Στις 16 Μάη 2017, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πιοτρ Ποροσένκο, που αναδείχτηκε στον προεδρικό θώκο μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του προκατόχου του, έχοντας και την ενεργή στήριξη ακόμη και φασιστικών δυνάμεων, επικύρωσε λίστα κυρώσεων σε βάρος άνω των 1.000 φυσικών προσώπων, από δεκάδες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και κατά 3 στελεχών του ΚΚΕ και συγκεκριμένα του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και αντιπροέδρου της ελληνικής Βουλής, και του Γιώργου Μαγγανά, στελέχους του ΚΚΕ.
Τα στελέχη του ΚΚΕ στοχοποιούνται για την πολιτική τους δράση, επειδή επισκέφτηκαν την εμπόλεμη περιοχή του Ντονμπάς, το Νοέμβρη του 2014.
Οι σημερινές ουκρανικές αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε μια εθνικιστική παράκρουση, αιματοκυλούν το λαό της χώρας τους στην περιοχή του Ντονμπάς, προχωρούν σε καταστροφές και βανδαλισμούς σε βάρος αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων, απαγορεύουν πολιτικά κόμματα, μεταξύ αυτών και το ΚΚ Ουκρανίας, προχωρούν στην αποκατάσταση και δικαίωση των Ουκρανών ναζιστών, προωθούν την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προκαλώντας με τις ενέργειές τους την «αποσυναρμολόγηση» της ίδιας τους της χώρας.
Η απαράδεκτη απόφαση του Προέδρου της Ουκρανίας σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ είναι μια ακόμη «πινελιά» στο παραπάνω αποκρουστικό τοπίο, στο οποίο τον περασμένο Φλεβάρη έτρεξε να λάβει θέση και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρας, προς ικανοποίηση επιχειρηματικών και ευρωατλαντικών συμφερόντων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες για τη στήριξη που παρέχει στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, την ώρα που αυτή, εκτός των άλλων, στοχοποιεί στελέχη του ΚΚΕ.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Εντουάρντ Φιλίπ, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της σύνθεσής του, που επιβεβαίωσε πόσο γοργά εντείνεται η ανασύνθεση του αστικού πολιτικού χάρτη, με σταθερό φυσικά στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Ετσι, αφού ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό τον 46χρονο Φιλίπ, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων (LR - του μεγαλύτερου φιλελεύθερου κόμματος της χώρας), χτες αναδείχτηκε ξανά ότι το κόμμα του, το REM («Republique en Marche»), διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρύτερες ανακατατάξεις που συντελούνται προς όφελος της ντόπιας αστικής τάξης. Η νέα κυβέρνηση είναι στελεχωμένη από στελέχη για χρόνια κομμάτων ή μονοπωλιακών ομίλων. Συγκεκριμένα: Το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Σχέσεων ανέλαβε ο προερχόμενος από το για χρόνια κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) Ζαν Υβ Λε Ντριάν, που μέχρι πρότινος ήταν υπουργός Αμυνας. Το υπουργείο Οικονομίας ο προερχόμενος από τους Ρεπουμπλικάνους Μπρουνό Λε Μερ. Το υπουργείο Δημοσίων Οικονομικών ο Ζεράλντ Νταρμανέν, επίσης προερχόμενος από τους LR, που εγκατέλειψε το κόμμα του στον απόηχο των σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλεκόταν ο Φρανσουά Φιγιόν.
Ακόμα, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος MODEM Φρανσουά Μπαϊρού, ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ το υπουργείο Αμυνας ανατέθηκε στη Σιλβί Γκουλάρ, επίσης προερχόμενη από το ΜODEM.
Τέλος, ενδεικτικό είναι και το ότι το υπουργείο Εργασίας ανατέθηκε στη Μουριέλ Πενικό, που υπήρξε για χρόνια στέλεχος ειδικών υπηρεσιών για την προώθηση γαλλικών επενδύσεων στο εξωτερικό, αλλά και απευθείας στέλεχος επιχειρηματικών κολοσσών όπως οι όμιλοι « Ντανόν», «Ντασό» κτλ.
Η μεταπήδηση στελεχών από τα κόμματα PS και LR στο REM και κρίσιμα κυβερνητικά πόστα προμηνύει ακόμα πιο έντονες διεργασίες στα συγκεκριμένα κόμματα, αλλά όχι μόνο. Μέχρι χτες, είχαν ξεπεράσει τις 180 οι υπογραφές στελεχών των LR που συμφωνούν στη «χείρα βοηθείας» που τείνει ο Μακρόν προς το κόμμα. Ωστόσο, η ηγεσία των LR προετοιμάζει ένα «αντι-κάλεσμα», με τον γγ του κόμματος Μπερνάρ Ακουαγιέ να ξεκαθαρίζει ότι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ «θέτουν αυτομάτως εαυτούς» εκτός κόμματος.
Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Μακρόν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, έγινε λόγος για έναν «οδικό χάρτη» που οι δυο χώρες θα καταρτίσουν σύντομα, σχετικά και με αλλαγές στην ίδια την ΕΕ. Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν τόνισε επανειλημμένα ότι η ΕΕ χρειάζεται «πραγματισμό» και «ρεαλισμό», «λιγότερη γραφειοκρατία». Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Γάλλος ηγέτης ξεχώρισε τη σημασία διαμόρφωσης κοινών ρυθμίσεων για τη χορήγηση ασύλου, τη μεταρρύθμιση των οδηγιών για την «απόσπαση εργαζομένων» (βλ. οδηγία Μπολκεστάιν) αλλά και ζητήματα που αφορούν την «εμπορική αμοιβαιότητα», ζητήματα που «θα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεών μας». Φυσικά, τόσο σε αυτά όσο και σε άλλα, όπως στον τομέα της Αμυνας, θα αποτυπωθούν αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και η «αγωνία» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να αναμετρηθεί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- ΣΕΟΥΛ.-
Στην επιβολή νέων κυρώσεων προς τη ΛΔ Κορέας κατευθύνεται το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, μετά από την προχτεσινή του (κεκλεισμένων των θυρών) έκτακτη συνεδρίαση, όπου ωστόσο δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο εκπρόσωπος της Ουρουγουάης (που προεδρεύει του ΣΑ αυτή την περίοδο) Ελμπιο Ροσέλι χαρακτήρισε τις βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ «σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη» και είπε ότι το Συμβούλιο εξετάζει διάφορους τρόπους να συνεχίσει και «σαφώς οι (νέες) κυρώσεις αποτελούν έναν τρόπο».
Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ έχουν ήδη επισημάνει ότι νέα μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν τις εισαγωγές πετρελαίου στη ΛΔ Κορέας. Πάντως, τα περί «κοινού σχεδίου» δεν επιβεβαιώθηκαν από την Κίνα, ενώ η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, στο Πεκίνο, Χούα Τσουνουίνγκ, περιορίστηκε ως εξής στις σχετικές της δηλώσεις: «Στις παρούσες συνθήκες, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από περαιτέρω εντάσεις. Η Κίνα θα συνεχίζει να εφαρμόζει με πίστη και περιεκτικά την απόφαση του ΣΑ και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την ειρηνική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη Χερσόνησο, με διάλογο και διαβουλεύσεις».
Στο μεταξύ, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας αναφέρεται στην «αυξημένη πιθανότητα για στρατιωτική σύγκρουση στη μεθόριο (με τη ΛΔ Κορέας)» εξαιτίας των συνεχιζόμενων «προκλήσεων» της Πιονγιάνγκ, εκτιμώντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας εξελίσσεται γοργά αλλά και ότι ο «Νότος» είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε χτύπημα του «Βορρά».
ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Πακέτο σκληρών μέτρων σε βάρος των εργατών αποφάσισε χτες η διοίκηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας FORD Motor Co. Ανάμεσα στα άλλα, αποφασίστηκαν «μαχαίρι» 10% στους μισθούς μόνιμων εργαζομένων σε εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής και χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, «εθελούσια» πρόωρη συνταξιοδότηση ή έξοδος εργαζομένων έως το τέλος Σεπτέμβρη.
ΣΑΝΑΑ.-- Το θάνατο άνω των 210 ανθρώπων προκαλεί τις τελευταίες βδομάδες η επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στην Υεμένη, ως αποτέλεσμα της καταστροφής των βασικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης από τις επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της. Σύμφωνα με εκπροσώπους οργανώσεων του ΟΗΕ, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 17.200.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τα πρώτα τέσσερα από τα συνολικά 20 γαλλικά αεροσκάφη τύπου ATR 72-600, που έχει παραγγείλει έναντι 536.000.000 δολαρίων, παρέλαβε χτες η ιρανική αεροπορική εταιρεία «Iran Air».
Τη 15η Οκτώβρη καθόρισαν ως κατάλληλη ημερομηνία για πρόωρες εθνικές εκλογές όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου στην Αυστρία. Την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ΟVP), αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Επιστημών, Ράινχολντ Μιτερλένερ, παραιτήθηκε απ' όλα τα αξιώματά του, επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση (συγκυβερνούν σοσιαλδημοκράτες και OVP), αλλά και «εσωκομματική αντιπολίτευση».
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, που είναι και υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Κρίστιαν Κερν, ότι στο κοινοβούλιο θα υπάρχει συναίνεση έως τις νέες εκλογές. Χτες, ανάμεσα σε άλλα, συμφώνησαν σε «έναν ακόμη εθνικό στόχο, δηλαδή στην ενίσχυση της θέσης των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με αυτόν τον «εθνικό στόχο», στο εξής τα οικονομικά συμφέροντα θα πρέπει να θεωρούνται ισάξια των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο κυβερνητικός συνασπισμός αντιδρά σε δικαστική απόφαση που απαγορεύει την κατασκευή τρίτης πίστας στο αεροδρόμιο της Βιέννης για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, αποφάσισαν την επιδότηση 20.000 θέσεων εργασίας για μεγαλύτερους σε ηλικία μακροχρόνια ανέργους (δηλαδή επιδότηση στους εργοδότες) και την αύξηση της πριμοδότησης της Ερευνας.
Την Τρίτη, το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα «πακέτο ένταξης» στην αγορά εργασίας για αναγνωρισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με «καλές προοπτικής» παραμονής. Μεταξύ άλλων: Προβλέπει υποχρεωτική απλήρωτη «κοινωφελή εργασία» για τους πρόσφυγες που έχουν άσυλο. Αν αρνηθούν, θα περικόπτεται το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που λαμβάνουν. Απαγορεύεται η διανομή του Κορανίου και η κάλυψη του προσώπου των γυναικών με ύφασμα (μπούρκα) σε δημόσιους χώρους. Καθιερώνει έναν υποχρεωτικό χρόνο ένταξης με παρακολούθηση μαθημάτων «αξιών» και της γερμανικής γλώσσας.
Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία μεταξύ των κομμάτων «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, «Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση» (CDA), «Δημοκράτες 66» και «Πράσινη Αριστερά». Μετά από 2 μήνες και 18 μέρες συζητήσεων που ακολούθησαν τις εκλογές της 15ης Μάρτη, ενώ συμφωνούσαν σε πολλά ζητήματα, δεν τα «βρήκαν» στο θέμα της μετανάστευσης: «Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια βασική κοινή απόφαση», είπε η συντονίστρια των διαπραγματεύσεων και πρώην υπουργός Υγείας, Εντιθ Σίπερς.
Σε περίπτωση οριστικής ρήξης, τη θέση της «Πράσινης Αριστεράς» στις συζητήσεις ενδέχεται να πάρει η «Χριστιανική Ενωση» (CU), ενώ σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης αυτή θα είχε πλειοψηφία με μία μόλις έδρα. Ο Γκερτ Βίλντερς, αρχηγός του δεύτερου κόμματος στις τελευταίες εκλογές, του αντιμεταναστευτικού - ευρωσκεπτικιστικού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV), βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει την «προθυμία» του για συμμετοχή στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι το κόμμα του επιθυμεί μια πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και πως «μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό μέσα σε μια μέρα».