Καταστροφές και στην Καστοριά από υπερχείλιση της λίμνης και στα Τρίκαλα από υπερχείλιση του Πηνειού
Motion Team |
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.
Ο εργαζόμενος λαός του Εβρου, χρόνια τώρα εξακολουθεί να πληρώνει την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Ο νομός, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της πολιτικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Γεωργικές καλλιέργειες έχουν κατακλυστεί από τα νερά, κεντρικοί δρόμοι στην πόλη έχουν πλημμυρίσει και κινδυνεύουν κατοικίες από την υπερχείλιση της λίμνης της Καστοριάς. Η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν άρχισαν να πλημμυρίζουν οι παραλίμνιοι οικισμοί του Μαυροχωρίου, της Πολυκάρπης, του Δισπηλιού. Η στάθμη της λίμνης από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχει ανέβει περίπου 20 πόντους, ενώ τις επόμενες ημέρες πάνω από 20 εκατ. κυβικά νερού υπολογίζεται ότι θα πέσουν στη λίμνη από το λιώσιμο του χιονιού που σημαίνει αύξηση της στάθμης κατά τουλάχιστον 50 πόντους. Το μοναδικό κανάλι που υπάρχει για να φεύγει το νερό της λίμνης είναι δύσκολο να διαχειριστεί τις αυξημένες ποσότητες των νερών.
Σημειώνεται ότι τα χερσαία και τα υδάτινα τμήματα της λίμνης Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής της, που βρίσκονται εκτός σχεδίου και ορίων οικισμών, ήδη έχουν χαρακτηριστεί Προστατευόμενη Περιοχή. Υπάρχει και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ συστήθηκε και Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής. Ολα όμως έμειναν στα χαρτιά και κανένα από τα απαραίτητα υδρολογικά και άλλα έργα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα η λίμνη να υπερχειλίζει και να προκαλεί καταστροφές.
Τεράστιες ζημιές σε περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργούμενων και μη αγροτικών εκτάσεων, σε ποιμνιοστάσια και δρόμους προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του, ύστερα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, στους Δήμους Φαρκαδόνας και Οιχαλίας στο Νομό Τρικάλων, αλλά και σε γειτονικούς δήμους του Νομού Καρδίτσας. Οι αγρότες της περιοχής, που θυμίζει λίμνη, έγιναν για μια ακόμα φορά στο ίδιο θλιβερό «έργο» θεατές, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν υλοποιούν τ' αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και δεν παίρνουν μια σειρά άλλων αναγκαίων μέτρων αφήνοντάς τους στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού - Μαραθέας Καρδίτσας, καθώς η γέφυρα που συνδέει τα δυο χωριά καλύφτηκε από τα νερά.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες με σιτηρά και τριφύλλι και σε χωράφια που πρόκειται να σπαρθούν με βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα κ.ά., στα χωριά Κεραμίδι, Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Πηνειάδα, Κλοκωτό, Γεωργανάδες κ.ά., έρχονται να δώσουν ακόμα ένα πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής, που συρρικνώνεται συνεχώς ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι πληγέντες αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στο 100%.
Οι καταστροφές από πλημμύρες στην περιοχή, που λειτουργεί σαν λεκάνη συγκέντρωσης και απορροής των επιφανειακών νερών από πολλά σημεία της Θεσσαλίας, αποτελούν, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο. Εδώ και πολλά χρόνια, οι αγρότες ζητούν την κατασκευή των απαραίτητων έργων (αντιπλημμυρικά και φράγματα) και να κηρυχτεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη ώστε να ισχύει ειδικό καθεστώς στο θέμα των αποζημιώσεων και να αποζημιώνονται έγκαιρα οι πληγέντες παραγωγοί για όλη την καλλιεργητική περίοδο και για οποιοδήποτε ποσοστό ζημιάς, από 0% έως 100%.
Ομως, οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις που δίνουν, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους.
Την ...ανησυχία τους να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα ώστε να προετοιμαστεί και να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο «Καλλικράτης» εξέφρασαν χτες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Μπροστά στην πρεμούρα αυτή, η ΚΕΔΚΕ φαίνεται να «ξεχνάει» ακόμα και αυτά τα περιορισμένα οικονομικά αιτήματα που έθεσε στο πρόσφατο συνέδριό της ως προϋπόθεση για να ανάψει το πράσινο φως στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης, προβάλλοντας ως θετική την ικανοποίηση των αυτονόητων: Την απόδοση δηλαδή της δεύτερης δόσης των παρακρατηθέντων (τα οποία έχουν υπολογιστεί λανθασμένα σε μόλις 1,7 δισ. ευρώ), την καταβολή μέρους οφειλών του κράτους και την επιστροφή 80 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν παρακρατηθεί από τα ταμεία των δήμων για την υλοποίηση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων, το οποίο και ματαιώθηκε. Την ίδια ώρα, κουβέντα δεν ψέλλισε το ανώτατο συλλογικό όργανο για τις μειώσεις σε κοινωνικές δαπάνες που προβλέπονται, επιβεβαιώνοντας την έγνοια της ΚΕΚΔΕ για τη ...συμβολή των δήμων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία (σ.σ. όπως παραδέχτηκε και στην απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου) και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η πολιτική βούληση της ΚΕΔΚΕ να προχωρήσει ο «Καλλικράτης», η δημιουργία δηλαδή μεγαλύτερων διοικητικών μηχανισμών, με τη μείωση των δήμων, οι οποίοι θα μπορούν πιο εύκολα να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις, να προωθούν ελαστικές μορφές εργασίας και αντιλαϊκές πολιτικές, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγος. Ο ίδιος θύμισε ότι με συντριπτική πλειοψηφία η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να προχωρήσει, με οποιουσδήποτε όρους, ο «Καλλικράτης», στο πλαίσιο και του Συμφώνου Σταθερότητας που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. «Το συναποφασίσατε κι έχετε σοβαρή ευθύνη», υπογράμμισε.
Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, προβλέπεται η λειτουργία των δήμων με το «εντέλλεσθαι». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Επιτροπή Παρακολούθησης του υπουργείου Εσωτερικών έχει καταληχθεί ότι ο έλεγχος νομιμότητας της λειτουργίας των δήμων θα ασκείται από ένα μονοπρόσωπο όργανο, απέναντι στις αποφάσεις του οποίου δε θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής. Παράλληλα, προς χάριν της δήθεν ομαλής λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, αναζητείται λύση στην περίπτωση που η πρώτη παράταξη απωλέσει την πλειοψηφία της, λόγω ανεξαρτητοποίησης συμβούλου ή συμβούλων. Ενώ θεωρείται δεδομένος ο έλεγχος γενικά των παρατάξεων που θα πρέπει να υποβάλλουν κανονισμό λειτουργίας και οικονομικά στοιχεία.
Στο μεταξύ συζητείται η μεταφορά στους ΟΤΑ αρκετών κρατικών αρμοδιοτήτων όπως η πρωτοβάθμια περίθαλψη, το κτηματολόγιο, τα λιμενικά ταμεία, ο ΕΛΓΑ, οι λαϊκές αγορές, η αδειοδότηση βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων παράλληλα με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκτεταμένη συζήτηση έγινε στην Επιτροπή για την Πολεοδομία, με δεδομένη την απόφαση μεταφοράς της στους δήμους.
Πρακτικά αδύνατη θεωρήθηκε η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή μέχρι τις 15 Μάρτη, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη να εκτιμά ότι «πρέπει να ξεχάσουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πριν το Πάσχα». Θεωρείται δε ότι το νομοσχέδιο θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς διατάξεις του θα χρειαστούν νέα κωδικοποίηση, κάτι που είναι χρονοβόρα διαδικασία, όπως και το χωροταξικό που αναμένεται.
Η κηδεία του γίνεται, σήμερα στις 11 π.μ., από το νεκροταφείο Χολαργού
Νίκος Καλαμάκης |
Ο σ. Νίκος Καλαμάκης γεννήθηκε στη Χίο το 1924. Σπούδασε μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού στη σχολή «Αρχιμήδης». Μέλος του ΚΚΕ από το 1945, πήρε μέρος σε όλους τους λαϊκούς αγώνες και το αντιφασιστικό κίνημα της Μέσης Ανατολής και γι' αυτό το λόγο συνελήφθη, όπως και άλλοι αγωνιστές, και κλείστηκε στα σύρματα στη Μέση Ανατολή. Οι διώξεις συνεχίστηκαν. Εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Συμμετείχε στους αγώνες των ναυτεργατών, αναδείχτηκε μέλος της Διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, όπου καθαιρέθηκε από τη δικτατορία για να επανέλθει στη διοίκηση μετά τη δικτατορία. Το 1978 ανέλαβε Α' Γραμματέας στη διοίκηση της ΠΕΜΕΝ μέχρι το 1983. Με την σύζυγό του Ειρήνη απέκτησαν δύο παιδιά και δύο εγγόνια.