"Παλαιστινιακό κράτος" στο όνομα, αλλά όχι στις αρμοδιότητες, "βλέπει" ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο στενός συνεργάτης του και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μπαρ Ιλάν. Η σαφής αυτή προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις ισραηλινο- παλαιστινιακές σχέσεις ήρθε τη στιγμή που στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να χτίσει έναν νέο εβραϊκό οικισμό στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ.
"Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το όνομα αλλά με την ουσία", διαμήνυσε, χθες, διά μέσω της εφημερίδας "Τζερούσαλεμ Ποστ" ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μπαρ Ιλάν. Ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν τάσσεται απολύτως αντίθετος στην ίδρυση ενός "παλαιστινιακού κράτους ή μιας οντότητας τέλος πάντων", αρκεί να είναι αυστηρώς καθορισμένες οι αρμοδιότητές της.
Συγκεκριμένα, ο Μπαρ Ιλάν υπογράμμισε ότι η "οντότητα" αυτή δε θα πρέπει να έχει στρατό μεγαλύτερο των 250.000 ανδρών, δε θα πρέπει να έχει δυνατότητα κατασκευής όπλων, αλλά ούτε και τη δυνατότητα υπογραφής συμφωνιών και συμμαχιών με κράτη, όπως είναι το Ιράκ ή το Ιράν. Ταυτόχρονα, δε, το Ισραήλ θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον εβραϊκό πληθυσμό που θα κατοικεί μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη. Μάλιστα, ο Μπαρ Ιλάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι, χωρίς να επεκταθούν οι, ήδη, υπάρχοντες εβραϊκοί οικισμοί, η ισραηλινή κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια ο αριθμός των Εβραίων εποίκων, που σήμερα αριθμεί περί τις 145.000 άτομα, θα έχει τριπλασιαστεί.
Οι δηλώσεις αυτές του Ισραηλινού κυβερνητικού εκπροσώπου έγιναν την ώρα που ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ, σήμερα το απόγευμα, για να δώσει νέα ώθηση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, ενώ παράλληλα στοχεύει να αποκλιμακώσει την ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, στην Ιερουσαλήμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της πρόσφατης απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης να ανοικοδομήσει εβραϊκό οικισμό στον αραβικό παλαιστινιακό τομέα της πόλης. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος τόσο Παλαιστίνιοι όσο και Ισραηλινοί, μέλη ειρηνευτικών οργανώσεων και αριστερών κομμάτων, ανάμεσα στους οποίους και πολλές επιφανείς προσωπικότητες, όπως ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, η Χανάν Ασράουι, υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και ο Γιόσι Σαρίντ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Πέρες και ηγέτης του αριστερού κόμματος "Μερέτζ".
Οι διαδηλωτές κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα τα σχέδιά της για τον νέο εβραϊκό οικισμό, ο οποίος πρόκειται να κατασκευαστεί στη συνοικία Ρας αλ Αμούντ, της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι εκτός του ότι μια τέτοια κίνηση ρίχνει "λάδι στη φωτιά" και θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις τεταμένες ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις με κίνδυνο να ξεσπάσει ένα νέο κύμα ανεξέλεγκτης βίας, επιπλέον παραβιάζει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, οι οποίες απαγορεύουν την οποιαδήποτε ενέργεια που επιφέρει αλλαγές στο πληθυσμιακό και στο θρησκευτικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
ΜΟΣΧΑ. -
Μια ομάδα ενόπλων, που αιχμαλώτισε 23 άτομα στο Τατζικιστάν, μεταξύ τους και 7 στρατιωτικοί παρατηρητές και 2 υπάλληλοι του ΟΗΕ, απείλησε χτες ότι θα τους εκτελέσει αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματά της μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Οι δράστες κατέλαβαν πέντε αυτοκίνητα, 70 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, στα οποία βρίσκονταν τέσσερις Τατζίκοι - μέλη της μεικτής Επιτροπής Συμφιλίωσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, οι παρατηρητές του ΟΗΕ και οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Οι απαγωγείς ζητούν την απελευθέρωση του αδερφού του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της ισλαμικής αντιπολίτευσης, Ριζβόν Σαντίροφ, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβρη πέρασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τον αδερφό του Σαντίροφ κρατάει ο οπλαρχηγός Μίρζο Ζιόγεφ, που δρα στην περιοχή Ταβίλ Νταρά. Το δεύτερο αίτημα είναι να ανοίξει ένας διάδρομος στα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν, που θα επιτρέψει στους άνδρες του Σαντίροφ, που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, να σμίξουν με τους συντρόφους τους στο Τατζικιστάν. Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται ενώ στη Μόσχα διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των αντιπάλων πλευρών του Τατζικιστάν. Ο πρόεδρος Εμομαλί Ραχμόνοφ και ο αρχηγός της ισλαμικής αντιπολίτευσης Σαϊντ Αμπντουλάχ Νουρί αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία εδραίωσης της εκεχειρίας, η οποία ισχύει από τις 11 Δεκέμβρη.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τσετσενίας διενήργησαν αθρόες συλλήψεις υπόπτων για τη δολοφονία των έξι υπαλλήλων του Ερυθρού Σταυρού στο νοσοκομείο του χωριού Νόβιε Ατάγκι, δήλωσε ο Αμπού Μοβσάγεφ, αρχηγός της υπηρεσίας ασφαλείας της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Τσετσενίας. Ο Μοβσάγεφ ανέφερε ότι δεν μπορεί, για την ώρα, να ανακοινώσει τα ονόματα ή την εθνικότητα των συλληφθέντων και τόνισε ότι οι δολοφονίες είχαν πολιτικό χαρακτήρα.
Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν, περίπου 30 τραυματίστηκαν, ενώ αγνοούνται 35 από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε χτες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε πολυκατοικία στην πόλη Πριοζιόρσκ, 120 χλμ. από την Αγία Πετρούπολη. Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένη πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μισό κτίριο, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στον τόπο της έκρηξης. Ερευνούνται τα αίτια της έκρηξης. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι πιθανόν η έκρηξη να οφείλεται σε διαρροή υγραερίου από θερμάστρα. Σημείωσε δε ότι παρόμοια ατυχήματα σε πολυκατοικίες αυξάνουν το χειμώνα, διότι οι ένοικοι για να ζεσταθούν κατασκευάζουν πρόχειρες θερμάστρες που λειτουργούν με ηλεκτρισμό ή με υγραέριο.
ΜΑΔΡΙΤΗ.-
Ενα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλιστών θα δικαστεί, μαζί με άλλους 25 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες και πολιτικοί, για μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης.
Ο δικαστής Ενρίκε Μπασιγκαλούπο διέταξε χτες την προσαγωγή του Γκιγιέρμο Γκαλεότε, πρώην υπουργού Οικονομικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του πρώην Σοσιαλιστή γερουσιαστή Χοζέ Μαρία Σάλα, του πρώην αντιπροέδρου του κοινοβουλευτικού σώματος Κάρλος Ναβάρο και άλλων 23 πολιτικών και επιχειρηματιών, προκειμένου να δικαστούν για την "υπόθεση Φιλέσα".
Η υπόθεση ήταν μία από τις πρώτες σε μια σειρά σκανδάλων, η οποία συνέτεινε στην απαξίωση της κυβέρνησης του Φελίπε Γκονζάλες στις αρχές της δεκαετίας του '90 και οδήγησε στην ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον περασμένο Μάρτη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δέχτηκε παράνομα χρηματοδοτήσεις μέσω πληρωμών από την εταιρία συμβούλων "Φιλέσα", την εταιρία συμβούλων "Μαλέσα" και την "Τάιμ Εξπορτ".
Οι Σοσιαλιστές από την πλευρά τους αρνούνται ότι δέχτηκαν, μέσω των εταιριών αυτών, περίπου ένα δισεκατομμύριο πεσέτες (8,2 δισ. δολάρια) από το 1987 ως το 1990. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φέλιξ Αλμπέρτος, δήλωσε ότι πολλοί από τους ιθύνοντες όσον αφορά τα οικονομικά του κόμματος εκείνη την περίοδο, όπως ο Ραμόν Μορέδα, δεν κλήθηκαν να δικαστούν, επειδή τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή.
Μια ομάδα τραπεζιτών, η οποία θεωρείται ότι συνδέεται με την υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων, δεν προσάγεται σε δίκη, επειδή - όπως έκρινε ο δικαστής Μπασιγκαλούπο - τα αδικήματα στα οποία υπέπεσαν έχουν παραγραφεί.
Οι 26 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σε περίπτωση καταδίκης τους ποινές έως και 6 ετών καθείρξεως και επιβολής προστίμων ύψους 1 εκατ. πεσετών (8.200 δολαρίων).
ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Του Θανάση ΒΟΡΕΙΟΥ).-
Μόλις έξι χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού, όλο και περισσότεροι Ανατολικογερμανοί ανοίγουν τα μάτια τους μπροστά στην καπιταλιστική πραγματικότητα. Το ποσοστό αυτών που πείθονται τι έχασαν με την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη ΓΛΔ μεγαλώνει από χρόνο σε χρόνο. Αυτό διαπιστώνει δημοσκόπηση του γερμανικού Ινστιτούτου Δημοσκόπησης Αλενσμπαχ, που απηύθυνε τις ίδιες ερωτήσεις το 1992 και το Νοέμβρη του 1996 σε 2.000 Ανατολικογερμανούς. Ετσι, το 1992 απάντησαν 42% απ' αυτούς πως "την εποχή της ΓΛΔ είχαμε συχνά το αίσθημα ότι ανήκαμε σε μια μεγάλη κοινότητα. Αυτό ήταν πολύ ωραίο". Στην ίδια ερώτηση τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 50%. Το 1992 το 54% από τους ερωτηθέντες είχε απαντήσει ότι "στη ΓΛΔ αισθανόταν κανείς ανελεύθερος". Το 1996 το ποσοστό αυτό κατέβηκε σε 41%. Το 1992 το 43% των ερωτηθέντων απάντησαν πως αισθάνονταν ότι παρακολουθούνταν επί ΓΛΔ, πριν ένα μήνα το ποσοστό ήταν 30%.
Σύμφωνα με το ίδιο ινστιτούτο το 1990 το 82% των ερωτηθέντων, το σοσιαλισμό στη ΓΛΔ τον συνέδεαν με τη λέξη "γραφειοκρατικός", ενώ το 1995 το ποσοστό των ανθρώπων που είχαν αυτή τη γνώμη ήταν μόλις 35%.
Είναι φανερό ότι η πείρα που απόκτησαν οι άνθρωποι μέσα στο καπιταλιστικό καθεστώς τους έφεραν στην ανάμνηση όσα καλά έχασαν από την εποχή της ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων.
ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπουρούντι προχωρούν σε συστηματική γενοκτονία των Χούτου, κατήγγειλαν χτες εκπρόσωποι της "Διεθνούς Αμνηστίας" στην Κένυα. Οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας οργάνωσης, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τη σφαγή εκατοντάδων χωρικών, ανακοίνωσαν ότι στις 3 του μήνα άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Μπουρούντι σκότωσαν 243 χωρικούς που βρίσκονταν σε ναό της κοινότητας Μποταγκάντζα και άλλους 300 αθώους πρόσφυγες κοντά στο ποτάμι Ρουβούμπου. Αλλο ένα παρόμοιο απεχθές περιστατικό εν ψυχρώ σφαγής 400 προσφύγων Χούτου αναφέρθηκε στις 22 Οκτώβρη με δράστες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που ανήκουν στη φυλή των Τούτσι. Η "Διεθνής Αμνηστία" διαθέτει μαρτυρίες για τη σφαγή περίπου 1.000 Μπουρουντιανών της φυλής Χούτου από τις αρχές Νοέμβρη μέχρι σήμερα, ενώ πιστεύει ότι από τον Αύγουστο τα θύματα της γενοκτονίας ξεπερνούν τις 10.000.
Από προχτεσινή διαδήλωση των Παλαιστινίων