ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ζητά αποζημίωση από τη Ρωσία

Για τη δήθεν «σοβιετική κατοχή»

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Βάλντας Αντάμκους, μιλώντας στις 7 του Γενάρη σε σύσκεψη διπλωματών στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, διατύπωσε ως εξής τη «γραμμή πλεύσης» της Λιθουανίας έναντι της Ρωσίας: «Δε θα παραιτηθούμε από τις απαιτήσεις της αναγνώρισης του γεγονότος της σοβιετικής κατοχής και θα επιδιώξουμε την καταβολή αποζημίωσης για ό,τι προξένησε η κατοχή, αλλά την ίδια ώρα θα αναζητήσουμε διάλογο με τη Ρωσία». Μάλιστα, ο Β. Αντάμκους δε δίστασε να αναφέρει και το ποσό που ζητά η χώρα του από τη Ρωσία (ως διάδοχο της ΕΣΣΔ), που με βάση τις εκτιμήσεις τους φτάνει τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, απειλώντας πως η ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ (2011) και της ΕΕ (2013) θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Κοινοβουλίου της χώρας, Βίκτορας Μουντιάνας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκεντίμινας Κιρκίλας, συνδέει το θέμα των «διεκδικήσεων» με το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ.

Αμεση ήταν η αντίδραση και από τον Πρόεδρο της γειτονικής Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, που θέλει και η χώρα του να κάνει το ίδιο.

Η θέση του Κρεμλίνου

Μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο σιωπά απέναντι στις νέες προκλήσεις της Λιθουανίας. Να σημειωθεί ότι σε ανάλογες δηλώσεις το 2005 το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε σημειώσει «πως η θέση της ρωσικής πλευράς παραμένει σταθερή. Η είσοδος των τμημάτων του Κόκκινου Στρατού και η ένωση των κρατών της Βαλτικής με την ΕΣΣΔ δεν ήταν σε αντίθεση με κανέναν κανόνα του τότε διεθνούς δικαίου» και με βάση αυτό η Ρωσία θεωρεί πως δεν μπορεί να γίνει καν λόγος για αποζημιώσεις.

Την ίδια ώρα σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα» υπολογίζει πως οι επενδύσεις του σοβιετικού κράτους και το όφελος της οικονομίας της Λιθουανίας από την ενσωμάτωσή της στην ΕΣΣΔ ήταν της τάξης από 35 έως 65 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση διαφορετικές εκτιμήσεις Ρώσων και ξένων οικονομολόγων. Τονίζει επίσης πως το 30% των εδαφών της σημερινής Λιθουανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βίλνιους, δόθηκαν σ' αυτήν μετά το 1945, χάρη στη νίκη της ΕΣΣΔ στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια ώρα, άλλα ΜΜΕ εκτιμούν πως η όξυνση της αντισοβιετικής ψύχωσης στη Λιθουανία συνδέεται με την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου και την προσπάθεια των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να στρέψουν την προσοχή του λαού μακριά από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία έχουν οξυνθεί εξαιτίας της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και της συμμετοχής της στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέας γενιάς πυρηνικοί σταθμοί

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα σχέδια για την κατασκευή μιας νέας γενιάς σταθμών πυρηνικής ενέργειας, ως «μέσο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και απεξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο», ανακοίνωσε χτες η βρετανική κυβέρνηση.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Βιομηχανίας, Τζον Χάτον, δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια «δοκιμασμένη και ασφαλής» πηγή ενέργειας, που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες καθαρές τεχνολογίες. Βέβαια, ο Χάτον διευκρίνισε ότι δε θα θέσει ανώτατα όρια όσον αφορά στο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής που θα καλύπτουν οι πυρηνικοί σταθμοί. Οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν από τον ιδιωτικό τομέα. Τα σχέδια εν πολλοίς ήταν αναμενόμενα καθώς είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό η αναδίπλωση της Βρετανίας όσον αφορά στο πυρηνικό της πρόγραμμα, που έχει «παγώσει» από το 1986. Η Γαλλία και η Φινλανδία ήδη κατασκευάζουν νέους πυρηνικούς σταθμούς και η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει αιτήσεις αδειοδότησης που καταθέτει η βιομηχανία. Ολα αυτά σε μια στιγμή που με το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν προετοιμάζονται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εξάλλου, άλλες χώρες - στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως Ισραήλ και Πακιστάν, έχουν πυρηνικά όπλα, αλλά αυτά είναι αποδεκτά...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναμένεται να οριστεί ανώτερος σύμβουλος της τράπεζας JP Morgan, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», και με μισθό 750.000 ευρώ για... μερική απασχόληση! Και ο προκάτοχος του Μπλερ, ο συντηρητικός Τζον Μέιτζορ, είχε επίσης αναλάβει σύμβουλος στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό οργανισμό Carlyle Group, όταν είχε εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ το 1998.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ως «σημαντικές και χρήσιμες για το μέλλον της Δυτικής Σαχάρας» χαρακτήρισε το Μέτωπο Πολισάριο τις συνομιλίες με τη μαροκινή κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κοντά στην έδρα του στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πολισάριο, Μαχφούντ Αλί Μπέιμπα, τόνισε ότι είναι πολύ θετικό βήμα ο άμεσος προσδιορισμός του τέταρτου γύρου των συνομιλιών, στις 11-13 Μάρτη στο Μάνχασετ της Νέας Υόρκης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι στηρίζει ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον Κέρι, ενώ και το «γεράκι» Κόλιν Πάουελ έκρινε πολύ «θετικό βήμα» την υποψηφιότητά του. Την ίδια στιγμή ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κηρύξει την απόσυρσή του από την κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών.

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-- Κατηγορία της συνωμοσίας για πραξικόπημα και απόπειρα οργάνωσης τρομοκρατικής επίθεσης απαγγέλθηκε χτες από εισαγγελείς στη Γεωργία εναντίον του πολυεκατομμυριούχου Μπάντρι Παταρκατσισβίλι, ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι τραπεζικές του καταθέσεις δεσμεύτηκαν. Ο ίδιος, μετά τις περσινές μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, ζει στο Ισραήλ και τη Βρετανία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σαν απάντηση στους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί προκλητικής συμπεριφοράς του Ιράν, η κυβέρνηση της χώρας δημοσιοποίησε χτες, μέσω της κρατικής τηλεόρασης «Press TV», βίντεο που δε δείχνει καμία προκλητική ενέργεια εκ μέρους της, ενισχύοντας τη θέση πως το συμβάν αποτελούσε πράξη αναγνώρισης «ρουτίνας». Χτες το βράδυ, οι ΗΠΑ κατέθεσαν επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία στο Ιράν για το περιστατικό.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Κένυα συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού με την Αφρικανική Ενωση υπό τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση των διαφορών τους και όλων των άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν, μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μουάι Κιμπάκι στην προεδρία και το κύμα βίας που ξέσπασε, όπου σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία έχουν σκοτωθεί 500 άνθρωποι, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για 1.000.

«Εφυγε» ο Μιχαήλ Μίνιν

ΜΟΣΧΑ.--

Πέθανε στην πόλη Πσκοφ σε ηλικία 86 χρόνων ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Μιχαήλ Μίνιν, που ως λοχίας ύψωσε πρώτος τη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης στη στέγη της γερμανικής Βουλής στο Βερολίνο, το Μάη του 1945 και έχει απαθανατιστεί στη γνωστή ιστορική φωτογραφία. «Να η δική μας θεά της Νίκης!» ήταν η κραυγή που φώναξε τότε ο Μ. Μίνιν όπως θυμόταν αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι οι συναγωνιστές του (λοχίες Ζαγκίτοφ, Μπμπρόφ και Λισιμένκο) τον είχαν σηκώσει στα χέρια για να τον βοηθήσουν να φτάσει το ψηλότερο σημείο του αγάλματος που στόλιζε την εξωτερική όψη του Ράιχσταγκ.

ΚΟΥΒΑ
Πέθανε ο Φίλιπ Εϊτζι

ΑΒΑΝΑ.-

Ο «πιστός φίλος της Κούβας και ένθερμος υπερασπιστής του αγώνα των λαών για έναν καλύτερο κόσμο», σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκράνμα», Φίλιπ Εϊτζι, πέθανε τη Δευτέρα στην Αβάνα μετά από επιπλοκές της εγχείρησης έλκους. Ο Φίλιπ Εϊτζι υπήρξε πράκτορας της CIA μέχρι το 1968, όταν και παραιτήθηκε για λόγους συνείδησης, αφού διαφώνησε με την πολιτική στήριξης των δικτατορικών καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής και τη συγκάλυψη των θηριωδιών που διέπρατταν με τις πλάτες της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το 1974 δημοσίευσε το βιβλίο του με τίτλο «Μέσα στην Εταιρεία, Ημερολόγια της CIA» το οποίο μεταφράστηκε σε 27 γλώσσες. Μετά την έκδοση του βιβλίου, η αμερικανική κυβέρνηση στράφηκε εναντίον του και αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στη Βρετανία, από την οποία απελάθηκε αργότερα και στη συνέχεια στη δεκαετία του '80 εγκαταστάθηκε στην Κούβα. Αφιερώθηκε στην καταγγελία των τρομοκρατικών, αποσταθεροποιητικών και υπονομευτικών πράξεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια σε κυβερνήσεις και λαϊκά κινήματα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Ηταν γνωστός για τις πράξεις αλληλεγγύης του με την Κούβα, τη Νικαράγουα, τη Γρενάδα, τη Βενεζουέλα κ.ά..

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ελεύθερες 2 κρατούμενες των ανταρτών

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η επιμονή του προέδρου Ούγκο Τσάβες για την επιτυχία της ανθρωπιστικής αποστολής απελευθέρωσης της Κλάρα Ρόχας και της Κονσουέλο Γκονσάλες, κρατούμενων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), έφερε τελικά αποτελέσματα και οι δύο γυναίκες είναι από χτες ελεύθερες.

«Είναι τελείως ελεύθερες. Τις καλωσόρισα στη ζωή», δήλωσε ο πρόεδρος Τσάβες, που είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τις γυναίκες, και ακόμη πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την απελευθέρωση περισσοτέρων κρατουμένων και φυσικά θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για μια πιθανή επίτευξη συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής, μεταξύ των FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας. Την είδηση της απελευθέρωσης επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (CICR) στην Κολομβία, Μπάρμπαρα Χίντερμαν. Η συμφωνία προέβλεπε τη συνάντηση των ελικοπτέρων με τους αντάρτες σε προκαθορισμένο σημείο μέσα στη ζούγκλα, βάσει των συντεταγμένων που είχαν δώσει οι FARC.

Το γεγονός ότι σε μια μέρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απελευθέρωσης - που από τον περασμένο Δεκέμβρη συνάντησε πολλές δυσκολίες από την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας - δείχνει ότι κάτω από την πίεση της εσωτερικής και της διεθνούς κοινής γνώμης αναγκάστηκε να δεχτεί τελικά τη διαμεσολάβηση της Βενεζουέλας.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σχέδια αποσταθεροποίησης

KITO.--

H δοκιμασμένη συνταγή της πρόκλησης τεχνητής πολιτικής αναταραχής επιστρέφει εκ νέου στο Εκουαδόρ, μετά από ανάπαυλα αρκετού καιρού, ώστε να ξεπεραστεί το σοκ της απόλυτης συντριβής της αντιπολίτευσης, κατά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης.

«Εχουν εκπονηθεί ήδη διάφορα σχέδια αποσταθεροποίησης τόσο ενάντια στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ όσο και ενάντια στη Συντακτική Συνέλευση προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διαδικασία αλλαγών» τόνισε ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, Αλμπέρτο Ακόστα. Τα κόμματα και οι ομάδες της ολιγαρχίας είναι σε απελπιστική κατάσταση και δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, τόνισε ο Ακόστα. Επίσης, ο συντονιστής μεταξύ της κυβέρνησης και της Συντακτικής Συνέλευσης, Αουγκούστο Μπαρέρα, πρόσθεσε ότι πιάστηκαν επ' αυτοφώρω στελέχη των συντηρητικών κομμάτων να προσπαθούν να δωροδοκήσουν 15 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης που ανήκουν στην πλατφόρμα Alianza Pais, ώστε να αποσκιρτήσουν και να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία που έχει στο Σώμα. Κατά τον Μπαρέρα, στόχος ήταν η διάλυση των εργασιών, η παλινόρθωση του Κογκρέσου και η αποπομπή του προέδρου Ραφαέλ Κορέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ