίθεση αυτοκτονίας στη Χαντέρα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΑΝΤΕΡΑ.--

Κατακόρυφα κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά από μια σχετική ανάπαυλα που επικράτησε μετά την ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις, επιδρομές και επιλεκτικές δολοφονίες, στις οποίες επιδόθηκε ο ισραηλινός στρατός, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που, θεωρητικώς, ισχύει ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε συνδυασμό με το σχεδόν διαρκή αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών, έφεραν τις ανάλογες «απαντήσεις».

Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε νωρίς το απόγευμα σε υπαίθρια αγορά της πόλης Χαντέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ισραηλινοί πολίτες, εκτός του ιδίου, και να τραυματιστούν άλλοι 30, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «αντίποινα» στη δολοφονία του Λουάι Σαάντι, ανώτερου στρατιωτικού της στελέχους, στην Τουλκαρέμ την περασμένη Κυριακή. Εξαιρετικό ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι ο καμικάζι, που ήταν κάτοικος της πόλης Χαλιντίγια της Δυτικής Οχθης, εισήλθε στο Ισραήλ από το κομμάτι εκείνο όπου έχει, ήδη, ανεγερθεί το διαχωριστικό τείχος, που θεωρητικώς χτίζεται γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση, μέχρι αργά χτες, να εξηγήσει πώς ο 20χρονος Παλαιστίνιος πέτυχε να μπει στο Ισραήλ.

Τα πνεύματα μεταξύ «Τζιχάντ» και ισραηλινού στρατού έχουν οξυνθεί μετά τη δολοφονία Σαάντι. Η οργάνωση έχει εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ, με την τελευταία επίθεσή της να γίνεται αργά το βράδυ της Τρίτης, με στόχο την πόλη Σντερότ, όπου δε σημειώθηκαν θύματα ή ζημιές. Ο ισραηλινός στρατός έχει απαντήσει με πυρά πυροβολικού κατά της πόλης Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, από όπου φέρονται να εκτοξεύονται οι ρουκέτες, ενώ έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία της Γάζας με επίκεντρο πάντα την Μπέιτ Χανούν. Η τελευταία αεροπορική επιδρομή έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η ισραηλινή ηγεσία εξαπέλυσε τις γνωστές κατηγορίες κατά της Παλαιστινιακής Αρχής περί μη καταστολής της τρομοκρατικής δράσης, παραλληλίζοντας τις δηλώσεις στελέχους της άλλης ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς» περί «αναγκαιότητας καταστροφής του κράτους του Ισραήλ» με την ανάλογη αναφορά που φέρεται να έγινε από τον Ιρανό Πρόεδρο. Την καταδίκη τους εξέφρασαν ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, που, με μία φωνή, επέρριψαν το σύνολο των ευθυνών στην παλαιστινιακή πλευρά ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, αν και η συγκεκριμένη επίθεση έγινε από την «Τζιχάντ», αναφέρθηκε στη «Χαμάς» και την ανάγκη διάλυσής της.

Την επίθεση καταδίκασε απερίφραστα η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων αλλά προσφέρουν προσχήματα στο Ισραήλ.

ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Δήλωση «βόμβα» Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσαν δηλώσεις υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ που φέρεται να έκανε κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Ενας κόσμος χωρίς σιωνισμό», ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Πέρσης Πρόεδρος φέρεται να αναφέρθηκε στον πρώτο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, τονίζοντας ότι «όπως ορθώς είχε πει, το εβραϊκό κράτος πρέπει να σβηστεί από το χάρτη». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον Χομεϊνί κανένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δε φέρεται να έχει κάνει ανάλογη δήλωση δημοσίως.

Η είδηση προκάλεσε αναταράξεις παγκοσμίως και φυσικά την ευκαιρία δεν έχασαν όσοι, ήδη, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς το Ιράν. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, έσπευσε να επαναλάβει ότι το Ιράν «είναι σαφές ότι αποτελεί ορατό και πραγματικό κίνδυνο για την ανθρωπότητα και απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τη δημιουργία ατομικής βόμβας. Θα εξελιχθεί σε εφιάλτη για όλο τον κόσμο», υποστήριξε καταλήγοντας, για άλλη μια φορά, στην επωδό περί «ανάγκης άμεσης παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Την αποδοκιμασία αλλά και τη βαθιά ανησυχία του εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, κάνοντας, επίσης, σύνδεση του θέματος με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Τις δηλώσεις του Μ. Αχμαντινετζάντ καταδίκασαν απερίφραστα, μεταξύ πολλών άλλων ηγεσιών, η Γαλλία και η Γερμανία, τηρώντας, όμως, ορισμένες επιφυλάξεις όσον αφορά το ενδεχόμενο να μην έχουν αποδοθεί ορθά τα λόγια του Ιρανού Προέδρου.

Πάντως, χτες, πιθανώς διόλου τυχαία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με το Ιράν, για επανάληψη της μεταξύ τους συνεργασίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, η γερμανική επιθεώρηση «Cicero» επανέφερε στο προσκήνιο άλλη μια κατηγορία που, κατά καιρούς, η Ουάσιγκτον έχει εκτοξεύσει κατά του Ιράν. Υποστηρίζει σε εκτενές δημοσίευμά της, ότι αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της «αλ Κάιντα», συμπεριλαμβανομένων 3 γιων του Οσάμα μπιν Λάντεν, βρίσκονται στο Ιράν, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η "αλ Κάιντα" όταν ζητά λεφτά απευθύνεται στους Σαουδάραβες και όταν ζητά εκπαίδευση, κάλυψη και επιμελητειακή υποστήριξη, στο Ιράν».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προετοιμασίες «εκλογών»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την απόφασή τους να συγκροτήσουν «μέτωπο συνεργασίας» ενόψει των εκλογών του Δεκέμβρη ανακοίνωσαν, χτες, τρία σουνιτικά κόμματα, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή τους στις εκλογές δε σημαίνει ότι αποδέχονται το σύνολο του «σχεδίου Συντάγματος» ως έχει. Στο «μέτωπο» αυτό, μέχρι στιγμής, έχουν βεβαιώσει τη συμμετοχή τους το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, το κόμμα Ιρακινού Εθνικού Διαλόγου και το Κόμμα της Συνέλευσης του Ιρακινού Λαού. Η ανακοίνωση έγινε μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων από το δημοψήφισμα «για το σχέδιο Συντάγματος», τα οποία έδειξαν ότι το 78% των ψηφισάντων αποδέχονται το «Σύνταγμα» ενώ, την ίδια στιγμή, αρκετοί εκπρόσωποι σουνιτικών παρατάξεων επαναλάμβαναν τις καταγγελίες τους περί εκτεταμένης νοθείας σε κρίσιμες συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες, αν και σε μικρότερη εμβέλεια. Στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε από ενόπλους ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού ενώ πυρά δέχτηκε και η αυτοκινητοπομπή του υπουργού Υδάτινων Πόρων. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, που δε διευκρινίζεται, με στόχο «ένα ανώτατο στέλεχος της "Αλ Κάιντα"». Η «Αλ Κάιντα», πάντως, αρκέστηκε να ανακοινώσει την απαγωγή δύο Μαροκινών εργαζομένων στην πρεσβεία της χώρας τους. Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε η, μάλλον, αναμενόμενη απόφαση της πολυμελούς υπερασπιστικής ομάδας του Σαντάμ Χουσεΐν να μποϊκοτάρει τη δικαστική διαδικασία εξαιτίας «της έλλειψης ασφαλείας και της περιφρόνησης των δικαιωμάτων των συνηγόρων από το ειδικό δικαστήριο».

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά του πολέμου

Τέλος, με διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ αναμενόταν να τιμήσουν αρκετές φιλειρηνικές οργανώσεις τη συμπλήρωση 2.000 νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από την έναρξη της εισβολής το Μάρτη του 2003. Η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαρκή συρρίκνωση της υποστήριξης της αμερικανικής κοινής γνώμης στην πολιτική Μπους σχετικά με το Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ