ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν για τέσσερις ζώνες «ασφαλείας»...

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας εξέφρασαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εκπρόσωπος της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης

Από την προχτεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν
Από την προχτεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΣΤΑΝΑ - ΣΟΤΣΙ.--

Διπλωματικοί αξιωματούχοι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν υπέγραψαν χτες στην Αστάνα του Καζακστάν συμφωνία για τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» σε περιοχές των επαρχιών Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Χαλέπι και Χάμα της Συρίας, διαβεβαιώνοντας πως εκεί θα σταματήσει η χρήση «κάθε όπλου», ακόμη και πτήσεων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από τις ΗΠΑ. Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, είπε ότι εκτιμώνται οι προσπάθειες Ρωσίας και Τουρκίας για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια που μπορεί να μειώσει τη βία, ανησυχούν, εντούτοις, για το ρόλο εγγυητή που έχει αναλάβει το Ιράν». Πρόσθεσε πως οι αμερικανικές αρχές αναμένουν από τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις εχθροπραξίες «σε αντικαθεστωτικούς και πολίτες», τονίζοντας ότι δεν το κατάφερε στο παρελθόν. Επιβεβαίωσε την παρουσία Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Στιούαρτ Τζόουνς, ως παρατηρητή στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χτες στην Αστάνα δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα (πέρα από τη συμφωνία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας...), επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ «δεν είναι άμεσα συμμέτοχες, ούτε μέρος σε μία συμφωνία».

«Συμπτωματικά», την ίδια αντίδραση είχαν χτες και εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης στην Αστάνα του Καζακστάν. Είπαν ότι δεν γνωρίζουν σημαντικές πτυχές της συμφωνίας, όπως πώς θα εξασφαλιστεί η αποτροπή των συγκρούσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, και διαμαρτυρήθηκαν «για το ρόλο του Ιράν».

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι υποστηρίζει «100%» τη ρωσική πρόταση για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι οι προσπάθειες «αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» σε τέσσερις συγκεκριμένες ζώνες στη Συρία θα τερματίσουν «κάθε χρήση όπλων συμπεριλαμβανομένων και των πολεμικών αεροσκαφών» και θα εξασφαλίσουν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε χτες πως οι τέσσερις ζώνες στη Συρία «είναι η λύση στο 50% του προβλήματος στη Συρία».

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Αστάνα, Αλεξάντερ Λαβραντίγεφ, είπε πως η συμφωνία για τις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο Σάββατο και πως η συριακή Πολεμική Αεροπορία θα σταματήσει τις πτήσεις σε αυτές τις περιοχές.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ μετέδωσε πως η ρωσική πρόταση για τις τέσσερις ζώνες ασφαλείας συζητήθηκε το τελευταίο διάστημα εκτενώς ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβραντίγεφ, και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Στιούαρτ Τζόουνς. Το ίδιο ζήτημα φαίνεται πως συζητήθηκε εκτενώς και στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντ. Τραμπ.

ΓΑΛΛΙΑ- ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Υψηλοί τόνοι αλλά κοινή αντιλαϊκή στρατηγική

ΠΑΡΙΣΙ.--

Καθώς δύο μόλις 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, νέα δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία «Opinionway» έδινε στον υποψήφιο της κίνησης «Εμπρός!» 61% και 39% στην υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου».

Ο «ευρωπαϊστής» Εμανουέλ Μακρόν και η ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν κονταροχτυπήθηκαν σε υψηλούς τόνους στην προχτεσινοβραδινή τελευταία τηλεμαχία, ωστόσο αδυνατούν να κρύψουν ότι κοινή τους αφετηρία είναι η στρατηγική υπεράσπισης του κεφαλαίου.

Η Λεπέν επέλεξε αιχμηρούς χαρακτηρισμούς για το ευρώ χαρακτηρίζοντας μεν «αναγκαία» την εγκατάλειψη του κοινού νομίσματος αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα ήθελε «να προκαλέσει το χάος, να επιταχύνει τις συνομιλίες (για τις σχέσεις Γαλλίας - ΕΕ)», βεβαιώνοντας ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί η μεγάλη σχέση και αλληλεξάρτηση γαλλικών κεφαλαίων με την ευρωπαϊκή αγορά. Ετσι, εξήγησε ότι στόχος των διαβουλεύσεων που θα επιδιώξει με την ΕΕ είναι η ανάκτηση των τεσσάρων «κυριαρχιών», της νομισματικής, νομοθετικής, εδαφικής και οικονομικής. Και ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει σε ένα επίπεδο «κατάλληλο» για την οικονομία μας και να «ξεκινήσει για την κατάκτηση του κόσμου».

Από τη μεριά του, ο Μακρόν χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Λεπέν «θανάσιμο για την αγοραστική δύναμη, την ανταγωνιστικότητα και τη θέση της Γαλλίας στον κόσμο», και συνέχισε «μοιράζοντας» προσδοκίες για δυναμική «επιστροφή» της γαλλικής πλουτοκρατίας στη μοιρασιά της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς αγοράς: «Οι ευρωπαϊκές αγορές θα διατηρηθούν κατά 50% για ευρωπαϊκές εταιρείες», «ισχυρό ευρώ», «ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική καλύτερα προστατευμένη».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί η παρέμβαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό που είπε ότι προτάσεις για ένα διπλό νόμισμα «θα έθεταν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο νόμισμα».

Δημοσκόπηση ενόψει βουλευτικών

Στο μεταξύ, το αποτέλεσμα της Κυριακής θα επηρεάσει τις περαιτέρω διεργασίες που θα εκφραστούν και στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη (ο α' γύρος θα γίνει στις 11 του μήνα).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «OpinionWay-SLPV Analytics» το «Εμπρός!» θα μπορούσε να κερδίσει 249 - 286 έδρες στο γαλλικό Κοινοβούλιο (που έχει συνολικά 577 έδρες). Οι «Ρεπουμπλικάνοι» 200 - 210 έδρες, το «Εθνικό Μέτωπο» μόλις 15 - 25 έδρες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) 28 - 43 έδρες. Να σημειωθεί ότι το δείγμα αφορούσε την ηπειρωτική Γαλλία (καθόλου τις υπερπόντιες κτήσεις) από όπου εκλέγονται οι 535 βουλευτές.

Η επόμενη προεκλογική αντιπαράθεση θα επιταχύνει εξελίξεις ειδικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με το μέχρι πρότινος κυβερνών PS να μετρά μεγάλες απώλειες. Επίσης, δυνάμεις όπως αυτές που στον α' γύρο συσπειρώθηκαν στην υποψηφιότητα Μελανσόν διεκδικούν ανοιχτά μερίδιο στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ενώ το δικό τους βάρος θα έχουν και επιλογές δυνάμεων όπως οι Οικολόγοι, στους οποίους φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες για το αν πρέπει να ιεραρχηθεί η προσέγγιση με το PS ή με τα αναδυόμενα οπορτουνιστικά σχήματα όπως αυτά του Μελανσόν.

Κόντρες Λονδίνου - Βρυξελλών με επίκεντρο το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οξύνεται, μέρα με τη μέρα, η κόντρα Βρετανίας - ΕΕ πριν καλά καλά αρχίσει, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιούνη, η επίσημη διαπραγμάτευση.

Χτες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει προτάσεις για τη θέσπιση νέων κανονισμών που μπορεί να αναγκάσουν τη μεταφορά χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών υπηρεσιών που σχετίζονται με το ευρώ από το Λονδίνο σε άλλη πόλη χώρας της ΕΕ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit).

Η δήλωση προκάλεσε την ανησυχία και την αντίδραση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δήλωσε πως η Βρετανία «θα σκεφθεί» οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή των κανονισμών που έχουν σχέση με την εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ που γίνονται έως σήμερα στο Λονδίνο, προειδοποιώντας ωστόσο πως εάν δεν γίνουν προσεχτικά μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις ή να διακόψουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Το Λονδίνο είναι το πρώτο χρηματιστηριακό κέντρο σε όλο τον κόσμο, με υψηλά κριτήρια επίβλεψης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της μακρόχρονης συνεργασίας με τους θεσμούς της ΕΕ», επισήμανε ο Χάμοντ, καταλήγοντας ότι «από αυτό επωφελείται όλη η ήπειρος»...

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, απαντώντας στις προχτεσινές δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, περί παρέμβασης ορισμένων αξιωματούχων της ΕΕ στις βρετανικές εκλογές, είπε πως «κανένας» στις Βρυξέλλες δεν επιδιώκει να αναμειχθεί στη βρετανική προεκλογική εκστρατεία, προσθέτοντας πως «εμείς απλώς θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε έκκληση για ψυχραιμία μετά την όξυνση της έντασης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, προσθέτοντας: «Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες από μόνες τους. Αν αρχίσουμε να λογομαχούμε πριν καν ξεκινήσουν θα γίνουν αδύνατες...».

Με φόντο αυτές τις κόντρες, χτες διεξήχθησαν σε μερικές δεκάδες δήμους της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκοτίας εκλογές για την ανάδειξη νέων Δημοτικών Συμβουλίων και σε ορισμένες περιπτώσεις και δημάρχων. Οι εκλογές θεωρούνται το πρώτο αξιόπιστο πολιτικό «βαρόμετρο» ενόψει των καλπών που θα στηθούν στις 8 Ιούνη για την ανάδειξη νέας Βουλής και κυβέρνησης.

Μέσα σε όλα αυτά, ανακοινώθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ πως ο 95χρονος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, από το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα διεκπεραιώνει «δημόσιες υποχρεώσεις». Θα συνεχίσει ωστόσο να μετέχει σε εκδηλώσεις που αφορούν πάνω από 780 οργανώσεις στις οποίες είναι «προστάτης, πρόεδρος ή μέλος».

ΙΡΑΝ
Νεκροί από έκρηξη 35 ανθρακωρύχοι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε τάφο μετατράπηκε ανθρακωρυχείο της βόρειας ιρανικής επαρχίας Γκολεστάν, καθώς η προχτεσινή έκρηξη, που αποδίδεται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε διαρροή αερίου, προκάλεσε το θάνατο 35 εργατών.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι ανθρακωρύχοι, ενώ περισσότεροι από 25 έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρακωρύχων που βρίσκονταν μέσα στις υπόγειες στοές τη στιγμή της έκρηξης δεν έχει γίνει επίσημα γνωστός. Ωστόσο, ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ ανέφεραν πως την ώρα του δυστυχήματος βρίσκονταν στο ανθρακωρυχείο τουλάχιστον 80 εργάτες.

Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ορυχείο «Ζemestanyurt» απασχολεί πάνω από 500 άτομα.

Το 2013 σε δύο διαφορετικά εργατικά δυστυχήματα σε ορυχεία του Ιράν είχαν σκοτωθεί 11 εργάτες.

ΙΡΑΝ
Πρόσκληση διαλόγου στη Σαουδική Αραβία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ετοιμο» να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για εκτόνωση της υψηλής έντασης που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις (με δεδομένη την αντικειμενική σύγκρουση συμφερόντων) φέρεται το Ιράν).

Σε επιστολή του Ιρανού πρέσβη στον ΟΗΕ Γολαμαλί Χοσρού προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, που επικαλείται το «Ρόιτερς», αναφέρεται πως η Τεχεράνη δεν έχει «καμιά επιθυμία, ούτε κανένα συμφέρον, να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στη γειτονιά μας». «Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι για διάλογο και (...) την προώθηση της σταθερότητας στην περιφέρεια, την καταπολέμηση της αποσταθεροποιητικής εξτρεμιστικής βίας και την απόρριψη του φατριαστικού μίσους», καταλήγει ο Χοσρού, καλώντας το Ριάντ «να ακούσει τη φωνή της λογικής». Η κίνηση αυτή, σημειωτέον, πραγματοποιείται δύο βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ