ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2025
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντατικές προετοιμασίες και σχεδιασμοί για μια ενδεχόμενη γενικευμένη πολεμική σύγκρουση
  • Διμερής συνθήκη Βρετανίας - Γερμανίας με επίκεντρο τον στρατιωτικό «συντονισμό»
  • ΝΑΤΟικά σχέδια για επίθεση στο Καλίνινγκραντ - Πυρηνικές «προειδοποιήσεις» από τη Ρωσία

Από τη χθεσινή υπογραφή της διμερούς Συνθήκης Βρετανίας - Γερμανίας

2025 The Associated Press. All

Από τη χθεσινή υπογραφή της διμερούς Συνθήκης Βρετανίας - Γερμανίας
Παράλληλα με τις εντατικές διαβουλεύσεις για νέες μαζικές αποστολές αμερικανικών όπλων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο Κίεβο, οι οποίες θα ρίξουν νέο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, όπως και οι αντίπαλοί του, προχωρά ολέθριους σχεδιασμούς και στρατιωτικές προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στο έδαφος της όξυνσης των ανταγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, Βρετανία και Γερμανία υπέγραψαν χθες στο Λονδίνο διμερή συνθήκη - με τους ηγέτες τους να τη χαρακτηρίζουν ως τη σημαντικότερη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, τον στρατιωτικό «συντονισμό», την παραγωγή και εξαγωγή ανεπτυγμένων εξοπλισμών και την «αμοιβαία συνδρομή» σε περίπτωση πολέμου, πρόσθετα από τις σχετικές προβλέψεις του ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες των δύο κρατών ανήγγειλαν επίσης ότι η «συμμαχία των προθύμων» έχει έτοιμο το σχέδιο για την αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά από μία ενδεχόμενη «εκεχειρία», ενώ ΝΑΤΟικοί στρατηγοί δηλώνουν απροκάλυπτα την ύπαρξη σχεδίων για αποφασιστική επίθεση στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, με τη Ρωσία να σπεύδει να «υπενθυμίσει» το πυρηνικό της δόγμα, να επαναλαμβάνει την αντίθεσή της με την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και να κάνει λόγο για «προληπτικά πλήγματα»...

Μυρίζει μπαρούτι η «ιστορική» Συνθήκη Βρετανίας - Γερμανίας...

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, και του Γερμανού καγκελάριου, Φρ. Μερτς, υπογράφηκε η νέα διμερής συνθήκη Βρετανίας - Γερμανίας, η οποία ονομάστηκε «Συνθήκη του Κένσινγκτον».

Το έγγραφο καλύπτει μια σειρά ζητήματα με ιδιαίτερη έμφαση στην «ασφάλεια» και την «άμυνα».

Με το βλέμμα στραμμένο στις πολεμικές προετοιμασίες και την ενίσχυση της πολεμικής οικονομίας, αναφέροντας ως κύριο λόγο της στρατηγικής συνεργασίας την «επιθετικότητα της Ρωσίας», οι δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, στην αντιμετώπιση των «κυβερνοαπειλών» και του «πληροφοριακού πολέμου» καθώς και στον συντονισμό εξαγωγών όπλων.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», η Συνθήκη υποχρεώνει Βρετανία και Γερμανία να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλο σε περίπτωση επίθεσης.

Πατώντας στη συμφωνία για την «άμυνα» που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβρη (συμφωνία Trinity House), η συνθήκη περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Λονδίνο, μέτρα για την ενίσχυση εξαγωγών στρατιωτικών εξοπλισμών, όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα «Boxer» και τα αεροσκάφη «Typhon» και μέτρα για ανάπτυξη πυραύλων ακριβείας πολύ μεγάλου βεληνεκούς (Deep Precision Strike, με βεληνεκές πάνω από 2 χιλιάδες χιλιόμετρα).

Επιπλέον, πέρα από τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την «άμυνα», Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν σε 17 κοινά έργα, ένα από τα οποία είναι η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών εντός των επόμενων 10 ετών, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνονται επίσης μέτρα καταστολής της μετανάστευσης καθώς και η δημιουργία διμερούς επιχειρηματικού φόρουμ για την ενίσχυση των μπίζνες μεταξύ των δύο χωρών - με το Λονδίνο να αναφέρει χαρακτηριστικά ως παράδειγμα τη μεγάλη επένδυση που ανακοίνωσε ότι θα κάνει στη Βρετανία η γερμανική «αμυντική» τεχνολογική επιχείρηση STARK.

Ετοιμο το σχέδιο αποστολής «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή της συνθήκης, ο Κιρ Στάρμερ αναφέρθηκε στα σχέδια της «συμμαχίας των προθύμων» για την αποστολή «δυτικών» στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μετά από μία «εκεχειρία», τονίζοντας μάλιστα ότι το σχέδιο είναι πρακτικά ολοκληρωμένο και μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σχετική δομή διοίκησης.

Επισήμανε δε ότι τα στρατιωτικά αυτά σχέδια αφορούν την ανάπτυξη χερσαίων, ναυτικών και εναέριων δυνάμεων καθώς και την παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου.

«Είχαμε τους στρατιωτικούς σχεδιαστές μας, από διάφορες χώρες, να εργάζονται σε σχέδια. Είναι σχέδια για τον αέρα, για τη θάλασσα και, ναι, για τη γη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε: «Η τέταρτη συνιστώσα είναι η ενίσχυση της ικανότητας της ίδιας της Ουκρανίας, για να διασφαλιστεί ότι αυτή θα παραμείνει σε ισχύ και θα είναι ισχυρότερη μετά από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός».

Από την πλευρά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επανέλαβε χθες τη θέση της Μόσχας ότι «η ανάπτυξη ένοπλων δυνάμεων άλλων χωρών στην Ουκρανία υπό οποιοδήποτε πρόσχημα θα ήταν απολύτως απαράδεκτη».

«Το θεωρούμε προετοιμασία για ξένη στρατιωτική επέμβαση», ανέφερε και «θα θεωρήσουμε αυτές τις λεγόμενες "πολυεθνικές δυνάμεις" ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους».

Από την πλευρά του, ο Φρ. Μερτς χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου για αποστολές αμερικανικών εξοπλισμών στο Κίεβο με πληρωμή από τους «Ευρωπαίους», επισημαίνοντας πως η Γερμανία θα κάνει μια «σημαντική συνεισφορά», αν και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συζητήσεων με τους συμμάχους για τις λεπτομέρειες.

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι η διμερής συνθήκη Βρετανίας - Γερμανίας συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες που έχουν η Γερμανία με τη Γαλλία και η Βρετανία με τη Γαλλία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι τυχαίο» ότι επισκέπτεται το Λονδίνο αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν.

Πριν από μια βδομάδα, ο Στάρμερ και ο Μακρόν συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους να εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία Βρετανίας - Γαλλίας και να συντονίσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Σε εξέλιξη τα παζάρια για τους αμερικανικούς εξοπλισμούς

Παράλληλα με τα παραπάνω συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παζάρια μεταξύ των ευρωατλαντικών «συμμάχων» για την αποστολή αμερικανικών εξοπλισμών στο Κίεβο μέσω του ΝΑΤΟ, με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ - είτε με αγορά τους από τις ΗΠΑ είτε με αποστολή αποθεμάτων από ευρωπαϊκά κράτη και παραγγελίες από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωσή τους.

«Προετοιμάζεται η ταχεία μεταφορά πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας "Patriot" στην Ουκρανία», δήλωσε χθες ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Αλέξους Γκρίνκεβιτς.

«Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, εργαζόμαστε πολύ στενά με τους Γερμανούς για τη μεταφορά των "Patriot"», δήλωσε σε συνέδριο στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν. «Η καθοδήγηση που μου έχει δοθεί ήταν να κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», σημείωσε - παρότι το Βερολίνο δηλώνει ότι πιθανά να χρειαστούν βδομάδες για μία συμφωνία.

«Δεν πρόκειται να αποκαλύψω στους Ρώσους ή σε οποιονδήποτε άλλο τον ακριβή αριθμό των όπλων που μεταφέρουμε ή πότε θα γίνουν οι μεταφορές, αλλά αυτό που θα πω είναι ότι οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Γκρίνκεβιτς.

Πρόσθεσε δε ότι τα συστήματα «Patriot» που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα στην Ουκρανία και να αναπληρωθούν αργότερα από την παραγωγή στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της Γερμανίας, το υπουργείο Αμυνας, δεν έχει «καμία γνώση» για τυχόν παραδόσεις συστημάτων «Patriot» που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, σε δήλωση που έγινε μετά την αναφορά του Ντ. Τραμπ περί «συστημάτων "Patriot" που βρίσκονται καθ' οδόν από τη Γερμανία προς την Ουκρανία».

Το γερμανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας πρόκειται να απαντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα σε σύνοδο χωρών που ενισχύουν στρατιωτικά το Κίεβο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», η αγορά αμερικανικών συστημάτων «Patriot» από τη Γερμανία για την Ουκρανία φέρεται να συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ντ. Τραμπ με τον Φρ. Μερτς πριν από μια εβδομάδα.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, στις αρχές αυτής της βδομάδας στις ΗΠΑ, τέθηκαν επίσης οι βάσεις για αγορά αμερικανικών συστημάτων «Typhon» από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για ενίσχυση των εγχώριων στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, με επείγουσα επιστολή του, ο Σύνδεσμος Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας της Γερμανίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία, στην παρούσα κατάσταση, δεν είναι σε θέση να προστατεύσει αποτελεσματικά κρίσιμες υποδομές της από υπερπτήσεις «εχθρικών drone» - την ώρα που καταγράφονται με μεγαλύτερη συχνότητα υπερπτήσεις πάνω από γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα προ ημερών πάνω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μάντσινγκ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ελβετικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ελβετία για καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στην αποστολή συστημάτων «Patriot» που έχει παραγγείλει, καθώς «επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες της παράδοσης των συστημάτων "Patriot" για την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Η Ελβετία έχει παραγγείλει 5 συστήματα «Patriot», τα οποία θα παραδίδονταν από το 2026 ως το 2028. Πριν ένα χρόνο οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει την Ελβετία ότι θα καθυστερήσουν και την παράδοση πυραύλων PAC-3 MSE για τα συστήματα, και πάλι για να δοθεί προτεραιότητα στην Ουκρανία.

Συζητήσεις για συμφωνία με «αντάλλαγμα» τα «δοκιμασμένα ουκρανικά drone

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Post», ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι μαζί με τον Ντ. Τραμπ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την αγορά από την Ουάσιγκτον ουκρανικών drone που έχουν δοκιμασθεί στο πεδίο της μάχης με αντάλλαγμα την αγορά από το Κίεβο όπλων από τις ΗΠΑ.

Τα ουκρανικά drone αναφέρεται ότι είναι σε θέση να πλήττουν στόχους σε βάθος 1.300 χιλιομέτρων εντός ρωσικού εδάφους.

«Ο αμερικανικός λαός χρειάζεται αυτήν την τεχνολογία και εσείς χρειάζεστε να την έχετε στο οπλοστάσιό σας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη «New York Post», ισχυριζόμενος ότι τα drone είναι το εργαλείο - «κλειδί» που έχει δώσει τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αποκρούει τη ρωσική εισβολή.

«Θα είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εμπειρία αυτή με την Αμερική και άλλους Ευρωπαίους εταίρους» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είχε επίσης συνομιλίες με τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.

Με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί ένα μεγάλο πεδίο δοκιμής οπλικών συστημάτων στις σημερινές συνθήκες, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ προβλέπει αύξηση των δαπανών για μικρά drone, με βάση και αυτήν την πείρα.

Στο μεταξύ, η ουκρανική Βουλή ψήφισε χτες υπέρ της νέας κυβέρνησης υπό την καινούργια πρωθυπουργό Γιούλια Σβιριντένκο.

Υπουργός Εξωτερικών παρέμεινε ο Α. Σιμπίχα, ενώ νέος υπουργός Αμυνας ανέλαβε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντ. Σμιχάλ.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ότι η μέχρι τώρα αναπληρώτρια Ολγα Στεφανίσινα, θα γίνει η επόμενη πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Σχέδια μεγάλης επίθεσης στο Καλίνινγκραντ

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εντείνει προετοιμασίες για μια γενικευμένη στρατιωτική αναμέτρηση στην Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία και τους συμμάχους της.

Μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο - έκθεση «LandEuro» που οργανώνει στο Βισμπάντεν της Γερμανίας η «Ενωση του Στρατού των ΗΠΑ», ο στρατηγός Κρίστοφερ Ντόναχιου, διοικητής της Συμμαχικής Χερσαίας Διοίκησης και του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι ξεκινούν την εκτέλεση ενός νέου σχεδίου με την ονομασία «Γραμμής Αποτροπής της Ανατολικής Πτέρυγας», που στοχεύει στην ενίσχυση των χερσαίων δυνατοτήτων και στην προώθηση της στρατιωτικής -βιομηχανικής διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη το ΝΑΤΟ.

Για την αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής» και την ενεργοποίηση «κλιμακούμενης, παγκόσμιας αποτροπής», οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τυποποιημένα συστήματα κοινών εκτοξευτών που βασίζονται σε δεδομένα και συντονισμό με τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους, ανέφερε ο Ντόναχιου.

Μεταξύ των περιφερειακών σχεδίων που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και αρκετό καιρό, τόνισε, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εστιάζουν πρώτα από όλα στα κράτη της Βαλτικής, «έτσι ώστε η βιομηχανία και τα έθνη να γνωρίζουν ακριβώς ποιες είναι οι απαιτήσεις» για τη Γραμμή Αποτροπής της Ανατολικής Πλευράς.

Επισημαίνοντας την πείρα που εμπλουτίζεται από το μακελειό στην Ουκρανία, έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων ΝΑΤΟικών σχεδίων τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Οπως είπε, το Καλίνιγκραντ έχει πλάτος περίπου 47 μίλια και περιβάλλεται από το ΝΑΤΟ από όλες τις πλευρές και ο αμερικανικός στρατός και οι σύμμαχοι έχουν τώρα τη δυνατότητα να «το "ρίξουν" από το έδαφος σε ένα χρονικό πλαίσιο που είναι ανήκουστο και ταχύτερο από ό,τι μπορέσαμε ποτέ να κάνουμε».

«Το έχουμε ήδη σχεδιάσει και το έχουμε ήδη αναπτύξει», δήλωσε απροκάλυπτα ο ΝΑΤΟικός στρατηγός.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κοινή χρήση δεδομένων και το σύστημα Maven Smart System της Palantir που έχει προμηθευτεί το ΝΑΤΟ, μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που λαμβάνει τεράστιο όγκο δεδομένων και αναλύει γρήγορα πληροφορίες για να βοηθήσει τους στρατιωτικούς διοικητές να λάβουν αποφάσεις, καθώς και στην περιβόητη διαλειτουργικότητα για τα κράτη του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων στους εκτοξευτές πυραύλων.

Η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε στα παραπάνω και στις απροκάλυπτες δηλώσεις για τα σχέδια επίθεσης στο Καλίνινγκραντ «υπενθυμίζοντας» το πυρηνικό της δόγμα.

«Μια επίθεση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ θα σημάνει επίθεση στη Ρωσία, με όλα τα δέοντα αντίποινα, που προβλέπονται, μεταξύ άλλων, από το πυρηνικό δόγμα της. Ο στρατηγός των ΗΠΑ θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις», δήλωσε ο Λ. Σλούτσκι, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής κρατικής Δούμας (κάτω Βουλή).

Ο Σλούτσκι περιέγραψε τη ρητορική για μια επίθεση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ ως «ένα σχέδιο για την εξαπόλυση του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου με επακόλουθη παγκόσμια αντιπαράθεση χωρίς νικητές».

Ρωσία: «Αν χρειαστεί, απάντηση και με προληπτικά πλήγματα»

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ντμ. Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι η «Δύση» διεξάγει έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο κατά της Ρωσίας, στον οποίο η Μόσχα θα πρέπει «να απαντήσει πλήρως και, αν χρειαστεί, να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα».

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων, αλλά στην ουσία πρόκειται για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας (εκτοξεύσεις δυτικών πυραύλων, δορυφορικές πληροφορίες κ.λπ.), πακέτα κυρώσεων, ηχηρές δηλώσεις για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης. Είναι άλλη μια προσπάθεια να καταστραφεί η "ιστορική ανωμαλία" που μισεί η Δύση - η Ρωσία», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο TASS με αφορμή τα 80 χρόνια από τη Διάσκεψη του Πότσνταμ.

«Πρέπει επομένως να δράσουμε αναλόγως, να απαντήσουμε πλήρως, ή ακόμα και να εξαπολύσουμε προληπτικά πλήγματα αν χρειαστεί», δήλωσε.

Ο ίδιος απέρριψε τις δηλώσεις «Δυτικών» αξιωματούχων ότι η Ρωσία σκοπεύει να επιτεθεί στην Ευρώπη, ως «πλήρεις ανοησίες» που «ρίχνονται σκόπιμα στον χώρο της πληροφόρησης», ως «μία ακόμη πλευρά του ανοιχτού πολέμου της Δύσης εναντίον μας».

Η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν σε νέα ανταλλαγή νεκρών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε χθες σύμβουλος του Κρεμλίνου, στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε στον δεύτερο γύρο «ειρηνευτικών» συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνη.

Ο Βλ. Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αποστολής σε αυτές τις συνομιλίες, ανέφερε ότι η Μόσχα παρέδωσε τα πτώματα 1.000 Ουκρανών στρατιωτών και παρέλαβε 19 πτώματα δικών της στρατιωτών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιστρέψει τα πτώματα 3.000 Ουκρανών στρατιωτών και ότι η χθεσινή ανταλλαγή είναι η έναρξη αυτής της διαδικασίας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ