Παραιτείται και από την ηγεσία του Λικούντ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-
Η μάχη για την πρωθυπουργία έληξε, τελικά, στον πρώτο, μόλις, γύρο των ισραηλινών εκλογών, καθώς ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Εχούντ Μπάρακ, επικράτησε με αρκετά μεγάλη διαφορά του απερχόμενου πρωθυπουργού και παραιτηθέντα ηγέτη του Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Την εκλογή Μπάρακ χαιρέτησαν με μηνύματά τους αρκετοί ηγέτες, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, αν και λιγόλογη, άφησε να διαφανεί κάποια ικανοποίηση. Την ίδια στιγμή, οι Εβραίοι έποικοι, αλλά και οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους, αλλά και την ανησυχία τους για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός.
Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, ο Εχούντ Μπάρακ επικράτησε του Νετανιάχου, συγκεντρώνοντας το 55,9% των ψήφων, ενώ ο ηγέτης του Λικούντ αρκέστηκε στο 43,9%. Με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει 27 έδρες, αλλά μαζί με τα φίλα προσκείμενα κόμματα 51, ενώ το Λικούντ συγκεντρώνει 19 έδρες (σημειώνοντας εντυπωσιακή πτώση από τις 32 που είχε κερδίσει στις εκλογές του 1996), οι οποίες αυξάνονται σε 53, αν συνυπολογιστούν τα συνεργαζόμενα με το Λικούντ κόμματα. Οι λίγες εναπομείνουσες έδρες της 120μελούς Κνεσσέτ κατανέμονται σε μικρότερα κεντρώα κόμματα. Προς το παρόν, ο Νετανιάχου παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρις ότου ο Μπάρακ σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, μέσα στο χρονικό διάστημα των 45 ημερών που ορίζει ο ισραηλινός νόμος. Τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στις 25 Μάη, οπότε θα έχουν καταμετρηθεί και οι ψήφοι των στρατιωτικών όλων των σωμάτων και των διπλωματών.
Με μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ράμπιν, όπου το Νοέμβρη του 1995 δολοφονήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Εχούντ Μπάρακ γιόρτασε τη νίκη του μαζί με χιλιάδες οπαδούς του Εργατικού Κόμματος. Στην ομιλία του, ο Μπάρακ απέτισε φόρο τιμής στον Γιτζάκ Ράμπιν, του οποίου τις επιλογές, απέναντι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", δεσμεύτηκε να υπηρετήσει. Ο Μπάρακ επανέλαβε ότι θα προωθήσει μια "ασφαλή ειρήνη με τους Παλαιστινίους", ότι θα απομακρύνει τον ισραηλινό στρατό από το Νότιο Λίβανο μέσα στον επόμενο χρόνο και ότι θα καταβάλει προσπάθειες να γεφυρώσει τις διαφορές και τις αντιθέσεις που ταλανίζουν την ισραηλινή κοινωνία. Χτες, ο Μπάρακ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των υπερορθόδοξων Εβραίων του "Σας", προσευχήθηκε στο Τείχος των Δακρύων, αλλά δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τον τάφο του Γιτζάκ Ράμπιν.
Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, παραδέχτηκε δακρυσμένος την ήττα του και ανακοίνωσε ότι παραιτείται και από την ηγεσία του Λικούντ. Την ίδια στιγμή, ηγετικά στελέχη των ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων, που στήριξαν επί τρία χρόνια την κυβέρνηση Νετανιάχου και απέσυραν την εμπιστοσύνη τους, ανοίγοντας το δρόμο στις πρόωρες εκλογές κατηγορώντας τον για "υποχωρητικότητα απέναντι στους Παλαιστινίους", επανεξέταζαν, χτες, τη θέση τους. Εκ των υστέρων έκριναν ότι ήταν λανθασμένη κίνηση η επίθεση στον Νετανιάχου και παραδέχονταν ότι "ήταν ιδιαίτερα κακές οι εκτιμήσεις τους για την ισραηλινή κοινή γνώμη, που προφανώς μετακινήθηκε προς το κέντρο και όχι προς την ακροδεξιά όπως υπολόγιζαν".
"Μεγάλη ελπίδα για την ειρήνη" χαρακτήρισε τη νίκη του Μπάρακ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ενώ την ικανοποίησή της εξέφρασε η Μόσχα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει αρμονική συνεργασία στην προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ υπογράμμισε ότι "ελπίζει ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός να εργαστεί για την ειρήνη". Θετικά υποδέχτηκαν και οι μεγαλύτερες ισραηλινές εφημερίδες τη νίκη του Μπάρακ. Η "Μααρίβ", στο πρωτοσέλιδό της, μιλά για μια "Νέα Εποχή" για το Ισραήλ, ενώ η "Γιεντότ Αχρονότ" εκτιμά ότι πρόκειται για "κρίσιμη και σημαντική νίκη για το μέλλον του Ισραήλ".
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -
Κύριο θέμα της πολιτικής ζωής της Ρωσίας μετά την απόρριψη από την Κρατική Δούμα των κατηγοριών για την αποπομπή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, είναι η επικύρωση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Σεργκέι Στεπάσιν και ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης. Ο Γιέλτσιν (που είναι πάλι άρρωστος) ζήτησε ήδη από τη Δούμα να προχωρήσει στην επικύρωση της υποψηφιότητας του Στεπάσιν, ο οποίος είχε τελευταία έντονες διαβουλεύσεις και συναντήσεις με πολιτικούς. Η συζήτηση στη Δούμα θα γίνει σήμερα, 19 Μάη. Στις 17 Μάη ο Στεπάσιν μίλησε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), η οποία πραγματοποιήθηκε κατ' απαίτηση των κυβερνητών της "κόκκινης ζώνης" για την εξέταση της κατάστασης στη χώρα μετά την αναπάντεχη απομάκρυνση του Γιεβγκένι Πριμακόφ. Οι κυβερνήτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο Γιέλτσιν τρεις φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο απομάκρυνε τους πρωθυπουργούς, πράγμα που είχε αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Σχετικά μ' αυτό, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γιεγκόρ Στρόγεφ, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, οι οποίες δε θα επιτρέπουν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, χωρίς τη γνώμη των βουλευτών.
Από τη μεριά του, ο Στεπάσιν δήλωσε ότι δε θα κάνει γνωστή τη σύνθεση της κυβέρνησης πριν από την επικύρωσή του στη θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι υπέρ ενός συνασπισμού και ως κύριο κριτήριο για την επιλογή των υπουργών θα είναι ο επαγγελματισμός και όχι η κομματική τους ένταξη. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι, αν επικυρωθεί η υποψηφιότητά του, σκοπεύει όχι απλώς να συνεχίσει τη γραμμή της κυβέρνησης Πριμακόφ για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αλλά και "να περάσει σε επίθεση" για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αποφασιστικοί για την αναδιάρθρωση της οικονομίας θα είναι οι επόμενοι 3 μήνες πριν ξεκινήσει η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές στην Κρατική Δούμα. Γι' αυτό, μεταξύ των κύριων κατευθύνσεων της δραστηριότητας της νέας κυβέρνησης, θα είναι η κρατική ενίσχυση της παραγωγής και των επενδύσεων στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, καθώς και η στενή συνεργασία με τις περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον Στεπάσιν, ένα από τα βασικά καθήκοντα της κυβέρνησης, είναι η ανακοπή της εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Το λεπτομερές κυβερνητικό πρόγραμμα θα το παρουσιάσει σήμερα στη Δούμα. Επίσης, ο Στεπάσιν επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Γιεβγκένι Πριμακόφ έναντι του ΔΝΤ.
Στο μεταξύ, οι περισσότεροι παρατηρητές συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Στεπάσιν μπορεί να επικυρωθεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Και μάλιστα τονίζουν ότι το κύριο επιχείρημα υπέρ του Στεπάσιν, δεν είναι το γεγονός ότι είναι καλός, αλλά ότι ο Γιέλτσιν, που ενεργεί κατ' υπαγόρευση του περιβάλλοντός του, μπορεί να ορίσει μια απαράδεκτη υποψηφιότητα τύπου Τσουμπάις. Σε τέτοια περίπτωση θα είναι αναπόφευκτη η διάλυση της Δούμας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν η Δούμα απορρίψει σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες τον υποψήφιο που προτείνει ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, ο Πρόεδρος θα διαλύσει την Κάτω Βουλή.
Τέλος, το ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του, καθώς και οι άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, αναμενόταν να αποφασίσουν χτες βράδυ για τη στάση τους στη σημερινή ψηφοφορία επικύρωσης του Στεπάσιν.
ΑΓΚΥΡΑ.-
Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνουν, για άλλη μια φορά, οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία, οι οποίες, ήδη, έχουν εισέλθει στην τρίτη βδομάδα, μετά από την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου. Εκ νέου στο προσκήνιο εμφανίζεται ως πλέον πιθανό το σενάριο της συνεργασίας ανάμεσα στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ και στο ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σενάριο το οποίο προωθεί, πλέον, ξεκάθαρα η τουρκική Προεδρία.
Εντονες πιέσεις άσκησε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία του να σχηματιστεί μία κυβέρνηση με τη συμμετοχή των "Γκρίζων Λύκων". Αμέσως μετά, ο Ετσεβίτ προσπάθησε να ανασκευάσει τις προχθεσινές του δηλώσεις, τονίζοντας ότι "πάντα ελπίζει στο σχηματισμό κυβέρνησης με το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας". Μάλιστα, για να κατευνάσει τους "Γκρίζους Λύκους", που αποχώρησαν από τις διαβουλεύσεις την Κυριακή μετά από δηλώσεις της συζύγου του Ετσεβίτ, Ραχσάν, που τους κατηγόρησε ότι ευθύνονται για τη δολοφονία 5.000 οπαδών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δύο κομμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν επρόκειτο για "κατηγορίες" αλλά για "υπενθύμιση προκειμένου να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο".
Εντούτοις, ο Ετσεβίτ φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Πολλοί βουλευτές του κόμματός του απειλούν να αποχωρήσουν σε περίπτωση συνεργασίας με την ακροδεξιά, ενώ την ίδια στιγμή, ο Μεσούτ Γιλμάζ του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας δηλώνει δυσαρεστημένος με την προοπτική συνεργασίας του με την Τανσού Τσιλέρ του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, αν δε συμμετάσχει το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης. Από την πλευρά του, ο Μπαχτσελί άφησε να εννοηθεί, ειρωνικά, ότι αν δεν είναι ικανός ο Ετσεβίτ να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να του παραδώσει την προεδρική εντολή.
Εναγκαλισμός του Ε. Μπάρακ με την χήρα του Ράμπιν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων