«Κατά φαντασίαν ασθενής» |
Απόδοση: Ερρίκος Μπελλιές. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Ερση Δρίνη. Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Χορογραφία: Ηλίας Τσάκωνας. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου (Aργκάν), Σοφία Καλεμκερίδου, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Μαριάννα Παπασάββα, Δημήτρης Παπιόπουλος, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Αστέρης Πελτέκης, Χρύσανθος Καγιάς, Χρήστος Παπαδημητρίου, Ελένη Θυμιοπούλου, Γιώργος Καύκας, Γιώργος Σφυρίδης. Χορεύουν: Ηλίας Τσάκωνας, Δέσποινα Καπουλίτσα. Μουσικός επί σκηνής: Κωσταντής Νικολαΐδης.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Σακαλίδης, σενάριο: Θωμάς Βελισσάρης, ενδυματολογία: Μένη Τριανταφυλλίδη, μουσική επιμέλεια: Θωμάς Βελισσάρης, φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης. Αυτοσχεδιάζει ο Θωμάς Βελισσάρης. (Εισιτήριο 10 ευρώ - μαθητές, φοιτητές, άνεργοι 5 ευρώ).
-- Χρυσό Μετάλλιο στο 175ετές περιοδικό «Αρχαιολογική Εφημερίς».
-- Αργυρό Μετάλλιο στον Ιορδάνη Δημακόπουλο (τέως γενικό διευθυντή Αναστηλώσεως Μνημείων).
-- Βραβείο στον αριστούχο πιανίστα Γεώργιο Φράγκο.
-- Βραβείο στον διακεκριμένο πιανίστα, δάσκαλο, διευθυντή του Ωδείου Αθηνών Αρη Γαρουφαλή, για όλη την προσφορά του.
-- Βραβείο στην Αθηνά Γεωργαντά για το βιβλίο «Τα θαυμάσια νερά, Ανδρέας Κάλβος. Ο ρομαντισμός, ο βυρωνισμός και ο κόσμος των Καρμπονάρων».
-- Bραβείο της Ακαδημίας στον Δανιήλ Ιακώβ για το δίτομο έργο «Ευριπίδη "Αλκηστη"».
-- Βραβείο στους Ηρκο και Στάντη Αποστολίδη και μεταθανατίως στον Ρένο Αποστολίδη, για το εξάτομο έργο «Johann Gustav Droysen, Ρ.-Η.-Σ. Αποστολίδης «Ιστορία του Ελληνισμού (Ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου - Διαδόχων - Επιγόνων)».
-- Βραβείο στον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Χαράλαμπο Μπούρα για το βιβλίο «Βυζαντινή Αθήνα 10ος - 12ος αι.».
-- Βραβείο στην Ευρυδίκη - Ευδοκία Λέκα για την τρίτομη ανέκδοτη μελέτη «Συντήρηση και αποκατάσταση γλυπτών κατά την αρχαιότητα: το παράδειγμα της αρχαϊκής γλυπτικής».
-- Βραβείο στην Ελένη Ι. Αραμπατζίδου για την ανέκδοτη εργασία «Το διακείμενο του αισθητισμού στην ποιητική του Κ. Π. Καβάφη».
-- Βραβείο της Ακαδημίας στον ζωγράφο - χαράκτη Γιώργο Ιωάννου για όλη τη δημιουργία του.
-- Βραβείο της Ακαδημίας στον σκιτσογράφο Γιάννη Κυριακόπουλο (ΚΥΡ) για όλο το έργο του.
-- Βραβείο της Ακαδημίας στους κινηματογραφιστές Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για όλο το ποιοτικό τηλεοπτικό έργο του, πνευματικού, ιστορικού - καλλιτεχνικού περιεχομένου.
-- Βραβείο της Ακαδημίας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (1952).
-- Επαινος στους Γεράσιμο Μπάλλα - Νίκη Λάσκαρη Μπάλλα για το τρίτομο έργο «Λαογραφικά Κεφαλλονιάς» - Α' Λιανοτράγουδα (2007), Β' Δημοτικά Τραγούδια (2010), Γ΄ Λαϊκοί Ποιητές (2011)».
-- Εύφημος μνεία στον Γεώργιο Παπασταματίου για το βιβλίο « Η Γορτυνία του Λάδωνα και η Τριποταμιά της (Μπέλεσι)».
-- Βραβείο Μυθιστορήματος στον Νίκο Παναγιωτόπουλο («Τα παιδιά του Κάιν»).
-- Βραβείο Διηγήματος στον Γιώργο Σκαμπαρδώνη («Περιπολών περί πολλών τυρβάζω»).
-- Βραβείο Δοκιμίου στον Δημήτρη Αρβανιτάκη («Στο δρόμο για τις Πατρίδες»).
-- Βραβείο Ποίησης στον Μανόλη Πρατικάκη για όλο το έργο του.
-- Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας στην Λίτσα Ψαραύτη για όλο το έργο της.
-- Βραβείο Ποίησης στον Χριστόφορο Λιοντάκη για όλο το έργο του.
-- Βραβείο Μυθιστορήματος στον Γιώργο Συμπάρδη («Υπόσχεση Γάμου»).
-- Βραβείο Διηγήματος στην Ελενα Πέγκα («Σφιχτές ζώνες και άλλα δέρματα»).
-- Βραβείο Δοκιμίου Γιάννη Ευσταθιάδη για όλο το έργο του.
-- Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας στην Σοφία Γιαλουράκη για όλο το έργο της.
Οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν σταχυολογήθηκαν μέσα από τις συλλογές του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη. Με ματιά ειλικρινή, στραμμένη διακριτικά και με τρυφερότητα, οι δημιουργοί των εικόνων αυτών αποτυπώνουν τις μικρές καθημερινές στιγμές των παιδιών. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι, Δημήτρης Χαρισιάδης και Βούλα Παπαϊωάννου, σημαντικοί εκπρόσωποι της ανθρωπιστικής φωτογραφίας, απαθανάτισαν τον παιδικό ρεμβασμό και τη ραστώνη κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Ο φακός του αγωνιστή - φωτογράφου του ΕΛΑΣ Ηπείρου, Κώστα Μπαλάφα, με απλότητα και χωρίς ίχνος αισθητισμού, συλλαμβάνει τη γαλήνη στο πρόσωπο του μικρού παιδιού που έχει αποκοιμηθεί στο σαμάρι ενός γαϊδουριού, καθώς η οικογένειά του πορεύεται για τα χειμαδιά, στην Πίνδο. Οι ερασιτέχνες, Πέτρος Μπρούσαλης, Στέφανος Μαλικόπουλος και Ζαχαρίας Στέλλας, μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, αποτυπώνουν με ζωντάνια τον αυθορμητισμό και τη χαρά παιδιών που παίζουν ανέμελα. Εικόνες μοναδικές, όπου πρωταγωνιστεί η γλυκύτητα και η αθωότητα της παιδικής ψυχής.
Το Σωματείο Τραγουδιστών Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΣΤΕΛΣ) με χτεσινή του ανακοίνωση καταγγέλλει τη διοίκηση του θεάτρου, που προσπαθεί να ποινικοποιήσει τον απεργιακό αγώνα των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων της ΕΛΣ, σέρνοντάς τους στα δικαστήρια, ζητώντας υπέρογκες αποζημιώσεις, προτείνοντας ακόμα και ποινές φυλάκισης.
Η απεργία των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στο ενιαίο μισθολόγιο - φτωχολόγιο του εκτρωματικού πολυνομοσχεδίου που θέλουν να επιβάλουν η τρικομματική κυβέρνηση και η τρόικα, κατά τη διοίκηση της ΕΛΣ είναι «εσωστρέφεια», «αδιέξοδη και ατελέσφορη στάση», γιατί «το θέατρο έπρεπε παρ' όλα αυτά να λειτουργεί»!!!
Οι τραγουδιστές καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του θεάτρου «καλλιεργεί τη διχόνοια μεταξύ εργαζομένων διαφορετικών ειδικοτήτων». Ψευδολογεί ότι «η πλειοψηφία των εργαζομένων επιθυμεί να μην επηρεάζεται η λειτουργία του οργανισμού» και ότι «ένα κλειστό θέατρο μας αφαιρεί την όποια δυνατότητα διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης και δίνει λάθος μηνύματα στο κοινό και την πολιτεία», ενώ αποσιωπά ότι «τα θέατρα τα κλείνουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων μέσω της υποχρηματοδότησης και της μετατροπής τους σε επιχειρήσεις». Κατά τη διοίκηση «οι εργαζόμενοι πρέπει να διαπραγματεύονται και να διεκδικούν μαζί της, αλλά αν δεν το κάνουν είναι "εσωστρεφείς" και γι' αυτή τους τη στάση πρέπει να καταδικαστούν σε φυλάκιση και σε βαριά πρόστιμα».
Το ΣΤΕΛΣ τονίζει ότι «στηρίζει αταλάντευτα τον αγώνα των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου σωματείου εργαζομένων στη Λυρική», που θα ενώνει τη φωνή του με τους χιλιάδες που βρίσκονται και θα βρίσκονται στον καθημερινό αγώνα για αξιοπρεπείς μισθούς, ζωή με δικαιώματα και ανατροπή αυτού του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού συστήματος».
«ΤΟ ΝΟΗΜΑ» της Μαρίας Λαϊνά, παρουσιάζει ο θίασος «Πάνδημος Ηώς», στο χώρο «Δήλος» (Ελευσινίων 11 Α, μετρό Μεταξουργείο), σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Μία γυναίκα και ένας τραγελαφικός εξπρεσιονιστικός «χορός» πλασμάτων (αποκυήματα της φαντασίας), αγανακτισμένοι με την πνιγηρή σύγχρονη πραγματικότητα τα «βάζουν» με όλες τις «μεγάλες» κατακτήσεις του «πολιτισμού» μας: τέχνη, ψυχανάλυση, συγγραφή κ.ά., ψάχνοντας - μάταια ίσως - για το νόημα. Σκηνικά - κοστούμια: Μάριος Ράμμος. Φωτισμοί: Βασίλης Καραργύρης. Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου. Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Περσεφόνη Γεραγγέλου, Δέσποινα Γεωργοσοπούλου, Αιμίλιος Αλεξανδρής, Μαρένια Καραγιάννη, Μαντώ Κεραμυδά, Μιχάλης Κασιμάτης, Γιούλη Αθουσάκη.
Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ ανακοινώνει ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής έργων για το διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (αφορά συνθέτες ηλικίας έως 40 ετών). Τα έργα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 28/2/2013 (μέχρι αυτήν την ημερομηνία πρέπει να έχει η σφραγίδα ταχυδρομείου).
ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ παρουσίασης των παραστάσεών του στη «Μονή Λαζαριστών», ανακοίνωσε χτες το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας. Σε ανακοίνωση του θεάτρου σημειώνεται ότι «δεν συρρικνώνεται η καλλιτεχνική δράση του θεάτρου, άρα ούτε το προσωπικό του. Απλά θεωρείται ζημιογόνα υπερβολή η συμμετοχή του ΚΘΒΕ σε ένα φορέα που απαιτεί πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο» (σ.σ. για ενοίκιο). Επίσης, προτείνει άμεση σύγκληση των εταίρων της «Μονής Λαζαριστών», με στόχο την τροποποίηση του καταστατικού και τον καθορισμό των δραστηριοτήτων και των όρων συμμετοχής του σε νέα βάση.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ προετοιμάζει έκθεση και έκδοση αφιερωμένη στην εικαστική δημιουργία και τη ζωή του Ιάσονα Μολφέση. Η έρευνα για τον εντοπισμό των έργων βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου η έρευνα να είναι όσο γίνεται πληρέστερη, το Μουσείο Μπενάκη απευθύνει έκκληση προς τους κατόχους έργων του Ιάσονα Μολφέση να ενημερώσουν το μουσείο, επισημαίνοντας ότι «η συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή θα είναι πολύτιμη». Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Δήμητρα Ράπτη, τηλ: 210-7210.460, email: rapti_d@οtenet.gr, Δευτέρα - Παρασκευή, 11 π.μ. - 3 μ.μ.