ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοκύλισμα από αέρος

Πέντε αεροπορικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης της Γάζας και τους πέριξ προσφυγικούς καταυλισμούς εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός σε λιγότερο από 24 ώρες

Δωδεκάχρονος θύμα ισραηλινής επίθεσης
Δωδεκάχρονος θύμα ισραηλινής επίθεσης
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο αίμα έπνιξε ο ισραηλινός στρατός την πόλη της Γάζας και τους γειτονικούς προσφυγικούς καταυλισμούς πραγματοποιώντας πέντε αεροπορικές επιδρομές, σε κατοικημένες περιοχές, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασαν αρκετές κυβερνήσεις, εκτός των Παλαιστινίων, αλλά και μεγάλη μερίδα του ισραηλινού Τύπου.

Επτά Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, 4 έμειναν κλινικά νεκροί και 47 τραυματίστηκαν στις δύο αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, το βράδυ της Δευτέρας, σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης της Γάζας, πριν καν συμπληρωθούν 12 ώρες από τις 3 αλλεπάλληλες επιδρομές του πρωινού, που στοίχισαν τη ζωή σε 3 Παλαιστινίους και τραυμάτισαν άλλους 23. Η αιματηρότερη επιδρομή ήταν αυτή που έπληξε αυτοκίνητο σε δρόμο του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ, νωρίς το βράδυ. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ο πρώτος πύραυλος αστόχησε, οι επιβάτες του αυτοκινήτου διέφυγαν, αλλά ακολούθησαν άλλοι δύο πύραυλοι, οι οποίοι έπληξαν το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να προσφέρει βοήθεια. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται ένας 11χρονος και ένας γιατρός που έσπευσε στην περιοχή. Λίγο αργότερα, άλλη μια αεροπορική επιδρομή έπληξε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, κτίριο στην περιοχή Τσουάγια, συμπληρώνοντας το σκηνικό της καταστροφής.

Καταστροφή ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης των ισραηλινών πυραύλων

Associated Press

Καταστροφή ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης των ισραηλινών πυραύλων
Κατά τον ισραηλινό στρατό, στόχος ήταν «μέλη και αποθήκες όπλων της Χαμάς». Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, η επίθεση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ σημειώθηκε επειδή 4 Παλαιστίνιοι είχαν προσπαθήσει νωρίτερα να εισέλθουν παρανόμως στο Ισραήλ. Οι δύο σκοτώθηκαν επί τόπου, οι άλλοι δύο διέφυγαν με αυτοκίνητο. Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει το αυτοκίνητο και τον πύραυλο που το έπληξε, αλλά διακόπτεται αμέσως μετά όταν ακολούθησε το μακελειό. Ισραηλινοί επιτελείς επέμεναν ότι η πλειοψηφία των νεκρών ήταν «τρομοκράτες, που χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες τους αμάχους», κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά τόσο από παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές όσο και από ανταποκριτές, οι οποίοι μιλούσαν για μακελειό ανάμεσα στους αμάχους.

Αργά το βράδυ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στα προάστια της Ραμάλα, πολύ κοντά στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το εύρος και το στόχο της νέας επιχείρησης.

Εντονες αντιδράσεις

Για «αποτρόπαιο έγκλημα» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός που μετέβη στην Αίγυπτο, ενώ ο διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, μίλησε για «εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει αυτήν την πολεμική τρέλα».

«Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι η βία έχει γίνει αυτοσκοπός... Θα πρέπει τελικά να γίνει σαφές αν είναι στόχος ολόκληρη η παλαιστινιακή κοινωνία, οι απλοί πολίτες, οι άμαχοι...», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα, χτες, στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο αρθρογράφος Αλεξ Φίσμαν, ένας από τους πολλούς εκπροσώπους του ισραηλινού Τύπου που καταδίκασε ως «αναίτιες» τις αεροπορικές επιδρομές. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι «απογοητευτικό» να σκοτώνονται άμαχοι, αλλά «οι επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστούν». Την αντίθεσή τους εξέφρασαν, όμως, δύο υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού, που ανήκουν στο κεντροδεξιό «Σινούι», οι οποίοι μίλησαν για «απαράδεκτες ενέργειες», αφού «δεν είμαστε σε πόλεμο με τον παλαιστινιακό πληθυσμό». Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασε η γαλλική ηγεσία και ο Χαβιέ Σολάνα, εκ μέρους της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί ομιλία του Αριέλ Σαρόν στο Κοινοβούλιο, όπου αφού χαρακτήρισε τον Αραφάτ «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη» και επανέφερε την προοπτική «απομάκρυνσής του», απέρριψε το εναλλακτικό «σχέδιο ειρήνευσης» που απεργάστηκαν μέλη του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος με Παλαιστινίους βουλευτές και επέμεινε στην ανέγερση του διαχωριστικού τείχους και στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις». Με δημόσια επιστολή του, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, κατηγόρησε τον Σαρόν ότι «ψεύδεται» όταν δηλώνει ότι επιθυμεί την ειρήνη, ότι «έχασε την ευκαιρία ειρήνευσης» και ότι «υποτιμά ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του».

Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη άρχισε, στη Γενική Συνέλευση, η συζήτηση για μια σειρά από προτάσεις που έχουν καταθέσει οι αραβικές χώρες, με τις οποίες ζητούν την καταδίκη του Ισραήλ για την επιθετική πολιτική του και το διαχωριστικό τείχος. Εκτιμάται ότι μία από όλες, που προβλέπει την παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα της ανέγερσης του τείχους, έχει σοβαρές πιθανότητες έγκρισης. Παράλληλα, με το Γάλλο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί, σήμερα, αντιπροσωπεία Ισραηλινών και Παλαιστινίων βουλευτών, προκειμένου να του παρουσιάσουν το «εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο» που εκπόνησαν.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και κατηγορίες

Η κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Η κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέες επιθέσεις δέχτηκαν και χτες οι κατοχικές δυνάμεις, ενώ κόλαφος είναι η έκθεση που συνέταξε η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Στο μεταξύ, παρά τις διαρροές περί μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ παραδέχτηκε σε δημόσια ομιλία του ότι θα χρειαστούν επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, «τουλάχιστον για το 2004».

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση κοντά στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πυρπολήθηκε ένα φορτηγό αλλά δεν υπήρχαν θύματα αυτή τη φορά. Επίθεση χτες δέχτηκε, για πρώτη φορά, και πολωνική αυτοκινητοπομπή η οποία μετέβαινε από τα περίχωρα της Βαγδάτης προς την έδρα των πολωνικών κατοχικών δυνάμεων στη Βαβυλώνα. Οπως μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων, η αυτοκινητοπομπή έπεσε σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, Ιρακινοί αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από Αμερικανούς στρατιώτες εισέβαλαν, τα ξημερώματα, σε τέμενος στην Καρμπάλα, όπου είχαν οχυρωθεί ένοπλοι της οργάνωσης του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα αλ Σαντρ, που έχει επανειλημμένως αντιταχθεί στην κατοχή. Αμερικανοί επιτελείς υποστήριξαν ότι «δε σημειώθηκαν συγκρούσεις» και συνελήφθησαν 21 ένοπλοι. Αντίθετα, επεισόδια σημειώθηκαν σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη, καθώς Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδήλωση έγινε μετά από την κυκλοφορία μιας είδησης που υποστήριζε ότι συνελήφθη μία Ιρακινή επειδή αρνήθηκε να της γίνει έλεγχος από εκπαιδευμένο σκύλο. Ας σημειωθεί ότι για τους μουσουλμάνους ο σκύλος είναι «μιασμένο ζώο» και θεωρείται τεράστια προσβολή η σωματική επαφή μαζί του.

Βαρύ κατηγορώ και... «προσφορές» επενδύσεων

«Απαράδεκτο καθεστώς ατιμωρησίας επικρατεί στο Ιράκ, και κυρίως στη Βαγδάτη» διαπιστώνει σε πολυσέλιδη έκθεσή της η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση «Human Rights Watch». Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Τζόε Στορκ, παρουσίασε χτες ορισμένα από τα στοιχεία που συλλέχτηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας ειδικών, κυρίως, στη Βαγδάτη. Ο Στορκ χαρακτήρισε «τραγωδία» το γεγονός ότι τόσοι πολλοί Ιρακινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από Αμερικανούς στρατιώτες, «χωρίς να διεξαχθεί σχεδόν πότε έρευνα για τις συνθήκες των δολοφονιών αυτών, που στην πλειοψηφία τους ήταν αδικαιολόγητες και έκφραση ενός πανικού» εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων. Η οργάνωση σημειώνει, μάλιστα, ότι ο αμερικανικός στρατός «απαξιοί» ακόμη και να καταμετρήσει τους δολοφονημένους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, επαναδιατύπωνε την πρόθεση «πολλών ρωσικών εταιριών να επενδύσουν στο Ιράκ», τονίζοντας ότι η ιρακινή ανοικοδόμηση μπορεί να γίνει και με αυτόν τον τρόπο, «αφού δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για δωρεές και χορηγίες». Η δήλωση του Φεντότοφ ήρθε λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη, σήμερα, της διήμερης συνόδου των δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, στη Μαδρίτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Παραμονές της άφιξης του Προέδρου των ΗΠΑ στο Μπαλί, οι ινδονησιακές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν πως η παραστρατιωτική οργάνωση «Τζεμάα Ισλαμίγια» συνεχίζει δραστήρια να στρατολογεί δεκάδες άτομα για την εξαπόλυση «νέων επιθέσεων κατά δυτικών στόχων στην Ασία στο διάστημα μεταξύ προσεχούς Δεκεμβρίου και Απριλίου».... Μάλιστα, αναφέρουν πως, παρά τη σύλληψη και καταδίκη δεκάδων μελών της οργάνωσης μετά τις περσινές επιθέσεις στο Μπαλί, η οργάνωση «κάλυψε ήδη» τα κενά ηγεσίας που προκάλεσε η σύλληψη φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της.

ΧΑΡΓΚΕΪΣΑ.- Ζεύγος ηλικιωμένων Βρετανών καθηγητών γυμνασίου στο παιδικό χωριό «SOS» κοντά στην πόλη Σέιχ της Σομαλιλάνδης σκοτώθηκε χτες από αγνώστους, που πυροβόλησαν εναντίον τους από το παράθυρο του διαμερίσματος στο οποίο διέμεναν.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Στο Ναϊβάσα της Κένιας αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, για να δώσει, όπως ισχυρίστηκε χτες, «κάποια ενέργεια» στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ισλαμικής κυβέρνησης και ανταρτών του Σουδάν... Ο Πάουελ επανέλαβε πως η το συντομότερο το δυνατόν ειρήνευση στο Σουδάν είναι «διακαής επιθυμία του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους»...

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.- Δύο χρόνια συμπλήρωσαν Δανοί διαδηλωτές, που στέκονται καθημερινά έξω από την αμερικανική Πρεσβεία της Κοπεγχάγης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

ΜΟΣΧΑ.- Πέντε Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ένοπλους αυτονομιστές στην Τσετσενία. Δύο ακόμη σκοτώθηκαν από εκρήξεις ναρκών.

ΣΕΟΥΛ.- Τουριστικό λεωφορείο κατέπεσε σε ρέμα της νοτιοανατολικής πόλης Μπόνγκουα της Ν. Κορέας, προκαλώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 17 επιβάτες και σοβαρό τραυματισμό σε άλλους 15.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.- Πάνω από 100 είναι οι πρώην ασθενείς με SARS, που σήμερα υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα στα οστά, εξαιτίας της χορήγησης υψηλών δόσεων στεροειδών για την ίασή τους από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Κίνας.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Χρονοβόρα» παζάρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Η διαπραγμάτευση για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ «θα πάρει χρόνο», δήλωσε χθες ο Ρίτσαρντ Μάγιερς, επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπλοκή της Αγκυρας στην υπό κατοχή χώρα εντείνεται.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν «μια πολιτική απόφαση» σχετικά με την ανάπτυξη των δυνάμεων όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά επίσης του Πακιστάν (το Ισλαμαμπάντ, δεν έχει καταλήξει, ακόμη, σε απόφαση), της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Την εκτίμηση ότι το παζάρι θα συνεχιστεί φέρεται να μετέφερε στον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ Φαρούκ Λόγογλου και ο Πολ Γούλφοβιτς, εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Τέρκις Ντέιλι Νιους».

Το «Ρόιτερ» προσέθεσε σε αυτά τα δεδομένα τις δηλώσεις (ανώνυμα) Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος ερωτηθείς αν τελικώς οι Τούρκοι στρατιώτες θα συμβάλλουν στην κατοχή, απάντησε «δε νομίζω... Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ. Κάναμε όλες τις προετοιμασίες, αλλά δεν υπάρχει κανένα νέο από τη δική τους πλευρά».

Από την πλευρά του «προσωρινού συμβουλίου διακυβέρνησης» του Ιράκ, το μέλος του Μαχμούτ Οσμάν είπε από τη Μαλαισία χτες ότι «αν η Τουρκία στείλει στρατεύματα, το ίδιο θα θελήσουν και το Ιράν και η Ιορδανία», επαναλαμβάνοντας κατ' ουσία τις γνωστές ενστάσεις περί κινδύνου διάλυσης της υπό κατοχής χώρας.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Αγκυρας λαμβάνουν τα μέτρα τους και όσον αφορά στην «παρακολούθηση των απειλών από πλευράς ΡΚΚ», του νυν KADEK, καθώς η συμφωνία με τους Αμερικανούς για την «εξόντωσή του» μοιάζει αμφίβολο αν θα τηρηθεί: σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Ζαμάν, μελετάται το ενδεχόμενο της χρήσης δορυφορικού συστήματος αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Ανακωχή»;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ετοιμη για πλήρη διαφάνεια στις πυρηνικές της δραστηριότητες» δήλωσε χτες η ιρανική ηγεσία. Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μοχάμαντ Χαταμί, μετά από συνάντηση που είχε με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας, δήλωνε ότι το Ιράν «με τη θέλησή του και με γνώμονα τα εθνικά του συμφέροντα και το σεβασμό της δικαιοσύνης, επιλέγει να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και να επιτρέψει κάθε έλεγχο ενώ επιλέγει, παράλληλα, να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, για όσο κρίνει ότι μια τέτοια στάση είναι προς όφελος της χώρας». Ο Χαταμί, επίσης, εξήρε τη «βούληση της ΕΕ για διάλογο και συνεισφορά στη σταθερότητα της περιοχής».

Με αυτές τις δηλώσεις, η ιρανική ηγεσία φέρεται να έδωσε, προς το παρόν, τέλος στην ένταση που είχε προκληθεί. Οι Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Τζακ Στρο, με κοινή τους δήλωση, εξέφρασαν ικανοποίηση, μίλησαν για «θετικό βήμα», για επανέναρξη του διαλόγου, ενώ σημειώνουν ότι «βρέθηκε τελικά λύση» και ότι «το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα, στο πλαίσιο της μη διάδοσης των πυρηνικών, να αναπτύσσει πυρηνικά προγράμματα για ειρηνικούς σκοπούς». Την κίνηση της Τεχεράνης χαιρέτησε η ιταλική προεδρία της ΕΕ, ενώ για «θετική» εξέλιξη μίλησε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει πλέον να δούμε έργα».

«Απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα» περιμένει η ΔΕΑΕ, που έκανε λόγο για «πρόοδο» και τόνισε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου μη διάδοσης των πυρηνικών», που Ιρανός αξιωματούχος εκτιμούσε ότι θα υπογραφεί μέχρι τις 20 του Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ