Ενδεικτικό από αυτή την άποψη αποτελεί και το περιεχόμενο της προχτεσινής ομιλίας του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο ακροατήριο των μεγαλοεπιχειρηματιών, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Ο Γ. Παπαντωνίου δεν είπε τίποτα καινούριο. Κωδικοποίησε, όμως, με σαφήνεια τους πραγματικούς συνομιλητές της κυβέρνησης στην κατάστρωση των επόμενων κινήσεων και μέτρων. Κατονόμασε, ουσιαστικά, τους συμμάχους με τους οποίους είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μέτωπο στήριξης της ασκούμενης πολιτικής της. Ξεκαθάρισε πως υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν με απλές υπουργικές αποφάσεις και άλλα, που αποτελούν θέματα "διαρθρωτικών μεταβολών" και πρέπει να παραπεμφθούν στον... "κοινωνικό διάλογο".
***
Με μιας, χωρίς πολύ ψάξιμο και σπατάλη δυνάμεων, μπορούν να επιλυθούν, για παράδειγμα, τα θέματα που συνδέονται με το λεγόμενο "αναπτυξιακό νόμο". Σ' αυτή την κατεύθυνση, με απλή απόφαση προαναγγέλθηκε η κατάργηση της κυβερνητικής εποπτείας και ο σχετικός έλεγχος για την τύχη των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που δίνονται - με το πρόσχημα της πραγματοποίησης επενδύσεων - στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο σχετικός έλεγχος, λέει, θα γίνεται στο εξής από τις τράπεζες! Θα βάλουν, δηλαδή, "το λύκο, να φυλάει τα πρόβατα". Θα ελέγχουν, δηλαδή, τη χρηστή αξιοποίηση του "τζάμπα χρήματος" οι τραπεζίτες, που επί δεκαετίες προσφέρουν παντοιοτρόπως "θαλασσοδάνεια" στο μεγάλο κεφάλαιο, τα οποία με την πάροδο του χρόνου γίνονται δανικά κι αγύριστα. Οι τράπεζες που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ πού πήγαν τα δικά τους κεφάλαια - δάνεια, τα οποία μεταμορφώθηκαν αργότερα σε "επισφαλή ποσά" και τελικά παραγράφηκαν, θα ελέγχουν δήθεν πώς εξελίσσεται μια επένδυση που δε χρηματοδοτούν οι ίδιες. Οι "θεσμικοί" αυτοί τζογαδόροι σε κάθε είδους κερδοσκοπικό παιχνίδι, θα παίζουν το ρόλο του επιθεωρητή που με τη μεγαλύτερη ευκολία αποποιείται η πολιτεία, πριν καν τον ασκήσει. Χωρίς διάλογο, όμως, θα προωθηθούν και οι άλλες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία προϋποθέσεων, στα πλαίσια της οποίας η "ιδιωτική πρωτοβουλία" θα πρέπει να αδράξει - όπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου - την ευκαιρία της οικονομικής συγκυρίας.
***
***
Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
"Κοινωνικός διάλογος", είναι η γνωστή ύφους και κάλλους φιέστα, στην οποία ο κάθε προσερχόμενος θα έχει όλο το δικαίωμα να προσέλθει και να διατυπώσει τις σκέψεις του, αρκεί φεύγοντας να έχει υιοθετήσει πλήρως τις απόψεις και την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση
- Τι στάση κρατούν οι γονείς απέναντι στην απεργία των καθηγητών;
- Στο χώρο των γονέων υπάρχει έντονος προβληματισμός και κορύφωση της αγωνίας μας, όπως και στους μαθητές, αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά την τύχη της σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων αντιλαμβάνεται ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να επιβάλει την εισοδηματική της πολιτική συνολικά, δε διστάζει να τσαλακώσει το κύρος των εκπαιδευτικών και να βάλει φωτιά στα όνειρα των μαθητών και των οικογενειών τους. Τη στάση της κυβέρνησης οι γονείς τη βλέπουν και παρ' όλες τις περί του αντιθέτου προσπάθειες της κυβέρνησης και μερίδας των ΜΜΕ, η πλειοψηφία των γονέων στηρίζει τις ελπίδες της σε αυτόν τον αγώνα των εκπαιδευτικών και συμπαραστέκεται ενεργά με κάθε τρόπο.
- Πώς έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα η συμπαράσταση των γονιών;
- Με πολλούς και διάφορους τρόπους εκδηλώνεται αυτή η συμπαράσταση. Ψηφίσματα στήριξης του αγώνα των εκπαιδευτικών έχουν, μέχρι στιγμής, εκδώσει 30 Ενώσεις της Νομαρχίας Αθήνας, δεκάδες άλλοι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Πειραιά. Καθημερινά οργανώνονται συγκεντρώσεις, συσκέψεις, κινητοποιήσεις ενημέρωσης και αλληλεγγύης σε δήμους και σχολικά συγκροτήματα από φορείς των γονέων σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, οι οποίες γνωρίζουν ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ αρκετές Ενώσεις Γονέων ενισχύουν τα απεργιακά ταμεία των τοπικών ΕΛΜΕ. Εξάλλου οι γονείς συμμετέχουν σταθερά στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της ΟΛΜΕ και γενικότερα αναπτύσσουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, προκειμένου με κάθε τρόπο να στηρίξουν αυτόν αγώνα, αφού τους αφορά άμεσα, αλλά και να αναδείξουν το συνολικό πρόβλημα της παιδείας.
- Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο στοιχείο που αναδείχτηκε από τη μέχρι τώρα πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών;
- Το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει από αυτόν τον αγώνα, πέρα από τη μαζικότατη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, που από μόνη της έχει να "πει" πολλά γύρω από τη συσσωρευμένη για χρόνια αγανάκτηση του κλάδου, είναι ότι έφερε στο προσκήνιο και συνεχίζει να φέρνει, επιτακτικά, το συνολικό πρόβλημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στην πορεία, τα αιτήματα των κινητοποιήσεων αυτών πολιτικοποιήθηκαν - κατά την άποψή μου πρέπει να συνεχίσει να γίνεται ακόμα περισσότερο - τονίζοντας την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, κάτι που απαιτεί πολιτική βούληση, γενναία χρηματοδότηση και σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες του λαού μας. Με δύο λόγια γίνεται συνείδηση σε όλο και περισσότερους, το γιατί υπάρχει σήμερα αυτό το χάλι στην παιδεία και η ανάγκη χάραξης και υλοποίησης μιας άλλης πολιτικής, τελείως διαφορετικής από αυτήν που επιτάσσουν τα ντόπια και ξένα συμφέροντα. Ολα αυτά βέβαια δεν μπορούν να γίνουν από μόνα τους. Χρειάζεται η συστράτευση των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, όλου του εργαζόμενου λαού και των ευρύτερων στρωμάτων που πλήττονται από τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, που θα απαιτήσουν μια άλλη παιδεία, ενταγμένη μέσα σε μια γενικότερη πολιτική υπέρ των συμφερόντων τους.
Φ. Κ.