ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτάσεις για το φορολογικό σύστημα

Τον κοινωνικά άδικο, δημοσιονομικά αναποτελεσματικό και χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση χαρακτήρα του ισχύοντος φορολογικού συστήματος στη χώρα μας, επισημαίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) σε κείμενο σκέψεων και προτάσεων "Για το φορολογικό σύστημα και την αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση" που υπέβαλε στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ. Το κείμενο διαβιβάστηκε προς την κυβέρνηση από τον προεδρεύοντα του Επιμελητηρίου Αντώνη Ντρέκο, ο οποίος επισημαίνει πως η κυβέρνηση οφείλει την αναζήτηση της τελικής γνώμης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, πριν από την κατάθεση στη Βουλή της τελικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Οι κύριες αιτίες της κατάστασης που υπάρχει στο φορολογικό σύστημα, σημειώνεται, εντοπίζονται στην απουσία μακροχρόνιου πολιτικού σχεδιασμού, στη δημαγωγική προσέγγιση των προβλημάτων (με κριτήριο ποιος είναι στην κυβέρνηση) και κυρίως η απουσία πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με όσους εξυπηρετεί το σημερινό καθεστώς.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΟΕΕ διατυπώνει σειρά προτάσεων για όλους τους τομείς που απαρτίζουν το ισχύον φορολογικό σύστημα. Συγκεκριμένα:

Βασικές προτάσεις

Σύμφωνα με το ΟΕΕ, βασική αρχή που πρέπει να διέπει ένα σύγχρονο και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι η αύξηση των εσόδων του, σε επίπεδα που να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, και η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη. Επομένως μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αναιρεί το σημερινό του χαρακτήρα και να προωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ακόλουθες βασικές αρχές:

  • Να συμβάλλει στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
  • Να προωθεί την αντιστροφή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων, με στόχο την ποσοστιαία μείωση των έμμεσων.
  • Να οδηγεί στη μείωση της φορολογίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και στην αύξηση της φορολογίας των μεγάλων και πολύ μεγάλων εισοδημάτων, σε σημείο βέβαια που να μη συνιστά αντικίνητρο.
  • Να συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό της παραοικονομίας.
  • Να ενισχύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που τεκμηριωμένα προωθούν την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και τις παραγωγικές επενδύσεις.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους απορρητομανία (φορολογικό, τραπεζικό) και να κατοχυρώνει τη διαφάνεια, την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων που καλούνται να το υλοποιήσουν και να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις των κοινωνικών φορέων.
  • Να είναι απλό και κατανοητό στους πολίτες και να συμβάλλει στην απλούστευση, τη διαφάνεια και την αντικειμενικοποίηση των διαδικασιών του φορολογικού ελέγχου.
  • Να προσαρμόζεται στα σύγχρονα διεθνή και ευρωπαϊκά δημοσιονομικά δεδομένα.
  • Να έχει μακροχρόνια ισχύ και σταθερότητα διατάξεων.

Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο "κοινωνικό διάλογο" που διεξάγεται αυτή την εποχή, οι ενστάσεις του ΟΕΕ είναι:

  • Στο σύντομο χρόνο που μεσολαβεί από την έναρξη του διαλόγου (25.2.1999) μέχρι την υποβολή γραπτών προτάσεων από τους φορείς (31.3.1999) και μέχρι το τελικό πόρισμα του διαλόγου (31.5.1999).
  • Στο ότι η κυβέρνηση δεν κατέθεσε στο διάλογο προτάσεις - θέσεις, ούτε καν σε επίπεδο γενικών αξόνων.
  • Στο ότι η διαδικασία του διαλόγου, καθώς και η θεματολογία του δεν ήταν αποτέλεσμα "διαλόγου", αλλά μονομερούς κυβερνητικής απόφασης, χάρη τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων.
Φορολογική κλίμακα

Βασική φιλοσοφία της πρότασης είναι ότι δεν μπορείς να φορολογείς εισοδήματα τα οποία είναι κάτω από το όριο ανεκτής διαβίωσης. Επίσης είναι η θέσπιση πολλών κλιμακίων και η μεταφορά του βάρους στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές, αυτοί πρέπει να ξεκινούν από πολύ χαμηλά (π. χ. 3% ο κατώτερος) και να αυξάνονται προοδευτικά κλιμακούμενοι μέχρι 40% για ατομικό εισόδημα περίπου 180.000 δρχ.

Προτείνεται επίσης η επιπλέον ελάφρυνση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων με τη μείωση του εισοδήματος κατά 20% όταν:

  • Τα εισοδήματα του φορολογούμενου είναι αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις ή
  • Το σύνολο του οικογενειακού του εισοδήματος είναι κάτω από το ποσό 6.000.001.

Για το θέμα των παιδιών η πρόταση πρέπει να στοχεύει στην αναστροφή της δημογραφικής γήρανσης με τη στήριξη σε κάθε επίπεδο της γεννητικότητας. Γι' αυτό προτείνεται:

  • 40.000 δρχ. για το 1ο παιδί.
  • 80.000 δρχ. για το 2ο παιδί.
  • 180.000 δρχ. για το 3ο παιδί.
  • 300.000 δρχ. για το 4ο παιδί.
Νομικά Πρόσωπα

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, το ΟΕΕ προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Την κατάργηση ειδικών τρόπων φορολογιών ορισμένων επιχειρήσεων (π. χ. τεχνικές) και φορολογία τους με βάση τα δεδομένα των βιβλίων τους.
  • Σε ό,τι αφορά το συντελεστή φορολογίας των ανωνύμων εταιριών, πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάλογα με το αντικείμενό τους, δηλαδή συντελεστής 35% για τη βιομηχανία - τουρισμός και 40% για το εμπόριο.
  • Την επανεξέταση φορολογίας με συντελεστή 35% των προσωπικών εταιριών (ΟΕ, ΕΕ κλπ. ).
ΛΑ''ΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Το Γενάρη αυξήθηκε 2,3% λόγω εκπτώσεων

Αυξημένος κατά 2,3% εμφανίζεται, σε πραγματικές - αποπληθωρισμένες - τιμές ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής πώλησης για το σύνολο της χώρας το μήνα Γενάρη του 1999, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 1998. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Η αύξηση κατά 2,3% του όγκου λιανικών πωλήσεων το Γενάρη του 1999, αφορά το σύνολο των πωλήσεων (τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα - οικιακός εξοπλισμός, λοιπά είδη) που κατέγραψαν οι υπηρεσίες της ΕΣΥΕ (δειγματοληπτικά) στο σύνολο της χώρας (Περιφέρεια Πρωτεύουσας και Λοιπή Χώρα). Η αύξηση αυτή της λαϊκής κατανάλωσης το Γενάρη, όπωςεμφανίζεται από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την πορεία του πραγματικού τζίρου των καταστημάτων λιανικής, οφείλεται κατά κύριο λόγω στο γεγονός ότι ο Γενάρης ήταν μήνας εκπτώσεων.

Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει ο όγκος λιανικών πωλήσεων της ομάδας "λοιπά είδη", με ποσοστό 6%. Ακολουθούν οι πωλήσεις ειδών της ομάδας "ένδυση - υπόδηση" με αύξηση 4,3%, τα είδη "διατροφής" με αύξηση μόλις 0,2%, ενώ οι πωλήσεις της ομάδας "έπιπλα και οικιακός εξοπλισμός", εμφανίζουν μείωση 1,8%.

Επιταχύνεται ο ρυθμός αύξησης τιμών στο χονδρεμπόριο

Αύξηση 0,1% σημείωσε το μήνα Φλεβάρη 1999 (συγκριτικά με τον προηγούμενα μήνα Γενάρη) ο τιμάριθμος Χονδρικής, έναντι μείωσης 0,1% που είχε σημειώσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο τελευταίο δωδεκάμηνο (σύγκριση Φλεβάρη 1999 με το Φλεβάρη του 1998) ο τιμάριθμος χονδρικής εμφανίζει αύξηση 2,8%, έναντι αύξησης 2,6% το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία (σύγκριση με βάση τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), τα οποία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας.

Και από τον πρώτο και από το δεύτερο δείκτη, προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών χονδρικής το 1999 είναι ταχύτερος σε σχέση με το 1998, που ίσως αποτελεί προάγγελο επιτάχυνσης και του ρυθμού αύξησης των τιμών λιανικής (πληθωρισμού).

Από τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις που κατέγραψε το μήνα Φλεβάρη στο χονδρεμπόριο η ΕΣΥΕ ήταν τα "τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση", οι τιμές χονδρικής των οποίων αυξήθηκαν κατά 0,9% και τα "εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής" που ακρίβυναν 0,4%.

Προτείνουν μείωση φορολογίας στα είδη πληροφορικής

Δέσμη προτάσεων, επίκεντρο των οποίων είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης (ΦΠΑ) προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής (εισαγόμενων και παραγόμενων στην Ελλάδα) καθώς και των κερδών των επιχειρήσεων του κλάδου, κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), στα πλαίσια του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που έχει αρχίσει το υπουργείο Οικονομικών με διάφορους φορείς.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΠΕ προτείνει στην κυβέρνηση να θεσπίσει:

  • Τη μείωση του ΦΠΑ στο Software από 18% στο 8% καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ στο εκπαιδευτικό Software, στα εκπαιδευτικά CD ROM, στις συνδρομές παροχής υπηρεσιών "Internet" από 18% σε 4%.
  • Την αφαίρεση των δαπανών για την αγορά υπολογιστών, Software, εκπαιδευτικών CD ROM, και συνδρομών στο Internet, από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.
  • Την "απευθείας αφαίρεση από τα κέρδη των δαπανών για αγορά υπολογιστών και Software" με παράλληλη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών και την προσαύξηση κατά 30% των δαπανών που γίνονται για την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα πληροφορικής.
  • Την ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων αιχμής της οικονομίας μέσω πριμοδότησης με επιπλέον 5% στο συντελεστή φορολόγησης, την καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής, την ενημέρωση των φορολογουμένων μέσω του "Internet" κλπ.
Ο περιορισμός της ρευστότητας είναι ... ακριβός

Η Τράπεζα της Ελλάδας "δανείστηκε" από τις τράπεζες 500 δισ. δραχμές για 14 μέρες με επιτόκιο 12%!

Τόκους ύψους 164,4 εκατομμυρίων την ημέρα θα πληρώνει η τράπεζα της Ελλάδας (και θα εισπράττουν οι τραπεζίτες), μετά τη χτεσινή απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας, να περιορίσει τη ρευστότητα των τραπεζών για δύο ακόμη, τουλάχιστον, βδομάδες. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή λακωνική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, που μας πληροφορεί ότι η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε "κατά τη σημερινή δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διαρκείας 14 ημερών σταθερού επιτοκίου 12%, έγιναν δεκτές καταθέσεις συνολικού ποσού 500 δισ. δραχμών".

Αυτό σημαίνει ότι οι τραπεζίτες, προτίμησαν - αντί να χορηγήσουν τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει στα θησαυροφυλάκιά τους από τους διάφορους καταθέτες, για τη χρηματοδότηση διαφόρων τομέων (δημόσιο ή ιδιωτικό) και κλάδους (βιομηχανία, εμπόριο, λαϊκή στέγη κλπ.) της οικονομίας - να τα καταθέσουν στην τράπεζα της Τράπεζας της Ελλάδας για 14 μέρες με σταθερό επιτόκιο 12%.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, και η τελευταία παράγραφος της επίσημης ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η κεντρική τράπεζα ικανοποίησε μόνο το 11,44% των χρημάτων που πρόσφεραν οι τράπεζες. Αυτό σημαίνει πως οι τραπεζίτες βρήκαν τόσο ελκυστικό το επιτόκιο 12% που είχε ανακοινώσει ότι θα πλήρωνε η Κεντρική Τράπεζα για τον περιορισμό της ρευστότητας στην αγορά, αφού προσφέρθηκαν να καταθέσουν για 14 μέρες στην Τράπεζα της Ελλάδας ποσό συνολικού ύψους 4.370,6 δισ. δραχμών.

Μόνο γι' αυτά τα 500 δισ. δραχμές που αποφάσισε να απορροφήσει η Τράπεζα της Ελλάδας από τις ιδιωτικές και κρατικές τράπεζες, θα πληρώσει - για τις 14 μέρες μέρες που τα δανείστηκε - τόκους συνολικού ύψους 2,3 δισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ