Για μια ακόμα φορά η αγροτιά κατεβαίνει στους δρόμους του αγώνα, με αφετηρία τα μεγάλα συλλαλητήρια που γίνονται σήμερα σε Καρδίτσα και Φάρσαλα και την αγωνιστική κάθοδο των τρακτέρ στις πλατείες και τους δρόμους των χωριών της Θεσσαλίας. Αγωνιστικό κλίμα επικρατεί και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας. Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη οι αγρότες ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό "παρών" στο νέο αγροτικό ξεσηκωμό.
***
Οι αγρότες της χώρας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν από το Μάρτη του 1995 και να παλέψουν μέχρι τη δικαίωση. Βλέπουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διεκδικήσουν αγωνιστικά και ενωτικά την επίλυση των προβλημάτων τους - τα οποία κάθε μέρα που περνάει οξύνονται περισσότερο - και να παλέψουν συντονισμένοι για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ξεκληρίσματος που χαράζει η ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Από τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις μέχρι τώρα, τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο και κανένα από τα βασικά αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκε. Αντίθετα, οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με νέα ακόμα πιο καταστροφικά μέτρα, που εκπορεύονται μέσα από τα επιτελεία των Βρυξελλών στα πλαίσια της Συνθήκης του Αμστερνταμ, της νέας ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ ή αλλιώς Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της "Ατζέντας 2000", που θα τους οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στο βίαιο ξεκλήρισμα και την ανεργία.
***
Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών έχει κορυφωθεί και όχι άδικα. Αυτό που είδαν τη χρονιά που πέρασε, εκτός των άλλων, είναι οι τιμές και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων να πέφτουν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και το εισόδημά τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο. Αντίστοιχα, τα χρέη τους και το κόστος παραγωγής συνεχίζουν να αυξάνουν ασταμάτητα, ενώ οι έμποροι - βιομήχανοι και οι πολυεθνικές συνεχίζουν τη συσσώρευση ακόμη περισσότερων κερδών, καταληστεύοντας τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Ειδικότερα φέτος, εκτός από τους βαμβακοπαραγωγούς, δραματική έχει γίνει η κατάσταση για τους παραγωγούς τεύτλων, εσπεριδοειδών, λαδιού και ρυζιού. Στα τεύτλα οι τιμές μειώθηκαν δραστικά πέρσι και για πρώτη φορά επιβλήθηκε και πρόστιμο συνυπευθυνότητας (25.000 δραχμές για κάθε στρέμμα υπέρβασης), ενώ για φέτος αποφασίστηκε οι τιμές να μειωθούν ακόμα περισσότερο (12%). Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών γνωρίζουν τη χειρότερη χρονιά, πληρώνοντας ακριβά τις συνέπειες του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, καθώς και τις επιπτώσεις της ΓΚΑΤΤ. Οι επιλογές τους είναι: Η να υποκύψουν στους εκβιασμούς των εμπόρων - βιομηχάνων και να πουλήσουν τα πορτοκάλια για μερικά ψωροδίφραγκα ή να τα αφήσουν να σαπίσουν στα χωράφια. Στο λάδι επίσης η τιμή έπεσε στο μισό σε σχέση με πέρσι και το ίδιο διάστημα οι Βρυξέλλες επέβαλαν βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας, παρακρατώντας το 1/3 της επιδότησης. Στο ρύζι επίσης οι τιμές πέρσι έπεσαν σε εξευτελιστικά επίπεδα και λόγω των ευρωπροστίμων οι παραγωγοί έχασαν το 80% της στρεμματικής ενίσχυσης, ενώ φέτος οι τιμές κινούνται σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το 100% της στρεμματικής ενίσχυσης. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, καθώς και στην κτηνοτροφία.
***
Μπρος στην κατάσταση αυτή, το βασικό αίτημα του νέου αγροτικού ξεσηκωμού είναι η αντιμετώπιση των δυσμενέστατων επιπτώσεων που συνεπάγεται η "Ατζέντα 2000" της ΕΕ, η οποία προωθεί και επιβάλλει το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών. Παράλληλα οι αγρότες θα παλέψουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που έθεσαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και αφορούν, την προστασία του εισοδήματός τους, τη στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη ρύθμιση των χρεών. Επίσης θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα κυβερνητικά μέτρα που επιβάλλονται εναντίον τους, μέσω του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης, του ΕΛΓΑ κ.ά. Ακόμα, ανάμεσα στα κύρια αιτήματά τους περιλαμβάνεται και το σταμάτημα της ποινικοποίησης των αγώνων, που συντελείται με τη σωρεία δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.
***
Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επιβάλει αυτή την αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών το μόνο που κάνει είναι να εντείνει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, στήνοντας μια απέραντη βιομηχανία δικών και καταδικών, φτάνοντας σε σημείο να προχωρήσει μέχρι και τη δήμευση τρακτέρ. Βλέποντας όμως ότι η πολιτική τρομοκρατίας και εκφοβισμού δεν πτοεί τους αγωνιζόμενους αγρότες, βάζει μπρος και δόλια μέσα αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης. Πρόσφατα παραδείγματα η έκθεση του Σπράου για τη γεωργία και η διαρροή "πληροφοριών" σε μερίδα του Τύπου για δήθεν ρύθμιση των χρεών των αγροτών. Και η ουσία είναι ότι τέτοιου είδους τερτίπια επιστρατεύονται με απώτερο στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ομως, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και η καταστροφή της αγροτικής οικονομίας απειλεί να συμπαρασύρει στην καταστροφή ευρύτερα στρώματα εργαζομένων και χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες. Γεγονός που φανερώνει εύγλωττα ότι τα προβλήματα είναι κοινά και πως είναι απαραίτητη η αγωνιστική συμπαράταξη για την αντιμετώπισή τους. Η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών δεν είναι υπόθεση ζωής μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού. Τα συμφέροντα είναι κοινά και η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής μάς αφορά όλους, εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές και σπουδαστές. Η ανάγκη ενδυνάμωσης του ενιαίου μετώπου πάλης είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ
Η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών δεν είναι υπόθεση ζωής μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού. Τα συμφέροντα είναι κοινά και η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής μάς αφορά όλους, εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές και σπουδαστές. Η ανάγκη ενδυνάμωσης του ενιαίου μετώπου πάλης είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε
- Η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία σε ΔΕΚΟ - τράπεζες για μεθαύριο Πέμπτη. Σήμερα, επίσης, κινητοποιούνται, με στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για ποιον ακριβώς λόγο γίνονται αυτές οι κινητοποιήσεις, ενώ στη Βουλή αρχίζει η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου;
- Η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε, έχει τρεις κατ' αρχήν συγκεκριμένες επιδιώξεις.
α) Να μειώσει δραστικά το εισόδημα των εργαζομένων και συνταξιούχων, αφήνοντας άθικτα τα προνόμια των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Σημειώνουμε εδώ ότι ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ - τράπεζες, πήραν από 1/1/98, μειωμένες αποδοχές, αφού το εισόδημα φορολογήθηκε με ανώτερο συντελεστή, αλλά και με τη νέα ρύθμιση διακανονισμού. Οι μισθωτοί πληρώνουν μπροστά τους φόρους τους σε αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο, που είτε δεν πληρώνει, είτε όταν πληρώσει τα λίγα που τους χρεώνουν, τα καταβάλλουν όποτε, στην ουσία, θέλουν.
β) Στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση κατατέθησε τροπολογία που έχει στόχο την κατάργηση του δικαιώματος των συνδικαλιστικών οργανώσεων να υπογράψουν συμβάσεις με τις διοικήσεις, που θα καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις που διέπονται από τον Οργανισμό - Κανονισμό. Ετσι η κυβέρνηση θα μπορεί εν μια νυκτί να καταργήσει, π.χ., το ωράριο, τη μονιμότητα, το βαθμολόγιο, κανονισμούς μεταθέσεων, μετατάξεων κλπ. Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και η όποια αλλαγή χρειαζόταν τη σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου. γ) Με την επιλεκτική υλοποίηση των παραπάνω, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ - τραπεζών, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα προχωρήσει, δηλαδή, όχι μόνο πουλώντας ΔΕΚΟ - τράπεζες έναντι πινακίου φακής, αλλά και με ένα προσωπικό χωρίς δικαιώματα, που θα μπορεί και ευκολότερα να απαλλαγεί από ένα τουλάχιστον μέρος του.
- Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι σ' αυτές τις εξελίξεις;
- Κάτω από τη σοβαρότητα των εξελίξεων, την οργή των εργαζομένων για τη μείωση του εισοδήματός τους και των δικαιωμάτων τους, κάτω από την πίεση και της ΕΣΑΚ, η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και αλλού, συμφωνούν σε αποφάσεις για κινητοποιήσεις, ώστε να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων. Οπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και στη μεθαυριανή, οι άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ) δεν κάνουν τίποτα για την επιτυχία της κινητοποίησης. Σπάνια, αν βγει ανακοίνωση, το περιεχόμενό της είναι συνήθως αποπροσανατολιστικό. Δε συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια. Δε γίνονται περιοδείες.
- Ποια είναι η δική σας άποψη, η άποψη της ΕΣΑΚ, και πώς παρεμβαίνετε;- Οι άλλες δυνάμεις, ας το έχουμε καθαρό, μέτωπο με την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική δεν ανοίγουν. Εκ των πραγμάτων, το βάρος πέφτει στην ΕΣΑΚ, που ειδικά στους χώρους δουλιάς αυτούς που θα χτυπηθούν περισσότερο, έχει μικρές δυνάμεις. Παρά τις δυσκολίες αυτές, οι ΕΣΑΚίτες προωθούν στους χώρους την πολιτική και συνδικαλιστική τους αντίληψη, προπαγανδίζουν τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων, θεωρούν ότι οι αγώνες είναι μια καλή επένδυση που δίνει προοπτική, όραμα για μια κοινωνία δίκαιη, που θα έχει τους εργαζόμενους στο προσκήνιο και όχι στη γωνία.
Στ. Ζ.