Γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν στον προχτεσινό βομβαρδισμό σχολείου |
Σε ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τις πολιτοφυλακές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) προχώρησε η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Επέβαλε έλεγχο διαβατηρίων γύρω από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών. Οπως ανακοίνωσε χτες η κρατική υπηρεσία προστασίας των συνόρων, «κάθε Ουκρανός ή αλλοδαπός πολίτης θα πρέπει στο εξής να δείχνει το διαβατήριό του προκειμένου να εισέλθει στην περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών ή να εξέλθει από αυτήν». Η ανακοίνωση έχει το χαρακτήρα της παρακολούθησης των ροών ανθρώπων που μπαίνουν στη χώρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Η απόφαση λαμβάνεται την επομένη της ανακοίνωσης του Κιέβου για διακοπή των πόρων από τον προϋπολογισμό (προς το παρόν συνεχίζεται η παροχή φυσικού αερίου) στα εδάφη που ελέγχονται από τους πολιτοφύλακες. Η Ουκρανία σκλήρυνε τους τόνους μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στις περιοχές της ανατολικής χώρας που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι, τις οποίες μόνο η Ρωσία αναγνώρισε και οι οποίες, σύμφωνα με το Κίεβο, κατάφεραν βαρύ πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική εξουσία παραμένει προσηλωμένη στο ειρηνευτικό σχέδιο και ότι θα λάβει σειρά μέτρων για την προστασία της χώρας και την απομόνωση των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων.
Σε άμεση αντίδραση προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τονίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι οι συμφωνίες καταπατήθηκαν χονδροειδώς από την ουκρανική πλευρά. Αντί να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση, το Κίεβο κατέφυγε εντατικά στη στρατιωτική βία στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα, γεγονός που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και μαζικές καταστροφές». Και προσθέτει: «Αντί να προχωρήσει σε πραγματικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει διάλογο με τον ίδιο του το λαό, (το Κίεβο) πήρε παρασκηνιακά αόριστες αποφάσεις που δεν οδήγησαν πουθενά, πέραν από υποσχέσεις χωρίς αύριο».
Επίσης, οι αρχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εκλέχτηκαν την περασμένη Κυριακή, με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης του Ποροσένκο να αποσύρει το νόμο για τη μερική αυτονομία, πρότειναν να γίνει νέα συνάντηση για την κατάληξη νέου ειρηνευτικού σχεδίου. Την πρόταση αυτή ωστόσο απέρριψε αμέσως η ουκρανική πλευρά. Επίσης, ο ουκρανικός στρατός απέρριψε τις κατηγορίες των πολιτοφυλακών ότι εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι τηρεί «αυστηρά» τη συμφωνία εκεχειρίας. Πάντως, προχτές, το χτύπημα του σχολείου στο Ντονέτσκ, με δύο νεκρά παιδιά και πολλά τραυματισμένα, προήλθε από τη μονάδα του στρατού που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της πόλης. Ταυτόχρονα οι μετακινήσεις στρατού στα ανατολικά είναι γεγονός αλλά η ουκρανική πλευρά μιλάει για μεταφορά στρατού της Ρωσίας κοντά στα σύνορα.
Χτες πάντως ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκάλεσε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημείωσε με νόημα: «Οι αποκαλούμενες εκλογές ήταν ένα πολύ αρνητικό σημάδι, η κατάσταση στο πεδίο είναι εξαιρετικά κακή, με τους νεκρούς χθες. Πρέπει να συζητήσουμε τη δράση που πρέπει να αναλάβουμε σε πολιτικό επίπεδο, για να δούμε ποια μορφή διαλόγου και ποιο πολιτικό κανάλι (επικοινωνίας) θέλουμε να εφαρμόσουμε και ποια στρατηγική κυρώσεων να υιοθετήσουμε».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αρνητικό για τους «Δημοκρατικούς» αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της Τρίτης, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανήλθε χτες, με νεότερες δηλώσεις του, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην αισθητή μείωση του ποσοστού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες, επιχειρώντας προφανώς να απαξιώσει την αίσθηση της «μεγαλύτερης λαϊκής αποδοχής» των πολιτικών αντιπάλων του.
Επανέλαβε ότι θα είναι «ανοιχτός σε συνεργασία» με το νέο Κογκρέσο που θα αναλάβει έργο από τη νέα χρονιά, μην κρύβοντας ότι θα καταβάλει όσες προσπάθειες μπορεί για να πετύχει την έγκριση (έστω και συμβιβαστικών) νομοθετικών ρυθμίσεων. Γίνεται λόγος για τη μετανάστευση, τις κλιματικές αλλαγές και το ελάχιστο ωρομίσθιο, που πρόκειται να έχουν μικρή επίδραση στα λαϊκά στρώματα. Και βέβαια, η αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους έχει σχέση με τη σύγκρουση τμημάτων του κεφαλαίου, που στήριξαν με πολλά δισ. δολάρια και τα δύο κόμματα.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ψηφοφόρων, κινήθηκε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα. Κατά μέσο όρο 36,6%, με το μικρότερο στην Καλιφόρνια με 21,3% και το μεγαλύτερο στο Μέιν με 59,3%. Επίσης, στις κάλπες προσήλθε το 75% των λευκών Αμερικανών, το 12% των Αφροαμερικανών, το 8% των Ισπανόφωνων, το 3% των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, το 2% άλλης εθνικής καταγωγής. Επίσης, μόλις το 13% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών. Το 40% που δεν ψήφισαν, αφού δεν εγγράφηκαν καν στους εκλογικούς καταλόγους, ήταν Ισπανόφωνοι και Αφροαμερικανοί. Το 72% όσων ψήφισαν ήταν τελειόφοιτοι κολεγίων και πανεπιστημίων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων δεν ψήφισαν αφορούν άτομα βασικής εκπαίδευσης, από τα ασθενέστερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Και επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού με απώτερο στόχο κατασκευαστικά και συγκοινωνιακά έργα προς όφελος των γαλλικών ομίλων
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
«Διαλύθηκαν» τα σύννεφα που είχαν αρχίσει να σχηματίζουν στις ρωσο-σερβικές σχέσεις τα σερβικά χρέη αναφορικά με το εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο, καθώς οι όποιες διαφορές και προβλήματα υπήρχαν φαίνεται πως διευθετήθηκαν σε συμφωνία που έγινε με συνεννόηση ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς που επιτρέπει εφεξής την απρόσκοπτη συνέχιση της αποστολής ρωσικού φυσικού αερίου, τη διευθέτηση και αποπληρωμή των σερβικών χρεών.
Σύμφωνα με το σερβικό ειδησεογραφικό κόμβο B92, ο διακανονισμός έγινε σε μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη του Πούτιν με τον Βούτσιτς, κατά την οποία ο πρώτος αποδέχτηκε το αίτημα του δεύτερου για την παροχή φθηνότερου ρωσικού φυσικού αερίου σε τρεις μεγάλες σερβικές εταιρείες, οι οποίες ωστόσο δεν διευκρινίστηκαν άμεσα. Αμφότεροι αποφάσισαν να διατηρήσουν τακτικές επαφές για τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος «με πνεύμα συνεργασίας και φιλίας».
Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι η επικοινωνία Πούτιν - Βούτσιτς έγινε με αίτημα της σερβικής πλευράς. Δεν περνά εντούτοις απαρατήρητο το γεγονός πως εκδηλώνεται μετά το πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδων για «σύννεφα» στις ρωσο-σερβικές σχέσεις και για μείωση του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία κατά 28%, επειδή ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε αδυναμία να εγγυηθεί πως η χώρα του θα πληρώσει έως το Μάρτη χρέη ύψους 200.000.000 δολαρίων για το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η παραπάνω εξέλιξη σχεδόν επισκίασε την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βάαλς χτες στο Βελιγράδι, κατά την οποία ο Γάλλος ηγέτης έκρινε πως τα Βαλκάνια «περνούν μέσα από μία εύθραυστη ιστορική διαδικασία» με βασικά χαρακτηριστικά «την ταυτόχρονη εξομάλυνση» των σχέσεων των γειτονικών χωρών και τον κοινό στόχο της ένταξης στην ΕΕ.
Ο Βαλς δήλωσε ότι η περιοχή των Βαλκανίων και η Σερβία ποτέ δεν έπαψαν να είναι «σημαντικές για τη Γαλλία» και ότι η Σερβία ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ θα διαδραματίσει «ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία όταν αναλάβει το 2015 την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, επικεφαλής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, θα συμμετάσχει και σε γαλλο-σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο η γαλλική αντιπροσωπεία απαρτίζεται από εκπροσώπους 34 μονοπωλίων και ομίλων. Μεγάλη βαρύτητα δίνει ο Βάαλς και στην υπογραφή συμφωνιών στον τομέα των συγκοινωνιών και των κατασκευών, με τους Γάλλους να εποφθαλμιούν την κατασκευή του μετρό του Βελιγραδίου και την εξασφάλιση της συμμετοχής της γαλλικής εταιρείας «Vans» σε έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα».
ΡΩΜΗ.- ΠΑΡΙΣΙ.--
Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τις τελευταίες μέρες Ιταλία και Γαλλία, προκαλώντας σε μια σειρά περιοχές μεγάλες πλημμύρες. Κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως σε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας. Δύο μετανάστες που δούλευαν σε εργαστήριο ξυλείας, κοντά στον ποταμό Καριόνε, κινδύνευσαν σοβαρά όταν ο ποταμός υπερχείλισε. Χτες, στη Ρώμη, πλημμύρισαν τρεις σταθμοί του μετρό, ενώ σχολεία, πανεπιστήμια και αρχαιολογικοί χώροι έμειναν κλειστά. Επίσης, λόγω της κακοκαιρίας, ακυρώθηκαν πτήσεις στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο.
Οι έντονες βροχές έδωσαν νέα αφορμή στα επιτελεία της αστικής τάξης (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ΜΜΕ κτλ) να προσπαθήσουν να κρύψουν τις σοβαρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ευνοούν τα μονοπώλια και παρά την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής, δεν προχωράνε σε έργα ουσιαστικής προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα.
Η αιτία επομένως που πνίγονται τα λαϊκά στρώματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, είναι κοινή. Ανεξάρτητα από τη σφοδρότητα τα φυσικών φαινομένων, η απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, η άναρχη δόμηση, προκειμένου μεγαλοκατασκευαστές και μια σειρά άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα να συμμετέχουν με αξιώσεις στην αναζήτηση όλο και μεγαλύτερου κέρδους, είναι σύμφυτα με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.