Συλλαλητήριο, την ερχόμενη Τρίτη, 19 Σεπτέμβρη, ενάντια στην επίσκεψή του στο νησί
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία Χίου, την Τρίτη 19/9/2006 και ώρα 10 το πρωί, για τη σχεδιαζόμενη στο νησί επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή Ρις, διοργανώνουν μαζικοί φορείς, ανάμεσά τους η Επιτροπή Ειρήνης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Γονέων.
Οι φορείς διαμαρτύρονται και απαιτούν να μη γίνει δεκτός ο εκπρόσωπος των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ στο νησί τους, όπου έρχεται για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των τοπικών αρχών για τον ελλιμενισμό πλοίων του αμερικανικού στόλου. Οι φορείς καλούν τις τοπικές αρχές να μην αγνοήσουν τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του τοπικού πληθυσμού και να αρνηθούν να δεχτούν τον Αμερικανό πρεσβευτή και, βεβαίως, να εκφράσουν την αντίθεση του χιώτικου λαού σε κάθε επίσκεψη πλοίων του αμερικανικού στόλου, κάτι που θα θεωρηθεί πρόκληση.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι παρακολουθούν τις αμερικανικές κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα
Οι Ευρωπαίοι εταίροι, αν μη τι άλλο παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στα θερμά σημεία του πλανήτη, όπου η αμερικανική διπλωματία βάζει τη σφραγίδα της και επιβάλλει τα συμφέροντά της. Χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή και το Σουδάν. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ήταν παρούσα στη συζήτηση, γεγονός που πιθανότατα θα αξιοποιήσει σε λίγες μέρες όταν θα συναντήσει την Κοντολίζα Ράις στην οποία θα αναφέρει και τους ευρωπαϊκούς προβληματισμούς.
Οπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της χτες, μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών, η ατζέντα των συζητήσεων περιλάμβανε: Δυτικά Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, Ιράν και το Σουδάν. Οι Ευρωπαίοι συζήτησαν επίσης για την προοπτική άρσης του οικονομικού αποκλεισμού της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις επαφές που είχε στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έκανε σχετικά με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και στη Σερβία.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Σερβία, η Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ότι υπήρξε στο πλαίσιο του Συμβουλίου ευρεία συμφωνία υπέρ της στήριξης της Σερβίας. Θα πρέπει να δοθούν θετικά μηνύματα προς τη Σερβία που είναι μία από τις μεγαλύτερες βαλκανικές χώρες, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών. Αναφορικά με την κατάσταση στο Κόσσοβο, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των μνημείων ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας. Από την άλλη πλευρά όμως, ανέφερε ότι η προωθούμενη διαδικασία της αποκέντρωσης εξακολουθεί να είναι προβληματική.
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κατάσταση στο Λίβανο εξελίσσεται θετικά και ότι αυτή τη στιγμή η διεθνής στρατιωτική δύναμη αριθμεί 6.000 στρατιώτες. Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι στο εσωτερικό μέτωπο του Λιβάνου εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ότι είναι αναγκαία η στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα. Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ακόμη, ότι ο απολογισμός από τη μέχρι τώρα συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή είναι θετικός.
Σχετικά με το Ιράν, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν δύο επιλογές, η μία είναι η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε περίπτωση που το Ιράν δεν επιδείξει εποικοδομητική στάση, και η άλλη είναι η συνέχιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών.
Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΕΕ θα στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι δυνατότητες του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι πλέον περιορισμένες και ότι θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες στον οικονομικό τομέα και άλλες χώρες, πρωτίστως οι αραβικές.
Στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου η Ντ. Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο Oλι Ρεν με τον οποίο συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενόψει και της έκθεσης που θα παρουσιάσει τον Οκτώβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας θα πρέπει να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία θα πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της.
Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε σχετικά ότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου είναι μία «αυτόνομη υποχρέωση» της Τουρκίας και κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει συνάρτηση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου με την προώθηση του κανονισμού για το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.
Μέσα σε κλίμα διεθνιστικής αλληλεγγύης έγινε χτες το πρωί στα γραφεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στην ΑΘήνα η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΕΔΥΕ και της Ενωσης Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου. Η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, υποδεχόμενη τους νέους από το Λίβανο αναφέρθηκε στη δράση του κινήματος αλληλεγγύης στη χώρα μας στη διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής επιδρομής και τόνισε ότι οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν όπως και οι αποστολές καθώς η νέα κατάσταση στο Λίβανο εξελίσσεται σε ΝΑΤΟϊκή κατοχή της χώρας αυτής. Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ που εκτός από τη Βέρα Νικολαΐδου αποτελούσαν ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος, ο Γρ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας και η Δανάη Μωραΐτη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, πρόσφεραν χρηματικό ποσό που συγκέντρωσε το φιλειρηνικό κίνημα στα πλαίσια της αλληλεγγύης στον αγώνα του λιβανέζικου λαού.
Από την πλευρά της αντιπροσωπείας της Ενωσης Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου, που την αποτελούσαν ο Ομάρ Εντίμπ και η Νεμάτ Μπαντερντίν, εκφράστηκαν ευχαριστίες για την αλληλεγγύη του ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στον αγώνα τους, σημειώνοντας ιδιαίτερα την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα στη διάρκεια του πολέμου. Τόνισαν ακόμα ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ και τους Αμερικανούς, επισημαίνοντας ότι στόχος τους είναι ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα για το Λίβανο.
Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 17.30, την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τον Σάμπρι Τοπσού, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατών Μεταφορών και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας, για την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης για το Λίβανο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τις εξελίξεις στην Τουρκία.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε οποιεσδήποτε πιέσεις σε βάρος των συμφερόντων, δικαίων και δικαιωμάτων της σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας»...
Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Αν ο κύριος Γκιουλ δεν αισθάνεται άνετα από την άρνηση της χώρας του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που ανέλαβε, τότε ασφαλώς έχει το χρόνο να το πράξει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η τουρκική πλευρά, υπενθύμισε, έχει αναλάβει ρητή δέσμευση να εκπληρώσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Χρ. Πασιαρδής τόνισε ότι σαφής και συγκεκριμένη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως δε θα ανεχθεί άνοιγμα άλλων διαπραγματευτικών κεφαλαίων για την Τουρκία.