ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αυξάνονται τα «φέσια» και οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων

Στο α΄ εξάμηνο του 2002 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών άγγιξε τα 400 εκατ. ευρώ και πτώχευσαν ή κίνησαν τις διαδικασίες πτώχευσης 876 επιχειρήσεις

Αυξάνονται και πληθύνονται τα «φέσια» στην αγορά και οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων (κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους). Ετσι, σε πείσμα των κυβερνώντων, που δηλώνουν περήφανοι για την «ισχυρή οικονομία» της χώρας, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων και τα «φέσια» στην αγορά συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής αγοράς στο πρώτο εξάμηνο του 2002, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο (Γενάρη-Ιούνη) του 2001, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΕΤ μάς πληροφορούν ότι στο εξάμηνο Γενάρη-Ιούνη 2002:

  • Εντοπίστηκαν στην αγορά ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικής αξίας 397.303.914 ευρώ (135,4 δισ. δρχ.), έναντι 352.623.408 ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2001. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τα «φέσια» στην αγορά αυξήθηκαν στο φετινό εξάμηνο, συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο του 2001, κατά 44,7 εκατ. ευρώ ή 12,7%. Η εξέλιξη αυτή, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από τις ακάλυπτες επιταγές (που σφραγίστηκαν από τις τράπεζες) και παρουσιάζουν αύξηση στο φετινό εξάμηνο κατά 23,38% ή κατά 60 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές εμφανίζουν μείωση κατά 16% ή περίπου 16 εκατ. ευρώ.
  • Χρεοκόπησαν ή κίνησαν τις διαδικασίες πτώχευσης, με την κατάθεση σχετικής αίτησης στις αρμόδιες αρχές, συνολικά 876 επιχειρήσεις, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι ατομικές επιχειρήσεις ή μικρομεσαίου μεγέθους. Στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2001, είχαν πτωχεύσει ή κινήσει τις διαδικασίες πτώχευσης 922 επιχειρήσεις. Εχουμε δηλαδή μείωση κατά 11,32%. Συγκεκριμένα, στο φετινό εξάμηνο κατατέθηκαν 594 αιτήσεις πτώχευσης (αντί 604 πέρσι) και κηρύχτηκαν σε οριστική πτώχευση με σχετικές δικαστικές αποφάσεις 282 επιχειρήσεις (318 πέρσι).

Από την επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι τα «φέσια» στην αγορά αυξάνονται με ρυθμό 66,7 εκατ. ευρώ το μήνα ή 22,7 δισ. δραχμές. Επίσης κάθε μήνα χρεοκοπούν (επίσημες με έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης ή αίτηση για πτώχευση) συνολικά 146 επιχειρήσεις.

ΝΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των ροδακινοπαραγωγών

Κάλεσμα αγώνα και συσπείρωσης ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική και τις επιπτώσεις της

Στο δρόμο της συσπείρωσης και οργάνωσης σε ένα αγωνιστικό, μαχητικό και διεκδικητικό μέτωπο που θα έρχεται σε ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, που θα διεκδικεί στήριξη της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, με αφορμή το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών που εκβιάζονται από τους βιομηχάνους να δώσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστική τιμή, και την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι αιρετοί της περιοχής.

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Τα ροδάκινα μαζεύονται. Τα ψυγεία γεμίζουν. Το μέλλον όμως των ροδακινοπαραγωγών έχει προδιαγραφεί και τους επιφυλάσσει σκληρότερη μεταχείριση, άγρια εκμετάλλευση.

Για πολλοστή παραγωγική χρονιά, τα προβλήματά τους παραμένουν όχι μόνο άλυτα και προκλητικά στο απυρόβλητο από την κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και λόγω των δεσμεύσεων όλων αυτών οξύνονται, με αποτέλεσμα ο μικρομεσαίος αγρότης να μην απολαμβάνει τους καρπούς του ιδρώτα και του μόχθου του, να πουλάει όσο όσο».

Επίσης καταγγέλλει ότι «οι δήθεν φιλοαγροτικές κορόνες της κυβέρνησης, οι προσχηματικές δηλώσεις των παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας που στόχο έχει τον εξωραϊσμό της κατάστασης, τον αποπροσανατολισμό των αγροτών, όχι μόνο δεν πείθουν αλλά προκαλούν».

Ως στηρίγματα αυτής της πολιτικής του ξεκληρίσματος που εφαρμόζεται στο όνομα της διεύρυνσης της ΕΕ και των προγραμμάτων περί ποιότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις «διεπαγγελματικές οργανώσεις που άλλο σκοπό δεν έχουν από το να προωθούν και να εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα των βιομηχάνων, να υποκύπτουν στους εκβιασμούς, να υποτάσσονται στα κελεύσματα της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς του ασύδοτου κέρδους της ολιγαρχίας του πλούτου».

«Σήμερα που άναψε το πράσινο φως για τους βιομηχάνους να αγοράζουν όσο όσο, που καταργήθηκαν οι τιμές παρέμβασης, που μειώνονται δραστικά οι επιδοτήσεις, που περιορίζονται οι παραγωγές από τα πλαφόν, που διαλύθηκαν οι συνεταιρισμοί, που η κρατική παρέμβαση - στήριξη είναι ανύπαρκτη και επιζήμια (ούτε κάρτες για τη διέλευση των φορτίων δεν εξασφάλισε), οι μικρομεσαίοι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν άλλο δρόμο από το δρόμο της συσπείρωσης και οργάνωσης σε ένα αγωνιστικό, μαχητικό και διεκδικητικό μέτωπο που θα έρχεται σε ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, που θα διεκδικεί στήριξη της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος», τονίζει η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού, στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς που εξωραΐζουν την ΚΑΠ και θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ και να υπερψηφίσουν τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, τους συνδυασμούς που αντιστέκονται στις αντιαγροτικές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ.

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ
Αναζητούν την ανάπτυξη στον... τζόγο

Καταψηφίστηκε χτες στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου της ΝΔ

Καταψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, χτες στη Βουλή η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας «για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς» αν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατέδειξαν την εμμονή τους στην προβολή της ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου ως διέξοδο ανάπτυξης. Την πρόταση καταψήφισε και το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας όμως τις αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν από κυβέρνηση και ΝΔ για το ρόλο της Σοφοκλέους.

«Το DNA κυβέρνησης και ΝΔ είναι ταυτοποιήσιμο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι «η πρόταση νόμου της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει ελλείψεις της κυβέρνησης» μια και «έχουν κοινή κατεύθυνση. Να διαφυλάξουν την όποια κρίση του πολιτικού συστήματος».

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε «δεν είναι το Χρηματιστήριο ο μηχανισμός που θα δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα» τονίζοντας ότι «το ιδεολογικό πρότυπο που καλλιέργησε η κυβέρνηση είναι "παίξτε όλοι στο Χρηματιστήριο για να γίνεται επιχειρηματίες"». Πρόσθεσε πως από τις εξελίξεις «αποδεικνύεται ότι το Χρηματιστήριο δεν είναι μοχλός ανάπτυξης, αλλά μηχανισμός που εξοικονομούνται εκατομμύρια από τα λαϊκά στρώματα». Κατέληξε ότι στο μέλλον «η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα», τονίζοντας ότι η λύση βρίσκεται στη «λαϊκή οικονομία, που μπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας δήλωσε ότι σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες των αρμόδιων φορέων, στο Χρηματιστήριο θα ισχύουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα χαρακτηρίζοντας «φτωχή» την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Τεράστια τα ποσά για αποπληρωμή δανείων

Τεράστια ποσά για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων (από την εποχή της λεγόμενης σύγκλισης με την ΟΝΕ) θα πληρώνει τα αμέσως επόμενα χρόνια το ελληνικό δημόσιο στους διάφορους τραπεζίτες που θησαυρίζουν με το δημόσιο χρέος της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου (στα οποία δε συνυπολογίζονται τα ομόλογα που εκδόθηκαν στο εξωτερικό) τα ποσά για εξόφληση παλαιών δανείων που θα πληρωθούν μέσα στο 2003 θα φτάσουν στο αστρονομικό ύψος των 16 δισ. ευρώ (από περίπου 5 δισ. ευρώ φέτος) ενώ μέσα στο 2003 θα πληρωθούν 12 δισ. ευρώ και επίσης 12 δισ. ευρώ το 2005. Είναι φανερό ότι η πολιτική δανεισμού που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να «επιτευχτεί η σύγκλιση με την ΟΝΕ» θα γεννήσει και νέες δανειακές ανάγκες στα επόμενα χρόνια προκειμένου να ξεπληρωθούν τα παλαιότερα δάνεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ