Με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ακόμα και με ομαδικές απολύσεις, απειλούνται οι εργαζόμενοι
Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους 500 περίπου εργαζόμενους του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, σχετικά με την ανανέωση ή όχι της σύμβασης που έχει συνάψει η Ιονική Τράπεζα - στην οποία ανήκει κατά 75% η επιχείρηση - με την πολυεθνική ομώνυμη ξενοδοχειακή εταιρία. Η σύμβαση λήγει μέσα στο '98 και υπάρχουν αμφιβολίες τόσο για το αν θα ανανεωθεί, όσο και για τους όρους της νέας σύμβασης. Μέχρι σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο της μη ανανέωσης της σύμβασης χρησιμοποιείται από την εταιρία προκειμένου να βάλει σε εφαρμογή τα αντεργατικά της σχέδια.
Το θέμα αυτό προκάλεσε την παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου και Μπ. Αγγουράκη,που κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Οι υπουργοί ρωτιούνται τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση ώστε η νέα σύμβαση που θα υπογραφεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά νεοαποικιακής λογικής και για να προστατευτούν τα δικαιώματα και συμφέροντα των εργαζομένων.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι "εδώ και λίγους μήνες διεξάγεται πόλεμος μεταξύ εταιριών για τη νέα σύμβαση, ύστερα από την εκπνοή της παλιάς σύμβασης μεταξύ της πολυεθνικής ΧΙΛΤΟΝ και της ιδιοκτήτριας ΙΟΝΙΚΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ".
Παρακάτω σημειώνεται: "Κυρίαρχο στοιχείο αυτού του πολέμου είναι τα εργατικά δικαιώματα και συμφέροντα των εργαζομένων. Σήμερα διερευνούνται διάφοροι τρόποι για το χτύπημα αυτών των δικαιωμάτων και η λειτουργία της επιχείρησης αυτής με άλλο καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, που δεν είναι έξω από τη γενικότερη σημερινή νεοφιλελεύθερη λογική, συζητιέται η απόλυση όλων των εργαζομένων, με κάποια αποζημίωση και ο νέος ιδιοκτήτης - ενοικιαστής να έχει ελεύθερα τα χέρια του, ώστε στο γενικότερο πλαίσιο της διαβόητης "Λευκής Βίβλου": Να προσλάβει όσους και όποιους θέλει με νέα σύμβαση. Να εφαρμόσει ολοκληρωτικό καθεστώς μερικής απασχόλησης, ωρομισθίου, ατομικών συμβάσεων. Να καταστρέψει ό,τι οικοδόμησαν οι εργαζόμενοι στο χώρο, μέσα από προσπάθειες και συλλογικές διαπραγματεύσεις, που αφορούν το μεροκάματο, το χρόνο εργασίας, τις άδειες, την ασφάλισή τους. Γίνεται, λοιπόν, προφανές ότι το πρόβλημα που δημιουργείται ή θα δημιουργηθεί δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους του ΧΙΛΤΟΝ, αλλά ευρύτερα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και τους αρμόδιους, οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου".
Στα δικαστήρια για "συκοφαντική δυσφήμιση" οδηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων στελέχη του Σωματείου Εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ
Τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη εκδικάζεται η μήνυση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Α. Φραγκόπουλου,κατά της προέδρου Κάτιας Νικολάου και του γραμματέα Γ. Πέρου του Σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, για "συκοφαντική δυσφήμιση" μέσω ανακοίνωσης του Σωματείου! Την ενέργεια αυτή του προέδρου της Ομοσπονδίας καταδικάζει με έντονο τρόπο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για "αναβίωση μαύρων εποχών".
Ο Σύλλογος τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι: "Δικάζονται γιατί τόλμησαν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, τόλμησαν να έχουν διαφορετική άποψη και με θάρρος να αγωνίζονται γι' αυτή. Οι συνδικαλιστές του ΜΙΝΙΟΝ σπρώχνονται στα δικαστήρια γιατί τυγχάνει να έχουν διαφορετική ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας".
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα: "Η δίωξη αυτή δε διαφέρει από τα αγροτοδικεία που έστησε το αστικό κράτος για να βάλει στο "γύψο" τους αγώνες των αγροτών. Δε διαφέρει από τη δίωξη που άσκησαν εισαγγελείς κατά τη διάρκεια των αγώνων των εμποροϋπαλλήλων, από τις διώξεις προς τους ίδιους συνδικαλιστές που άσκησε ο εργοδότης του ΜΙΝΙΟΝ στην τετράμηνη αγωνιστική διαδικασία για τη σωτηρία του καταστήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων".
Τέλος, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην "αλαζονεία των ηγετίσκων που χρησιμοποιούν την εκλογή τους στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα για να τη στρέψουν ενάντια σε αγωνιζόμενους εργάτες". Καλούν ακόμα τη ΓΣΕΕ, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία να πάρουν θέση και να βρεθούν στα δικαστήρια κατά την εκδίκαση της μήνυσης για να υπερασπίσουν τους αγώνες και την ελευθερία έκφρασης του συνδικαλιστικού κινήματος.
"Στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής πολιτικής που στόχο έχει την καταστολή κάθε κοινωνικής αντίστασης, τη φίμωση κάθε φωνής μη αρεστής και τελικά την ποινικοποίηση των αγώνων", εντάσσει την ενέργεια του προέδρου της ΟΙΥΕ το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.Το Σωματείο καταγγέλλει ότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο από έναν "συνδικαλιστή" ο οποίος "υπογράφει αυξήσεις - ελεημοσύνη, που έχει ρήξη στην αδράνεια την Ομοσπονδία, εξυπηρετώντας το δίδυμο αφεντικά - κυβέρνηση". Τέλος, το Σωματείο απαιτεί την απόσυρση της μήνυσης και τη στήριξη των δοκιμαζόμενων εργαζόμενων του ΜΙΝΙΟΝ από την Ομοσπονδία.
Στη Βουλή έφερε το θέμα του ταμείου εργατοπατέρων το ΚΚΕ
Πρόκληση για τους εργαζόμενους αποτελεί η συνέχιση της λειτουργίας του απαράδεκτου Ταμείου Εργατικών Στελεχών, που καλλιεργεί τον εργατοπατερισμό, τη διαφθορά, τον καριερισμό, και την πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Το θέμα αυτό έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης.
Οι βουλευτές τονίζουν στην Ερώτησή τους ότι εδώ και αρκετά χρόνια παίζεται ένα απαράδεκτο παιχνίδι, σχετικά με το ζήτημα αυτό. Διάφορες κυβερνήσεις και υπουργοί Εργασίας δεσμεύονταν να καταργήσουν αυτό το ταμείο, συνέτασσαν προσχέδια νόμων εξαπέλυαν μύδρους για το συνδικαλιστικό εξάμβλωμα, αλλά δεν έκαναν τίποτα! "Το ταμείο των εργατοπατέρων - επισημαίνεται - ζει και βασιλεύει, για να προκαλεί τους εργαζόμενους και να γελοιοποιεί όσους έλεγαν τα μεγάλα λόγια. Παλιότερα διαμορφώθηκε ολοκληρωμένη πρόταση της ΓΣΕΕ, η οποία δεν αδικούσε κανένα, κυρίως τους υπαλλήλους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η πρόταση αυτή ήταν ομόφωνη. Και αυτή η πρόταση έπεσε στο κενό, συνάντησε την άρνηση των κυβερνώντων".
Οι βουλευτές του ΚΚΕ απευθυνόμενοι στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρωτούν: Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του Ταμείου των Εργατικών Στελεχών. Εάν, τελικά, θα καταργηθεί αυτό το καρκίνωμα που δημιούργησε το φασιστικό καθεστώς του Μεταξά, για συγκεκριμένους διασπαστικούς, αντεργατικούς σκοπούς.
Την αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας,με ομόφωνο ψήφισμα της τακτικής Εκλογοαπολογιστικής του Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Δεκέμβρη.
Στη συνέλευση, η οποία ήταν μαζική, μίλησε ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και η Δ. Βενετσανοπούλου,πρόεδρος του Συνδέσμου. Στο ψήφισμα της Συνέλευσης αναφέρονται τα αιτήματα, που είναι: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη και στο 80% των μηνιαίων αποδοχών της ΕΓΣΣΕ. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας. Επιδότηση του ΙΚΑ απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Μείωση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων από το 25% στο 10%. Να λειτουργήσει άμεσα το παράρτημα του ΙΚΑ Περισσού κ.ά.
Νίκη των εργαζομένων αποτελεί η εκλογή του Γιάννη Μπάμπαλα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΓΝΟ. Κατά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της Ενωσης, ο Γ. Μπάμπαλας που υποστηρίχτηκε από την Επιτροπή Αγώνα, εκλέχτηκε με 331 ψήφους (65,67%), έναντι 173 ψήφων (34,33%) που έλαβε ο Π. Κατσαβέλης, ο οποίος υποστηρίχτηκε από τις διοικήσεις των τριών, ξεπερασμένων πλέον από τα πράγματα, σωματείων της ΑΓΝΟ.
Οι εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ προχώρησαν στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα, ώστε να προωθήσουν τις θέσεις των εργαζομένων, να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα της γαλακτοβιομηχανίας και να αγωνιστούν, για να διατηρήσει αυτή το συνεταιριστικό της χαρακτήρα, καθώς και να πιέσουν για την εξεύρεση λύσης, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ τονίζει:
"Απ' την ώρα που τέλειωσε η καταμέτρηση των ψήφων, ξεκινά ο ουσιαστικός αγώνας. Απαιτούμε διαφάνεια, δράση, πυγμή, πρωτοβουλία. Με τον εκλεγμένο πραγματικό εκπρόσωπο εργαζομένων Γ. Μπάμπαλα επιλέξαμε και προχωρούμε στην ενοποίηση του συνδικαλιστικού μας χώρου. Τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων". Αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΑΓΝΟ και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, με έγγραφό τους προς τη Διοίκηση της Συνεταιριστικής Επιχείρησης ζητούν άμεσα να παρθούν αποφάσεις για λύση "των καταστροφικών συμβάσεων που αποτελούν το εμπόδιο στην άμεση χρηματοδότηση της Ενωσης". Συγκεκριμένα, αναφέρονται στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, σύμβαση με τη ΔΟΡΚΑΣ ΑΕ και τον Κο Συκιώτη συνολικά.
Τον κίνδυνο της μη επαναπρόσληψης, δηλαδή, ουσιαστικά της απόλυσης, αντιμετωπίζουν 18 οδηγοί του ΟΠΑΠ, οι οποίοι, παρόλο που προσλήφθηκαν με σύμβαση εργασίας μιας μέρας, καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Οργανισμού, αφού εργάζονται συνεχώς οι 12 από αυτούς για 3 χρόνια και οι υπόλοιποι 6 για 7 χρόνια. Το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Μήτσου Κωστόπουλου και Μπάμπη Αγγουράκη προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών.
Στην Ερώτηση τονίζεται ότι "πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική πρόσληψης εργαζομένων για κάλυψη (όπως αποδεικνύεται) πάγιων αναγκών με συμβάσεις μίας μέρας, η οποία καθιστά τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας ομήρους της διοίκησης του όποιου Οργανισμού, και σε τούτη την περίπτωση του ΟΠΑΠ".
Τέλος, ερωτώνται οι υπουργοί, "ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πρακτική, να προσλαμβάνεται για την κάλυψη πάγιων αναγκών προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου - ακόμα και με συμβάσεις μιας μέρας - και να νομιμοποιηθούν οι προαναφερθέντες 18 οδηγοί, εφόσον καλύπτουν πάγιες ανάγκες του ΟΠΑΠ".
Τον επιχειρούμενο αφελληνισμό της ελληνικής ναυτιλίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης,που - όπως αναφέρει - μετά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού στο Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επιχειρείται ο επαγγελματικός αφανισμός των Ελλήνων ναυτεργατών και η ισοπέδωση του ασφαλιστικού τους συστήματος, υλοποιώντας έτσι τους στόχους των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου.