Με ...δελτίο παραπόνων και συγκρότηση "διαρκούς επιτροπής", υπόσχεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις καταχρήσεις των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών
Με επιμέρους όρους που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες στις συμβάσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών καταπιάνεται τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της ασυδοσίας, από τη μεριά των τραπεζών, σε βάρος των καταναλωτών, που έτσι κι αλλιώς είναι απροστάτευτοι στα πλαίσια που λειτουργεί πλέον και αυτή η αγορά. Συγκεκριμένα, με την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας καταγράφτηκαν από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) μια σειρά τέτοιοι όροι που θεωρούνται καταχρηστικοί, με σκοπό να αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου από κοινού και με τις τράπεζες να εξεταστεί ποιοι από αυτούς είναι όντως παράνομοι και καταχρηστικοί και θα πρέπει στο εξής να απαλειφθούν από τα συμβόλαια.
Μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης, με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας "διαρκούς επιτροπής" - στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και των ενώσεων καταναλωτών - η οποία θα ελέγχει τους γενικούς όρους συναλλαγών στις συμβάσεις δανείων και πιστωτικών καρτών πριν αυτοί χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες. Τέλος, και στη λογική του "βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα" η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επαναλαμβάνει ότι από τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται πως θα πρέπει να λειτουργούν στις τράπεζες οι λεγόμενες υπηρεσίες παραπόνων, στις οποίες θα προσφεύγουν οι καταναλωτές, για να αντιμετωπίσουν τις διαφορές με αυτές.
Παράλληλα, μέχρι τις 30 Μάρτη,οι τράπεζες καλούνται να διαθέτουν στους καταναλωτές τα περίφημα "έντυπα παραπόνων" - παρόμοια εφεύρεση με αυτά που διαθέτουν τα εστιατόρια!
Ας σημειωθεί ότι όροι που μεταξύ άλλων κρίνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης ως καταχρηστικοί και παράνομοι είναι:
Προς εξέταση για αθέμιτη πρακτική τίθενται επίσης, όροι οι οποίοι προβλέπουν την υποχρέωση του δανειολήπτη να παρέχει στην τράπεζα επιπρόσθετες εξασφαλίσεις όταν αυτές συνδέονται δεσμευτικά με την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, όταν ο δανειολήπτης υποχρεούται να ασφαλίσει το ακίνητό του σε ασφαλιστική εταιρία υποδεικνυόμενη από την τράπεζα.
Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Μάνος υποστήριξε ότι ο όρος "καταχρηστικός" επιδέχεται νομικής ερμηνείας, καθώς είναι νομική έννοια και ότι εάν υπάρχουν ζητήματα, αυτά αφορούν ερμηνείες όρων και θα συζητηθούν. Ο ίδιος είπε ότι η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα δημιουργήσει μια αρχή που "θα επιλύει πιθανές διαφορές των καταναλωτών με τις τράπεζες" και ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι "οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν εν πεποιθήσει δικαίου και όλες οι κοινοτικές αποφάσεις εφαρμόζονται".
Με τη χορήγηση ενός και μοναδικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και τη μηχανοργάνωση, υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση - διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ - ν' αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή
Υποσχέσεις ότι η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί με την υποχρεωτική χορήγηση ενός και μοναδικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), έδωσε στη χτεσινή του συνέντευξη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς.Ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μέχρι σήμερα αδράνεια, αλλά και την πολιτική συγκάλυψης της μεγάλης φοροδιαφυγής, από την έλλειψη... μηχανοργάνωσης.
Για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού (περισσότερο φιλοεπιχειρηματικού δηλαδή) δημοσιονομικού συστήματος, ενώ σοβαρότατα ερωτηματικά προκύπτουν από την τοποθέτησή του ότι "το 1998 θα είναι έτος μεγάλων οργανωτικών αλλαγών για να είμαστε σε θέση να παράγουμε νομοσχέδια με πιο "έξυπνες λύσεις"... ".
Αφού το έργο της Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών (ΤΑΧΙΣ) πέρασε από σαράντα κύματα και με σημαντικές υπερβάσεις από τους αρχικούς όρους της σύμβασης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή (από τη ΔΟΥ Μοσχάτου) το πρόγραμμα του Μητρώου. Οπερ και σημαίνει ότι το ΑΦΜ αλλάζει για όλους τους φορολογούμενους, ενώ επεκτείνεται σε πολλές πράξεις συναλλαγών. Οι παντρεμένες γυναίκες, όσοι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία κλπ. αποκτούν υποχρεωτικά ΑΦΜ.
Οι αλλαγές που επέρχονται στο ΑΦΜ είναι οι ακόλουθες:
Σε όλους τους παλιούς οκταψήφιους ΑΦΜ θα προστεθεί μπροστά το ψηφίο μηδέν. Για τους νέους ΑΦΜ που θα εκδοθούν, για τα μεν Φυσικά Πρόσωπα το πρώτο αριθμητικό ψηφίο θα αρχίζει από 1,2,3,4 και 5. Για τα δε Νομικά Πρόσωπα και τις Ενώσεις Προσώπων θα χορηγείται ΑΦΜ που το πρώτο αριθμητικό ψηφίο θα αρχίζει από 6,7,8 και 9.
Για τις επιχειρήσεις που διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές ή συναλλαγές με τρίτες χώρες, ο ΑΦΜ, εκτός από τα εννέα (9) ψηφία, θα περιλαμβάνει πριν από αυτά μέχρι τρεις χαρακτήρες. Αυτός θα ονομάζεται διεθνής ΑΦΜ.
Χορηγείται υποχρεωτικά αριθμός ΑΦΜ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Το ΑΦΜ αναγράφεται υποχρεωτικά και στις ακόλουθες περιπτώσεις.
Με νέο τρόπο θα παρουσιάζουν στο εξής οι τράπεζες και τα ειδικά πιστωτικά ιδρύματα τα διάφορα στατιστικά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού. Με σχετική Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που ισχύει από τις 12-2-98, ορίστηκε το νέο σύστημα κατάρτισης και δημοσίευσης των μηνιαίων λογιστικών καταστάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας και των υπόλοιπων τραπεζών και ειδικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Η καθιέρωση του νέου πλαισίου στατιστικής παρακολούθησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τραπεζών θεωρήθηκε αναγκαίο, τόσο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, όσο και για να καλυφθούν οι ανάγκες ενημέρωσης των διεθνών νομισματικών και οικονομικών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ κλπ.
Με το νέο σύστημα στατιστικής πληροφόρησης, θα παρέχεται - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας - λεπτομερέστερη ανάλυση εντός και εκτός ισολογισμού απαιτήσεων και υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, διάκριση σε απαιτήσεις και υποχρεώσεις κατοίκων και μη κατοίκων Ελλάδας, ανάλυση απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε δραχμές και συνάλλαγμα κλπ.
Οι βεβαιώσεις τόκων έτους 1997 των οφειλετών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από στεγαστικά δάνεια, που θα χρησιμοποιηθούν για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται από 16 Φλεβάρη 1998, χωρίς καμία αίτηση των ενδιαφερομένων.
Αυτό αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία διευκρινίζει ότι οι βεβαιώσεις θα αποστέλλονται: