ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η κυβέρνηση Μπους επέμεινε χτες στη «σκληρή» γραμμή, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, να δηλώνει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα αποτελέσει «κίνδυνο» για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια: «Ολες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν για ένα Ιράν που υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν υφίσταται, που αρνείται το Ολοκαύτωμα, βρίσκεται στο κέντρο της παραγωγής ενέργειας του κόσμου... και αναπτύσσει πυρηνική δραστηριότητα», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Ιράν να υιοθετήσει «μια στάση η οποία θα περιορίσει την ένταση και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με το «Ιντερφάξ», ενώ υποστήριξε ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».
Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος του Ιράν που έχει επιφορτιστεί με τον πυρηνικό «φάκελό» του διέψευσε χτες φήμες ότι η χώρα του «αγόρασε παράνομα συσκευές φυγοκέντρισης προηγμένης τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου»: «Δεν επιβεβαιώνω μια τέτοια πληροφορία. Δώσαμε πληροφορίες για τις συσκευές φυγοκέντρισης P2 στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), και αν υπάρχουν αμφισβητήσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Διεθνή Υπηρεσία».
Την Παρασκευή διπλωμάτες στη Βιέννη δήλωναν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράν πιθανώς να προμηθεύτηκε, παρά τις διαψεύσεις του, συσκευές φυγοκέντρισης προηγμένης τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου, από ένα πακιστανικό δίκτυο λαθρεμπορίου.
Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δίνοντας συνέχεια στις εμπρηστικές δηλώσεις του για το Ιράν, υποστήριξε χτες ότι η Τεχεράνη «υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία» και «θα πρέπει να σταματήσει να το πράττει», όπως και η κυβέρνηση της Συρίας.
Την ίδια στιγμή, παρέμενε η σύγχυση σχετικά με το αν το Ιράν «αποσύρει» ή όχι τα συναλλαγματικά του αποθέματα από την Ευρώπη, σύμφωνα με το BBC.
Το Ιράν επίσης κατήγγειλε τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, ο οποίος διαμήνυσε πως η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα «κατά των ηγετών κρατών που προσφεύγουν σε τρομοκρατικές μεθόδους». Ο πρόεδρος της ιρανικής Εθνοσυνέλευσης, Γολάμ Αλί Χαντάντ Αντέλ, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά δήλωσε: «Είναι ένα όνειδος για τον γαλλικό λαό που ο Πρόεδρός του λέει πως θα χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Associated Press |
Από τη χτεσινή επίθεση σε οχήματα της αστυνομίας μπροστά στην ιρανική πρεσβεία στη Βαγδάτη |
Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων τόσο στη Βαγδάτη όσο και στο υπόλοιπο Ιράκ, ενόσω τα αποτελέσματα «εκλογών» προβληματίζουν καθώς ήδη έχουν κατατεθεί ενστάσεις...
Χτες, η Βαγδάτη συγκλονίστηκε από διπλή επίθεση που πραγματοποιήθηκε - μία εναντίον φυλακίου της αστυνομίας - στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, κοντά στην Πράσινη Ζώνη και την ιρανική πρεσβεία, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Μέχρι χτες αργά δεν είχαν ανακοινωθεί εάν υπάρχουν θύματα.
Επίσης, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που συντάραξε την πολυσύχναστη αγορά Σαλάλ, στο σιιτικό προάστιο Σάαμπ, στη βορειοανατολική Βαγδάτη. Σε άλλη επίθεση ενόπλων, στο Τικρίτ, στο βόρειο Ιράκ, σκοτώθηκαν ένας Ιρακινός αξιωματικός, ο γιος του κι ένας στρατιώτης. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τα τρία θύματα, έπεσε σε ενέδρα στο προάστιο Κασντισίγια. Στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου προκάλεσε τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων δύο.
Παράλληλα, πέντε κάτοικοι της περιοχής τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητό τους πάτησε εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε αμερικανική βάση στη Σινίγια, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.
Εν τω μεταξύ, ορίστηκε χθες ο νέος πρόεδρος του δικαστηρίου για τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Πρόκειται για τον Κούρδο Ραούφ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διαδέχεται τον επίσης Κούρδο, Ριζγκάρ Αμίν, ο οποίος παραιτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για παρέμβαση της ιρακινής κυβέρνησης στο έργο του.
Τέλος, τα πτώματα 23 Ιρακινών ανακαλύφθηκαν την Κυριακή βόρεια της Βαγδάτης, στην περιοχή όπου 35 υποψήφιοι για την ακαδημία της ιρακινής αστυνομίας είχαν απαχθεί στις 16 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι 35 απαχθέντες ήταν μέρος μιας ομάδας 229 υποψηφίων για την ακαδημία της αστυνομίας της Βαγδάτης που δεν είχαν περάσει στις εξετάσεις εισόδου, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαμάρα ο στρατηγός Μάλεκ Χασράγι.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Το «μέλλον» της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική ενοποίηση και τα οικονομικά, καθώς και διάφορα ζητήματα πολιτικής της ΕΕ στο διεθνές πεδίο, επρόκειτο να συζητήσουν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας Μπλάσχαϊμ, όπως αποκαλούνται οι άτυπες γαλλογερμανικές σύνοδοι για τη χάραξη πολιτικής.
Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, εν όψει των συνομιλιών, η γερμανική αντιπολίτευση κάλεσε την Μέρκελ να «πάρει αποστάσεις» από τα «αμφιλεγόμενα πυρηνικά σχέδια» του Παρισιού, που την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι μπορεί να απαντήσει και με «μη συμβατικά» (πυρηνικά) αν δεχτεί τρομοκρατική επίθεση.
Η αναθεώρηση της πυρηνικής πολιτικής της Γαλλίας -- που, για πολλούς αναλυτές, αποτελεί μια έμμεση «απειλή προς το Ιράν» -- είναι κάτι που ο Φριτς Κουν των Γερμανών Πρασίνων εκτίμησε ότι «δεν πρέπει να υιοθετηθεί από τη Γερμανία». Ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Βέρνερ Χόγιερ κάλεσε την Μέρκελ να «διασφαλίσει ότι η Γαλλία δε θα ακολουθήσει δική της πορεία όσον αφορά στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
Επίσημα, πάντως, η Καγκελαρία υποστηρίζει -- διά του εκπροσώπου της -- ότι «δε βλέπει άμεση σύνδεση» ανάμεσα στις δηλώσεις Σιράκ και το Ιράν, ούτε «αλλαγή της θέσης της Γαλλίας», ή «εγκατάλειψη της διπλωματικής οδού».
Πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα συζητηθούν το πρόσφατο ταξίδι Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, η γρίπη των πτηνών, το μέλλον της λεγόμενης πολιτικής «ενοποίησης» μετά την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης της ΕΕ από Γαλλία και Ολλανδία, κ.λπ. Η Μέρκελ είπε πρόσφατα για τον περιλάλητο γαλλογερμανικό άξονα ότι η διατήρησή του «δεν έχει μόνο διμερή σημασία», αλλά «είναι προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής διαδικασίας ολοκλήρωσης». Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι στις σχέσεις των δύο εταίρων αρχίζουν να παρουσιάζονται τριβές. Ακόμη, επισημαίνεται ότι με δεδομένο πως η Μέρκελ βρίσκεται ακόμη στην αρχή της θητείας της και ο Σιράκ στο τέλος της δικής του, και είναι πιθανό να μην υπάρξει σαφής κατεύθυνση για την ΕΕ έως το 2007, όταν η Γαλλία θα αναδείξει νέο Πρόεδρο.
ΠΕΣΑΒΑΡ.- Η τοπική Βουλή στην Επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου του Πακιστάν αποφάσισε χθες να απαιτήσει από την κυβέρνηση της χώρας, υπό τον στρατηγό - «πρόεδρο» Περβέζ Μουσάραφ, να απελάσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, μετά τη σφαγή 18 αμάχων από μη-επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA στο απομακρυσμένο χωριό Νταμαντόλα, μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η απέλαση ζητήθηκε, ενώ ο πρωθυπουργός του Μουσάραφ, ο Σαουκάτ Αζίζ, βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσει τη στρατιωτική συνεργασία, τις «στρατηγικές σχέσεις» ΗΠΑ - Πακιστάν, την ειρηνευτική διαδικασία με την Ινδία, μια διμερή συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου κ.ά.