ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συσπείρωση για μια άλλη πολιτική υγείας

Αποσπάσματα απ' την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή στην εκδήλωση που οργάνωσε χτες η Αχτίδα Υγείας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ

Με το νομοσχέδιο για την υγεία που προωθεί η κυβέρνηση και μάλιστα στα θερινά τμήματα της Βουλής, επιχειρείται μια μεγάλη επίθεση της άρχουσας τάξης, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και των συνοδοιπόρων τους, εναντίον των εργαζομένων, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές κατακτήσεις τους και ιδιαίτερα το χώρο της υγείας.

Τα παραπάνω τόνισε χτες βράδυ ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Αχτίδα Υγείας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο "Τιτάνια", για την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος σε σχέση με την προώθηση του νομοσχεδίου για την υγεία στη Βουλή. "Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ενδιαφέρει και απασχολεί όλους τους εργαζόμενους, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού", υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας πως το "θέμα "Υγεία" νομίζουμε ότι πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο της δράσης όλων των δυνάμεων του Κόμματος. Δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα και δεν πρέπει να κατανοείται σαν τέτοιο. Δε θεωρούμε ότι αφορά μόνον τον υγειονομικό κόσμο, αλλά αφορά όλους".

Μοιρολατρική άποψη

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια υποχώρησε η αντίληψη πως η υγεία είναι "κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει", που στο παρελθόν την υποστήριζαν όλοι σχεδόν οι φορείς υγείας και οι άλλες παρατάξεις, εκτός της ΝΔ. Τώρα, πρόσθεσε, όλοι τους άλλαξαν θέσεις και "αρχίζει να γίνεται αποδεκτή η άποψη ότι πρέπει να πληρώσεις και για την υγεία, όπως πληρώνεις παντού". Χρειάζεται, πρόσθεσε, σοβαρή ιδεολογική και γενικότερη δραστηριότητα από την πλευρά μας για το σπάσιμο αυτής της μοιρολατρικής αντίληψης.

Το νομοσχέδιο για την υγεία, υπογράμμισε, δεν αφορά πρωτίστως τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας αλλά, κυρίως, ενδιαφέρει όλους τους εργαζόμενους, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. "Είμαστε, τόνισε, κατηγορηματικά αντίθετοι με το νομοσχέδιο και ζητάμε την απόσυρσή του, γιατί η κυβερνητική πολιτική, εναρμονισμένη και υποταγμένη στις γενικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ για παραπέρα "απελευθέρωση της αγοράς" και στον τομέα της υγείας, προωθεί νόμους και παίρνει μέτρα, που φαλκιδεύουν και περιορίζουν το δημόσιο τομέα, διευκολύνοντας και ενισχύοντας, ταυτόχρονα, το ιδιωτικό κεφάλαιο που "επενδύει" στην υγεία, να κερδοσκοπεί ασύδοτα". Πρόκειται, είπε, για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο νομικό καθεστώς, όπως αυτό διαμορφώθηκε από το 1990 και μετά, από την κυβέρνηση της ΝΔ στην αρχή και στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν κινείται στην κατεύθυνση λύσης βασικών προβλημάτων υγείας του λαού, που είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία, επέκταση του Δημόσιου Τομέα Υγείας και προσανατολισμός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ίδρυση Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ.

Ποιο δημόσιοτομέα υπερασπίζουμε

"Τελευταία, είπε σε άλλο σημείο ο Σπ. Χαλβατζής, διατυπώνεται κάποια κριτική στις θέσεις του Κόμματος, από ορισμένους φίλους, αλλά και από άλλους γιατρούς, οι οποίοι δουλεύουν σε μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας. Λένε ότι ισοπεδώνουμε τα πάντα. Οτι εξωραϊζουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και την ίδια στιγμή συλλήβδην κατηγορούμε όλους τους γιατρούς που δουλεύουν σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας".

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής αποσαφήνισε τα εξής σημεία, όσον αφορά τις θέσεις και την πολιτική του Κόμματος:

"Οταν υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όχι μόνον δεν εξωραϊζουμε την κατάστασή του, αλλά στηλιτεύουμε τις αδυναμίες του, το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού το χρησιμοποιούν, όπως και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ως λάφυρο για την ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων, τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, προωθώντας την αναξιοκρατία και τον αυταρχισμό. Οχι λίγες φορές καταγγείλαμε τα φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι μόνον ένα εκδημοκρατισμένο, αναβαθμισμένο και με αυξημένη χρηματοδότηση από το κράτος, Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες υγείας του λαού. Δεύτερο. Δεν έχουν δίκιο οι φίλοι μας όταν λένε ότι αντιμετωπίζουμε τους γιατρούς που εργάζονται στις επιχειρήσεις υγείας, το ίδιο όπως βλέπουμε τις επιχειρήσεις υγείας. Η αντίρρηση και αντιπαράθεσή μας με τις επιχειρήσεις αυτές δεν έχει ουδεμία σχέση με τους εργαζόμενους σ' αυτές. Αυτούς τους εργαζόμενους γιατρούς και γενικότερα τους υγειονομικούς, τους αντιμετωπίζουμε όπως όλους τους εργαζόμενους. Επιπρόσθετα τονίζουμε ότι συχνά, αυτοί έχουν περισσότερα εργασιακά προβλήματα και γίνονται αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματίες".

Πολλαπλασιασμός της δράσης

Η κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας συνεχώς χειροτερεύει, υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά πρόληψη, ενώ υπάρχουν τεράστια κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό. "Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Την ίδια στιγμή με άμεσους και έμμεσους τρόπους συνδέονται τα Δημόσια Νοσοκομεία με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και ειδικότερα με τα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία προσπορίζονται δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία, πολλές φορές και για αχρείαστες εξετάσεις".

Η κυβέρνηση, συνέχισε, αρχίζει επίσημα πλέον, να αντιμετωπίζει και την υγεία με τη λογική του ανταγωνισμού, όπως επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Βασική επιδίωξη είναι να νομιμοποιηθεί και θεσμικά η αντιλαϊκή πολιτική και η άσχημη, έως άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Είναι ανάγκη, υπογράμμισε, να πολλαπλασιαστεί η δράση στα Νοσοκομεία, αλλά και να διευρυνθεί στο εργατικό και γενικότερα στο μαζικό λαϊκό κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να παλέψουν οι εργαζόμενοι για την αύξηση των δαπανών γιαυγεία, πρόνοια και ασφάλιση. Αυτή η δράση μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα στη συσπείρωση δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα μπορούν, αν αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από εργατικά συνδικάτα και συλλόγους εργαζομένων. "Θα μπορούσε να γίνει συζήτηση και να παρθούν αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια Σωματεία, αλλά και άλλους φορείς. Αποφάσεις καταγγελίας της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, καθώς και του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και ταυτόχρονα να βγαίνουν Επιτροπές Αγώνα, που να διεκδικούν την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών. Ειδικά από τη ΓΣΕΕ και όλους τους άλλους Συλλόγους και Σωματεία θα μπορούσε να διεκδικηθεί η πρόσληψη γιατρών εργασίας".

Το νομοσχέδιο, είπε σε άλλο σημείο, δεν προβλέπει καμιά ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη που παρέχεται από τις αντίστοιχες μονάδες του ΙΚΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ούτε και στις ανάγκες των ίδιων των ασφαλισμένων, πολύ περισσότερο βέβαια, στις ανάγκες γενικά του πληθυσμού.

Πρωτοβουλίες, υπογράμμισε, μπορούν να αναπτύξουν και οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, αναδεικνύοντας τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, των θέσεων εργασίας στο Σύστημα Υγείας κλπ. Μπορεί να οργανωθούν εκδηλώσεις στα ΤΕΙ και στα ΑΕΙ. Εχει ειδική σημασία για τη νεολαία, διότι η κυβέρνηση επικαλείται το managment στα νοσοκομεία, σαν πανάκεια, ενώ ειδικότητες που βγαίνουν από τα ΤΕΙ, όπως οι σχολές στελεχών διοίκησης νοσοκομείων, τεχνολόγων, ιατρικών οργάνων κλπ, δεν υπάρχουν ούτε καν σαν οργανικές θέσεις στους οργανισμούς των νοσοκομείων. Από τους Συλλόγους Γονέων θα μπορούσε να διεκδικηθεί η σχολιατρική υπηρεσία, οι εμβολιασμοί και η κρατική οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά. Μέσα από τις γυναικείες οργανώσεις, θα μπορούσε να διεκδικηθεί η προληπτική ιατρική δωρεάν, με ΠΑΠ-test, έλεγχο μαστού, και να αναπτυχθεί δράση για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Κινήσεις, θα ήταν καλό να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στις εκτιμήσεις των υγειονομικών αναγκών της περιοχής τους, επαγρυπνώντας και αποκαλύπτοντας κινήσεις δημάρχων που, δημαγωγώντας, προωθούν την ίδρυση ιδιωτικών φορέων υγείας σε ανταποδοτική βάση.

Κεντρικό αίτημα - σύνθημα μπορεί να γίνει: "Η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό, είναι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει".

Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε: "Σήμερα που τα άλλα κόμματα συμφωνούν με τη λογική της ΕΕ και τις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δέχονται τη φιλοσοφία και τους ευρύτερους στόχους του νομοσχεδίου και οι προτάσεις τους κινούνται σε δευτερεύοντα θέματα, ο ρόλος του ΚΚΕ, των μελών, των φίλων και των οπαδών του, καθίσταται περισσότερο απαραίτητος για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στον αγώνα για την απόρριψη αυτού του νομοσχεδίου και για μια άλλη πολιτική υγείας".

Ο αγώνας έχει αποτελέσματα

Οι παρεμβάσεις στη χτεσινή εκδήλωση

Στη χτεσινή εκδήλωση της ΚΟΑ έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης τόνισε: "Η απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών καθιστά όλους τους γιατρούς δυνατούς. Κι αυτό γιατί οι νέοι γιατροί κατεβαίνουν στο δρόμο για να υπερασπίσουν τη δημόσια υγεία. Αυτή η μεγάλη κινητοποίηση έχει φέρει και σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που χρησιμοποιεί διάφορα χαρτιά για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των νοσοκομειακών γιατρών. Αρχικά χρησιμοποίησε τον τηλεοπτικό φασισμό, σήμερα τις δικαστικές απειλές και τους εισαγγελείς. Αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση και ακολουθεί αυτή την πρακτική, είναι ότι γίνεται μια πραγματική απεργία στο χώρο της υγείας. Γίνεται μια απεργία με τους γιατρούς μπροστά στις επάλξεις. Στην κινητοποίηση αυτή εκφράστηκε η αλληλεγγύη από πολλούς φορείς των εργαζομένων. Φάνηκε ακόμη ότι οι αγώνες βγάζουν αποτελέσματα. Πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας κάνουν αναφορά για την αγορά αξονικών τομογράφων για τα Νοσοκομεία "Σωτηρία" και "Μεταξά", αλλά και για αλλαγή της εφημερίας στο Νοσοκομείο της Νίκαιας. Δηλώσεις που γίνονται κάτω από την πίεση του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών. Σήμερα δίνουμε μια μάχη για να μην ψηφιστεί το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο. Αύριο, αν τελικά το ψηφίσουν, θα δώσουμε έναν πόλεμο που θα έχει νικητές και ηττημένους. Θα πληρώσουν όλοι αυτοί που θέλουν να ξεθεμελιώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο φάρμακο Π. Μπότσης στην παρέμβασή του υπογράμμισε: "Οι υπέρογκες δαπάνες για το φάρμακο οφείλονται στην ανυπαρξία μιας ουσιαστικής πολιτικής για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμάκων που θα είχαν μειώσει το κόστος αισθητά. Σήμερα μιλούν για εισαγγελείς που διατάσσουν προκαταρκτικές εξετάσεις για τις απεργίες των γιατρών, ενώ πριν ένα χρόνο όταν είχαν δοθεί αυξήσεις 400% σε ορισμένα φάρμακα, ο εισαγγελέας που επενέβη δεν έχει δώσει ακόμη το πόρισμά του".

Ο Ηλ. Σιώρας,μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Ευαγγελισμού" σημείωσε: "Ο προϋπολογισμός για την υγεία ποτέ δεν ξεπέρασε το 5%, παρά τις εξαγγελίες ότι έφτανε το 5,8 και 6,2 του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς προβλημάτων στα Νοσοκομεία της χώρας και ουσιαστικά να υπονομεύεται από την κυβέρνηση ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας".

Παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ελληνικού, Κ. Κορτζίδης,ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Χρ. Λαζαρίδης,εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και συνταξιούχων.

Λεζάντα σελ. 19

Στο βήμα ο Σπ. Χαλβατζής, αναλύει τις θέσεις του ΚΚΕ για την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ