Η νικηφόρα μάχη της Στυμφαλίας, μια από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους, στις 1-3 Ιούλη 1944, γιορτάστηκε με επετειακή εκδήλωση την Κυριακή 13 του Ιούλη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ.
Η συγκεκριμένη μάχη που έδωσε το 6ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορινθίας - Αργολίδας, κόντρα στην 117 Γερμανική Μεραρχία των κυνηγών - επίλεκτη μονάδα του γερμανικού στρατού - είχε νικηφόρα έκβαση και αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κατακτητή. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι στη μάχη αυτή χάθηκαν περισσότεροι από 420 Γερμανοί στρατιώτες και παράλληλα σκοτώθηκαν 15 ταγματασφαλίτες, ενώ αιχμαλωτίστηκαν περίπου 60 Γερμανοί και συνεργάτες τους. Μια σπουδαία νίκη, που κόστισε στα τμήματα του ΕΛΑΣ το θάνατο 16 μαχητών.
Στην εκδήλωση που έγινε στη Στυμφαλία, βρέθηκε πλήθος κόσμου για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές και συνάμα να γιορτάσει την επέτειο της μάχης. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κορίνθου της ΠΕΑΕΑ Κ. Γκουριώτης,που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, έκανε μια εκτενή αναφορά στα γεγονότα εκείνου του τριημέρου. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι "η μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή εμπόδισε τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα σιτάρια ολόκληρης της ορεινής περιοχής του Νομού Αργολιδοκορινθίας και να καταδικάσουν έτσι τους κατοίκους σε πείνα και τα τμήματα του ΕΛΑΣ σε διάλυση. Η σημαντική αυτή επιτυχία δημιούργησε, κατέληξε, τις προϋποθέσεις να παραμείνουν αυτές οι ορεινές περιοχές λεύτερες από τους κατακτητές".
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κ. Γκουριώτης κάλεσε τον κόσμο να δώσει υπόσχεση ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται για να επικρατήσουν τα ιδανικά του ΕΑΜ, τα οποία μέχρι σήμερα μένουν απραγματοποίητα. Είναι υπογράμμισε μια υπόσχεση που οφείλουμε να δώσουμε σε όλους αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή, αγωνιζόμενοι για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και δικαιοσύνη. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε η ανάγνωση ψηφίσματος που εγκρίθηκε ομόφωνα από τον κόσμο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των ΝΕ Κορινθίας και Αργολίδας του ΚΚΕ, πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κ. ά.
Η Κοινότητα του Κοσμά Κυνουρίας διοργανώνει εκδήλωση - στη θέση Σταυρός - την Κυριακή 27 Ιούλη και ώρα 11 π.μ. για την 54η επέτειο της μάχης του Κοσμά, που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ εναντίον των Ιταλών κατακτητών.
Εκδήλωση για να τιμηθεί η νίκη του ΕΛΑΣ στη μάχη του Τσαλ - Νταγ (Πλαταμώνα), ενάντια στους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές στις 29/7/44, διοργανώνει την Κυριακή 27 Ιούλη το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καβάλας,στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο συγκεκριμένο χώρο. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συνεστίαση στον Κεχρόκαμπο.
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα δρομολογηθούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από το Δημοτικό Κήπο της Καβάλας στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή 25/7, στα τηλέφωνα 836.247 και 221.936.
Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμφισσας διοργανώνει την Κυριακή 3 Αυγούστου 1997 και ώρα 11.30 πμ εκδήλωση - προσκύνημα στις Καρούτες Φωκίδας, προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ, που σκοτώθηκαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών στις 5 Αυγούστου του 1944.
Για τα 53 χρόνια από το θάνατο της Ηλέκτρας Αποστόλου,ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, σε συνεργασία με τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, της ΠΟΑΕΑ, της ΠΣΑΕΕΑ και της Επιτροπής Γυναικών της ΠΕΑΕΑ,διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής. Με την εκδήλωση αυτή τιμούν τις γυναίκες ηρωίδες, αλλά και όλους τους αγωνιστές - θύματα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.
Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 25 Ιούλη και ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Νέου Ηρακλείου.
Την περασμένη Κυριακή έγινε το ετήσιο μνημόσυνο των 54 πατριωτών - ομήρων στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που απαγχονίστηκαν στις 21.7.1944, στο 19ο χιλιόμετρο της οδού Αθήνας - Ραφήνας - Μαραθώνα από εκτελεστικό απόσπασμα του γερμανικού στρατού κατοχής.
Η εκδήλωση μνήμης και τιμής έγινε στο χώρο της εκτέλεσης, στον οποίο έχει στηθεί επιβλητικό μνημείο και διοργανώθηκε από την Αδελφότητα των Οικογενειών των δολοφονημένων πατριωτών. Στο χώρο του μνημείου φυλάσσονται και τα οστά των 54 πατριωτών. Ο τόπος της θυσίας την προηγούμενη Κυριακή έγινε τόπος συνάντησης πολλών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, από κάθε γωνιά της χώρας.
Ο πρόεδρος της αδελφότητας Γ. Γεωργάτος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι "το συγκεκριμένο μνημόσυνο δεν αποτελεί την επανάληψη μιας τυπικής διαδικασίας, αλλά την υπεράσπιση της ιδέας της Εθνικής Αντίστασης. Η υπεράσπιση μιας ιδέας που είναι ταυτισμένη με τους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία. Το αίμα των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αποφασιστικά την κατοχύρωση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και τη θανάτωση του φασισμού, που σηκώνει ξανά κεφάλι μέσα από τη "νέα τάξη πραγμάτων"".
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης και ταμίας της ΕΣΗΕΑ Νίκος Καραντηνός,αντιπροσωπεία από την ΚΟ Ραφήνας του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης,ο δήμαρχος Ραφήνας Αν. Κεχαγιόγλου,πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κ. ά.
Τμήμα του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην Καισαριανή αποδίδει τιμές στον στρατηγό Σαράφη, αμέσως μετά την απελευθέρωση
Στη μνήμη των αγωνιστών Σπύρου και Κωστάκη, μαχητών του Α Σώματος του ΕΛΑΣ, αλλά και στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη του '44 στον αγώνα κατά των Αγγλων ιμπεριαλιστών, η οικογένεια Θ. Κωστάκη προσφέρει στο ΚΚΕ - ψυχή αυτού του αγώνα - το συμβολικό ποσόν των 20.000 δραχμών.
Οι δυο αγωνιστές, αλλά και όλοι οι μαχητές του Α Σώματος του ΕΛΑΣ, ήταν όλοι αυτοί που με μεγάλο ηρωισμό, χέρι - χέρι με το λαό της Αθήνας, πήραν μέρος στις μεγάλες μάχες εναντίον των Γερμανών και των Ταγμάτων Ασφαλείας, για να παραμείνουν αδούλωτες όσες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά είχαν ουσιαστικά ελευθερωθεί από τους κατακτητές.