ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Θερμή «υποδοχή» αναμένει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, καθώς από νωρίς χτες το πρωί μέλη και οπαδοί μαζικών και φοιτητικών οργανώσεων, του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κινήματος Αλληλεγγύης με την Κούβα κ.ά. διοργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις στη Χιλή, ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα με κύριο σύνθημα «Ναι στην Ειρήνη και Ενάντια στον Πόλεμο». Οι οργανώσεις που διεξάγουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτύρονται για την επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ και καταδικάζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, την επίθεση στη Λιβύη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά και την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας ανάμεσα στη Χιλή και τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η Χιλή είναι μια σεισμογόνος χώρα. Απαιτούν από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τη διαδικασία απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική και να σταματήσει να επιτίθεται στην Κούβα, τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, τη Νικαράγουα και τη Βολιβία, αλλά και να αναγνωρίσουν το ρόλο των ΗΠΑ στη στρατιωτική χούντα ενάντια στην κυβέρνηση Αλιέντε. Απαιτούν επιπρόσθετα την άρση του αποκλεισμού κατά της Κούβας και την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ για περισσότερο από 12 χρόνια.
Η Χιλή είναι ο δεύτερος σταθμός της πενταήμερης περιοδείας του Ομπάμα στη Λατινική Αμερική. Προηγούμενα είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία (όπου και εκεί έγιναν διαδηλώσεις) και συναντήθηκε με την Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, όπου ανακοίνωσε ότι στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και δήλωσε πως η επίσκεψή του είναι μια ευκαιρία για μεγαλύτερη συνεργασία τις επόμενες δεκαετίες, φυσικά προωθώντας τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Ο Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοδοξία της Βραζιλίας να έχει μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο δεν προχώρησε σε ανοικτή στήριξη της πρότασης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά τη Χιλή, αναμένεται να φτάσει την Τρίτη στο Ελ Σαλβαδόρ, τον τελικό σταθμό της περιοδείας του.
Τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του ζητά το ΚΚΡΟ
Το βράδυ της 19ης προς την 20ή Μάρτη «έφυγε» από τη ζωή ο Βίκτωρ Ιλιούχιν, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Η επίσημη εκδοχή είναι πως ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια, ωστόσο το ΚΚΡΟ χαρακτηρίζει «περίεργο» το θάνατό του και ζητά τη διαλεύκανση των συνθηκών του.
Να σημειωθεί πως ο Β. Ιλιούχιν, 62 χρόνων, είχε γίνει γνωστός στη Ρωσία γιατί στις 4 Νοέμβρη του 1991, ως στέλεχος της Γενικής Εισαγγελίας της ΕΣΣΔ, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του τότε προέδρου της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στη βάση του άρθρου 64 του σοβιετικού ποινικού κώδικα (κατηγορία «προδοσία της Πατρίδας») καθώς και με τις κατηγορίες της καταπάτησης του όρκου και του Συντάγματος της ΕΣΣΔ. Ακολούθησε, μετά από ένα 48ωρο η εκδίωξή του από τη Γενική Εισαγγελία.
Στη συνέχεια, ο Β. Ιλιούχιν εργάστηκε ως σχολιαστής στην εφημερίδα «Πράβντα», συμμετείχε δραστήρια στα αιματηρά γεγονότα που ξέσπασαν τον Οκτώβρη του 1993 στη Μόσχα, μετά την καταπάτηση του ρωσικού συντάγματος από τον Γιέλτσιν. Εκλεγόταν από το 1993 βουλευτής του ΚΚΡΟ και ήταν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την ασφάλεια, ενώ ηγούνταν και του «Κινήματος υποστήριξης του στρατού, της αμυντικής βιομηχανίας και της πολεμικής επιστήμης».
Τα τελευταία χρόνια, είχε τεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας απόκρουσης της ιδεολογικής επιχείρησης να αποδοθεί στην ΕΣΣΔ η γκαιμπελική κατηγορία της εκτέλεσης χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, που οι ναζί εκτέλεσαν στο δάσος του Κατίν. Ο Β. Ιλιούχιν είχε αποκαλύψει μηχανισμό παραχάραξης ιστορικών αρχείων, που δρούσε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού με εντολή του Κρεμλίνου και είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία (έγγραφα, πλαστές σφραγίδες κ.ά.) που είχαν περιέλθει στα χέρια του από ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει σε αυτήν την επιχείρηση και είχαν μετανιώσει για τη στάση τους. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν το Κρεμλίνο και το εξέθεσαν ανεπανόρθωτα, αφού τόσο ο Πρόεδρος Β. Μεντβέντιεφ, όσο κι ο πρωθυπουργός Β. Πούτιν, στηρίζουν την γκαιμπελική συκοφαντία, ώστε να διευκολύνουν τη διείσδυση των ρωσικών κεφαλαίων στην Πολωνία, όπου κυριαρχεί η ακραία αντισοβιετική προπαγάνδα.
Το τελευταίο διάστημα, ο Β. Ιλιούχιν συμμετείχε επίσης σε ένα είδος «λαϊκού δικαστηρίου», σε βάρος του πρωθυπουργού Β. Πούτιν, με αιχμή τις αλλαγές που γίνονται στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας.
ΣΑΝΑ'Α.--
Την άμεση παραίτηση του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ ζητούν πλέον εκπρόσωποι φυλών και θρησκευτικοί ηγέτες της Υεμένης, μετά το λουτρό αίματος της Παρασκευής, όπου τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των συγκεντρωμένων. Χτες ο Σάλεχ προχώρησε στη διάλυση της κυβέρνησής του ως ένα πρώτο βήμα εκτόνωσης της κατάστασης. Στις φυλές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της χώρας είναι και η φυλή του ίδιου του Α. Σάλεχ, κάτι που τον αποδυναμώνει σημαντικά.
Ισχυρό χτύπημα στην εξουσία και τη δύναμη του Α. Σάλεχ χαρακτηρίζονται και οι παραιτήσεις τόσο του πρέσβη της Υεμένης στα Ηνωμένα Εθνη Αμπντάλα Αλσάιντι, όσο και της υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, Χούντα αλ-Μπάαν, η οποία δήλωσε ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής εναντίον διαδηλωτών την Παρασκευή στη Σανά'α, καταγγέλλοντας την «άγρια σφαγή». Στο ίδιο κλίμα ήταν και η απόφαση του υφυπουργού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλι Ταϊσίρ και του υπουργού Τουρισμού Ναμπίλ αλ-Φακίχ, καταδικάζοντας την άδικη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.
Παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες στη Σανά'α προκειμένου να παραβρεθούν στην ταφή των θυμάτων της κρατικής βίας, καταδικάζοντας τη στάση της κυβέρνησης και απαιτώντας για ακόμα μία φορά την παραίτηση του προέδρου. Την ώρα μετάδοσης της ταφής των διαδηλωτών σημειώθηκε διακοπή ρεύματος με τον κόσμο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ενημέρωση και την προβολή της κηδείας των διαδηλωτών. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τους νεκρούς της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πλατεία της αιματοχυσίας, του Πανεπιστημίου της Σανάα, όσο και σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων το Αντεν, το Χαντραμαούτ, το Ιμπμπ, το Νταμάρ και το Ταΐζ.
Με φόντο τις εξελίξεις και δεδομένης της απογύμνωσης από συμμάχους του Α. Σάλεχ, φουντώνουν τα σενάρια είτε για αποχώρησή του, είτε για ακόμα μεγαλύτερη χρήση βίας σε περίπτωση που θελήσει να υπερασπιστεί την εξουσία του.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες κοντά σε χριστιανικό ναό της νιγηριανής πόλης Τζος με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων σε μία περίοδο έντονα φορτισμένη ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απρίλη.
Λίγη ώρα πριν την έκρηξη της βόμβας, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν κοντά στον χριστιανικό ναό και ένα φορτηγό με 33.000 κιλά εκρηκτικών και πυρομαχικών...
Οι υποψίες της αστυνομίας εστιάζονται σε μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ». Σύμφωνα με νιγηριανές αρχές, επιθέσεις της οργάνωσης και θρησκευτικές συγκρούσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων που σημειώνονται στην κεντρική Νιγηρία από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν προκαλέσει το θάνατο 200 ανθρώπων.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ._
Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα χθες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Νταράα της Συρίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένας τουλάχιστον άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν για ακόμα μία φορά πυρ κατά των διαδηλωτών. Το κλίμα στη χώρα παραμένει τεταμένο από την Παρασκευή οπότε και οι κατασταλτικές δυνάμεις άρχισαν να βάλουν με πυρά κατά των συγκεντρωμένων. Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές και στην ταφή των νεκρών διαδηλωτών το Σάββατο, όπου επίσης επενέβη η αστυνομία με δακρυγόνα και πυρά για να τους διαλύσει.
Η συριακή κυβέρνηση σε έναν ελιγμό προκειμένου να κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών, που δεν έχουν σταματήσει από την Παρασκευή να βρίσκονται στους δρόμους, απαιτώντας πολιτικές ελευθερίες, καταγγέλλοντας τη διαφθορά και καταδικάζοντας τις δολοφονίες διαδηλωτών την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 15 παιδιά που συνελήφθησαν γιατί έγραφαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας στους τοίχους, εμπνευσμένα από τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο. Προκειμένου να περιορίσει τη γενίκευση των διαδηλώσεων και τη διάχυσή τους και σε άλλες περιοχές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όσοι τοπικοί αξιωματούχοι ήταν υπεύθυνοι για τις δολοφονίες διαδηλωτών θα καθαιρεθούν και θα απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους, ενώ δημοσιοποίησαν και σύσταση «Επιτροπής» για τη διερεύνηση των γεγονότων...
Το ΚΚΕ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην ΚΕ του ΚΚΡΟ. Στο μήνυμα σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «ο Β. Ιλιούχιν όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη, την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα θα τον θυμούνται για τη συνεπή πάλη του για την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ, κατά της προδοσίας της τότε οπορτουνιστικής ηγεσίας της ΕΣΣΔ, για την δράση του κατά της διαστρέβλωσης της υπόθεσης του Κατίν, της αποκάλυψης της σκευωρίας, καθώς και για τη δράση του κατά της αντισοβιετικής προπαγάνδας σχετικά με το σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ. Παρακαλούμε να διαβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του».