Τον χαβά τους συνεχίζουν τα «πρώτα βιολιά» της ευρωατλαντικής και ισραηλινής προπαγάνδας. Ετσι και με την απελευθέρωση ομήρων: Ξεχείλισαν οι δακρύβρεχτες ιστορίες και οι αφηγήσεις για το πώς τους κακομεταχειρίστηκαν στη Γάζα. Οι εικόνες βέβαια από την ώρα της απελευθέρωσης προδίδουν το ακριβώς αντίθετο, θυμίζοντας τη μαρτυρία της υπέργηρης Ισραηλινής που όταν αφέθηκε ελεύθερη περιέγραφε εντελώς διαφορετικά τις μέρες της ομηρίας της. Ψιλά γράμματα όλα αυτά για τους προπαγανδιστές του ισραηλινού στρατού, που προσπαθούν με άθλια σκηνοθεσία να πείσουν για τις «επιτυχίες» τους στον πόλεμο ενάντια στους «βάρβαρους» Παλαιστίνιους. Από την άλλη, στις ανταποκρίσεις των ΜΜΕ δεν ακούγεται απολύτως τίποτα για τους λιγοστούς Παλαιστίνιους που απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές, στην πλειοψηφία τους παιδιά και εφήβους που κρατούνταν για «σοβαρά εγκλήματα» - το ότι σήκωσαν κεφάλι στην καταπίεση, στους εποικισμούς, στην κατοχική βία. Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα ισραηλινά κάτεργα, όπου υφίστανται βασανιστήρια και εξευτελισμούς από τον κατοχικό στρατό, αλλά κανείς από τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ της «Δύσης» δεν ασχολείται μαζί τους, σαν να είναι περίπου «φυσιολογικό» να τραβούν «των παθών τους τον τάραχο» από το Ισραήλ. Η δημοσιογραφία «στα καλύτερά της», με ...διευθυντή ειδήσεων την πρεσβεία και τους επιτετραμμένους του ΝΑΤΟ στη χώρα μας.
«Χωρίς αντίπαλο», «μοναδικός αντίπαλος είναι ο κακός εαυτός της» και άλλα παρόμοια κυριαρχούν στις εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων σχετικά με την κυβέρνηση και τον αντιλαϊκό της «οίστρο», ενώ την ίδια ώρα, ο προβληματισμός για τη ρευστότητα στη σοσιαλδημοκρατία παραμένει διάχυτος. Αλήθεια, όμως, από πού κι ως πού αντίπαλος της κυβερνητικής πολιτικής θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε από τις «50 αποχρώσεις» της σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυάδες τους; Εκείνοι, δηλαδή, που έχουν ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ από τις εκλογές και μετά, συμφωνούν με τα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, τις συμμαχίες με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια και εκείνοι που παρουσιάζουν «παντοδύναμη» την κυβέρνηση και οι άλλοι που ανησυχούν για το παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής. Τα δεκάδες σωματεία που συντονίζουν την πάλη τους για όσα «καίνε» τη ζωή του λαού, οι χιλιάδες επαγγελματίες που βγήκαν τις προηγούμενες μέρες στους δρόμους, οι πλημμυροπαθείς του κάμπου που οργανώνονται και διεκδικούν, οι υγειονομικοί που κινητοποιούνται για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία, οι φοιτητές που προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι το πραγματικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική, που πρέπει να δυναμώσει.
Ανάμεσα στους Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ήταν και ένα 9χρονο κορίτσι από το κιμπούτς Μπέρι. Το «περίεργο»; Ο πατέρας της έβγαινε τις πρώτες μέρες μετά τις 7/10 στο CNN και έλεγε ότι ο θάνατός της ήταν «ευλογία», γιατί «καλύτερα νεκρή παρά όμηρος της Χαμάς»! Θα πει κανείς, τι πιο σύνηθες για τον μηχανισμό των fake news που επιστρατεύτηκε από την πρώτη στιγμή; Από τα «40 αποκεφαλισμένα μωρά» μέχρι τα νεκρά παιδιά που αποδεικνύεται ότι ζουν, «ένα τσιγάρο δρόμος» για την ισραηλινή προπαγάνδα και όλα τα ΜΜΕ στη χώρα μας, που την αναπαράγουν εν πλήρη μονοφωνία, με σκοπό να ξεπλύνουν την κατοχή και να δικαιολογήσουν το νέο έγκλημα του ισραηλινού κράτους, με πάνω από 5.000 νεκρά παιδιά στη Γάζα μέσα σε 50 μέρες πολέμου.
RIZOSPASTIS |
1852 Πεθαίνει ο συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθος.
1912 Σκοτώνεται στο Δρίσκο της Ηπείρου στη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.
1917 Η επαναστατική σοβιετική κυβέρνηση απευθύνει μήνυμα στις κυβερνήσεις και τους λαούς όλων των εμπόλεμων χωρών για τον τερματισμό του πολέμου.
1922 Εκτελούνται στου Γουδή οι έξι κατηγορηθέντες ως πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, Γεώργιος Χατζηανέστης, Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Νικόλαος Θεοτόκης.
1925 Οι δάσκαλοι Δημήτρης Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία επειδή η διδασκαλία τους κρίθηκε «εθνικά επιβλαβής».
1930 Ξεκινά στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου. Το Στρατοδικείο θα καταδικάσει σε θάνατο τα δύο στελέχη της ΟΚΝΕ Μαρκοβίτη και Πανούση, σε ισόβια τους Γαμβέτα και Βλαντά, σε 7 χρόνια φυλάκιση τους Αδαμόπουλο και Τσακίρη και σε 2 χρόνια τον Κορδέλη. Η δίκη των κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου αποτέλεσε ορόσημο για την ντόπια και διεθνή κατακραυγή της αστικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών που ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας, ξεχώρισαν οι Παλαμάς, Ξενόπουλος, Γληνός, Καζαντζάκης, Βουτυράς, Βάρναλης, Τερζάκης, Λαυράγκας, Νιρβάνας, Καμπούρογλου, Μαλακάσης, Κορδάτος, Κατηφόρης κ.α. Τη διαμαρτυρία συνυπέγραψε και ο Α. Αϊνστάιν. Υπό το βάρος των κινητοποιήσεων οι θανατικές καταδίκες τελικά ανακλήθηκαν, ενώ μειώθηκαν και οι υπόλοιπες ποινές φυλάκισης.
1936 Υπογράφεται μυστική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη φασιστική Ιταλία και τις φασιστικές δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.
1957 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (28-30/11/1957).
1959 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο της ΕΔΑ (28/11-2/12/1959).
1973 Οι λιμενεργάτες της Γένοβας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, προχωρούν σε 6ήμερο μποϊκοτάζ όλων των πλοίων με ελληνική σημαία.
2002 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας από το ελληνικό Δημόσιο.
1701 Γεννιέται ο Σουηδός αστρονόμος Αντερς Κέλσιους, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.
1928 Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ. ΓΓ της ΚΕ επανεκλέγεται ο Α. Χαϊτάς.
1928 Γεννιέται ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.
1942 Γεννιέται ο Αμερικανός Τζίμι Χέντριξ, θρύλος της ροκ.
1942 Οι Γάλλοι ναύτες βυθίζουν τον στόλο τους στην Τουλόν προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Αξονα.
1951 Δολοφονείται στην Ασφάλεια η κομμουνίστρια Κατίνα Μπελλά.
1953 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νηλ.
1967 Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας ο Γιώργος Αγγουράκης (Αλέκος Ψηλορείτης), αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.