Στο Ιράκ μετέβη, αιφνιδίως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κατοχής, από πόλη σε πόλη
Associated Press |
Ιρακινοί μαθητές διαδήλωσαν χτες στη Σαμάρα κατά της αμερικανικής κατοχής |
Αιφνίδια επίσκεψη πραγματοποίησε χτες στο Ιράκ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ συναντήθηκε με τη νέα ιρακινή ηγεσία, την οποία «συμβούλευσε» να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα «της δημοκρατίας», να μην «επιτρέψει να γίνουν πολιτικές διώξεις και να μην επικρατήσει διαφθορά». Ενώ ο Ράμσφελντ, για μια ακόμη φορά, καθιστούσε σαφές ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης» των κατοχικών δυνάμεων, οι διαδηλώσεις κατά της κατοχής συνεχίζονταν. Μετά τη Βαγδάτη, την Ντουλουίγια, και την Μπαακούμπα, χτες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν στη Σαμάρα ζητώντας την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.
«Αποστολή μας είναι να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της δημοκρατίας και της ελευθερίας, οπότε μέχρι να γίνει αυτό θα είμαστε εδώ», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης «αν και στόχος είναι κάτι τέτοιο να γίνει το συντομότερο δυνατό». Ως κριτήριο για το πότε θα αποχωρήσουν οι κατοχικές δυνάμεις, ο Ράμσφελντ ανέφερε «την ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας». Επίσης, απέφυγε να απαντήσει για το ενδεχόμενο διατήρησης μονίμων αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό θα συζητηθεί με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί στα τέλη του χρόνου, αφού θα έχει συνταχθεί και νέο Σύνταγμα».
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συναντήθηκε με τον Κούρδο Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον σιίτη πρωθυπουργό Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Στους συνομιλητές τους απηύθυνε έκκληση να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης του Συντάγματος και διεξαγωγής νέων εκλογών. Τους «συνέστησε» να μην ασκήσουν διώξεις σε αξιωματούχους που μπορεί να σχετίζονταν στο παρελθόν με το καθεστώς του Σαντάμ αλλά και να καταπολεμήσουν τυχόν φαινόμενα διαφθοράς, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο βασικοί στόχοι «πρέπει να είναι η δημοκρατία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Οι Ταλαμπανί και Τζαφάρι, από την πλευρά τους, εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και ότι η νέα κυβέρνηση θα «αντιμετωπίσει τις προκλήσεις». Επίσης, επανέλαβαν την εκτίμησή τους ότι «προς το παρόν, οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι ικανές να διασφαλίσουν την ηρεμία».
Το απόγευμα, ο Ράμσφελντ επρόκειτο να μεταβεί στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε, για να συναντηθεί με τον Μασούντ Μπαρζανί, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία της αυτόνομης κουρδικής περιοχής. Ως πιθανότερος τόπος συνάντησης φερόταν η Μοσούλη, όπου χτες, όμως, με διαφορά 2 ωρών, σημειώθηκαν 2 επιθέσεις αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα μεταβεί εκεί.
Στην πρώτη επίθεση, που είχε στόχο μια αμερικανική φάλαγγα, σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 3, ενώ στη δεύτερη τραυματίστηκαν 4 Ιρακινοί. Νωρίτερα, στη Βαγδάτη, από επίθεση ενόπλων κατά ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών σκοτώθηκε 1 σωματοφύλακάς του και τραυματίστηκαν 2. Επίσης, σε ευρεία επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Ντούρα, από αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις, συνελήφθησαν 67 άτομα, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, συμπεριλαμβάνονται και οι τοπικοί επικεφαλής 3 ισλαμιστικών οργανώσεων.
Τέλος, από τη Βαρσοβία ανακοινώθηκε χτες ότι η Πολωνία θα αποσύρει τους 1.700 στρατιώτες της μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούσε «ταχεία ανάληψη της ολικής ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας από τις ιρακινές δυνάμεις», ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ασράφ Κάζι, εξέφραζε «ανησυχίες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια των συλλήψεων που γίνονται».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
«Τα μεγάλα εποικιστικά συγκροτήματα της Δυτικής Οχθης θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο και θα ενωθούν με το Ισραήλ, ακόμη και μετά από μια τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους» επέμεινε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα που ο Αριέλ Σαρόν επιβεβαίωνε, κατά τον ισραηλινό Τύπο, τις διαφωνίες του με το Λευκό Οίκο, μία μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, οι εργασίες επέκτασης του εποικισμού Μάαλε Αντουμίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, είχαν ήδη, αρχίσει.
«Εφαρμογή του οδικού χάρτη, που σημαίνει καμία επέκταση σε κανένα εποικισμό». Αυτή είναι η «ξεκάθαρη», όπως είπε ο Τζορτζ Μπους, θέση της Ουάσιγκτον για το ζήτημα. Εντούτοις, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο αρκέστηκε απλώς να μη σχολιάσει τη θέση αυτή, επανήλθε, χτες, στην ισραηλινή επιμονή να επεκταθεί ο εποικισμός Μάαλε Αντουμίμ, κάτι που, ήδη, έχει τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την πλευρά της, εξέφραζε την ικανοποίησή της για τη θέση Μπους όσον αφορά στην επέκταση των εποικισμών. Δεν έκρυβε, όμως, και την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν υπαναχώρησε από την άποψη που εξέφρασε, πέρυσι, σύμφωνα με την οποία «τα δεδομένα στο έδαφος δεν επιτρέπουν την επιστροφή στα σύνορα του 1967», κάτι που σημαίνει ότι ορισμένοι εποικισμοί θα παραμείνουν ως έχουν στο έδαφος της Δυτικής Οχθης.
Στο μεταξύ, εντός Ισραήλ συνεχίζονται οι αντιδράσεις ακροδεξιών οργανώσεων για το σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Μέλη τέτοιων οργανώσεων εξέφρασαν, χτες, τη διαμαρτυρία τους αλυσοδένοντας τις πόρτες 167 σχολείων στο Τελ Αβίβ και θέτοντας σε συναγερμό την Αστυνομία, καθώς και την Πυροσβεστική. Ο ισραηλινός στρατός, από την άλλη, επέβαλλε κατ' οίκον περιορισμό στον Νόαμ Φέντερμαν, επικεφαλής της ακροδεξιάς αντι-αραβικής οργάνωσης «Καχ», στον οποίο δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί από το σπίτι του στον εποικισμό της Χεβρώνα μέχρι το Σεπτέμβρη.
Παραλλήλως, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα και το συντονισμό των δύο χωρών «για τη διατήρηση της ηρεμίας». Ο Σιλβάν Σαλόμ μίλησε για «ευκαιρία ειρήνης» και ζήτησε την εκπόνηση «οδικού χάρτη και για τις σχέσεις Ισραήλ - Αράβων».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Το δυτικοαφρικανικό νησιωτικό κρατίδιο Πράσινο Ακρωτήρι, στον Ατλαντικό Ωκεανό, θα μετατραπεί τον Ιούνη του 2006 και για ένα μήνα σε εκτενές πεδίο στρατιωτικών ασκήσεων της (υπό συγκρότηση) Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Rapid Force, NRF). Οπως εξήγησε χτες στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, οι περίπου 18.000 στρατιώτες της ΝΑΤΟικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης θα δοκιμάσουν εκεί την ετοιμότητά τους να επεμβαίνουν «γρήγορα και αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου» κριθεί απ' το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο...
Σ' αυτό το «περιβάλλον πρόκλησης» - όπως χαρακτήρισε ο ΝΑΤΟικός διοικητής μία χώρα-μέλος του ΟΗΕ... - θα δοκιμαστεί η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης προτού τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Οκτώβρη του 2006. Οπως είπε χαρακτηριστικά, στρατιωτικά γυμνάσια τέτοιας κλίμακας δεν έχουν γίνει ποτέ έως τώρα στην Αφρική...
Γιατί όμως στην Αφρική; Επειδή οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναπτύξουν τη στρατιωτική τους εμπλοκή σε μία περιοχή που κατά τα σχέδιά τους θα αντικαταστήσει μεσοπρόθεσμα τις «αποθήκες πετρελαίου» της Αραβικής Χερσονήσου. Ας μην ξεχνάμε πως μέσα στα λίγα τελευταία χρόνια, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής εντάσσονται πλέον στο κλαμπ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αυξάνοντας ραγδαία την παραγωγή μαύρου χρυσού και τις εξαγωγές τους (κυρίως...) στις ΗΠΑ.
Σε επίπεδο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά υποχώρηση των φιλοδοξιών που τρέφει για τη (Δυτική και όχι μόνο...) Αφρική η Γαλλία, η οποία έως πριν λίγους μήνες εμπόδιζε στο κέντρο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ την πραγματοποίηση των στρατιωτικών γυμνασίων της NRF στη Μαυριτανία, επιθυμώντας και προωθώντας στη λεγόμενη μαύρη ήπειρο την εμπλοκή του λεγόμενου ευρωστρατού αντί του ΝΑΤΟ...