Ποια είναι η ιδεολογική βάση αυτής της κομπίνας;Είναι η αντίληψη της ταξικής συνεργασίας. Οτι δηλαδή, όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά και επιβάλλεται, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και πρόοδος, να κάθονται στο ίδιο τραπέζι τα μονοπώλια, η κυβέρνησή τους και οι εργαζόμενοι και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα συμφέρουσες σε όλους!Και αντίστροφα. Η πάλη των εργαζομένων κατά των μονοπωλίων και της αντιλαϊκής πολιτικής, όχι μόνο είναι ξεπερασμένη, αλλά είναι και επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας και των ίδιων των εργαζομένων!Οποιος αγωνίζεται, το κακό του προκαλεί...
Η τυχόν αποδοχή από τους εργαζόμενους αυτής της αντίληψης, θα τους μετέτρεπε σε δούλους με τη θέλησή τους.Γιατί είναι πολύ πιο αντιδραστική και από την κλασική εκδοχή του ρεφορμισμού.Οι ρεφορμιστές του παρελθόντος δεχόντουσαν την ταξική πάλη, έστω από τη δική τους σκοπιά. Οι ρεφορμιστές του παρόντος απορρίπτουν ακόμα και την πάλη, που περιορίζεται σε απλούς επιμέρους στόχους, σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Και κάνουν το παν, προκειμένου να ξεριζωθεί από τη συνείδηση των εργαζομένων ακόμα και κάθε φευγαλέα σκέψη για αγώνα.
***
Η ιδέα του "κοινωνικού διαλόγου" δεν είναι κάτι το ακριβώς καινούριο. Ως έκφραση της ταξικής συνεργασίας υπάρχει από καταβολής καπιταλιστικού κόσμου. Ωστόσο, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, αυτή η ιδέα εμπλουτίστηκε με περισσότερα αστικά επιχειρήματα και καταβάλλεται η προσπάθεια να εμφανιστεί σαν φάρμακο διά πάσαν νόσον...
***
Τα συνδικάτα πρέπει να συζητούν, μας λέει εκ του πονηρού ο κύριος Πρωτόπαππας...
Τα συνδικάτα συζητούν με την εργοδοσία, από τότε που υπάρχουν. Αλλά συζητούν για να διαπραγματευτούν, για να διεκδικήσουν. Αυτό θα το κάνουν, όσο θα υπάρχει κεφάλαιο. Συζητούν, έχοντας επίγνωση (ή πρέπει να έχουν επίγνωση), ότι απέναντί τους βρίσκεται ο ταξικός τους εχθρός και όχι ο κοινωνικός εταίρος. Συζητούν, έχοντας στήριξη στο κίνημα των εργαζομένων και όχι επιδιώκοντας τον παροπλισμό του, όπως κάνουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, διάφορων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.
Τα λαϊκά συμφέροντα υπερασπίζονται με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και όχι με τον ενταφιασμό της, κάτι το οποίο επιχειρείται και μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο".
Μάκης ΜΑΪΛΗΣ
Τα συνδικάτα συζητούν με την εργοδοσία, από τότε που υπάρχουν. Αλλά συζητούν για να διαπραγματευτούν, για να διεκδικήσουν. Αυτό θα το κάνουν, όσο θα υπάρχει κεφάλαιο. Συζητούν, έχοντας επίγνωση (ή πρέπει να έχουν επίγνωση) ότι απέναντί τους βρίσκεται ο ταξικός τους εχθρός και όχι ο κοινωνικός εταίρος
- Πώς κρίνετε την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας να καταδικάσει με φυλάκιση τριών μηνών τους έντεκα απεργούς εργαζόμενους του Δήμου Λάρισας, που συνελήφθησαν στις 27 Μάρτη, με το κατηγορητήριο της απόπειρας παράνομης βίας από κοινού;
- Η απόφαση του δικαστηρίου εντάσσεται στη γενική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Στην προσπάθειά της να εφαρμόσει αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, χρησιμοποιεί και τη μέθοδο της καταστολής για να κάμψει έτσι τις αντιδράσεις των εργαζομένων, όπως αυτή των εργαζομένων στο Δήμο Λάρισας που διεκδικούν την επαναπρόσληψη 65 συναδέλφων τους. Αλλωστε, η ίδια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των αγροτών, όταν ο"σοσιαλιστής" υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, έδωσε εντολή για πάταξη της διαμαρτυρίας τους. Ακριβώς αυτό το χαρακτήρα δίνουμε στην απόφαση καταδίκης των έντεκα εργαζομένων.
- Ποια κατάσταση επικρατεί στο Δήμο, μετά από αυτή την απόφαση και ποια υπήρξε η αντίδραση των εργαζομένων, αλλά και των φορέων της πόλης;
- Η κατάσταση στο Δήμο είναι ακόμα τεταμένη, καθώς υπάρχει ο απόηχος της καταδικαστικής απόφασης, αλλά και των ενεργειών (κυνηγητό) του δημάρχου απέναντι στους εργαζόμενους που προσπαθούσε να τους αποτρέψει από το να απεργήσουν. Ταυτόχρονα όμως, το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων είναι ανεβασμένο, κάθε μέρα συσπειρώνονται για να αποτρέψουν ενδεχόμενα αντεργατικά μέτρα εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στο δήμαρχο Λάρισας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, που τόσο πολύ επιθυμεί, υπακούοντας έτσι στις προσταγές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του δημάρχου και στην απόλυση των 65 εργαζομένων του Δήμου τάσσονται όλοι οι φορείς και πολλοί παράγοντες της πόλης, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι που τον στηρίζουν, χωρίς να τολμούν όμως να "σηκώσουν το κεφάλι" για να μη δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα.
- Πώς κρίνετε τη στάση της δημοτικής αρχής καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας των εργαζομένων που διεκδικούσαν την επαναπρόσληψη των 65 απολυθέντων; Αληθεύουν οι μαρτυρίες - καταγγελίες για τρομοκρατία και εκβιαστικές ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων;
- Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την τακτική του δημάρχου, την τρομοκρατία δηλαδή που ασκεί απέναντι στους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι "πρωτοπαλίκαρα" του δημάρχου έπαιρναν τηλέφωνο στα σπίτια νεοπροσληφθέντων και τους απειλούσαν ότι αν δε γίνονταν απεργοσπάστες θα τους απέλυαν και θα προσλάμβαναν επιλαχόντες στη θέση τους. Τα ίδια "πρωτοπαλίκαρα", την ημέρα της επέμβασης των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο όπου βρίσκονταν οι απεργοί εργαζόμενοι, στις 27 Μάρτη, έδειχναν με το δάχτυλο ποιοι εργαζόμενοι έπρεπε να συλληφθούν. Θέλουμε ακόμα να καταγγείλουμε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος, ως δημοτικός σύμβουλος, αντί να υπερασπίσει τους εργαζόμενους, ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που ψήφισαν την απόφαση για απόλυση των 65. Οι τελευταίοι είναι εγκαταστημένοι σε σκηνές έξω από το δημαρχείο και συνεχίζουν τον αγώνα. Στον πλευρό τους, με κοινή απόφασή τους, είναι η Ενωση Προσωπικού ΟΤΑ, το Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Καθαριότητας Νομού Λάρισας.
Χ. Δ.
ΕΙΚΟΝΑ νεκρής πόλης παρουσίασε η πρωτεύουσα του Ζαϊρ. Οι κάτοικοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ανταρτών για πίεση προς τον Μομπούτου ώστε να παραιτηθεί, συμμετείχαν στη μαζική απεργία και κατά χιλιάδες στην αντικυβερνητική διαδήλωση (σελίδα 12).
ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ του εργαστηρίου στο Μαρούσι, την απόλυση όλου του προσωπικού εκεί και την επαναπρόσληψη ορισμένων με νέες συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς, ανακοίνωσε η εταιρία "KODAK"! (σελίδα 14).
"ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ουσία εξάρτησης". Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν την Κυριακή δεκάδες νέοι του Χαλανδρίου, οι οποίοι πήραν μέρος στην εκδήλωση με θέμα τα ναρκωτικά που διοργάνωσαν οι οργανώσεις Χαλανδρίου της ΚΝΕ και συμμετείχε η θεραπευτική κοινότητα "18 ΑΝΩ" (σελίδες 20-21).
ΜΕ ΣΤΟΧΟ να φτάσει το μήνυμα - κάλεσμα για τη "Νεανική Αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό, με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό" σε κάθε χώρο όπου ζει, εργάζεται, σπουδάζει η νεολαία, εξορμούν σε όλη τη χώρα οι οργανώσεις της ΚΝΕ (σελίδα 23).
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και κοινωνικό χαρακτήρα των ελληνικών σιδηροδρόμων, που υποθηκεύει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις οδηγίες των Βρυξελλών, υπερασπίζονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με τη σημερινή τους 24ωρη πανελλαδική απεργία (σελίδα 32).